Među 10 najpoželjnijih poslodavaca čak 4 iz ICT sektora

Fotografija članka: Među 10 najpoželjnijih poslodavaca čak  4 iz ICT sektora

Kako stoji u istraživanju, sigurnost radnog mjesta i vodstvo u sektoru presudni čimbenici prilikom odabira poslodavca prvog izbora.

Ovogodišnji poredak poslodavaca prvog izbora je:
1. dm-drogerie markt
2. T-HT Grupa
3. Agrokor
4. Vipnet
5. INA
6. Google
7. Hrvatska elektroprivreda
8. Zagrebačka banka
9. Atlantic Grupa
10. Microsoft
11. Privredna banka Zagreb
12. Ericcson Nikola Tesla
13. Coca-Cola
14. Pliva
15. Končar Grupa
16. Podravka
17. Hrvatska pošta
18. Erste bank
19. Siemens
20. Adris grupa

Među prvih 50 poslodavaca prvog izbora nalaze se i (abecednim redom): B.net, Combis, Croatia Osiguranje, Dalekovod, Hrvatske autoceste, Hrvatska narodna banka, Hrvatska radio televizija, Hrvatske vode, Hrvatske željeznice, IBM, IGH, IN2, Institut "Ruđer Bošković", Kraš, Lidl, Müller, Nestle, Oracle, Philip Morris, Raiffeisen bank, Recro, SAP, Strabag, Tele2, UNICEF, Valamar, Vindija, Zagrebačka pivovara, Zagrebački holding, Zračna Luka Zagreb.

Presudni razlozi atraktivnosti poslodavaca prvog izbora su: sigurnost radnog mjesta i vodstvo u sektoru, koji su najvažniji za po 44 posto odgovora ispitanika. Sigurnost radnog mjesta ove se godine, očito zbog krize, probila na prvo mjesto, za razliku od prošle kada bila na trećem mjestu iza vodstva u sektoru i prilike za napretkom u struci. Na trećem mjestu ove godine je socijalna odgovornost poslodavca s 42 posto te harmonični odnosi na radnom mjestu s 41 posto odgovora ispitanika.

Unatoč uvriježenom mišljenju da je visina plaća glavni razlog atraktivnosti nekog poslodavca, s poslodavcima prvog izbora to nije slučaj. Naime, ‘visina plaća i ostale materijalne beneficije’ presudan su faktor atraktivnosti za 39 posto ispitanika čime je taj razlog tek na 5. mjestu, kao i prilika za napredovanjem u struci i ukupan image u poslovnom svijetu.

Muškarcima su najatraktivniji T-HT Grupa, zatim dm-drogerie markt i Vipnet, dok je za žene najatraktivniji poslodavac dm-drogerie markt, kojeg slijede T-HT Grupa te Agrokor. Kao presudan razlog atraktivnosti, muškarcima je na prvom mjestu vodstvo u sektoru, zatim prilika za napredak u struci i sigurnost radnog mjesta. Ženama je pak upravo sigurnost radnog mjesta na prvom mjestu, a slijede socijalna odgovornost poslodavca, te harmonični odnosi na radnom mjestu i vodstvo u sektoru.

Svega 15 posto ispitanika radi kod svog poslodavca prvog izbora.

U odnosu na rad kod svog poslodavca prvog izbora, ispitanici bi pristali raditi isti posao i u prosječno atraktivnoj tvrtki, ali za 39 posto veću plaću. Obrnuto gledano, ispitanici bi pristali raditi za prosječno 28 posto nižu plaću kod svog poslodavca prvog izbora, u odnosu plaću koju primaju kod sadašnjeg poslodavca.

Čak i u ovo doba gospodarske krize ipak 47 posto ispitanika često razmišlja o promjeni poslodavca, 37 posto ispitanika ponekad razmišlja, a svega 15 posto uopće ne razmišlja o promjeni poslodavca. Prošle godine o promjeni poslodavca nije razmišljalo 22 posto ispitanika.

Izvor:

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.