Malo bontona u doba tableta i smartfona

Fotografija članka: Malo bontona u doba tableta i smartfona

CNet je proveo istraživanje među korisnicima Twittera, Facebooka i Google+ da bi sastavili listu  pravila pristojnosti kojih bi se svi trebali pridržavati u našoj eri u kojoj dominiraju tableti i smartfoni. Mi smo bili slobodni i  malo CNet-ova pravila lijepog ponašanja prilagodili našem mentalitetu. 

Oglas

Ako vam se da, pročitajte 5 pravila lijepog ponašanja ili bontona. Mislite da pametujemo i da vam takve stvari nisu potrebne, nemojte. :D

Zvučnik na smartfonu ne služi da cijela ulica  čuje koju glazbu slušate a u mikrofone ne morate vikati  

Nitko ne želi čuti vaš razgovor s mamom, bračnim partnerom,  je su li vaša djeca napisala zadaću, oprala ruke ili  da vaša prijateljica/prijatelj ima ljubavnu aferu, ili  da je šef/šefica kreten.  Isto tako mnoge nije briga što vi od glazbe slušate ili koji video trenutno gledate. To se posebno odnosi na sredstva javnog prijevoza. Kada koristite smartfon ili tablet, imajte uključene slušalice i glasnoću postavljenu na nekoj razumnoj visini. Ne derite se i galamite tijekom razgovora u tramvaju, autobusu, kafiću ili bilo gdje na ulici. Barem današnja tehnologija dopušta  tih govor, a  da vas sugovornik normalno ćuje.

Malo bontona u doba tableta i smartfona 01

Nemojte koristiti smartfon dok vozite automobil 

Sve više na prometnicama naših gradova uočavamo vozila koja se  kreću sporo kolnikom bez ikakvog razloga. Bacite li pogled na vozača u vozilu,  sve vam je jasno. Razgovara na mobilni telefon. Ne činite to. Time ne samo da usporavate promet već ugrožavate osobnu  sigurnost osobnu  i drugih sudionika.  Da ne govorimo da stvarate određenu nervozu zbog koje neki vozači kreću izvoditi opasne manevre da bi vas zaobišli.

Malo bontona u doba tableta i smartfona 02

Nemojte koristiti smartfon  dok hodate ulicom ili prelazite cestu

Svi vi koji ste vozači vjerujemo da ste se našli u situaciji da vam je pješak zakoračio na kolnik ili pokušao prijeći ulicu dok mu je crveno svjetlo na semaforu,  uopće ne obraćajući pozornost na  okolinu jer ima pogled uperen u smartfon. Hej, pješaci, dok koračate ulicom i prelazite kolnik, odmaknite pogled sa zaslona smartfona. Dobije li netko poruku minutu kasnije ili promijenite glazbu koju slušate nije svijet propao, ali mogao bi vaš ili nekog vozača. Odreknite se ove loše navike. Podignite glavu više i očima pogledajte vašu okolinu.

Malo bontona u doba tableta i smartfona 03

Isključite povremeno zvučni efekte poruka, IM, e-mail u okolišu koji to zahtjeva 

Nitko ne voli da na sastanku, predavanju, poslovnom ili privatnom objedu prisutnima zveckaju obavijesti pristigle e- pošte, SMSa, IM i sličnih poruka. Isključite zvukove. Imate vibru i obavijesno LED svjetlo.

Malo bontona u doba tableta i smartfona 05

Virtualni prijatelji nisu važniji od prijatelja u stvarnom životu ili obitelji 

Dok ste na ručku/večeri s obitelji, prijateljima, partnerom/partnericom, nemojte fotografirati što jedete da bi odmah to mogli podijelili Facebooku ili Instagramu. Razgovarajte, posvetite se ljudima oko sebe, nemojte buljiti u svoj smartfon. Ako vam je važniji život online od onog pravog, iskonskog, stanite malo na loptu i zapitajte se što nije u redu da tako živite život.

Malo bontona u doba tableta i smartfona 04

A sada ćemo na kraju ove priče navesti CNET-ov zaključak: Nitko ne može poreći da je tehnologija pomogla da naš život postane organizacijski i komunikacijski jednim dijelom puno lakši, ali pri tome ne zaboravite da su smartfon, tableta ili laptopa samo sredstva a ne život. Dakle, koristite tehnologiju ali vodite računa o ljudima oko sebe i o sebi.

Malo bontona u doba tableta i smartfona 08

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.