Microsoft Lumia 640 XL recenzija – velik pametni telefon razumne cijene

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Microsoft Lumia 640 XL recenzija –  velik pametni telefon razumne cijene

U očekivanju da Microsoft plasira na tržište prvi top model pod Lumia markom i Windows 10 Mobile sustavom, testirali smo još jedan u nizu pristupačnih modela: Lumia 640 XL.

Oglas

Windows Phone uređaji imaju oko 12 % tržišnog udjela u Europi. Je li zaostajanje u odnosu na iOS i Android mobilnim uređajima samo nedostatak aplikacija ili objektivno zatvoreni sustav, dalo bi se raspravljati. Možda će Windows 10, jedinstven ekosustav, razgrnuti oblake i pomoći Microsoftu u popularizaciji Lumia modela i rastu tržišnog udjela. Ako niste znali, Lumia 640 XL glavni akter ove recenzije već sada može pokretati Windows Mobile 10 sustav. Idemo vidjeti po čemu se još razlikuje od ostalih Lumia modela.

Microsoft Lumia 640 XL osnovna specifikacija

Dimenzije: 157.9 x 81,5 x 9 mm
Masa: 171 gram
Zaslon: 5.7 inča rezolucije 1280 x 720 piksela (259 ppi)
Procesor: Qualcomm 400 quad-core 1.2GHz
Radna memorija: 1 GB
Interna flash podatkovna memorija: 8 GB (podržava do 128 GB memorije kartice)
Kamere: glavna 13 MP / Objektiv Carl Zeiss, prednja 5MP
Baterija: 3000 mAh
Senzori: orijentacije, blizine, svjetla, magnetometar, akcelerometar
Operativni sustav: Lumia Denim firmware verzije Windows Phone 8.1 ažuriranje 2
SAR vrijednost: 0,73 W / kg

Dizajn, ergonomija, ulazi – izlazi

Lumia 640 XL u izgledu zadržava dizajnerski stil pravokutnih ali nešto mekanijih linija. Dobro je poznat još iz partnerstva s Nokijom. Izrada kućišta od polikarbonata je kvalitetom dobra i dosljedna. S obzirom na dimenzije 157.9 x 81,5 x 9 mm uređaj nećete moć koristiti jednom rukom osim ako nemate šake nevjerojatnih proporcija iz Guinnessove knjiga rekorda. Dizajneri su postavili na desnoj strani kućišta tipku za uključivanje/isključivanje dovoljno nisko za dohvaćanje prstima bez istezanja. Za svaku pohvalu. Poviše na istom boku je tipka za podešavanje glasnoće. Budući da je kućište na gornjoj strani prema rubu tanje pa tako ulaz za slušalice je izveden u kružnoj projekciji. Time se je osiguralo nehotimično izvlačenje 3.5 mm muškog priključka za slušalice.  Na dnu Lumia 640 XL je mikroUSB ulaz.

Stražnja strana je mat teksture i daje osjećaj da neće lako kliznuti iz ruke. Također su otisci prstiju pristojno inhibirani. Na sredini je vrlo uočljiv Microsoftov logo. Prema vrhu je kamera s Carl Zeiss objektivom. Ispupčena je oko 2 mm u odnosu na pozadinsku površinu. Iznad objektiva se nalazi LED bljeskalica koja je malo ulegnuta dok desno otvor zvučnika. Zahvaljujući ispupčenju kamere smanjeno je blokiranje širenje zvuka u prostor. Na maksimalnoj razini glasnoće zvuk ostaje razumljiv i jasan. Mjerač buke mi je izmjerio maksimalnu glasnoću zvučnika 78 dB. Otvaranjem poklopca koji pokriva i bočne strane uređaja dobivamo pristup ulazima za MicroSIM i memorijsku karticu.

Prednja strana i zaslon

Gotovo cijelo područje prednje strane (69,82 %) zauzima zaslon dimenzija 7,1 cm širine i 12,62 cm visine. Za zaštitu ima popularnu Corning Gorila 3 tehnologiju. Iznad zaslona su Microsoft logo, slušalica, prednja kamera i senzor blizine.

Ispod imamo virtualne tipke: Windows (pokretanje), Traži (pretraživanje weba ili stavki na uređaju) i  Natrag.  Pomažu u navigaciji sučeljem. Također gestom klizanja prsta s dna zaslona prema gore se mogu sakriti i  po potrebi pozvati. Kada gledate fotografije i video tipke se automatski skrivaju. Duljim pritiskom na tipku Natrag otvara se prikaz posljednjih aplikacija(multitasking) koje smo nedavno koristili. Zatim se možete prebaciti na neku aplikaciju ili zatvoriti one koje ne trebate. Tipkama se mogu uključili ili isključili vibracije. Na kraju prednje strane uz donji brid je glavni mikrofon.

Lumia 640 XL je opremljena zaslonom dijagonale 14,48 cm i razlučivosti 720 x 1280 piksela što tvori 258 ppi (piksela po inču). Pikselizacija je zamjetna samo prilikom pregledavanja weba na nekim grafičkim elementima. Uglavnom bit će sasvim u redu za manje zahtjevne korisnike. Omjer kontrasta je 1037: 1 dok maksimalna svjetlina mjeri 325 cd / m² . Dodir kašnjenja sa 60 ms je vrlo dobar. Zaslon koristi IPS matricu, što znači široke kutove gledanja i dobru reprodukciju boja. Zahvaljujući ClearBlack tehnologiji (Wyatt screen) koja smanjuje odbljesak (iako ne u potpunosti ) i poboljšava kontrast, dobro je čitljiv na sunčanom danu. Podržava otključavanje dvostrukim tapkanjem i Glance Screen značajku za prikaz vremena i obavijesti na isključenom zaslonu.

Procesor, memorija, povezivanje

Lumia 640 XL koristiti Qualcomm Snapdragon 400 MSM8226 procesor s 4 ARM Cortex-A7 jezgre takta 1.2 GHz uz podršku Adreno 305 frekvencije 450 MHz grafičkog koprocesora i 1 GB RAM-a. Za pohranu podataka tu je 8 GB flash interne memorije. Stvarna je na raspolaganju samo 4 GB. No, proširiva je memorijskom karticom kapaciteta do 128 GB za glazbu, video, fotografije, aplikacije, preuzete dokumente itd. Također Microsoft daje još 30 GB prostora u OneDrive oblak usluzi.

Čipset se ne smatra moćan. Budući da radi na sustavu Windows Phone koji je odlično optimiziran, daje bolji učinak nego što je to kod Android temeljenih uređaja. U svakodnevnom radu nema primjetnih usporavanja i pokretanje aplikacija je relativno brzo. Rijetko je trebalo više od nekoliko sekundi da se učita neka od aplikacija. Mogla sam imati do 10 otvorenih aplikacija u isto vrijeme bez negativnih znakova u radu.
Iako igre ne prodaju WP sustav, ima odličnih igara. Budući da je GPU skromnih mogućnosti teže se nosi s intenzivnim grafičkim igrama. Ipak za  igranje većine igara poput Angry Birds, nema problema. Provela sam nekoliko sintetičkih testova da se i oni nađu u recenziji :) Pogledajte rezultate dobivene mjerenjima. U skladu su s konfiguracijom.

Od modula za povezivanje Lumia 640 XL ima Wi-Fi 802.11 b / g / n , podršku za 4G mreže i Bluetooth 4.0 . U Zagrebu ovisno o pokrivenosti 4G signalom Hrvatskog Telekoma  imala sam uglavnom stabilnu brzinu u prosjeku 50 Mbps-a za preuzimanje podataka i oko 30 Mbps-a za upload podataka. Naravno da su na određenim mjestima te brzine bile znatno više ili manje. GPS pozicioniranja satelita radi izvrsno sa značajnom preciznošću u kombinaciji Here Drive i Here Maps. Lumia 640 XL podržava većinu očekivanih Bluetooth profila, uključujući i one koje se povezuju sa slušalicama i stereo slušalice te dijele informacije kao što su datoteke ili telefonskom imeniku. Sve radi jako dobro.

Da biste slušali FM radio, spremali omiljene radio postaje, morate spojiti kompatibilne slušalice koje služe kao antena. Morati će ti ih kupiti zasebno. Ne dolaze u pakiranju :/. Ako slušate radio tada glazbene kontrole na zaključanom zaslonu također možete upotrijebiti za promjenu postaje ili utišavanje radija.

Telefonija

Ne mogu se žaliti na kvalitetu poziva iako uređaj nema drugi mikrofon za otklanjanje buke. Ako ne možete čuti da Lumia zvoni u bučnim okruženjima možete promijeniti jačinu glasnoće prema potrebi. Maksimalna je razina glasnoće 10. Ako želite izbjeći slučajno pozivanje kada je Lumia 640 XL u džepu ili torbi, možete postaviti automatsko zaključavanje tipki i zaslona.

Windows Phone uređaji ne podržavaju pametno biranje. Za upućivanje pozive najjednostavnije je to učiniti kroz kontakte tj. središnje mjesto na kojem se drže svi podaci o osobama. Popis kontakata se može filtrirati po računima ili sakriti one koji su bez mobilnog broja. Na poziv je moguće odgovoriti unaprijed definiranom tekstnom porukom ali samo za kontakte spremljene u uređaju. Od ostalih opcija ima uspostavljanje konferencijskog poziva između dvije ili više osoba ( broj ovisi o mobilnom operatoru), prosljeđivanje poziva na drugi telefonski broj, blokiranje neželjenih poruka i poziva itd.

Baterija

Baterija nominalnog kapaciteta od 3000 mAh u kombiniranoj uporabi  što uključuje privatnu i poslovnu komunikaciju (2 računa e -pošte, WhatsApp, Telegram, Facebook, OneDrive, telefonija, itd) je dostatna da zadovolji potrebe jednog radnog dana oko 10-12 sati. Uz uključivanje režima rada s ograničavanjem pozadinskih podataka i zadataka, između dva punjenja može proteći najviše do dva dana. Gledanje video datoteka pohranjenih u uređaju crpi 10 -12 % energije. Navedeni postotak se povećava gledate li ih korištenjem podatkovnog prometa operatera ili upotrebom WiFi mreže. Podržano je bežično punjenje ali morate kupiti bežični punjač i poklopac za bežično punjenje kako bi bežično punjenje funkcioniralo.

Windows Phone 8.1. i aplikacije

Windows Phone 8.1. sustav je za cijelu Lumia seriju modela prošao kroz nekoliko nadogradnji. Tako Lumia 640 XL pokreće Windows Phone 8.1 inačica sustava s 2 GDR nadogradnjom i Lumia Denim poboljšanim korisničkim sučeljem na interaktivnim iskustvima. Na zaključanom zaslonu mogu biti prikazani datum, vrijeme, vremenska prognoza, propušteni pozivi, obveze iz kalendara, pristigla e-pošta, prikaz izvođača prilikom reprodukcije glazbe itd.

Kao što i sami vjerojatno znate, zadnja WP inačica ima pristojan stupanj slobode u smislu personalizacije: promjenjive pozadine, grupiranje pločica u mape s promjenom naziva mape, odabir jednog od dva načina zatvaranja izbornika, personalizaciju navigacijske trake, promjenu veličine i otkvačivanje pločica, itd. Budući da Lumia 640 XL ima veliki zaslon prikaz 6 stupaca pločica na početnom zaslonu ima smisla.  Pločice mogu biti male, srednje ili široke. Što je veća pločica to može više informacija prikazati. Nažalost sve pločice (ikone) koje postavljate na početni zaslon nisu transparentne. Zbog toga izgled pozadine može djelovati nekome neuredno. No to je stvar ukusa. Vi će te si posložiti pločice kako vam se sviđa. Za druge vas nije briga.

U akcijskom centru možete brzo pregledati obavijesti poput propuštenih poziva, nepročitanih tekstualnih poruka i postaviti 4 prečaca za pristup postavkama uređaja. Također možete odrediti koje obavijesti želite primati i na koji način. Povlačenjem u lijevo s početnog zaslona otvara se popis instaliranih aplikacija razvrstanih abecednim redom. Uključeni su svi Microsft servisi kao što su Xbox Music, Xbox Video, OneDrive i Outlook te niz unaprijed instaliranih aplikacija: Gastronomija (pregled recepata), Putovanja, Sport (pregled rezultata za odabrane sportove), Vrijeme (MSN-aplikacija), Facebook, Flipboard, PicsArt.  HERE Karte učinkovito rade i bez interneta, što je korisno na dugim putovanjima je ne morate trošiti novac na skupe roaming troškove. Možete dobiti upute za pješačenje, vožnju ili upotrebu javnog prijevoza. Cortana je puna korisnih značajki, ali hrvatski jezik nije još podržani.

U izborniku Postavki, osim podešavanje opcija uređaja, je i aplikacija Zdravlje. Omogućuje praćenja našeg kretanja te je poveznica na pripadajuće aplikacije poput Fitbit fitness softvera koji se sparuje s pametnim narukvicama i sličnim nosivim gadgetima.

Neke od meni korisnih opcija su stvaranje sigurnog i zabavnog početnog zaslona za djecu, postavljanje opcije Moja obitelj kojom se ograničava djeci preuzimanje plaćenog ili dobno ograničenog sadržaja iz Trgovine igara, uklanjanje privremenih datoteka u svrhu oslobađanja prostora, spremanje i premještanje aplikacija na memorijsku karticu, promijeniti način obavještavanja o dolaznim pozivima, Senzor pohrane ( za provjeravanje koliko imate raspoložive memorije). Pomoću aplikacije Datoteke možete jednostavno provjeriti datoteke u uređaju ili MicroSD kartici, organizirati ih u mape ili izbrisati one koje više ne trebate.Također mi se sviđa kod svih Lumia modela postavka za Noćni način rada, na koju sam navikla u BlackBerry 10 sustavu. Omogućava odabir boje teksta za prikaz informacija na zaslonu ili u potpunosti ih sakriva na određeno vrijeme. Dakle, nema nepotrebnih svjetlosnih efekata koji bi mi mogli poremetiti san, a u svakom trenutku mogu vidjeti koliko je sati. Pogled na sat mi posebno dobro dođe na putovanjima i noćenju u hotelskim sobama.

Jedna od prednosti Lumia 640 XL je potpuno opremljen Microsoft Office sustav s 365 Personal Edition jednogodišnjom pretplatom na uslugu. Microsoft Office Mobile omogućava stvaranje i uređivanje dokumenata programa Word, Excel, PowerPoint, OneNote i njihovo dijeljene pomoću SharePoint. Za brzi pristup važnim dokumentima imate mogućnost da ih se prikvači na početni zaslon. Budući da je paket za uredske aplikacije toliko svestran jako sam zadovoljna sam da je napokon Microsoft dodao kontrole za Bluetooth tipkovnicu i miša. To znači da ne morate uvijek vući sa sobom laptop.

Pisanje pomoću zaslonske tipkovnice je dosta jednostavno. Naravno da ima onih koji govore da je Windows Phone tipkovnica jedna od najlošijih. Budući da nemamo svi iste navike unosa teksta i stupanj fine motorike prstima, neću im proturječiti.  Meni unos znakova nije problem niti dodirivanjem slova ili prevlačenjem prstom između njih.

Web preglednik je Internet Explorer 11.Sviđa mi se da može i upozoravati na sigurnosne prijetnje.

Ako ste mislili da nije moguće koristiti i Google usluge uključujući Gmail, kontakte, kalendar, YouTube, Google Maps, Google pretraživanje, Google+ i Google Drive, niste u pravu. Mogu se koristiti bez problema.

Kamere

Prednja kamera od 5 MP otvora f / 2.4 i 24 mm širokokutnog objektiva, specifikacijom podsjeća na Lumia 735 prednju kameru. Podržava 1080p video snimanje, jednostavno snimanje selfija pogledom u fotoaparat, odgodu od 2, 5 ili 10 sekundi, automatsko prepoznavanje lica s poboljšavanjem raznih aspekata uključujući veličinu očiju, mekoću kože, ton kože, oblik lica i svjetlinu zuba. Čak se možete poigrati oblikom smješka. Kvaliteta dobivenih selfija je sasvim u redu.

Za brzo otvaranje kamere jedna od mogućnosti je postavite prečac u akcijski centar. Lumia 640 XL ima glavnu kameru 13 MP objektiva dimenzija 4.8 x 3.6 mm, Carl Zeiss certifikata i otvora blende f / 2.0.  Nema optičke stabilizacije slike. S obzirom na cijenu uređaja lako ćemo oprostiti nedostatak. Mali savjet: nemate li prilikom snimanja stativ pokušajte da ne podesite predugo vrijeme ekspozicije što će smanjiti vidljiv učinak trešnje kamere.

Sva sučelja za kameru su kod Lumia modela gotovo ista. Lumia 640 XL dolazi s aplikacijom imena Lumia Camera (v 5.0.251) s tipkama i koncentričnim izbornikom za ručno promijeniti svaku postavku na željenu vrijednost i izvući fotografije najbolje kvalitete. Pomoću aplikacija Lumia Camera možete i dijeliti fotografije i videozapise. Za odabrati najbolji kadar ili stvoriti akcijsku fotografiju iz videozapisa tu je Lumia Moments aplikacija.

Kamera ima uz automatski fokus i opciju fokusiranja dodirom, mjerač vremena, mrežu za kadriranje, okidanje brzog niza slika, spremanje lokacije u fotografije, podršku za snimanje dinamičkih HDR fotografija, bracketing ekspozicije (snimanje do 5 slika s više razina ekspozicije), razne fotoalate (Bing očitovanje, Lumia Refocus…). Fotografije je moguće snimiti u omjeru 4: 3 i 16: 9.

Za snimljene fotografije mogu reći da su odlične kvalitete s vrlo stvarnom reprodukcijom boja za cjenovni rang. Čak i fotografije snimljene noću imaju na moje iznenađenje prihvatljivu buku. Uostalom, pogledajte nekoliko uzoraka snimljenih kamerom Lumia 640 XL modela.

(dnevno svjetlo)

(interijer)

Maksimalna rezolucija video snimaka je 1080p pri 30 sličica u sekundi. Auto fokus radi dobro posao dok snimljeni zvuk je prosječne glasnoće. Evo i primjer videa snimljen u uvjetima slabog osvjetljenja u okolini s objektivom naslonjenim na staklo:

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Album nudi nekoliko jednostavnih funkcija za uređivanje fotografija. Ako želite neke naprednije možete ih pronaći kroz Lumia seriju softvera ili od treća strane. Glazbeni svirač ima uz standardne opcije sortiranja glazbe kreiranjem raznih popisa i ekvilizator za poboljšanje kvalitete zvuka koji se reproducira.

Zaključak

Microsoft je Lumia 640 XL nije najjeftiniji Windows Phone pametan telefon ali nudi puno ako ste ljubitelj sustava i velikih zaslona. Ima pristojnu kvalitetu izrade i uravnotežene performanse. Kamera je bolja u odnosu na mnoge druge uređaje iz cjenovnog ranga. Zaslon ima dobre boje, stabilne kutove gledanja iako se oštrinom ne može natjecati s top phabletima pod Android sustavom.

Što se tiče dostupnosti aplikacija mogu reći da se vidi pomak na bolje. No, aplikacije poput Facebooka i Twittera imaju jaz u korisničkom iskustvu. Sviđa mi se da su Microsoftove usluga dobro integrirane u OS, posebno Skype i Here karte s offline navigacijom te Uredski paketi. Lumia 640 XL je inače dostupna u dvije verzije: dual SIM 3G i jednom SIM karticom i podrškom za LTE kao naš testni model. Potencijala za poboljšanje ima i vjerojatno će stići s Windows 10 Mobile sustavom.

Cijena za Lumia 640 XL iznosi ovisno o trgovcima od 1.562,00 kn do .

Prednosti:
+ fluidnost i reaktivnost cijelog sustava
+ Izvorna podrška za MKV Format video reprodukcije
+ prisutnost Carl Zeiss certifikata za optiku
+ pravilan HDR način
+ pretplata na Office 365
+ dodatni besplatni prostor za pohranu u OneDrive
+ izmjenjiva baterija (za neke)
+ podrška za memorijske kartice (za neke)
+ 4G/LTE

Nedostaci:
– nema LED za obavijesti
– definicija HD malo slaba za ekran velikih dimenzija
– nedostatak fizičke tipke za kameru
– Windows Phone 8.1 ne nudi optimizaciju za olakšanu upotrebu jednom rukom
– relativno mali udio zaslona s obzirom na dimenzije (za neke)
– nedostatak vibracijskog odziva virtualnih tipki tipkovnice ( za neke)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 6 za Dizajn
Ekran
Ocjena 6 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 5 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 7 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 8 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 8 za Povezivost
Baterija
Ocjena 6 za Baterija
Video igre
Ocjena 6 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 8 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 7 za Naš dojam

6.82

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Lumia 640 XL je solidan uređaj za one kojima se sviđa Windows Phone sustav i nemaju ništa protiv velikih modela. Nije bez mana ali niti jedna od njih posebno ne iskače. Lijep dodatak vezan uz uređaj je godišnja pretplata na Microsoft Office 365 i 1 TB OneDrive besplatnog prostor za pohranu u oblaku.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.