Microsoft se pridružio UNESCO-u u očuvanju materinjeg jezika

Fotografija članka: Microsoft se pridružio UNESCO-u u očuvanju materinjeg jezika

Prevedeno na jezik običnih smrtnika, odnosno nas korisnika, možemo reći kako Microsoft već odavno daje svoj doprinos očuvanju bogatstva koje se ogleda u različitim jezicima. I sami možda koristite Windows 7 operativni sustav ili Microsoft Office 2010 (ili starije inačice) na hrvatskom jeziku. Naravno, naš je jezik samo jedan od stotina drugih koji se primjenjuju u Microsoftovim alatima.

O Međunarodnom danu materinjeg jezika se možete informirati na stranicama , a detalje o dostupnim rješenjima za lokalne zajednice te upute za razvojne inženjere i korisnike, izrađene u suradnji s lokalnim ministarstvima, fakultetima i članovima međunarodnih zajednica, moguće je pročitati na stranicama Microsoftovog jezičnog portala .

PRESS objava
Zagreb, 21. veljače 2011. – Današnji dan, 21. veljače, UNESCO je proglasio Međunarodnim danom očuvanja materinjeg jezika. Time se ističe važnost očuvanja više od 6000 jezika diljem svijeta, budući da se golemom većinom tih jezika i narječja koristi tek malen dio svjetske populacije. Radu UNESCO-a pridružila se i tvrtka Microsoft, koja lokalizacijom najtraženijih softverskih alata na gotovo stotinu jezika pomaže u očuvanju nematerijalne baštine. U sklopu djelatnosti Local Language Programa Microsoft podržava brojne jezike, među kojima i Dari, Mongolski, Turkmenski i Valencijanski za Windows 7, te Češki, Poljski, Turski, Valencijanski i Malteški za Office 2010. Visual Studio 2010 uključuje također lokalizirane inačice na Češkom, Grčkom, Mađarskom, Malajskom i Tajlandskom jeziku. Među lokaliziranim inačicama valja svakako istaći i hrvatsku inačicu sustava Office 2010, šestu lokalizaciju tog softverskog paketa, kao i hrvatsku inačicu operativnog sustava Windows 7, preglednika Internet Explorer 9, Microsoft Security Essentials antivirusnog sustava, Windows Live Obiteljske sigurnosti i druge.

Prema podacima UNESCO-a, više od 6000 jezika koji se govore u svijetu je pred izumiranjem, budući da 96 posto tih jezika govori svega četiri posto globalne populacije. Kako bi pomogli u očuvanju tradicije, folklora i neopipljive baštine, te istovremeno jačali inovacijski i konkurentski kapacitet svih nacija svijeta, Microsoft ulaže sve dostupne resurse i iskustvo u rad Local Language Programa, kojim podržava i izuzetno ugrožene jezike. U sklopu programa obuhvaćena je dakako i lokalizacija proizvoda na hrvatski jezik. Microsoft Hrvatska na lokaliziranim inačicama ključnih rješenja neprekidno radi od 1997. godine, omogućujući tako razvoj ekonomije znanja, u kojoj je uloga ICT-a od izuzetne važnosti. Tako zemlje koje ulažu u ICT postižu 20-postotni rast bruto društvenog proizvoda, pa je uloga lokaliziranog softvera tim veća.

Local Language Program globalna je inicijativa Microsofta, posvećena osiguranju informacijskih alata (operativnih sustava i softvera za poboljšanje produktivnosti) što većem krugu ljudi, na njihovom materinjem jeziku. Osim jezične komponente, Microsoft tim programom nastoji osigurati dostupnu tehnologiju bez obzira na lingvističke i kulturne razlike. Sam program funkcionira kroz tri osnovice – jezičnu, zastupljenu rječnikom, tehnološku, podržanu kroz Language Interface Pack (LIP) i Captions Language Interface Pack (CLIP), te društvenu, koja je zastupljena razvojem lokalnih rječnika, čuvara zaslona, online usluga, pravopisa i gramatike te drugih funkcionalnosti.

Prema podacima koje je objavila internetska stranica , engleskim inačicama Microsoftovih proizvoda koristi se 1.7 milijardi ljudi, a zahvaljujući dostupnosti 35 lokaliziranih verzija, taj je softver dostupan za dodatne 2,3 milijarde korisnika. Korisna je i mogućnost instaliranja više jezičnih inačica prilikom instalacije LIP programa, tako da je Microsoft Office, primjerice, moguće instalirati na jednom računalu u više jezičnih inačica, te jednostavno prebacivati s jednog jezika na drugi, korištenjem jezičnih postavki.

O Međunarodnom danu materinjeg jezika se možete informirati na stranicama , a detalje o dostupnim rješenjima za lokalne zajednice te upute za razvojne inženjere i korisnike, izrađene u suradnji s lokalnim ministarstvima, fakultetima i članovima međunarodnih zajednica, moguće je pročitati na stranicama Microsoftovog jezičnog portala .

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.