Microsoft bi 2019. godine mogao prestati proizvoditi Surface hardver?

Fotografija članka: Microsoft bi 2019. godine mogao prestati proizvoditi Surface hardver?

Je li ovo konačni udarac na Microsoftov hardver? Ako je vjerovati analitičarima, ali i nekim konkurentskim izvorima, Microsoft bi 2019. godine mogao odustati od proizvodnje Surface tableta/lapopa.

Oglas

Ako nas pitate, ne radi se o lošim uređajima. Dapače, Microsoft zna proizvesti odličan hardver, no čini nam se kako imaju problema s predstavljanjem tih istih proizvodima kucima, kao i u formiranju cijena. Sjetite se samo Lumia smartfona koji su, kada su se pojavili pod Microsoftovom kapom, počeli prodavati sve bolje i bolje, no tržište odnosno kupci su krenuli u nekom drugom smjeru tako da je gašenje ovog nekada uglednog Nokijinog brenda bilo neminovno. Hoće li se slična stvar dogoditi i s Surface serijom?

Nedavno su predstavili s svoj prvi punokrvni prijenosnik, , no čini se kako je interes kupaca manji od očekivanog. Možete imati i najbolji uređaj na svijetu, ali ako kupci nisu zainteresirani za kupovinu, možda i zbog prevelike cijene, tada će prodaja biti ovakva kakva je nedovoljna.

Nije teško zaključiti kako Microsoftu posljednjih godina nikako ne ide na području hardvera, što god dotaknu nekako se “osuši”. Ako je vjerovati nekim analitičarima, ova bi se proizvodnja mogla ugasiti do 2019. godine. Ne treba zaboraviti kako i migracijom na mobilne uređaje Microsoft trenutno gubi bitku od Googlea, a i Apple je tu standardno značajan igrač koji prilično čvrsto drži svoj tržišni udio.

Kompanija iz Redmonda bi mogla prestati proizvoditi Surface seriju, to tvrdi i Steve Brazier, izvršni direktor analitičke kuće Canalys, a koji to argumentira kako je Microsoftov Satya Nadella više softverski orijentiran nego hardverski. Očito se to prelijeva i na samu proizvodnju/prodaju Surface uređaja.

Slično razmišlja i Gianfranco Lanci, Lenovo predsjednik i COO, koji smatra kako bi se to zaista moglo dogoditi 2019. godine. Lanci kaže kako se to trebalo dogoditi i ranije, no Microsoft odlično posluje na području clouda tako da dijelom prihoda pokriva zanemarenu proizvodnju hardvera.

Windows i Office teško mogu pokriti “rupu” u koju pada Surface, a Windows Phone and Mobile odjel (gdje je bila i Lumia) je već ranije ugašen. Isto tako, i globalna prodaja tableta je u padu, tako da su to sve argumenti protiv nastavka proizvodnje Surface tableta.

Dodajmo na kraju i još jednu zanimljivu temu za razmišljanje – mislite da Google treba Pixel smartfone? Razmislite još jednom, nama to više izgleda kao taština nego prava potreba u stilu “mi to možemo”… :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.