Microsoft će vas uskoro obradovati reklamama u Windows 10 File Exploreru

Fotografija članka: Microsoft će vas uskoro obradovati reklamama u Windows 10 File Exploreru

Ako ste korisnik Windows 10 operativnog sustava, tada su vam poznate dosadne reklame u Windows 10 Start izborniku. No, uskoro će im se pridružiti još napornije – one u Windows 10 File Exploereru.

Oglas

U kompaniji to zovu sugestibilne aplikacije (suggested apps), ali se u stvari radi o reklamama koje će se uskoro početi pojavljivati i u File Exploreru u desetki. Ok, Microsoft će u “boxu” kojeg možete vidjeti na slikama objavljivati oglase za Office 365, OneDrive i neke svoje druge alate i usluge.

Za sada taj dio nije aktiviran, ali oni koji koriste beta inačicu Creators Updatea iskaču im reklame za pretplatu na Office 365 po cijeni od 6,99 mjesečno, a dobit ćete i 1 TB prostora na OneDrive cloudu. Ako se to stvarno realizira, bit će veselo… :)

Istina, ovo možete isključiti File Explorer >View > Options > Change, gdje u Folder Options odaberete View tab, zatim odaberete Advanced Settings i pronađete “Show sync provider notifications” i isključite reklamu. Što mislite, koliko će to korisnika znati napraviti? :)

Ovo nije prvi puta da se u Microsoftovom operativnom sustavu pojavljuju reklame, bilo ih je i u zaključanom ekranu (lock screen), radnoj traci (taskbar), kao i poznate sugestibilne reklame u izborniku Start. Iako se za sada radi o Microsoftovim servisima samo je pitanje kada se tu neće početi pojavljivati i neke druge reklame. S obzirom da je File Explorer alat bez kojeg je rad u Windowsima praktički nemoguć, prikaz broja reklama bit će ogroman.

Evo kako Microsoft pravda ovaj poslovni potez.

The new tips notifications within the File Explorer in Windows 10 were designed to help Windows 10 customers by providing quick, easy information to enhance the experience relative to storage and cloud file management. That said, with Windows 10 customers can easily opt out of receiving these notifications if they choose.

I dok dio korisnika i dalje kritizira Windows 10 OS u odnosu na neprežaljeni Windows 7, pa i ne tako loš Windows 8.1, ovakav potez bi mogao još više podići “kuku i motiku” na nove Windowse. I dok Microsoft tvrdi kako je ovo opcija koja se “lako isključi”, zar ne bi u OS-u kojeg smo svi skupo platili to trebala biti opcija koja se “po želji uključi”?

Ako nas pitate, nismo sigurni koliko je ovo legitiman ili bolje rečeno korektan način poslovanja i odnosa prema korisnicima. Naime, na nekim drugim operativnim sustavima možete skinuti besplatne aplikacije koje “plaćate” gledanjem reklama ili video igre koje nude brže napredovanje kupovinom određenih dodataka. No, tu je ključna činjenica kako se radi o besplatnim aplikacijama. S druge ste strane Windows 10 kupili uz novo računalo i platili operativni sustav za koji ne želite da vas maltretira reklamama.

I dok , a Android uskoro postaje , Microsoftova je poslovna filozofija sasvim drugačija – maltretirati novim reklamama svoje korisnike.

Joj, joj, zločesti Microsoft, pec pec… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.