MasterCard MasterIndex 2012: unatoč krizi Hrvati planiraju zimska putovanja

Fotografija članka: MasterCard MasterIndex 2012: unatoč krizi Hrvati planiraju zimska putovanja

Unatoč  smanjenom broju onih koji kupuju preko Interneta, rezervacija smještaja  ovim putem je jako popularna. 91% ispitanika nosi svoje kartice na putovanja, ali ih samo 30% koristi.

Oglas

Rezultati istraživanja MasterIndex koje je kompanija MasterCard, u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta, provela tijekom rujna i listopada, pokazuju kako građani i ove zime planiraju putovati u inozemstvo. 28% građana planira inozemna putovanja tijekom blagdana: njih 24% planira novogodišnje putovanje u neki europski grad dok će 23% ispitanika neki europski grad posjetiti tijekom Adventa. 19% onih koji planiraju putovanja, odlučuju se za skijanje. Ipak, najviše je onih koji planiraju putovati u posjet prijateljima i obitelji ili u kupnju (33%), a najposjećenije destinacije za tu svrhu su Italija, Njemačka te Bosna i Hercegovina.

Kada je riječ o uporabi kartica u inozemstvu; 91% ispitanika nosi svoje kartice na putovanja, ali ih samo 30% koristi. Kartice tijekom putovanja najčešće se koriste za kupnju odjeće, cipela i poklona, a ispitanici ih koriste za oko 20% svojih kupnji. Kod organiziranja putovanja, internet je još uvijek najpopularniji način rezerviranja smještaja, ali je gotovina preferirani način plaćanja.

Građani su također smanjili i internetsku kupovinu: nakon rasta u travnju 2012., broj online kupaca se smanjio (sa 79% na 74%), ali je polovina online kupaca ipak obavljala kupovinu putem interneta u posljednjih mjesec dana. Najčešće se kupuje odjeća, obuća i modni dodaci (39%), a najčešći su kupci ovih dobara žene i mlađa populacija do 30 godina. Na drugom mjestu online kupovine su elektronički uređaji i bijela tehnika (36%) koju najviše kupuju muškarci iznad 30 godina, najčešće is Slavonije i Like, Korduna i Banovine. Softveri i internetske igrice najzanimljivije su muškarcima s većim prihodima, kulturni servisi poput kupnje ulaznica najpopularniji su među Zagrepčanima s većim prihodima, dok se u Dalmaciji internetom najviše rezerviraju avionski letovi.

Za plaćanje tijekom internet kupovine najčešće se koristi PayPal čija popularnost i dalje raste dok se bilježi pad popularnosti internet bankarstva za online plaćanja. 60% ispitanika vjeruje kako je internetska kupovina sigurna, strane internet trgovine još su uvijek popularnije od domaćih no tendencija za kupnju u domaćim trgovinama raste (s 29% na 35%). Glavna prepreka internetskoj kupovini i dalje je nemogućnost za vidjeti uživo ono što se kupuje, ali glavni poticaj za kupnju daju dobre cijene i popusti. Kao glavnu prednost internetske kupovine, 45% ispitanika ističe komociju kupovine iz vlastitog doma.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.