Microsoft Edge u Windows 10 OS-u, je li ispunio očekivanja?

Fotografija članka: Microsoft Edge u Windows 10 OS-u, je li ispunio očekivanja?

Novi Internet preglednik Windows-a 10 pojavio se na tržištu u isto vrijeme kad i sustav. Mjesecima smo gledali fragmente koje je Microsoft puštao u javnost. Koristimo li ga na našim računalima otkrijte sami. ;)

Oglas

Iako je Internet Explorer u posljednjim verzijama bio znatno unaprijeđen, dojam o manje kvalitetnom pregledniku kod korisnika je  i dalje bio prisutan. Pušten u paketu sa Windows-om 10, Edge je ušao na velika vrata među korisnike. Rad se zasniva na tehnologiji Microsoft Chakra JavaScript sa Trident jezgrom. Za početak vizualni komentar. Donosi novi dizajn, pomalo sterilan za razliku od konkurencije, međutim oku ugodan. Može se odabrati bijela i tamna tema, što je vrlo korisno za ugodniji rad. Oznake i naredbe su usklađene sa sustavom.

Lakše čitanje, spremanje u OneNote, dijeljenje sa drugim aplikacijama

Sa lijeve strane nalaze se opcije naprijed / nazad te osvježi, dok sa desne imamo novo stanje. Prvi je na redu prečac za aktivaciju “načina čitanje” koji će trenutnu web stranicu pretvoriti u pročišćen tekst za ugodnije iskustvo bez bannera i sličnih dodataka. Odmah pokraj nalazi se poveznica za spremanje stranica u favorite. Klikom na zvjezdicu javit će se moderan okvir sa mogučnošću izmjene naziva i mjesta pohrane, ali i izravnim izvozom u listu za čitanje. Lista omiljenih stranica u Edge-u je odvojena od liste za čitanje. Slijedi izbornik kojim otvarate favorite, listu za čitanje, skidanje datoteka te povijest pretraživanja.

Vrlo korisna funkcija je spremanje web stranice koju pregledavate. Zaboravite na klasičan printscreen, sada imate moćnog saveznika pod nazivom “web bilješka”. Ovom metodom možete na jednostavan način spremiti dugačke stranice, a dodatno van na raspolaganju stoje integrirani alati iz OneNote-a. Slobodni ste nešto nacrtati, dopisati, zaokružiti, podebljati, izrezati… Kod spremanja se nude dvije mogućnosti. Prva je slanje u OneNote (mogu se birati rubrike), Favorites i Reading list-u, dok druga otvara univerzalan prozor za dijeljenje među aplikacijama. Ako nas pratite na službenom Facebook profilu, sigurno ste vidjeli jedan primjer korištenja. :)

“Address bar”, početna stranica, tražilica

Kad prvi put uđete u Edge vidjet ćete kako je prilikom prvog pokretanja programa adresna traka i ona pretraživača spojena. Ispod nje će se prikazati neke vijesti i vremenska prognoza. Nismo pretjerano oduševljeni početnom stranicom jer smo vidjeli puno bolja rješenja. Osim trake pretraživača biti će vam ponuđene vijesti na engleskom jeziku i vremenska prognoza. Ponovo dolazimo do problema nepodržanosti naše regije i sadržaja koji nije lokaliziran prostoru gdje se proizvod nalazi.

Tražilica je u postavkama početno podešena na Bing, no može se promijeniti na koju god poželite. Ono što smo primijetili je problematična povijest pretraživanja. Evo primjera: prvi put ste utipkali “portal racunalo windows 10”. Kada drugi put krenete upisivati “portal” ponudit će vam prethodno u obliku http://… (umjesto punog naziva) . To smatramo nedostatkom jer otežava čitanje i ne pridonosi brzini rada u pregledniku.

Još nešto je novo. Označite neku riječ ili rečenicu, desni klik miša i javlja se “Ask Cortana”.

Brzina – neprimjerena glavnom pregledniku operativnog sustava

Jedan od glavnih aduta projekta Spartan bila je brzina. No pustimo brojeve na stranu, nas zanima trenutno korisničko iskustvo kojim smo ostali negativno iznenađeni. Na nekoliko uređaja gdje koristimo Windows 10 (ne technical preview) uočili smo lag prilikom učitavanja stranica. Prvo smo mislili da je riječ o reklamnim materijalima koji usporavaju učitavanje, no kasnije se ispostavilo da je to prisutno kod većine web odredišta. Najjednostavnije to možemo opisati ovako. Mislite da se stranica učitala, ali ne možete manipulirati po njoj još cca 2 sekunde.

Edge je veliki korak u usporedbi sa prethodnikom, no Microsoft je u ovoj verziji zaboravio na jednu stvar. Klasično pretraživanje i otvaranje web stranica osnovni su preduvjeti kvalitetnog preglednika. Zbog problema sa lagom osobno i dalje koristim jedan drugi browser iako je i Edge dobio već drugu priliku. Microsoft je najavio poboljšanje te podršku za ekstenzije (Chrome, Firefox), no dok ne stignu ne možemo ih uzeti u obzir. Obzirom na problematiku pitao me kolega Filip je li Edge u beta fazi? Kolko znam nije, ili?

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.