M.E.T. servis savjetuje – najčešće strada ekran, kako ga sačuvati?

Fotografija članka: M.E.T. servis savjetuje – najčešće strada ekran, kako ga sačuvati?

Najveći dio smartfona je ekran, istovremeno je i najosjetljiviji te najviše podložan oštećenjima. Pitali smo ekipu iz M.E.T. servisa na što trebamo paziti i uopće – možemo li se nekako zaštititi?

Oglas

Pucanje ekrana jedan je od najčešćih kvarova na smartfonu, a osim ekrana najčešće otkazuju USB konektori (gdje spajate punjač) i zvučnici. Ovisno o modelu smartfona postoje i različite vrste ekrana, tako da isti “udarac”, nazovimo ga tako, neće se jednako manifestirati na različitim smartfonima. Na to utječe puno parametara kao što su veličina, proizvođač, kvaliteta, vanjska ili unutrašnja zaštita,…

Prema dosadašnji iskustvima u prvih gotovo sedam mjeseci poslovanja i više od 170 popravljenih pametnih telefona upravo su ekrani ono što su najčešće popravljali. Ako govorimo o proizvođačima najviše su popravljali Samsungove Galaxy i Appleove iPhone pametne telefone, što je i logično jer se i najviše prodaju u Hrvatskoj.

Ono što klijente servisa neugodno iznenađuje je cijena samih LCD-ova koji su vrlo skupi, čak i za one smartfone koji su stari 2-3 godine. Primjerice, originalni LCD ekran za Samsungov S5 Mini je 750 kuna, tu treba pridodati i cijenu rada koja je minimalna, tako da servis može koštati više nego neki novi jeftiniji pametni telefon. Problem je u tome i što praktički ne postoje zamjenski ekrani, a Samsung i druge kompanije drže vrlo visoke cijene originalnih dijelova. Primjerice, oko 80% Sonyjevih ekrana je s greškom odnosno ima problema oko ugradnje, tako da u M.E.T. servisu koriste originalne Sony LCD-ove.

S druge strane, LCD ekrani za Xiaomi i Huawei su osjetno jeftiniji, kao i drugi dijelovi, no i to može ovisiti o modelu, kod skupljih modela i dijelovi su skuplji. Ako razbijete ekran na Samsung, Sony i OnePlus smartfonima, popravak će vas skupo koštati.

Unatoč raznim komentarima, u M.E.T. servisu smatraju kako imaju vrlo niske cijene servisa odnosno same usluge, dok većinu iznosa cijene servisa odnesu dijelovi. Ipak, neslužbeno saznajemo kako će uskoro napraviti i servisnu akciju u kojoj će cijene servisa biti snižene (ovisno o modelu smartfona i cijeni popravka), a kako bi privukli korisnike.

U tu su svrhu kreirali i na kojoj ih možete kontaktirati i pitati sve što vas zanima o servisnim popravcima, cijenama i slično, već je pristigao velik broj vaših upita. Isto tako, ne zaboravite kako u sklopu tvrtke imaju i gdje možete kupiti kako nove tako i rabljene smartfone s garancijom, te akcijske kamere i drugu opremu. Svakako ih posjetite i pogledajte ponudu koju će uskoro proširiti na računalnu i drugu opremu, TV uređaje, pisače i sve ono što vam treba u svakodnevnom životu.

I za kraj donosimo i nekoliko savjeta kako sačuvati ekran i barem malo smanjiti mogućnost oštećenja ekrana. Za početak bi bilo dobro znati ima li vaš smartfon neku od staklenih zaštita kao što je Cornng Gorilla Glass, Asahi Dragontrail ili neka treća. Bez obzira na to, uvijek ekran možete donekle zaštititi postavljanjem zaštitne folije za ekran ili još bolje kaljenog stakla. Isto tako, pomoći mogu i zaštitna kućišta kao što je popularno silikonsko kućište (štiti stražnji dio i donekle ekran) ili preklopno kućište (flip case) koje štiti cijeli uređaj – nisu skupa i uvelike vam mogu smanjiti glavobolju, to vam savjetuje M.E.T. servis.

U slijedećem članku za nekoliko dana podijelit ćemo vam nekoliko savjeta i trikova koji vam mogu olakšati korištenje pametnih telefona i njihovo korištenje učiniti ugodnijim. Ako vam se vaš mobilni ljubimac u međuvremenu pokvari ili imate bilo kakvih problema javite im se na:


Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.