Logitech K830 Illuminated Living-Room Keyboard bežična tipkovnica i touchpad recenzija

Fotografija članka: Logitech K830 Illuminated Living-Room Keyboard bežična tipkovnica i touchpad recenzija

Svi dobro znamo koliko je Logitech inovativna kompanija. Prvi u Hrvatskoj isprobavamo još jedan njihov zgodan proizvod – Logitech K830 tipkovnicu.

Oglas

U prvom redu moramo reći kako je ovo inovativna tipkovnica. Ok, s tim će se svi složiti. No, Logitech K830 je i neobična i do sada neviđena tipkovnica. Kako to mislimo? Dovoljno je da pogledate prvu sliku niže i sve će vam biti jasno. Jeste pogledali? Ako jeste, tada sve primijetili kako ova bežična tipkovnica uz standardni dio umjesto numeričkog dijela ima – touchpad! Da, na istom komadu plastike nalazi se i tipkovnica i miš, po prvi puta imamo u rukama nešto ovako. Ako vas zanima, ova tipkovnica (punog naziva Logitech K830 Illuminated Living-Room Keyboard) ima i pozadinsko osvjetljenje.

Vrlo zgodna kombinacija koju do sada još nismo vidjeli, moramo priznati. Iskreno, ne znamo zašto, jer je ovo upravo nešto što većini treba. Kako to mislimo? Čitajte dalje, otkrit ćemo vam neke stvari koje su prilično… zgodne…

Prvo ćemo se posvetiti samom izgledu i kvaliteti izrade Logitech K830 bežične all-in-one tipkovnice s touchpadom, a za koju u Logitechu kažu kako je namijenjena u prvom redu kao dodatak u vašoj dnevnoj sobi. Naravno, možete normalno tipkati i raditi, ali i koristiti je u kombinaciji s TV-om na koji je spojeno vaše računalo (ako koristite takvu kombinaciju). Ok, o tome nešto kasnije, idemo baciti pogled na to što se sve nalazi u kutiji.

Logitech K830 Illuminated Living-Room Keyboard bežična tipkovnica i touchpad recenzija

Vanjski izgled, ulazi i izlazi

U duguljastoj kutiji prepoznatljivih Logitechovih boja u zeleno-crnoj kombinaciji nalazi se ovo malo čudo od tehnologije. Brzo smo prerezali sigurnosne naljepnice (ponavljamo – prvi je testiramo u Hrvatskoj, i šire!) i otvaramo kutiju. Pomalo neobično, tipkovnica je umotana u višeslojni tanki papir, to nas je podsjetilo na onaj papir u koji se umotavaju pokloni… prvo nam je na pamet pala čokolada, ne znamo zašto… :)

Inače, u kutiji se nalaze i dva kabela – produžni USB (muško-ženski), zatim USB / microUSB, te dvije knjižice s uputama za rad, tanja i deblja. Uz tipkovnicu u paru dolazi i odgovarajući USB nano prijemnik. U Logitechu ga zovu još i “unifying receiver” i to s razlogom (napominjemo: ovo nije Bluetooth prijemnik!). Naime, ukoliko imate više Logitechovih uređaja s ovakvim “prijemnikom” (radi na radijskoj frekvenciji od 2,5 GHz, domet je oko 10 metara), dovoljno je imati samo jedan “unifying receiver” i svi će kompatibilni uređaji raditi preko njega!

Izvadili smo Logitech K830 tipkovnicu iz papira i dobro je razgledali sa svih strana. Tipke od tipkovnice su klasične, četvrtaste i gotovo spojene. Raspored tipki je standardan i nema naših slova. Na žalost, Hrvatska je premalo tržište da bi se Logitech odlučio napraviti određenu seriju skupljih i kvalitetnijih tipkovnica s hrvatskim znakovima, vjerojatno im se ne isplati. Istina, postoje “naljepnice” za tipke kojima možete prelijepiti preko postojećih znakova, ali tada ćete izgubiti efekt pozadinskog osvjetljenja na tim tipkama.

Kada već spominjemo pozadinsko osvjetljenje, ono je dvozonsko – prvim pritiskom na F1 tipku svijetli s oko 50% snage, drugim pritiskom svijetli sa 100%, a trećim se osvjetljenje isključuje. I tako to ide u krug… pali, pali jače, gasi… pali, pali jače, gasi… Spomenimo i kako su osvjetljenje i tri tipke iznad touchpada desno, a koje su namijenjene za zvuk. Sam touchpad nije osvijetljen.

Ono što nam nije najbolje leglo je što su tipke vrlo blizu jedna drugoj. Od kada su se pojavile tipkovnice s “razmaknutim” tipkama, to je definitivno puno bolje rješenje od ovih tipki koje su jedna blizu druge. Zašto? Zato što je prilikom tipkanja puno veća vjerojatnost da udarajući u rub jedne tipke zakačite i drugu i tako se otkucaju dva slova. Kod razmaknutih tipki (kao što je to slučaj s Logitech K810 tipkovnicom, koju smo također ), s tim nemate problema i vjerojatnost pogreške je vrlo mala. Ipak, spomenimo još jednom kako je namjena ove tipkovnice ipak drugačija.

Touchpad dio Logitech K830 tipkovnice smješten je odmah desno od same tipkovnice i lijepo se uklopio u okoliš. Iznad su spomenute tri tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka, te gašenje (mute), a ispod je dodirna površina koja vam je itekako poznata kod prijenosnih računala. Naravno, ispod su lijeva i desna tipka (kao na mišu). Te si tipke nešto glasnije nego što je sama tipkovnica (i nego što smo očekivali), ali prosječnom korisniku to neće smetati. Inače, touchpad površina jako dobro reagira na komande korisnika i po nama je jedan od jačih elemenata Logitech K830 tipkovnice.

No, ima tu još nešto što nam se jako svidjelo. Po gornjem metalnom rubu u lijevom uglu nalazi se dodatna tipka koja ima funkciju kao i lijeva tipka ispod touchpada (lijeva tipka miša). Ona je prilično praktična, pogotovo ako primjerice Logitech K830 tipkovnicu držite na koljenima i koristite je za povezivanje sa računalom spojenim na TV. U stvari ste dobili autonomni dodatak koji je puno efikasniji i praktičniji i od daljinskog, pa i tableta i smartfona… samo što je nešto veći. No, bez obzira u kojoj se “pozi” nalazili, sjedili ili ležali, moći ćete je vrlo efikasno iskoristiti.

Kada smo već na gornjem metalnom rubu, spomenimo kako se u suprotnom desnom kutu nalazi tipka za paljenje i gašenje (prilikom svakog paljenja tipkovnica je osvijetljena 50%), a trebamo reći i kako se s donje strane nalazi metalni rub. Po nama ima dvojaku ulogu – tipkovnica je čvršća i robusnija za korištenje, a i daje određeni dizajnersko estetski izričaj koji nam se jednostavno sviđa. Sam izgled tipkovnice je prilično kompaktan, napravljena je od kvalitetnih materijala i dosta je čvrsta. Ipak, nemojte je silom savijati, uvijati i lomiti, nije baš toliko čvrsta.

Spomenut ćemo samo kako se s donje strane nalaze četiri gumene nožice koje onemogućuju klizanje tipkovnice po stolu za vrijeme rada. Ima i peta, ali ona je samo za stabilnost, i nije gumena nego plastična.

Povezivost tipkovnice s okolinom

Ono što ćete još pronaći na ovoj tipkovnici je i ulaz za microUSB, koji se nalazi lijevo od tipke za paljenje. Uglavnom ćete ga koristiti za punjenje baterije koja se nalazi ispod tipkovnice i nije zamjenjiva. Logitech kaže kako baterija traje 10 dana i u to smo se uvjerili. Naravno, to ovisi koliko radite dnevno i koliko vam je često uključeno pozadinsko osvjetljenje. Inače možete je puniti spajajući je na stolno ili prijenosno računalo, ali i na primjerice punjač od vašeg mobilnog uređaja. Prosječno punjenje baterije je oko 3 sata. I to je točno.

Inače, tipkovnica se s drugim uređajima povezuje preko standardnog nano prijemnika.  Pokušali smo je povezati preko microUSB ulaza, no očito je da on služi samo za punjenje. Isto tako, pokušali smo spojiti microUSB prijemnik na Android tablet, ni to nije prošlo, tako da je očito da je namijenjena samo Windows 7 i 8.1 operativnim sustavima.

Ono što također možete napraviti je programirati Logitech K830 tipkovnicu. Na se nalazi poseban softver koji možete downloadati i instalirati na vaše računalo, a on će vam omogućiti da prilagodite funkcije tipkovnice i touchpada vašim potrebama. Zgodna opcija, sviđa nam se :)

Zaključak

Logitech je s novom Logitech K830 tipkovnicom definitivno zacrtao novi smjer u razvoju periferije za računala, ali i za druge kućne uređaje. Ova tipkovnica donosi neka nova korisnička iskustva, u to smo uvjereni i do je potpuno jasno. No, isto tako nam je jasno da tu ima puno prostora za doradu, tako da se nadamo kako će slijedeći model više nalikovati na Logitech K810 tipkovnicu i od nje preuzeti najbolje elemente, kao što su primjerice razdvojene tipke i podrška za Bluetooth.

Ono što je sigurno je da ćete s ovom tipkovnicom biti – viđeni. Lako je prenosiva, možete je koristiti na bilo kojoj lokaciji i u raznim kombinacijama, pa čak i spojiti je na tablet uređaj – nećete morati tapkati po ekranu i prljati ga. Ako još imate spojen veliki ekran, imat ćete osjećaj kao da radite na stolnom uređaju. Kao što smo već spomenuli, Logitech K830 tipkovnica zaista donosi neko novo korisničko iskustvo.

Zanimljivo je kako Logitech K830 tipkovnica po nama ima puno pozitivnih i onih manje pozitivnih elemenata, tako da vjerujemo kako u Logitechu već razvijaju nove i nove tipkovnice. No, u međuvremenu vam možemo preporučiti i ovu Logitech K830 tipkovnicu, koja je sve-u-jednom tipkovnica koju možete koristiti na mnogim uređajima. Budite uvjereni da će svatko tko je vidi u vašim rukama imati pregršt pitanja i komentara.

I na kraju – cijena. Logitech K830 tipkovnica se prodaje u Hrvatskoj na za sada tek nekoliko mjesta (dok smo ovo pisali). Cijena je poprilična, kao što je to i uobičajeno kod novih tehnologija. Ne zaboravite da ste kupili svestranu bežičnu tipkovnicu i touchpad (miš) s pozadinskim osvjetljenjem, novi tehnološki iskorak Logitecha. Ah, da, cijena. Logitech K830 tipkovnica se prodaje po cijeni od 869 do 919 kuna s PDV-om (na službenim stranicama 99,99$). Puno ili malo, procijenite sami. Po nama definitivno nije malo. No, i mnogi smartfoni koštaju više nego što vrijede pa ih rado kupujete jer pružaju “ono nešto” što drugi nemaju. Takav je slučaj i s Logitech K830 tipkovnicom – pruža vam više nego druge tipkovnice.

Više o Logitech K830 tipkovnici potražite na .

Logitech K830 – osnovne tehničke specifikacije:
– OS: Windows 7, Windows 8, Internet veza za download softvera
– SADRŽAJ KUTIJE: tipkovnica, unifying receiver (nano prijemnik), USB / microUSB kabel za punjenje, USB produžni kabel, korisnička dokumentacija
– DIMENZIJE: 367×125,3×16,5 milimetara
– VELIČINA TOUCHPADA: 80×52 milimetara
– TEŽINA: 495 grama

+Hvalimo
+ tipkovnica i miš u jednom komadu
+ vrlo korisna dodatna tipka koja simulira lijevu tipku na mišu
+ tanki i elegantni dizajn
+ dodatni softver za programiranje (personalizaciju)

– Zamjeramo
– ne podržava Bluetooth
– tipke su malo nezgrapne za korištenje
– nema hrvatska slova
– cijena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.