M-Learning nova paradigma u učenju

Fotografija članka: M-Learning nova paradigma u učenju

M-Learning nova paradigma u učenju

Temelji se na uporabi mobilnih tehnologija (mobilni telefoni s naprednim mogućnostima ili smartfoni; ručna računala; ultraprijenosnici; netbookovi…) u kombinaciji s tehnološkim platformama i bežičnom infrastrukturom (Wireless LAN ili GPRS i GSM). U Hrvatskoj M – learning je novi oblik, u ranoj fazi razvoja. M-learning nudi snažna i praktična rješenja za mnoge izazove. Jedan od njih je samostalno učenje kao najvažnija značajke mobilnosti . Omogućuje ‘information on demand", pristup informacijama gdje god se nalazimo i kad god to želimo. Tu su i suradnički projekti kao i " just-in-time "obuka zaposlenika u tvrtkama. Sa povećanjem konkurencije, tvrtke traže način za pobijediti u trci za širenjem informacija, obukom zaposlenika, uz uštedu u vremenu i troškovima. Najbolja stvar od m-learninga je da je u realnom vremenu, podržava učenje u pokretu, koje je doslovno u našim rukama. Ovaj koncept učenja označava prekretnicu u online obrazovanju, koja je do sada bilo ograničeno na web-based ili virtualne učionice.

Kako to radi?
M-učenje uključuje kreiranje objekata učenja putem mobilnog xhtml sa CSS, Java ili s XML, ili video tutorijalima, ili e-knjigama, koje se pretvaraju u ručnim uređajima u kompatibilne formate. Ovi objekti učenja su interaktivne lekcije, kojima se pristupa pomoću mobilnih uređaja. Evolucija Web 2.0 (društvenog Interneta), rezultirala je pomak u suradnji, sudjelovanju, dijeljenju i usmjeravanju iskustva s uputama dostavljenim od strane stručnjaka. Organizacije i pojedinci sada pokušavaju stvoriti socijalno učenja za mobilne uređaje. Osim toga, osobe ili institucije mogu osnovne sadržaje i teme pretvoriti u prikladan mobilni sadržaja same po sebi ili pomoć davatelja usluga / telekom kompanija. One mogu stvoriti WAP ili SMS server i objavljivati predviđene sadržaje. Tvrtke mogu objavljivati sadržaj na WAP poslužitelju za one koji pristupaju Internetu pomoću mobilne telefonije. U međuvremenu, usluge koje se nude u vremenu 7/24 putem m-učenja uključuju upozorenja, komunikaciju s kolegama , edukatorima ili menadžerima, dnevne savjete, specifične informacije u okviru tema, linkove na stranice etc. Naravno, tu su i ograničenja m-učenja ali se mogu prevladati.

Ograničenja m-učenja

Kako prevladati?

Spora povezivost

Ponuda sadržaja kao download modul može biti prenesena na mobilni uređaju koristeći Bluetooth ili USB kabel

Višestruki standardi i više operacijskih sustava na mobilnim uređajima

*Ako kreirate sadržaj pomoću otvorene platforme JME (Java Micro Edition) niste vezani licenčnim sporazumima – samo napraviti i distribuirajte

* Linuks je saživio kao OS na mobilnim uređajima (Android)

Display velikih digitalnih sadržaja: npr. dijeljenje ili učitavanje slika visoke rezolucije, PowerPoint prezentacija može biti izazovna, uzimajući u obzir

malu veličinu zaslona uređaja

Slike se moraju promijeniti prema mogućnosti prikaza – veličini zaslona pojedinog mobilnog uređaja

Jezična barijera

Instalacija aplikativnih prevodioca

Trajanje baterije

Ostaje kao standardni inhibitor kao kod svih

Autor: Sanja Ledinek

Oglas
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.