Memorije u mobilnim telefonima: RAM – sve što trebate znati

Fotografija članka: Memorije u mobilnim telefonima: RAM – sve što trebate znati

Mnoge ljude dok čitaju tehničke specifikacije ili pričaju o svojim mobilnim telefonima zbunjuju pojmovi RAM, ROM, interna flash memorija, kapacitet SDkartica, ili jednostavno brkaju pojmove koje se odnose na memorije za pohranu podataka. 

Oglas

Zato sada nakon niza edukativnih članaka o , slijede tri nova članka u kojima ćete  naučiti sve što trebate znati o memorijama uz savjete kao da bolje iskoristite memorijske kapacitete. Prva na redu je Random Access Memory , skraćeno – RAM.

 

RAM je najkorištenija poluvodička memorija u pametnim telefonima s izravnim pristupom. Koristi se za pohranu otvorenih programa (aplikacija), može nasumično čitati i pisati podatke po stopi od milijun znakova u sekundi, a podaci će biti izgubljen nakon nestanka energije . Upravo kao u PC računalima, ne može se koristiti za dugoročnu pohranu podataka.RAM za mobilne uređaje može imati 512MB, 768MB, 1GB, 2GB, 3GB kapacitet.

 

 

Neki od vas možda će reći – to je malo. Moj smartphone ima 16 GB memorije. To je točno, ali ova količina memorije se odnosi na ROM -internu memoriju i o njoj će biti riječi  u drugom članku.

Kapacitet RAMa je podijeljen u nominalni kapacitet, stvarni kapacitet i dostupni kapacitet. Nominalni je onaj koji navodi proizvođač uređaja. Stvarni kapacitet je manji od nominalnog. Gubi  se na algoritmima i dio je okupiran od strane GPU. Tako na primjer, imate li 2GB RAMa, stvarni kapacitet će biti od 1.3 – 1.8 GB.

Općenito govoreći, više RAM-a ne mora značiti da smartphone će raditi brže, ali izravno utječe na performanse uređaja, poput multitasking performansi. Da malo objasnim.  Upravo ste pročitali sjajne kritike na Internetu za neku igru. Vjerojatno prva stvar koju će te učiniti je da pokrenete Google Play Store aplikaciju za njeno preuzimanje u  uređaj. U međuvremenu niste li zatvorili preglednik, bit će te u mogućnosti nastaviti ga koristiti bez potrebe za ponovnim pokretanjem.  U ovom slučaju ,   on je samo  pauziran na mjestu gdje ste stali,  i kao takav je ostao  u RAMu. Eto, to je jedan primjer multitaskinga (višezadaćnosti) ili mogućnost obavljanja više procesa u isto vrijeme.

Da sumiramo: ako je kapacitet RAMa više brojčane vrijednosti možemo imati istovremeno pokrenuto više procesa ili programa. Iznos RAMa nema utjecaja na količinu aplikacije koje možemo instalirati. Moguće je instalirati 20 GB aplikacija, ali nećemo moći pokrenuti ih sve u isto vrijeme. Osim veličine RAM-a, morati ćete uzeti u obzir brzinu RAM-a. Ona je  naznačena kao DDR2 ili DDR3 itd. Međutim većina smartphone specifikacija ne spominjem brzinu RAM-a.

Kada se  kapacitet  RAMa napuni,  to se odražava u sporosti rada aplikacija i LAG-ovima. Ručnim brisanjem podataka iz RAMa ništa se ne postiže. Dodatno se opterećuje CPU,  što povlači trošenje baterije, a prednost od brisanja podataka iz memorije nemamo. Pokretanjem novih procesa većina podataka se vraća.

Kako uštedjeti na kapacitetu RAM-a?

Ako ste korisnik Android smartphonea, aplikacije će uglavnom koristiti sav raspoloživ RAM prostor. Memorijski zahtjevi za mobilne aplikacije kreću se od 2.6 MB za jednostavan kalkulator do 13.3 MB (ili više) za Google karte. Zato ih instalirajte na microSD memorijsku karticu umjesto u uređaj. To će osloboditi RAM prostor. Predinstalirane aplikacije (Bloatware) ne mogu biti premještene na microSD karticu, ali igre, glazba, filmovi se mogu spremiti na memorijsku karticu. Savjetujem da uključite Auto-Sync opciju i to samo za Gmail  da dobivate elektroničku poštu na vrijeme. Ostavite li postavke automatske sinkronizacije za sve  aplikacije, znači da će Android sustav stalno sinkronizirati  njihove zahtjeve, posebice one koje trebaju  pristup internetu. To također znači da će se koristiti i više RAMa.

Nastavak:  ROM – Interna flash memorija

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.