Microsoft Lumia brend će do kraja godine biti – bye, bye?

Fotografija članka: Microsoft Lumia brend će do kraja godine biti – bye, bye?

Ako ste Lumia fanovi, a takvih je u našem kraju puno, nemamo dobre vijesti za vas. Najnovija informacija govori kako bi Microsoft mogao ukinuti Lumia brend do kraja ove 2016. godine.

Oglas

Informacija je navodno procurila od jednog Microsoftovog zaposlenika, no bez obzira na to ćemo je uzeti s rezervnom. No, ako se osvrnemo da tržišna događanja i planove Microsofta s Lumijom, to se nikako ne poklapa s onim što se događa na tržištu. Upravo je suprotno.

Dobro se sjećamo kako su čelnici Microsoft odmah nakon kupovine Nokijinog Lumia brenda (pod čudnim i do danas ne previše jasnim okolnostima) tvrdili kako će u nekoliko godina sa svojim Microsoft Lumia brendom zauzeti oko 20% svjetskog tržišta. Ne, samo da se to nije dogodilo, nego su nakon blagog rasta prodaje Lumia smartfona cijela je priča počela strmoglavo propadati.

Nije im čak pomogla niti prilično dobra priča oko Windows 10 Mobile operativnog sustava koji po nama ima odličan potencijal, pogotovo zahvaljujući Continuum komponenti po moću koje svoj smartfon u trenu možete pretvoriti u upotrebljivo računalo. No, čini se kako im niti ta priča nije prošla. Predstavili su tek nekoliko uređaja koji podržavaju Continuum, a koji su bili bolesno skupi, tako da su kupci vjerojatno odlučili kupiti laptop i smartfon odvojeno.

Spomenuti izvor tvrdi kako bi Lumia 650 mogla biti posljednja Lumia koja će se pojaviti u prodaji. Prodaju su ponešto potaknuli veliki popusti koje je u proteklih nekoliko tjedana Microsoft počeo davati za kupovinu Lumia smartfona. Po nama se više radi o “čišćenju” pretrpanog skladišta nego namjeri da s popustima potaknu prodaju i krenu razvijati nove Lumia modele.

Ako je ova informacija točna, Lumia će se do kraj ove godine u potpunosti povući iz prodaje, odnosno neće ih biti u ponudi na službenom Microsoftovom webshopu.

Iako ova informacija za sada nije službeno potvrđena, isto tako se ne zna niti hoće li Microsoft ostati na tržištu mobilnih uređaja ili će u potpunosti ugasiti ovu diviziju. Svi dobro znamo kako su u nekoliko navrata najavljen koji bi se navodno u prodaji trebao početi prodavati 2017. godine. Možda i hoće, ali u nazivu neće imati naziv Lumia”. Gotovo smo sigurni kako će biti namijenjen poslovnom (enterprise) tržištu, a samim tim vjerojatno i vrlo skup.

I kako bi dodatno dolili ulje na vatru, evo vam i zgodan statistički podatak koji kaže kako Microsoftov Windows 10 Mobile operativni sustav za mobilne uređaje zauzima 0,6% globalnog tržišta, što je praktički na nivou statističke pogreške.

Vidjet ćemo što će se događati do kraja godine.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.