Microsoft forum istaknuo važnost inovacija u razvoju gospodarstva i društva

Fotografija članka: Microsoft forum istaknuo važnost inovacija u razvoju gospodarstva i društva

U sklopu Microsoft WinDays konferencije održan je forum pod nazivom „Inovativnost u funkciji stvaranja nove vrijednosti, rasta i zapošljavanja“ kojim je niz uglednika i donosioca odluka ukazalo na ulogu inovativnosti u razvoju gospodarstva i društva u cjelini, te ulogu informacijskih i telekomunikacijskih tehnologija u tom procesu. Govornici su kroz primjere iz prakse u različitim područjima gospodarskog i javnog sektora predstavili načine na koje se inovacije korištenjem tehnologija pretvaraju u novu vrijednost, te njihovu vezu i utjecaj na zapošljavanje.

Predsjednik Microsofta istočne i srednjoistočne Europe, Goran Radman, istaknuo je ključnu ulogu inovacija u procesu dostizanja prosjeka bruto društvenog proizvoda zemalja Europske unije. „Hrvatskoj je potrebno 25 godina dinamičnog razvoja kako bi to učinila. Potrebno je stoga utrostručiti bruto društveni proizvod, što znači da bi vrijednost rada trebati biti tri puta veća. Doista je kritično važno kojom ćemo se djelatnošću baviti kako bi bili u stanju proizvesti novu vrijednost koja će se moći realizirati kao tri puta veća vrijednost. Ako nastavimo kao danas, to nećemo moći ostvariti. Morat ćemo promijeniti čime se bavimo i kako se time bavimo,“ izjavio je Radman. On je istaknuo nužnost obrazovanja o inovacijama, kao i njegovu promociju i provođenje. Radman je identificirao inovativnost kao koncept pomoću kojeg stvaramo novu dodanu vrijednost, ne uz povećanje troškova, već uz ponovno osmišljavanje poslovnih procesa i stvaranje inovativnih poslovnih modela.

Ivica Mudrinić, predsjednik Uprave i glavni izvršni direktor T-Hrvatskog Telekoma istaknuo je kako je važno odlučiti gdje želimo biti za 10 godina, a potom graditi strategije i načine njihovog ostvarivanja. Ističući da je primjena suvremenih tehnologija prioritet cijelog društva, dodao je kako moć upijanja znanja izravno utječe na konkurentnost domaćih tvrtki. „Puno se ulaže u ICT sektor, u širokopojasni Internet, razvoj kapaciteta, usluga treće generacije i podizanje infrastrukture. No, ti elementi su samo autocesta, a nužno je i voziti tom autocestom, odnosno napraviti nešto što će koristiti tu infrastrukturu. Na nama je da odlučimo gdje želimo biti i onda dogovoriti strategiju kako tamo doći. Inovacije su u tom smislu ključ kako se može učiniti više,“ ocijenio je Mudrinić.

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, Zlatko Mateša, ocijenio je kako se mora predodrediti čime se Hrvatska ne može baviti, te da su to definitivno radno intenzivne djelatnosti. Direktor Grupe Selectio, Nenad Bakić, je dodao kako se treba fokusirati na one djelatnosti u kojima su hrvatske tvrtke najbolje. Dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Vedran Mornar, je ocijenio kako je Hrvatskoj ICT industriji potrebno 750 novih radnih mjesta godišnje, no da to nije kvota koju institucije ispunjavaju. Mornar rješenje vidi u povećanju ulaganja u visoko obrazovanje, preraspodjeli proračunskih sredstava te poticanje gospodarstva na ulaganje u obrazovanje.

Predstavljajući Inteligentan grad, Informatički kampus, Varaždinski tehno-park i Microsoft poslovno-tehnološki centar kao primjere inovativnih projekata u službi razvoja, gradonačelnik Grada Varaždina, Ivan čehok, je istaknuo mogućnosti koje u izgradnji IT infrastrukture otvaraju fondovi Europske unije. „Ako treba stvoriti klimu u kojoj će se ideje ostvariti, onda je to naša obveza i bez toga nema inovacija. Bez prostora u kojem će stvarnost postati prostor za ideje, bojim se da ćemo zaostajati,“ ocijenio je čehok.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za e-hrvatsku, Igor Lučić, pojasnio je kako je inovacija pokretač novih rješenja i procedura koje državna uprava primjenjuje kako bi korisnicima približila svoj rad. „U sljedećih nekoliko godina krenut ćemo u novom smjeru. Prelazimo u fazu inovativne i proaktivne javne uprave kojoj je informacijska tehnologija komparativna prednost. Osnovni korak je objedinjavanje svih informacija i svih servisa na jednom mjestu. Želimo svima omogućiti korištenje usluga i informacija bez obzira na generacijsku, zemljopisnu ili socijalnu posebnost. U svakom predstavniku ICT industrije vidim partnera u savladavanju ovih izazova,“ izjavio je Lučić.

Na forumu se kao primjer inovacija u praksi predstavila mlada tvrtka Initium Futuri čiji su osnivači studenti-sudionici Microsoft Imagine Cup natjecanja, a iz kojeg je proizašlo njihovo inovativno rješenje Smart ECG. Studenti su na osnovu tog rješenja sudjelovali u globalnom Innovation Accelerator programu. Tvrtku su osnovali u partnerstvu s Ruđer inovacijama i uz financiranje Svjetske banke, a trenutno imaju četiri inovativna prototipa projekta u fazi komercijalizacije.

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.