Microsoft Dynamics CRM – alat za upravljanje poslovanjem i odnosima s klijentima

Fotografija članka: Microsoft Dynamics CRM – alat za upravljanje poslovanjem i odnosima s klijentima

Sve se polako ali sigurno seli u oblak (cloud). O tome je bilo riječi na današnjoj konferenciji IDC Adriaticsa i Microsofta Hrvatska u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Oglas

Živimo u eri u kojoj su klijenti, odnosno kupci, najvrednija imovina svake tvrtke. Sustavni rad i praćenje odnosa s klijentima, istraživanje njihovog ponašanja i potreba u fokusu su poslovanja uspješnih tvrtki. CRM (Customer Relationship Management) kao skup alata za upravljanje poslovanjem i odnosima s klijentima upravo je onaj element poslovanja koji nerijetko odlučuje o tome tko je tržišni pobjednik, a tko gubitnik.

Koristi i mogućnosti CRM rješenja, posebno onih „u oblaku“, bile su tema današnje međunarodne konferencije “Shine in the Age of the Customer – Solutions for Customer-Obsessed Enterprise“, održane u organizaciji IDC Adriaticsa i Microsoft Hrvatska u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Konferenciju su otvorili Ivan Vidaković, direktor Microsofta za Hrvatsku i BiH i Tatjana Lukić, regionalna direktorica segmenta Microsoft poslovnih rješenja, koja smatra kako CRM kao filozofija poslovanja, ali i kao prateća tehnologija, ima sve značajniju ulogu u kontekstu digitalnog i mobilnog poslovanja. „U doba kada kupci imaju informacije nadohvat ruke i kada donose odluke o kupovini u pokretu, na temelju internet pretrage i preporuka s društvenih mreža, CRM više nije opcija, već nužnost. Da bi se došlo do informacija o kupcima, o tome što oni žele i kakve su njihove potrebe, te da bi se s njima moglo proaktivno i kvalitetno komunicirati a samim time i povećati prodaju i zadovoljstvo kupaca,  kompanije moraju imati alate koji će im omogućiti efikasno prikupljanje, objedinjavanje i analizu podataka o klijentima, brz odgovor na upite, pravovremeno rješavanje zahtjeva te modeliranje ponude prema željama i očekivanjima kupaca.“ – smatra Lukić.

CRM sustavi među prvima su se udomaćili u oblaku a za to postoji i dobar razlog – važne informacije potrebne prodavačima, marketinškim stručnjacima ili pak onima koji se brinu o poboljšanju odnosa s klijentima ili kupcima trebaju biti dostupne u svakom trenutku i na svakom mjestu. „Pojavom Treće platforme i njenih stupova – društvenih mreža i mobilnosti, SaaS rješenja postala su još zanimljivija. Možemo reći kako su trenutno dostupni CRM proizvodi u oblaku dovoljno razvijeni da bi osigurali sigurnost podataka istovremeno omogućavajući multiplatformski pristup i bogatu funkcionalnost.” – istaknuo je u sklopu svoje prezentacije Tomasz Słoniewski, Senior Research Manager iz poljskog IDC-a.

Tijekom konferencije predstavljene su i mogućnosti Microsoft Dynamics CRM Online usluge, koja je od prije nekoliko mjeseci dostupna i u Hrvatskoj. Ovo rješenje kroz organizaciju i automatizaciju poslovnih procesa kompanijama može omogućiti smanjenje troškova i povećanje profitabilnosti ali i snagu i mobilnost potrebnu za bolju komunikaciju s klijentima i zadovoljavanje njihovih potreba. Microsoft Dynamics CRM najsuvremenije je rješenje s bogatom funkcionalnošću te fleksibilnim opcijama implementacije, od klasičnog on-premise modela do iznajmljivanja softvera kao usluge u oblaku, sa minimalnom investicijom.

Moderni klijenti, vrlo su dobro informirani te očekuju brzu i kvalitetnu ponudu i rješenja „skrojena po njihovoj mjeri“. Način i kanali komunikacije sve su kompleksniji  i uključuju kombinaciju svih komunikacijskih platformi te je stoga aktivni razvoj poslovanja upravo u segmentu odnosa i komunikacije s klijentima nešto na što je nužno obratiti iznimnu pozornost. Ovakvo „novo tržište“ zahtjeva od marketinških stručnjaka da prošire područje svog djelovanja te oni sada, uz znanja o poslovanju te o kupcima/klijentima moraju posjedovati adekvatnu razinu tehnološke pismenosti koja uključuje i brojne načine obrade i analize podataka.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava tijekom koje se raspravljalo i o pitanjima zadovoljstva i lojalnosti kupaca i klijenata. Između ostalog istaknuto je kako kompanije koje imaju razvijen CRM koncept rastu i povećavaju tržište mnogo brže od konkurencije koja nema razvijenu CRM strategiju. Da bi kompanija uspješno poslovala, mora biti svjesna da je zadovoljnom klijentu moguće isporučiti više nego novom kupcu i zato bi jedan od najvažnijih ciljeva poslovanja trebalo biti povećanje broja lojalnih kupaca. Naime statistike pokazuju da povećanje lojalnosti klijenata za samo 5 posto može imati za rezultat povećanje profitabilnosti od čak 25 do 85 posto.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.