Makibes G03 recenzija – IP68 GPS pametna narukvica s puno mogućnosti za malo novca

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Makibes G03 recenzija – IP68 GPS pametna narukvica s puno mogućnosti za malo novca

Kada vam spomenemo ime Makibes G03, vjerojatno vam to neće ništa značiti. No, radi se o vrlo naprednoj i moćnoj pametnoj narukvici koju smo testirali i o kojoj možemo govoriti samo u superlativima.

Oglas

Priča o nosivoj tehnologiji

Jedan on najpopularnijih gadgeta u novije vrijeme svakako su pametne narukvice. Zovu ih još i “nosiva tehnologija” (wearable gadgets), a uz pametne satove ove su inteligentne narukvice vjerojatno i najpopularnije. Naravno, postoje i neki drugi proizvodi u ovoj kategoriji, ali su osjetno manje popularne. Recimo kako je u posljednje vrijeme sve popularniji pametni nakit, ali to je nešto što možda tek dolazi. Ali tu je.

Ipak, današnja priča je vezana uz jednu zaista odličnu pametnu narukvicu, model Makibes G03, a koja je prilično moćna jer ima praktički sve što vam treba za vaš aktivan život. U nastavku ćemo je opisati u detalje, te kako se koristi u kombinaciji s aplikacijom koji ćete instalirati na vaš pametni telefon, a za sam početak spomenimo kako ima veliki OLED ekran, naravno da je vodootporna, ima jaku bateriju i senzor koji u realnom vremenu može čitati otkucaje vašeg srca.

Za početak ćemo reći i kako je prepun raznih senzora, mjeri sve i svašta, a ugrađen je i nezavisni GPS čip koji će vrlo precizno pratiti gdje ste što odradili. Nećemo više duljiti na početku, vjerojatno ste shvatili kako se radi o vrlo moćnoj pametnoj narukvici koja je itekako vrijedna naše pažnje. Nećemo kriti, ovo je jedna od najnaprednijih pametnih narukvica koja je cjenovno dostupna svima. Mi smo našu Makibes G03 pametnu narukvicu nabavili na svima vam dobro poznatom gdje je u tijeku i promotivna prodaja dok smo pisali ovu recenziju.

Unboxing

Kod ovakvih uređaja nema toga puno u kutiji, ali sve je kompaktno složeno. Sama se pametna narukvica nalazi na vrhu kutije u posebno izoliranom pregratku, dok se u donjem nalazi punjač koji možete spojiti na bilo koji USB utor, a možete ga spojiti i na bilo koji punjač.

Na dnu kutije ćete pronaći kratke upute na engleskom i kineskom jeziku gdje nas diskretno upućuju kako se radi o profesionalnoj pametnoj narukvici za sportaše. Ovo nije obična pametna narukvica, to ćemo pojasniti i u nastavku. Prije toga ćemo samo spomenuti kako ćete tu pronaći i detaljan opis svih tipki na Makibes G03 pametnoj narukvici, kao i QR kod preko kojeg možete skinuti i aplikaciju (Android, iOS).

Dizajn

Naravno, ova pametna narukvica po vanjskom izgledu nalikuje na brojne druge slične pametne narukvice, no čim smo je uzeli u ruke osjetimo kako se radi o kvalitetno napravljenom uređaju na koji možete ozbiljno računati i kojoj ćete vjerovati. Naime, na tržištu postoje brojne slični smartband uređaji koji se loše povezuju s aplikacijom ili daju ne baš točne podatke, Makibes G03 i izgleda odlično i moćno, a ono iznutra radi upravo onako kako očekujete.

Remen je od nešto malo tvrđeg silikonskog materijala, ali opet dovoljno mekog tako da vam neće smetati na ruci. Inače dolazi u tri boje – crnoj, crvenoj i žutoj, izbor je na vama. Kućište onog glavnog dijela je od plastike i fino se uklapa u cjelokupan izgled. Ono što primjećujemo kako je senzor za otkucaje srca malo izvučen prema van tako da će i njegovo mjerenje biti preciznije, što smo i vidjeli u praksi.

Nema potrebe sada objašnjavati tipke koje se nalaze na Makibes G03 pametnoj narukvici, to ćete vidjeti u nastavku. Ono što je bitno je da zapamtite što koja radi dok se malo ne naviknete. Mi smo isprobali već puno ovakvih uređaja tako da nam je trebalo vremena, ali kada jednom uđete u njen “štos” sve će vam biti logično i jednostavno.

Ekran je OLED i dijagonale 0,96 inča, te je rezolucije 128 x 64 točaka (omjer 2:1), a na dnu ekrana se nalazi kapacitivna tipka s kojom se krećete gore/dolje. Voljeli bismo da je osvjetljenje ekrana jače, ali ok. Ono što ne vidite je GPS modul i antena koji se nalaze negdje ispod :) Spomenimo i one dvije metalne “točkice” s donje strane, pokraj senzora otkucaja srca, a radi se o kontaktima za ranije spomenuti punjač koji se nalazi u kutiji.

Sve u svemu, Makibes G03 narukvica djeluje moćno, ili ako baš hoćete – sportski. Sviđa nam se i što je uređaj koji proizvodi vibriranje vrlo snažan, mnogo snažniji nego kod većine pametnih narukvica koje smo testirali.

Kako radi?

Vrlo jednostavno. Ovo su uređaji s kojima vam treba desetak minuta kako bi otkrili što sve mogu, puno više vremena vam treba u navikavanju u radu i pamćenju gdje se što nalazi. Ono što svakako prvo treba spomenuti je kako Makibes G03 narukvica može raditi samostalno, iako je uvijek bolje ako je uparite s aplikacijom (HPlus Watch) koju ćete skinuti na vaš pametni telefon i povezati se preko bežične Bluetooth 4.0 veze. Sjećate se, u kutiji se nalazi QR kod za aplikaciju, jedan je kompatibilan je s Android 4.4 OS-om, a drugi s iOS 8.0 ili novijim operativnim sustavom. Aplikacija je na engleskom jeziku tako da ćete se lako snalaziti.

Nakon što skinete i instalirate aplikaciju, prvo ćete podesiti vaše osobne parametre (spol, visinu, kilažu, ciljeve,…), preporučujemo da postavite sinkronizaciju, te sve potrebne podsjetnike. Zgodna je i “All day HR” funkcija koja, kao što to i njeno ime kaže, cijeli dan u jednakim vremenskim periodima mjeri otkucaje vašeg srca i to bilježi u aplikaciju.

Zgodno je i što ima brojne senzore na sebi, a jedan od njih će automatski upaliti ekran kada narukvicu okrenete ekranom prema sebi što je vrlo korisno jer ne morate tražiti nikakvu tipku gdje ćete je upaliti. Malo prije smo spomenuli kako je bolje kada radi u paru s aplikacijom jer tada možete i statistički odnosno kronološki pratiti svoje aktivnosti i rezultate.

No, ovo je tek vrh ledenog brijega, ono pravo je – što sve može. A može jako puno. Mi ćemo u nastavku nabrojiti samo one osnovne mogućnosti jer ih je zaista jako puno.

Što sve može?

Odakle krenuti? Ok, spomenimo još jednom senzor otkucaja srca koji radi odlično. No, ne radi se samo o prikazu suhoparne brojke nego možete napraviti čitavu cjelodnevnu ili višednevnu analitiku te na jedan puno napredniji način shvatiti kako reagira vaše srce i u kojim uvjetima, što nam se čini jako zgodno i korisno. Isto tako, možete postaviti minimalne i maksimalne vrijednosti, a ukoliko se vaše srce kreće izvan tih granica narukvica će vas upozoriti vibracijom.

Ono što svakako treba ponoviti je i GPS modul koji je ugrađen u ovu pametnu narukvicu koji također radi vrlo precizno i koji će vam točno reći gdje se nalazite. Primjerice, GPS modul će osim datuma početka, kraja i trajanja vaše rute ubilježiti zemljopisnu (geografsku) dužinu početka i kraja, kao i ukupnu prijeđenu udaljenost. Baterija će s uključenim GPS-om izdržati do 6 sati što je dovoljno za većinu vaših vježbi. Ovisno o postavkama narukvice, baterija od 230 mAh na čekanju može izdržati i do 20 dana. Ako ste negdje vani možete predahnuti i napuniti je preko power bank baterije koju je uvijek dobro imati kao dodatni izvor energije.

Nećemo posebno spominjati kako je pametna narukvica vodootporna i otporna na prašinu u skladu s IPS68 standardom, a nema potrebe niti spominjati kako može preuzeti posljednje tri poruke ili vam javiti ako imate telefonski poziv. Isto tako, ugrađeni su i brojači koraka, podsjetnik za prekomjerno sjedenje i praćenje kvalitete spavanja. Sve su to standardne stvari koje više ne treba posebno isticati jer ih imaju sve pametne narukvice.

Da, vjerojatno pretpostavljate da ćemo reći kako Makibes G03 pametna narukvica ima i nešto više od prosječne pametne narukvice. I ima, upravo smo to mislili spomenuti :) Naime, ugrađeno je nešto što bismo mogli nazvati profesionalni trening mod (Proffesional training mode), a koji razlikuje pet “disciplina” – hodanje, trčanje, penjanje (planinarenje), voženje bicikla i plivanje. Osim u plivanju možete uključiti i GPS, a u svim ovim aktivnostima vam mjeri pregršt podataka, među njima i koliko ste napravili krugova, otkucaje srca i analiza rada srca, kao i potrošene kalorije.

Zaključak

Makibes G03 mi je možda u samom početku bila malo zbunjujuća pametna narukvica na koju sam se teže naviknuo, ali kada je prošla ta prva faza navikavanja stvarno sam se zaljubio u nju. Sada mi djeluje vrlo logično, kvalitetna je i precizna, te ima taj dodatni GPS lokator koji nedostaje većini pametnih narukvica.

Sama komunikacija s aplikacijom djeluje vrlo dobro, podaci se prebacuju u realnom vremenu, a vrlo lako možete prilagoditi sve parametre koje želite. Osim također vrlo preciznog senzora za otkucaje srca sviđa mi se i što prepoznaje više različitih načina treninga kao što su trčanje, biciklizam ili plivanje, a u kojima se tijelo i drugačije kreće i troši.

I baterija se pokazala kao prilično izdržljiva, jedna je od boljih. Na čekanju će izdržati i do 5 dana, nama je trajala čak i duže, ovisno o modu može potrajati i do 20 dana. U radu s GPS-om će raditi i do 6 sati što je dovoljno i za vaše duže rute. Sviđa nam se i vrlo detaljan i bogat prikaz statistike iz koje možete puno zaključiti, naučiti i korigirati svoje svakodnevne aktivnosti.

Našu smo Makibes G03 pametnu narukvicu nabavili na svima vam dobro poznatom gdje je u tijeku i promotivna prodaja po cijenio od samo 39,99$ (dok smo pisali ovu recenziju). Svakako je preporučujemo jer smo je kako zavoljeli, a vjerujemo kako će i vama postati vjeran svakodnevni pratitelj koji će se dodatno brinuti za vaše aktivnosti i popraviti vaše kako fizičko zdravlje tako i emotivno raspoloženje.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Makibes G03 – osnovne karakteristike

• Brand i model: Makibes G03
• Boje: crna, crvena, žuta
• Ekran: 0,96 inča OLED, 128 x 64 točke, kapacitivna tipka
• Bluetooth: da, 4.0; notifikacije telefonskih poziva i poruka
• Vodootpornost: da, IP68
• Baterija: 230 mAh, litij-polimerska
• GPS: da
• Osnovne funkcije: brojanje koraka, praćenje sjedenja i kvaliteta sna, potrošnja kalorija
• Dodatne funkcije: Professional training mode – hodanje, trčanje, penjanje/planinarenje, biciklizam, plivanje (detaljna statistika)
• Vrsta notifikacije: vibracija
• Senzori: tlak, temperatura, otkucaji srca,…
• Aplikacija: HPlus Watch
• Kompatibilnost: Android 4.4 / iOS 8.0 ili noviji
• Oblik: kvadratičan, blago zaobljen
• Materijal: kućište plastično, remen silikonski
• Dimenzije 43 x 43 x 13 mm
• Težina 45g
• Sadržaj paketa: Makibes G03 pametni sat, kabel za punjenje, korisnički priručnik (engleski, kineski)
• Cijena:

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.