Matrica – tvrtka Improbable razvija Sci-Fi tehnologiju

Fotografija članka: Matrica – tvrtka Improbable razvija Sci-Fi tehnologiju

Britanski startup Improbable skupio je pola milijarde dolara za razvoj Matrice. Tvrtka želi izgraditi masivnu simulaciju stvarnosti.

Oglas

Sjećate li se Nea, hakera koji je od tajanstvenih pobunjenika naučio o istinskoj prirodi stvarnosti i započeo rat protiv onih koji njome upravljaju? Naravno, govorim o filmu The Matrix, ali čini se da bi takva Matrica uskoro mogla iz znanstvene fantastike doći u realnost.

Tvrtka Improbable iskoristit će skupljeni novac za razvijanje njihove tehnologije i operacijskog sustava SpatialOS, koji bi tvrtkama za igranje omogućio stvaranje velikih virtualnih svjetova. Improbable tvrdi da SpatialOS omogućuje stvaranje većih i složenijih svjetova koji podržavaju više istovremeno povezanih korisnika nego što je to moguće s trenutnom tehnologijom. Ograničenja trenutne tehnologije, između ostaloga, razlog su zbog kojih je Blizzardov MMORPG podijeljen na više “poslužitelja” i nije jedan konzistentni svijet u kojem svi igrači igraju u isto vrijeme.

Jedan primjer tehnologije Improbable u akciji je MMO igra pod nazivom Worlds Adrift koja je trenutno u beta verziji. To je veliki konzistentni svijet koji slijedi zakone fizike, a u njemu tisuće igrača mogu igrati u isto vrijeme. Dakle, ako posječete stablo, posljedice (srušeno stablo) će osjećati drugi igrači kad se se njima sretnu. Predatori se mogu razmnožavati, napredovati i prijeći na vaš teritorij…

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Trenutno je SpatialOS u ranoj fazi. Prema riječima CEO-a Herman Narula, “sljedeća glavna faza u računalstvu bit će pojava velikih virtualnih svjetova koji obogaćuju ljudsko iskustvo i mijenjaju način na koji razumijemo stvarni svijet”.

Nije riječ samo o igranju. Improbable predviđa da se njihova tehnologija koristi za simulaciju složenih sustava u stvarnom svijetu, primjerice ponašanje flote autonomnih vozila. Zapravo tvrtka želi stvoriti potpuno uvjerljive, postojane virtualne svjetove. Jednostavnije rečeno, želi “izgraditi matricu”. Te tako doprinijeti razvoju umjetne inteligencije, strojnog učenja i interneta stvari.

Tehnologija Improbable pomoći će nam istražiti bolesti, poboljšati gradove, razumjeti gospodarstva i riješiti složene probleme na dosada nezamislivoj razini

 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.