Microsoft Hrvatska: znanjem i inovacijama do konkurentne Hrvatske

Fotografija članka: Microsoft Hrvatska: znanjem i inovacijama do konkurentne Hrvatske

Poseban naglasak stavljen je na računalstvo u oblaku (cloud computing), zbog mogućnosti prilagodbe računalnih značajki potrebama korisnika, te primjene računalstva u oblacima kao idealne podloge za jačanje konkurentnosti i razvoja mogućnosti Hrvatske i njenih građana, u regionalnim i globalnim okvirima.

Ovaj novi poslovni model omogućava razborito ulaganje u implementaciju i upravljanje informatičkim resursima, te uspostavlja novi način poslovanja na kojem se temelji nova ekonomija, s krajnjim ciljem povećane dobiti uz značajno smanjenje troškova. Primjenom tog modela u tijelima državne uprave, znatno bi se umanjili troškovi i ulaganja u IT, a istovremeno bi se građanima pojednostavio pristup servisima javne uprave. Samim time, proces upravljanja postao bi transparentniji, učinkovitiji i sveobuhvatniji.

– Danas je tehnologija neizostavan čimbenik razvoja svakog društva, bez obzira govorimo li o optimizaciji troškova i povećanju učinkovitosti, ili poticanju inovativnosti i upravljanju znanjem. U svakom slučaju, kvalitetno korištenje tehnologija i oslonac na razvijenu ICT infrastrukturu, nužan su preduvjet jačanju nacionalne konkurentnosti. Država, kao najveća institucija, ima posebnu ulogu i odgovornost u korištenju tehnologija za poboljšanje vlastite učinkovitosti, a time i nacionalne konkurentnosti. Upravo tijela javne vlasti imaju mogućnost i snagu promicati nove tehnologije kao alat za postizanje svih ključnih ciljeva društva. Microsoft istovremeno nastavlja pomicati granice inovativnosti i poticati razvoj budućih tehnologija, združujući ih na način da korisnicima – pojedincima, tvrtkama i javnim institucijama – pružaju dosad neviđenu mogućnost izbora i fleksibilnosti. Uvođenje novih tehnologija i rješenja, a pogotovo rano prihvaćanje novih tehnoloških i poslovnih modela, kao što je računalstvo u oblacima, stvara prostor za povećanje broja radnih mjesta u svim segmentima, te samim tim izravno utječe na poboljšanje nacionalne konkurentnosti – izjavio je Ivan Vidaković, direktor Microsoft Hrvatska.

U novom obliku računalstva, inovativne će softverske aplikacije na pametnim uređajima (klijentima), uz podršku internetskih spremišta podataka i servisa (oblak), pojedincima nuditi veću kontrolu nad informacijama te privlačnije i naprednije značajke na računalnima, mobilnim telefonima i drugim uređajima. Takav napredak pojedincima omogućava da budu produktivniji, a tvrtkama i ustanovama, bez obzira na veličinu, da postanu prilagodljivije, inovativnije te usmjerenije na suradnju.

– Primjeri najkonkurentnijih zemalja svijeta pokazuju jasno kako sustavan pristup inovativnosti, kroz blisku suradnju poduzeća, akademskog sektora i države, i napredno korištenje suvremene informacijske tehnologije, jačaju nacionalni inovacijski kapacitet i stvaraju nužne preduvjete za uspješnu izgradnju konkurentnog gospodarstva i dugoročan održivi razvoj – istakao je Goran Radman, član Nacionalnog vijeća za konkurentnost i dekan Veleučilišta Vern.

Nova generacija računarstva ima ogroman potencijal za poticanje gospodarskih prilika a pojedincima, tvrtkama i državnoj upravi omogućava prilagodbu računalnih značajki u skladu s potrebama. Ekspanzija naprednih funkcionalnosti i mogućnosti povezivanja sa širokim rasponom uređaja, uz podršku internetskih servisa, stvorit će novu paradigmu računalstva, utemeljenu na konceptu „klijent plus oblak“.

– Računalni oblak prisutan je već niz godina. Na vladama država je da iskoriste sve njegove mogućnosti sada, na način da im pomogne u poboljšanju učinkovitosti kroz smanjenje troškova, kroz aktivnosti u interakciji sa građanima, ali i kroz jačanje ekonomske konkurentnosti i održivosti okoliša. Brojni su načini za ostvarivanje prednosti kroz računalstvo u oblaku – kroz migraciju usluga i razvoj rješenja na oblaku, ili pak kroz pokretanje privatnog oblaka. Microsoftova je strategija ponuditi korisnicima široku lepezu odabira i podršku u svim smjerovima, vodeći pritom računa o sigurnosti i pouzdanosti sustava – zaključio je Ruediger Dorn, Direktor primjenjenih inovacija u tvrtki Microsoft.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.