Meizu M3 Note recenzija – nastavak isplativosti

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Meizu M3 Note recenzija – nastavak isplativosti

Već smo dočekali treći model M Note serije… pogledajte kako i u kojem smjeru Meizuovi Noteaći idu

Oglas

UVOD

Uvijek mi je simpatično spomenuti kako se preferencije prema dijagonalama razlikuju od korisnika do korisnika, od vremena do vremena. Tako su se i Note serije počele polako stabilizirati kao uređaji koji se mogu sasvim normalno koristiti – čim je prestao strah od veličine. Među njima su se u mid-range seriji utablirali Xiaomi Redmi Note i Meizu M Note serije. Obje su se iskazale kao relativno popularni odabiri kod korisnika, pogotovo na našem tržištu.

Treći primjerak Meizu M Note serije je stigao kod nas u redakciju i to u rekordnom roku. S prethodnikom smo bili jako zadovoljni, a nasljednik je odlučio ove godine igrati na kartu hardvera, a ne softvera. Pogledajte kako je sve to ispalo.

Za one koje zanima spomenut ćemo kako smo Meizu M3 Note, kao i ostale smartfone ove kineske kompanije, nabavili na .

SPECIFIKACIJE

Meizu M3 Note
– zaslon: 5,5 inčni LTPS IPS LCD
– CPU: Media Tek MT6755 Helio P10: Quad-core 1.8 GHz Cortex-A53 & quad-core 1.0 GHz Cortex-A53
– GPU: Mali-T860MP2
– RAM: 2/3 GB RAM-a
– interna memorija: 16/32 GB (proširivo SD karticom)
– primarna kamera: 13 MP, f/2.2
– selfie kamera: 5 MP, f/2.0
– OS: Android 5.1 Lollipop + Yun OS
– baterija: 4100 mAh
– dimenzije: 153.6 x 75.5 x 8.2 mm
– masa: 163 grama
– LTE: LTE band 1(2100), 3(1800), 7(2600), 38(2600), 39(1900), 40(2300), 41(2500)
– Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS (A-GPS), GLONASS, BDS, DLNA, USB 2.0, USB-Host, čitač otiska prsta

NA ŠTO SE MEIZU FOKUSIRAO OVE GODINE (performanse, baterija)

PERFORMANSE (+ GAMING)

Kada kažem da se Meizu fokusirao na performanse, nemojte dobiti dojam da je Meizu M3 Note zvijer od uređaja. Ovo je kvalitetan mid-range uređaj, ali procesor mu jest zanimljiv. Helio P10, odnosno MT6755 je procesor koji će jako dobro kombinirati svoje performanse sa sljedećom stavkom u recenziji – baterijom. Dakle, ako pogledamo benchmark testove, vidjet ćete da je Meizu M3 Note osrednji uređaj. I doista mu se igre neće prikazivati na visokoj rezoluciji, aplikacijama će trebati prosječno vrijeme da izvedu naprednije stvari i tome slično. Ali Helio P10 je uspio biti štedljiv (više o tome u nastavku). Zato će možda neke razočarati niži GPU i performanse općenito (dosta niži od Redmi Note 3), no Meizu će biti stabilan u autonomiji.

20160601_090750_meizu_m3_note_recenzija

O Meizu i njegovoj fluidnosti smo već pričali više puta. Ni ovaj puta nema iznimke. Svi su jednostavniji zadaci tečno izvedeni. Ovo je ugodan mobitel za poslovnjake koji žele pouzdan rad, solidnu bateriju, a igre im nisu presudne.

BATERIJA

Autonomija je na ovom uređaju jako dobra. Baterija kapaciteta 4100 mAh jamči da će zahtjevniji korisnici izdržati cijeli dan na pvom uređaju, a pritom se misli baš na cijeli dan. Štedljiv procesor ovdje pomaže, a i pri razgovoru se troši malo energije. Oni štedljiviji korisnici poput mog oca recimo, izdržali bi i do dva dana.

U ovom segmentu za Meizu imamo samo pohvale. Možemo kritizirati što baterija od 4100 mAh nema QuickCharge. Ipak, vremena punjenja su jako dobra za mid range uređaj ovolikog kapaciteta. Tako će M3 Note napuniti bateriju do 35% za 40 min, a do 100% mu treba 2h i 10min. Ovakve brojke su imali flagshipi prije dvije godine sa značajno manjim kapacitetima.

Meizu i dalje omogućuje razne načine uštede baterije kao i potpunu prilagodbu postavki štednje. Moguće je paliti štednju u određeno doba i na određenom postotku.

DIZAJN

Stavku dizajna sam mogao staviti i u sekciju “na što se Meizu fokusirao ove godine”. Naime, M3 Note ima prekrasno aluminijsko kućište. Iako je ovo pohvalno samo po sebi jer to ima malo Androida, bitno je također istaknuti da sve to dobro drži. Tipke su dobro napravljene i drže kako trebaju. Sam rub je gladak i ugodan za korištenje. Njemu 5.5 inča nije teret.

S druge strane, masa uređaja je 163 grama to je dosta. Budući da dolazi s baterijom od 4100 mAh, ovo je sasvim očekivano.

Osim izrade, pohvalio bih i izgled koji doduše ne možemo nazvati preinventivnim. Viđeno je dosta crta s nekih drugih modela, no mobitel izgleda atraktivno, a ne jeftino. Ugodno je vidjeti da kamera ne iskače van, već je uklopljena u kućište.

ZASLON

M3 Note ima veliki 5.5” zaslon. Zaslon je LTPS IPS LCD i za razliku od prethodnika, nećemo mu zamjeriti pretopao prikaz boja. Ipak, bijela bi trebala biti manje plavkasta, a crna je bila malo bolja na M2 Noteu. Kao i prethodnici ima dobru vidljivost kuteva. Svjetlina zaslona je također dobra za mid-range seriju. Praktički su flagshipovi tek ove godine uspijeli iznijedriti izvrsnu svjetlinu tijekom dana pa možemo reći i da M3 Note prati kvalitetu u mid-range seriji.

POVEZIVOST

M3 Note ima USB 2.0 koji možete povezati na flash memoriju zahvaljujući USB Host funkciji.

Dual SIM opcija je podržana i standardno samo jedna kartica može pristupiti 3G i 4G mrežama. Ozbiljan nedostatak (za naše tržište) je što LTE nema podršku za 800 MHz.

Wi-fi podržava 802.11 a/b/g/n standard te DLNA. Može i zrcaliti zaslon (Miracast), a Bluetooth je 4.0.

M3 Note nema ni IR ni NFC, a kao i ostali Meizu modeli, nema ni FM Radio.

MULTIMEDIJA

U sekciji zaslona sam se već dotaknuo prikaza boja koje bi mogle biti malo bolje, no još uvijek je to prikaz koji će zadovoljiti većinu korisnika. Ono što svakako treba pohvaliti su bočno smješteni zvučnici koji daju dobar zvuk. Na prošlim modelima su se osjetile lagane nečistoće kada bi zvuk pustili na najjaču glasnoću, a sada s time nemamo osjetnih problema. Doista, čistoća zvuka je dobra kada je mobitel postavljen na najglasnije, ali nažalost nije taj zvuk dovoljno glasan. Mogao je Meizu slobodno malo poglasniti svoje komponente.

Slušalice zato primaju dobar zvuk pa slobodno kupite neke dobre (slušalice inače nisu u kutiji).

Mala napomena je da pri gledanju video filmova, morate video pri prijenosu s računala premjestiti baš u Video mapu, nigdje drugdje.

SOFTVER

Međunarodna verzija ima na sebi FlyMe 5.1 OS, dok prodavanija kineska verzija ima na sebi Yun OS. Yun OS ima standardan set analognih aplikacija Googleovim pa ima i tzv. Google Installer preko kojeg krećete koristiti svoj Meizu modelčić.

U softverskom dijelu imamo dvije glavne kritike. Prva je da ovdje nema nikakvih novosti naspram prošlogodišnjih modela. Tako imate apsolutno isti OS kao i prije godinu dana, bez ijedne nove aplikacije a s dvije minorne sitnice. Zato M3 Note ima dvije-tri nove geste za otključavanje zaslona ili obradu nekih funkcija, te ima jedan dodatak za Smart Voice koji nećete koristiti (ako ne znate kineski).

Dakle, riječ je o standardnom nizu i slijedu aplikacija koje imaju Meizu modeli do sada. Oko osam kineskih aplikacija koje vam ne koriste ako ne znate kineski jezik, možete odmah deinstalirati u potpunosti, a ostale će vam biti od koristi.

Ovo je Note model pa je bitan multitasking koji je zadržao svoju praktičnost povlačenjem prsta preko donjeg ruba ekrana. Budući da je cijeli uređaj fluidan, i multitaskig je jako dobro napravljen, ali naprednijih značajki poput multi-window prikaza i sličnih stvari, ovdje nema. Zapravo ima ove funkcije, ali svelo se na News, Video, Settings, Documents i SmartVoice. Možete sređivati svjetlinu zaslona i pisati, happy!? :)

Do not disturb i dalje funkcionira na način da odbije sve pozive, a teme kojima mijenjate izgled uređaja (tj. theme store) i ovaj puta pohvaljujem. Jednako tako je za pohvalu i opcija gašenja i paljenja uređaja u određeno doba. Meizu M3 Note je ostao jednostavan uređaj za korištenje s jednostavnim sučeljem, preglednim opcijama i lakim načinom upravljanja. Ipak, mogla se dodati kakva novost u posljednjih godinu dana.

KAMERA

Za kameru neću pretjerano pisati jer je muče isti problemi kao i prošlogodišnji model.

Ograničen dinamički raspon i nedovoljna zasićenost boja. Dakako, mnogo je manje situacija sa stražnjom kamerom u kojima ćete to primijetiti, ali slikanje s prednjom kamerom u situacijama u kojima je nebo iza vas je nezamislivo. Njoj su boje i razina bijele loše.

Ipak, nemojte da vas zavara predprikaz fotografije nakon snimanja. Sekunda u kojoj se fotografija pokaže na kratko nakon fotografiranja daje kratki prikaz koji je mnogo lošiji nego uslikana fotografija. Ono što želim reći je da se ne badirate kada snimite nešto jer je to u stvarnosti ispalo mnogo bolje.

Fotografije stražnjom kamerom su solidne i zadovoljavajuće kvalitete. Dinamički raspon je kao što smo rekli, rak-rana svih mid-range uređaja, a Meizu M3 Note je malo bolji od konkurencije. Uspjet će u ne prekompliciranim situacijama ili uz uporebu HDR-a sve to uspješno pobijediti, ali u situacijama u kojima ne možemo računati na HDR ćemo primijetiti ograničenja. Razina bijele je dobra u zatvorenim prostorima pa i to cijenim.

Detalji na fotografijama pa i oštrina bi trebali biti na višoj razini. Boje su, za razliku od video snimanja, vjernije uhvaćene što je plus. Autofokus je relativno slab i treba mu vremena da primijeti razliku, ali nema nekog odstupanja u usporedbi s ostalim mid-range uređajima. Ponekad je zgodnije koristiti manualni fokus, pogotovo u slabijim uvjetima.

Noćne fotografije uspijevaju izvući koliko mogu s aperturom od 2.2. Na tom polju ne dolazi do iskrivljavanja boja (crvena će biti slabija kao što se inače događa) pa softver kada dobije nešto svjetla, uspješno hvata fotografiju.

Kamera ima među svojim načinima i LightField način fotografiranja. On dopušta da nakon fotografiranja svaku fotografiju koju ste uhvatili u tom načinu, možete refokusirati. Jako dobro funkcionira i zadovoljni smo ovim.

S60601-101110_meizu_m3_note_recenzija S60601-101115_meizu_m3_note_recenzija

Na video polju je također ostavljeno mjesta za poboljšanja. Vidjet ćete da nedostaje detalja, da bi fokus mogao biti brži te da su boje malo saturizirane pod jačim svjetlom. Kamera nema optičku stabilizaciju, već samo digitalnu. Gledamo li ga u rangu ostalih mid-range ueđaja, naći ćemo i bolje kamere, ali nije tolika razlika.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

ZAKLJUČAK

Meizu M3 Note je uređaj srednje klase koji se ove godine prvenstveno orijentirao na hardver. Oni korisnici koji žele uređaj koji glatko radi, nisu opterećeni igrama i žele imati dobru bateriju, uživat će u ovom uređaju.

Svoju cijenu opravdava u pogledu onoga što pruža, ali pojedini novitet ne bi škodio.

Mi smo svoj Meizu M3 Note nabavili na popularnom , gdje se ovaj top smartfon kineske kompanije prodaje po izuzetno povoljnoj cijeni od 161,99 eura (2GB/16GB), odnosno 215,99 eura (3GB/32GB). Nalazi se u EU skladištu – ne plaća se porez niti carina za Hrvatsku i Sloveniju, odnosno zemlje u Europskoj uniji. Ako ste izvan EU, tada ga naručite direktno sa kineskog skladišta.

Kao i uvijek, imamo i mali poklon za sve koji ovo čitate – prilikom kupovine upišite kuponski kod “racunalo” i cijena će se spustiti za 5 eura (vrijedi za sve kupovine u webshopu iznad 100 eura).

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 9 za Dizajn
Ekran
Ocjena 7 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 8 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 7 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 8 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 7 za Povezivost
Baterija
Ocjena 9 za Baterija
Video igre
Ocjena 7 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 9 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 8 za Naš dojam

7.91

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Za dobru izradu ide i dobra ocjena. Ta situacija se nije pretočila u područje ekrana i kamere koji su morali dobiti slabije ocjene na račun svojih mogućnosti i prikaza. Procesor je dobio relativno visoku ocjenu s obzirom na svoju glavnu funkciju u ovom uređaju, a to je štednja baterije. Autonomija je kao što sam napisao dobra pa je M3 Note dobar izbor za one kojima treba ugodan rad (uz neke kompromise kod najzahtjevnijih dodataka), a u isto vrijeme i dobra autonomija. Audio izvlači video s obzirom na kvalitetu zvuka, ali ako vam je glasnoća od presudne važnosti, mogli bismo spustiti ocjenu (bilo bi pošteno s obzirom na S7). OS bi mogao dobiti nižu ocjenu jer već smo na polovici 2016. a od Marshmallowa za ovaj uređaj nema ni glasa. Također nema nikakvih novosti kod M3 Notea, ali još uvijek je ovo od fluidnijih uređaja na tržištu pa ćemo to pretrpiti. Nedostatak NFC-a, najbržeg wifija, infrareda te stari bluetooh ne mogu dati visoku ocjenu u povezivosti. Osobno stalno visim na 3G mreži, ali svakako bi nedostatak podržanosti frekvencije od 800 MHz na LTE mreži mogao spustiti ovu ocjenu za još jednu stepenicu niže. Ipak smo u 2016.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.