Microsoft predstavio Web 2.0 infrastrukturu i alate

Fotografija članka: Microsoft predstavio Web 2.0 infrastrukturu i alate

Microsoft je na WinDays 2008 konferenciji predstavio niz koncepata i tehnologija koje se koriste u izradi i pružanju suvremenih mrežnih i internetskih aplikacija, sadržaja i usluga. Iako naziv Web2.0 prvenstveno označava konceptualnu promjenu i višu razinu interakcije između korisnika i mrežnih sadržaja i servisa, u proteklih nekoliko godina stvorena je čitava paleta tehnologija i pratećih alata koji programerima i pružateljima sadržaja olakšavaju dizajniranje i stvaranje novih oblika mrežnih usluga.

Uz nezaobilaznu poslužiteljsku infrastrukturu koja, među ostalim, uključuje Windows Server, SQL Server, i ostale proizvode koji čine okosnicu svakog web sustava, Microsoft nudi čitav niz alata za razvoj mrežnih rješenja.

„činjenica je kako se web aplikacije sve više okreću prema Web2.0 konceptima koji su preokrenuli korisnički doživljaj Interneta te da se sve više kreće prema potpunoj interaktivnosti i bogatim korisničkim sučeljima nalik na klasične računalne aplikacije. Sa stalnim rastom brzina pristupa Internetu, povećava se i uporaba multimedijalnog sadržaja, bilo kroz video ili audio zapise,“ izjavio je Luka Abrus, Microsoftov specijalist za tehnologiju.

Osim trenutačno najnaprednije Microsoftove razvojne okoline Visual Studio 2008, odnedavno je dostupan i Expression Studio, odnosno čitava porodica Expression alata koji uključuju niz funkcionalnosti namijenjenih upravo izradi Web2.0 sadržaja. Microsoftove tehnologije koje objedinjuju navedenu infrastrukturu i alate sastoje se od tri temeljna rješenja – .NET Framework, odnosno ASP.NET sveobuhvatne tehnologije za izradu složenih web rješenja, ASP.NET AJAX skriptnog jezika i skupa računalnih programskih biblioteka te Silverlight tehnologije za izradu bogatih multimedijskih i interaktivnih aplikacija i sadržaja.

„Privatna računala bez pristupa mreži skoro da su i beskorisna, a s Interneta na korisnika vrebaju gomile multimedijalnog sadržaja, vijesti i informacija te prilike za komunikaciju i umrežavanje s drugim ljudima. Popularizaciji te vrste usluga svakako je pridonijela i nova generacija mrežnih aplikacija koje danas postaju neizostavni dio svakog iskustva rada na računalu,“ dodao je Abrus.

Web2.0 tehnologije i koncepti već se duže vremena koriste i u Hrvatskoj. Osim uobičajenog korištenja u sklopu društvenih mreža i blogova, postoji čitav niz primjera njihove uspješne upotrebe i u izravno komercijalnim segmentima. Tako se primjerice Limun.hr, financijski portal Raiffeisen banke u tehničkoj izvedbi tvrtke Globaldizajn, koristi rješenjem za upravljanje sadržajem Globaladmin. Oslanjajući se na Microsoftovu serversku infrastrukturu i AJAX tehnologiju, portal je u mogućnosti korisnicima u svakom trenutku pružiti uvid u više od 160 tisuća vijesti, što je više od drugih portala koji se još uvijek većinom temelje na tehnologijama prethodne generacije. Zagrebačka burza također već duže vremena korisnicima omogućuje kreiranje vlastitih profila, što omogućuje jednostavniji izbor i prikazivanje sadržaja portala u ovisnosti o željama svakog pojedinog posjetitelja.

„Izazovi s kojima se susrećemo u radu jest nedostatak standardiziranosti pojedinih tehnologija te potreba da klijent i korisnici njegovog sustava omoguće korištenje određenih dodataka u svojim internetskim preglednicima. Mislim kako će sve veća privlačnost Web2.0 servisa, u kombinaciji s prihvaćanjem pripadajućih standardnih poslužiteljskih i aplikacijskih okolina, uvjetovati bolje i brže prihvaćanje nove generacije internetskih sadržaja,“ izjavio je Ratko Štern, član Uprave tvrtke Globaldizajn.

Primjeri upotrebe Web2.0 koncepata i tehnologija mogu se naći u nekim od danas najpopularnijih mrežnih servisa, poput Facebooka, eBaya, Wikipedije ili Flickra. Ideje koje se promoviraju u sklopu Web2.0 „revolucije“ danas se sve više primjenjuju i na drugim područjima, kao što su Enterprise 2.0 ili Marketing 2.0 koncepti. Marketing 2.0 karakteriziraju blogovi o proizvodima umjesto klasičnih objava za medije te forumi i mreže za razmjenu savjeta korisnika umjesto običnih internetskih stranica. Aktualna je i izrada viralnih videozapisa koji se distribuiraju elektroničkom poštom, kao i virtualnih okruženja za promoviranje proizvoda – primjerice u sklopu mrežne igre Second Life ili u obliku grupe na Facebook društvenoj mreži.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.