Microsoft Imagine Cup: Indoor Vision rješenje Tima Spectrum pobjednik natjecanja

Fotografija članka: Microsoft Imagine Cup: Indoor Vision rješenje Tima Spectrum pobjednik natjecanja

Fakultet elektrotehnike i računarstva bio je domaćin ovogodišnjih finala Imagine Cup natjecanja, na kojem su se dva najbolja hrvatska studentska tima, među osam finalista, sučelila u izradi tehnoloških rješenja čiji je cilj svladati svakodnevne poteškoće. Ovogodišnji su pobjednici tim Spectrum kojega čini četveročlani tim studenata s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računalstva te Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, s rješenjem koje koristi napredne mogućnosti Windows Phone 7 telefona i posebnog softvera kako bi pomoglo slijepim i slabovidnim osobama u snalaženju u zatvorenim prostorima.

– Inicijativa kao što je Imagine Cup objedinjuje tehnologiju i obrazovanje na učinkovit način, kako bi izgradile generaciju „budućih stvaratelja“ – mladih koji će doprinijeti razvoju ekonomije znanja 21. stoljeća. Ujedno, natjecanja Imagine Cup pokazala su se izuzetnom prilikom za studente diljem svijeta, kako bi primijenili svoja iskustva, vještine i kreativnost pri izradi stvarnih projekata. Poticanjem mladih da se uključe u natjecanje želimo im omogućiti da iskoriste svoj puni potencijal i da svoje ideje pretvore u stvarnost – naglasio je Marko Sever, voditelj akademskih programa u Microsoftu Hrvatska.

Drugo mjesto osvojio je tim studenata s Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, rješenjem koje koristi Windows Phone 7 i Microsoft Tag, s ciljem prikupljanja financijskih sredstava za humanitarne udruge. Korištenjem geolokacijskih servisa i pametnog telefona, igrači sakupljaju bodove, a oglašivači zauzvrat doniraju sredstva kojima se osigurava hrana, mogućnost pohađanja škole i druge potrepštine za ljude diljem svijeta kojima je pomoć najpotrebnija.

Natjecanje Imagine Cup svake godine privlači sve više studenata. Hrvatski timovi sudjeluju devetu godinu za redom te se niz godina plasiraju među vodeće u svijetu. Prije tri godine hrvatski tim osvojio je čak dva prva mjesta (u kategorijama Photography i Windows Mobile Award), a tim Think Green preklani se plasirao u TOP12, rješenjem za uzgoj hrane u kontroliranim uvjetima, s pomoću softvera koji optimizira troškove uzgoja i potrebe usjeva. Prošlogodišnji finalisti, tim Apptenders, svojim su se rješenjem koje pomaže djeci s cerebralnom paralizom plasirali među 18 najboljih iz 183 zemlje svijeta, na međunarodnom finalu u New Yorku. Tim Apptenders je, ujedno, na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu nagrađen Imagine Cup stipendijom, kao jedan od četiri najbolja projekta u svijetu.

Imagine Cup je natjecanje na kojem studenti mogu svladati rad u timu, pokazati znanje, sposobnost prilagodbe i brzo usvajanje novih tehnologija i znanja. Timovi studenata iz cijelog svijeta natječu se u razvoju informatičkih rješenja i kreativnoj primjeni informacijskih tehnologija. Smjernice natjecanja određuje tema osmišljena kao potpora ostvarenju milenijskih ciljeva Ujedinjenih naroda, kao što su sprječavanje gladi, edukacija, jednakost spolova, smanjivanje smrtnosti djece, borba protiv bolesti kao što su HIV i malarija te očuvanje okoliša.

Microsoft je od osnutka posvećen razvoju znanja, kreativnosti i inovacijama te potiče edukaciju i napredak u obrazovanju kroz svoje mnogobrojne projekte. Ulaganje u ljudske potencijale, partnere i usluge, filantropiju i proizvode, stimulira pozitivnu promjenu u obrazovanju koje se u 21. stoljeću znatno razlikuje od dosadašnjeg. Ono uključuje obavezno poznavanje e-vještina, inovacija i tehnologija. Stoga je i temeljna ideja Imagine Cupa promicanje obrazovanja te poticanje kreativnosti kod mladih kroz cjeloživotno učenje i usavršavanje.

Više informacija o natjecanju Imagine Cup dostupno je na stranicama .

Microsoft Imagine Cup: Indoor Vision rješenje Tima Spectrum pobjednik natjecanja

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.