Microsoft pokušao platiti promjenu sadržaja na Wikipediji

Racunalo.com foto

Wikipedia je poznata po slobodi unosa teksta što znači da svatko može unijeti podatke o području koje ga zanima i o kojem je informiran. Unatoč tomu, izumitelj Wikipedije Jimmy Wales, zajedno sa svojim volonterima, blokirao je pristup tvrtkama za odnose s javnošću, promoterima i svima koji bi se kroz pisanje članaka na Wikipediji mogli naći u sukobu interesa. Zbog toga se plaćanje za objavu teksta na Wikipediji smatra nemoralnim.
“Vrlo smo razočarani zbog onoga što je Microsoft pokušao učiniti”, rekao je Jimmy Wales dok se glasnogovornica Microsofta Catherine Brooker brani saznanjima da je članke o Microsoftu pisao netko iz IBM-a, tvtke koja je veliki pobornik Wikipedijinog “otvorenog standarda”.
Brooker smatra da su volonteri Wikipedije napravili neke greške u člancima koje je potrebno ispraviti, a tvrdi da s bloggerom nije ugovaran novčani iznos niti je Microsoft ikad prije pokušao utjecati na sadržaj poznate online enciklopedije.
Jimmy Wales kaže kako Microsoft ima pravo reći što misli, ali ne na način koji je pokušan. Oni mogu povjerenstvu Wikipedije napisati “bijeli papir” u kojem bi iznijeli sve što misle da nije u redu, a onda bi to trebali objaviti na Internetu te linkati trenutni članak na Wikipediji i forum gdje članovi mogu raspravljati o sadržaju.
Izvor: Večernji list

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.