Meizu vs. Qualcomm: saga o kršenju patenta se zahuktava

Fotografija članka: Meizu vs. Qualcomm: saga o kršenju patenta se zahuktava

U svijetu pametnih telefona vlada poprilična gužva i riječ je o zaista konkurentnom tržištu na kojemu se ponekad ili čak i često krše prava drugih proizvođača.

Oglas

Nedavno se pojavila jedna takva priča prema kojoj je Qualcomm kao jedan od najpoznatijih proizvođača procesora na svijetu tužio Meizu zbog toga što kompanija nije ponudila naknadu za korištenje Qualcomm-ove patentirane tehnologije vezane uz 3G i 4G tehnologiju. Ova je tužba obilježena brojkom od 520 milijuna kineskih Yuana što bi preračunato iznosilo malo više od 78 milijuna američkih dolara koje bi Meizu ukoliko izgubi parnicu trebao isplatiti Qualcomm-u.

Li Nan, potpredsjednik prodaje i marketinga kompanije Meizu, je izjavio kako se slaže sa time da bi korištenje intelektualnog vlasništva druge kompanije trebalo biti plaćeno i njegova će kompanija to i učiniti, ali žele jednaki tretman od strane Qualcomm-a kakav i ostale smartfon kompanije imaju. Što točno gospodin Nan pod tim tretmanom podrazumijeva nije jasno, ali i sam priznaje kako je Meizu zaista koristio Qualcomm-ov patent, no uz to je naglasio kako uporaba tih patenata nije prekršila nijedan kineski zakon.

Meizu prema riječima gospodina Nan-a samo želi poštenu platformu za pregovore o plaćanju te će kompanija svakako kroz određeno vrijeme Qualcomm-u isplatiti dogovorenu naknadu. Dakle čini se kako Meizu želi pregovarati o cijeni, no sudeći prema nekim informacijama Qualcomm u slučaju smanjenja naknade ne bi imao previše koristi s obzirom da navodno kineski proizvođači pametnih telefona i ovako i onako već dobivaju ogromne popuste u odnosu na proizvođače iz drugih zemalja.

Qualcomm s druge strane odgovara kako vjeruje da je početno odbijanje kompanije Meizu da plati korištenje patenta znak nejednakog odnosa između ovog poznatog proizvođača procesora i ostalih proizvođača smartfona, te se mnogima može učiniti kako Qualcomm ima poteškoća u prikupljanju naknade od partnera koji posjeduju potrebnu licencu. Gospodin Nan se kao predstavnik kompanije Meizu s time ne slaže.

Na kraju ostaje samo reći da bez obzira na smjer u kojem će se ova rasprava o kršenju patentnih prava nastaviti, jedno je sigurno, Meizu priznaje krivnju i želi riješiti ovaj slučaj izvan sudnice. Pitanje je hoće li Qualcomm na to pristati.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.