Microsoft Windows Phone i RT sustavi bez naknade za licence?

Fotografija članka: Microsoft Windows Phone i RT sustavi  bez naknade za licence?

Poznato je da Microsoft licencira svoj operativni sustav Windows Phone vrlo slično kao što to provodi za stolna i prijenosna računala. Sada se šuška da kompanija ozbiljno razmatra mogućnost davanja licence za Windows RT i Windows Phone sustave proizvođačima uređaja bez naknade, ne bi li podigli razinu natjecanja i tako ojačali borbu protiv Googleovog Androida za smartfone i tablete srednjeg ranga.

Oglas

Nakon što  je Microsoft  kupio Nokijinu mobilnu diviziju, ne sumnjamo da tvrtka iz Redmonda ima nove planove o budućnosti Lumia uređaja  i za cijeli Windows Phone ekosustav.  Vjerujemo da planovi među ostalim strateškim potezima  bi mogi uključivati  besplatne licence  Windows Phone i Windows RT operativnih sustava za proizvođače. Ovaj potez bi bio ujedno  dio strategije u  borbi protiv dominacije Googleovog Android sustava na tržištu.  Trenutno Windows Phone za mobilne uređaje i Windows sustav za stolna računala imaju udjel od samo 30% dok Android je prisutan u više od 50% potrošački orijentiranih računalnih uređaja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dominacija Androida može se djelomično zahvaliti i faktoru njegova slobodnog licenciranja. Tako proizvođači android uređaja imaju manje troškove proizvodnje i sukladno tome mogu ponuditi potrošačima jeftinije modele. Ponudi li Microsoft svoje sustave bez naknade za licence, osim što će privući proizvođače dobit će nove pretplatnike na aplikacije i usluge ali povećati prihod od oglašavanja. Plan nije loš. Prema „izvorima,  licence bez plaćanja naknade za Windows RT i Windows Phone vjerojatno će postati dostupne s budućom nadogradnjom  jer Microsoft još uvijek nije donio službenu odluku o navedenim potencijalnim promjenama smjera licenciranja. Da ima dosta istine u cijeloj priči potkrepljuje nam to informacija da je Microsoft ranije ponudio HTC- u svoj Windows Phone sustav bez plaćanja naknade za licence.  Na tu temu već smo ranije pisali na našem portalu.
Microsoft razmišlja Windows Phone i RT sustave dati bez naknade za licence  03

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.