Materialise i Iris van Herpen: kada medicina, visoka moda i 3D ispis idu ruku pod ruku

Fotografija članka: Materialise i Iris van Herpen: kada medicina, visoka moda i 3D ispis idu ruku pod ruku

Nizozemska dizajnerica Iris van Herpen predstavila je novu modnu kreaciju na Tjednu visoke mode u Parizu napravljenu uz pomoć 3D ispisa belgijske tvrtke Materialise.

Oglas

Kreacija je stvorena primjenom najsuvremenije tehnologije koja je potaknula malu revoluciju u svijetu mode i dizajna na isti način kao što je revolucionalizirala medicinu. Materialise je začetnik aditivne proizvodnje softvera i rješenja, poznatijoj kao 3D tisak, a multinacionalna tvrtka proizašla je iz sveučilišnog projekta zahvaljujući financijskoj potpori Europske unije.

Govoreći o najnovijoj kolekciji Sven Hermans, voditelj klijenata za Materialise, rekao je: “Po prvi put smo surađivali s Iris van Herpen i proizveli hibridnu kreaciju s jedinstvenom prozirnom konstrukcijom uz pomoć Mammoth Stereolithography. Zahvaljujući 3D tisku haljine su bez šavova i napravljene po mjeri. Uzbudljivo je raditi s Iris van Harpen i oživljavati njezine složene geometrijske dizajne. 3D tisak omogućava izradu složenih oblika, brzo i u jednom komadu, što ne može niti jedna druga tehnika u proizvodnji odjeće.”

Kako je nastala kreacija
Dizajn je prvo napravljen na računalu u suradnji s Isaieom Blochom, belgijskim arhitektom i umjetnikom računalne grafike (computer graphics – CG) prije no što je prilagođen za 3D tisak s Materialise softverom. Zatim su na računalu ispravljene greške te su kreacije poslane u tisak. Na koncu Mammoth Stereolithography, kao tehnika u aditivnoj proizvodnji koja stvara predmete sloj po sloj, oživjela je dizajn. UV laseri skeniraju kreaciju u tekućoj smoli koja se stvrdne na svaki dodir lasera i 3D predmet postupno je završen.

Materialise s podrškom EU
Materialise je pokrenut kao sveučilišni projekt usmjeren na brzi razvoj prototipova. Tvrtka se razvijala dalje i kirurzima ponudila iznimno precizne modele dijelova tijela za pacijente, prema njihovim CT i MR snimkama. Modeli su znatno unaprijedili dijagnoze i planiranje operacija, a ujedno su korišteni i kao predlošci za medicinske implatante i proteze. Stalnim istraživanjima i usmjerenošću na inovacije uz podršku Europske unije, tehnološke aplikacije su uznapredovale i sve su raznovrsnije. Danas su primjenjive u medicini, auto industriji, modnom dizajnu i proizvodnji robe široke potrošnje. Tvrtka je tehnološki lider u 3D tisku, zapošljava gotovo 900 ljudi i potiče razvoj industrije u Europi te otvara nova radna mjesta.

Wilfried Vancraen, osnivač i predsjednik Uprave tvrtke Materialise, je rekao: “Materialise nikada ne bi postao uspješan bez podrške iz Europe. To je maloj kompaniji dalo priliku za dugoročni razvoj.”

3D tisak postao je važna tehnologija u izradi prototipova jer učinkovito izrađuje modele novo-stvorenih proizvoda zahvaljujući povratnim informacijama koje dobivaju razvojni inženjeri i dizajneri još dok je proizvod u razvojnoj fazi. Tehnologija je također nedavno korištena u La Fenice Opera House u Veneciji za produkciju opere Madame Butterfly suvremenog japanskog umjetnika Marikoa Morija. Joris Debo, kreativni direktor iz tvrtke Materialise radio je sa studijom Mariko Mori u izradi rješenja s 3D tiskom za krila glavne junakinje u predstavi.

“Materialise je izvrstan primjer inovativnosti u Europskoj uniji koji je iskoristio tehnologiju prvotno razvijenu za pomoć kirurzima u obnovi ljudskih tijela te je primijenio na druge sektore u kojima je ključan dizajn,” komentirao je Michael Jennings, glasnogovornik Europske Komisije za istraživanje, inovacije i znanost. “Kreativne industrije i one vezane uz kulturu koje koriste prednosti te tehnologije čine 3,3 posto europske ekonomije i zapošljavaju 6,7 milijuna ljudi. Sada imamo uspješan proces proizvodnje razvijen u Europi, za podršku jedne od naših ključnih izvoznih industrija.”

Budućnost 3D tiska u dizajnu i proizvodnji
3D tisak se iznimno razvio i sada je prepoznat kao cjelovita tehnologija proizvodnje. Prednosti i mogućnosti korištenja su višestruke: nema zaliha jer se tiska samo ono što je potrebno, jako kratko vrijeme potrebno za isporuku na tržište (jednom kada se naprave izmjene dizajna u 3D datoteci, proizvodnja se može nastaviti), tehnologija omogućava masovnu prilagodbu i stvaranje brojnih jedinstvenih primjeraka. Ujedno je moguće napraviti iznimno složene oblike što je nemoguće s konvencionalnim tehnikama.

Materialise, Iris van Herpen, moda i 3D ispis 02

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.