Microsoft predstavio plan pune međuplatformske mobilnosti

Fotografija članka: Microsoft predstavio plan pune međuplatformske mobilnosti

Nakon debakla Windows Phone platforme, Microsoft je sjeo za stol i dobro razmislio kako da se odmaknu od predrasude da su sposobni samo za Windows PC platformu. Na konferenciji “Microsoft Build 2017” su predstavili njihovo rješenje za taj problem.

Oglas

Rezultati njihova rada su, blago rečeno, vrlo zanimljivi. Neke od novina koje su objavili uključuju zamjenu sučelja “Metro”, poznato sa Windows 8 OS-a, sa čišćim, preglednijim sučeljem, koji od sada nosi ime “Fluent Design” i biti će prisutan na idućoj nadogradnji Windows 10 sustava. Također, žele ujediniti razvoj AR i VR kako bi postigli lakšu integraciju i ubrzali integraciju kao mainstream korisnički proizvod.

Ali, kruna njihova predstavljanja je svakako najava promjena smjera kojim Microsoft planira ići u svijetu mobilnih tehnologija, sažeta u sloganu “Windows PC vole sve vaše uređaje”. Čini se da su zaista naučili lekciju u smislu da žele biti veliki igrač u svijetu kojem dominira Android, jer ova najava znači da žele da Windows bude “baza” za sve vaše uređaje, na kojoj god platformi oni radili. Predstavnik Microsofta Joe Belfiore o tome kaže:

U današnjem društvu ljudi koriste plejadu uređaja i za sada ne postoji način da efikasno organizirate rad između njih. Naša vizija je da je čovjek srž. Vi ste taj koji obavlja rad i trebati će vam razni tipovi uređaja, od raznih proizvođača, za obaviti taj posao a mi ćemo vam pomoći da sve povežete u jednu cjelinu.

U tu svrhu, Micosoft je predstavio nove inačice aplikacija “Timeline” i “Cortana” koje vam sada dopuštaju nastaviti rad na bilo kojem Windows 10 uređaju, točno tamo gdje ste stali. Zgodno, ako ste nešto radili na desktopu a ne stignete završiti kod kuće. Online usluga “Graph” će odsada služiti kao portal za razvojne programere kako bi postigli razinu umreženosti koju već uživaju na Android i iOS uređajima.

Još jedna zgodna novina je i novi online “Clipboard” (ili međuspremnik) koji omogućuje Windows 10 korisnicima da, recimo, kopiraju sadržaj na PC-u a zalijepe i nastave rad na smartphoneu. Za ovu novinu Microsoft može zahvaliti svojoj akviziciji “SwiftKeya”. Očekujte skoru nadogradnju ove aplikacije tipkovnice koja će nositi ovu značajku.

Sve ovo ne znači da je Microsoft u potpunosti digao ruke od razvoja svojih mobilnih uređaja. U tu svrhu govori predstavljanje demo verzije Windows 10 koju glatko vrti ARM pogonjeni čipset (na kojem su bazirani Snapdragon i Apple čipseti, između ostalih). Dosada Windows niste mogli pokrenuti na Android i iOS uređajima zbog različite arhitekture (osim preko raznih emulatora i sl. koji su jako zahtjevni po vaš uređaj). Microsoft tvrdi da ne koriste nikakav trik ili emulaciju kako bi pokretali aplikaciju, već samo da je riječ o moćnom programskom prevoditelju, koji prevodi instrukcije u stvarnom vremenu bez da je odveć zahtjevan.

Ukoliko se stvari odigraju onako kako Microsoft priželjkuje, iduća generacija uređaja bi mogla biti pokretana sa punom verzijom Windows 10, istom koju imate na desktop PC-u.

Ukoliko želite više detalja, pogledajte video prezentacije (na engleskom):

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

 

 

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.