Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse recenzija – miš za gamere

Fotografija članka: Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse recenzija – miš za gamere

Nedavno smo testirali jedan odličan miš za gaming populaciju. Prvi smo u Hrvatskoj na test dobili i novi Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse.

Oglas

Ok, ovaj gamerski miš ima poduži naziv, ali definitivno vrijedi. Pogotovo za gaming populaciju. Znate i sami – svaka je milisekunda važna, svaki je pokret presudan, svaki metak može napraviti razliku. U suprotnom – game over! Brzina, preciznost, mogućnost programiranja tipki… ako ste pomislili kako ove karakteristike ima Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse, onda ste u pravu.

Družili smo se s ovim mišem nekoliko dana, naučili smo sve što smo trebali naučiti o njemu, tako da možemo potvrditi kako je Logitech ponovo napravio miša koji ćete s ponosom koristiti. I ne morate samo biti gameri (iako je ovo miš iz hvaljene “G” serije), ako trebate precizan i kvalitetan miš, ovo je definitivno pravo rješenje.

Prije nego započnemo s našom “brzom” recenzijom, samo ćemo vas podsjetiti kako je Logitech poznat po odličnoj periferiji za računala, proizvodi odlične tipkovnice, miševe, zvučnike i druge dodatke koji čine razliku u korištenju računala, a u novije vrijeme i mobilnih uređaja. S ovim mišem ćete se osjećati bolje u radu. A i kad ga drugi vide na vašem radnom stolu bit će vam zavidni u to budite uvjereni.

Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse nije običan miš. Možete ga u potpunosti prilagoditi svom načinu rada, pa čak mu i povećati težinu. Kako, sve ćete saznati u nastavku. I puno, puno više.

Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse recenzija - miš za gamere

Vanjski izgled i funkcionalnost

Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse dolazi u lijepo i jednostavno dizajniranoj plavo-crnoj kutiji u kojoj ćete uz samog miša pronaći i ponešto papirologije (upute, garancija) te dodatnu zagonetnu crnu kutiju. Malo smo je razgledali sa svih strana i zaključili kako izgleda točno kao i donja strana miša. Kako i ne bi, u njoj se nalaze utezi. A čemu oni služe? Netko voli teži a netko lakši miš, drugim riječima možete mu povećati težinu. Ovisno o vašim željama, možete mu povećati težinu za 5×3,6 grama, dakle ukupno 18 grama, što može napraviti razliku u težini u odnosu na samog miša koji teži 121 gram, što je oko 15%.

Do sada smo sve analizirali osim ono glavno – Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse. Izvadili smo ga iz kutije i prvo primijetili nekoliko stvari. U oči nam je prvo upao kabel. Da, ovaj miš nije bežični, ima kabel koji je jedan od kablova s najkvalitetnijom izolacijom i materijalom. Iako ne volimo “žične” miševe, to je naše mišljenje, no još uvijek se vrhunski miševi nerijetko proizvode s kabelom. Očito to ima svoju “težinu” u igranju, odnosno preciznim pokretima. I sasvim je dovoljno dug, 2 metra.

Sam je miš futuristički dizajniran. Ergonomija je ovdje na visini i odlično leži u ruci. Kutovi na tipkama su oštri, ali i ostatak miša je dizajniran u istom stilu. Ona oštrina se najviše osjeti na tipkama, od kojih je desna malo duža. Normalno, srednji prst je duži od kažiprsta. Nekako nas podsjeća na isto tako futuristički izgled Lamborghini super-sportskih automobila. Primjećuje se kako je Logitech utrošio puno vremena u dizajniranje ovog miša. S obzirom na ergonomski dizajn, blago je nagnut na desno i nije teško zaključiti kako je napravljen isključivo za dešnjake.

Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse je napravljen od kvalitetnih materijala – gornja površina i tipke su od nereflektirajuće plastike koja daje odličan osjećaj pod prstima, kao i gumirani lijevi i desni dio za miša. Volimo kada je osjećaj pod prstima ugodan, to vam daje potpuno drugačiji osjećaj rada. Ako radite u zamračenom prostoru, tada će do izražaja doći i “G” logo plave boje koji je smješten s gornje strane miša (malo lijevo).

Posebna priča je srednja tipka, odnosno kotačić. Poveći je i napravljen od metala, izuzetno je brz i precizan. Ima dva načina rada (dual mode). Prvi mod je takozvani klik-klik, a drugi je hiper-brzi scroll. Kada smo ga zavrtjeli u ovom modu, kotačić se vrti dugo, dugo. To znači da ima odličan balans i fantastičnu brzinu (pogledajte video niže, ovako nešto još nismo vidjeli!!!).

Ono što smo mogli zaključiti dok smo radili i igrali se je da dobro leži u i u prosječno velikoj muškoj ruci. Za klizanje po stolu ima četiri velike plastične površine, te dodatna šesterokutna površina po sredini, oko tipke za paljenje i vrlo osjetljivog senzora. Miš nevjerojatno glatko klizi po različitim površinama, što nam se svidjelo. A kako i ne bi :)

Kako povećati težinu miša?

Druga ljepota koju smo vidjeli nalazi se s donje strane. E, tu se umeću oni utezi koje smo spomenuli malo prije. Posegnuli smo za kutijicom pokraj miša, izvadili sve utege… no, kako se otvara donji dio miša? Iskreno, nismo znali kako tako da smo morali potegnuti za upute. Stvar je vrlo jednostavna – donji dio miša je spojen magnetom! Zato nismo nigdje pronašli “šarafiće”, a sve što treba je “odvojiti” podlogu od miša – samo uhvatite za plavi dio s lijeve strane i povučete prema dolje, i to je to!

U Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse smo ubacili sve utege za to predviđena mjesta i povećali mu težinu za oko 15%. Ako nas pitate, više nam odgovara teži miš, imamo osjećaj da je precizniji. Naravno, svatko si može podesiti težinu kako hoće, i to je odlična stvar.

Sa samom težinom možete kombinirati još jednu stvar, a to je – preciznost. Ona se na mišu mjeri u DPI jedinicama, odnosno točkama po inču, a što možete mijenjati “u letu” dok je miš uključen. To je izuzetno važno kod igranja, jer neke igre zahtijevaju brzinu, a druge preciznost. Isto je i u radu, primjerice u nekom od grafički dizajnerskih programa – negdje trebate brzinu a negdje preciznost.

Raspon preciznosti kreće se od 200 DPI (velika preciznost) do 12.000 DPI (velika brzina). Kako bi iskoristili ove mogućnosti u punoj snazi, trebate downloadati odgovarajući softver (drivere), koji se nalaze na . Isto tako, pregršt dodatnih informacija (“how to”) i softvera za download pronaći ćete na ovom linku – . Spomenimo i kako s lijeve strane imate i posebne LED diode koje vam pokazuju na kojoj “brzini” radi vaš miš. Drugim riječima imate nekoliko nivoa osjetljivosti i brzine, sve će te brzo shvatiti, već nakon nekoliko minuta.

Programibilne tipke i tuniranje

Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse ima 11 programibilnih tipki koje možete personalizirati, odnosno programirati onako kako želite. Naravno, to je odlična mogućnost s komom možete miša prilagoditi pojedinim igrama, a u kombinaciji s podešavanjem preciznosti (DPI) možete postići komparativnu prednosti u video igrama.

Naravno, te iste tipke možete programirati i za “normalni” rad, primjerice za otvaranje i zatvaranje aplikacija, pokretanje Internet pretraživača, čitanje emaila i slično. Naravno, i za to će vam trebati isti odgovarajući softver koji se nalazi na .

Inače, programibilne se tipke se nalaze po cijelom mišu, no glavnina njih je s lijeve strane, a sve su nekako pod prstom, lako ih je “uloviti”. Naravno, nismo zaboravili one tri klasične – lijevu i desnu tipku, te “klik” na srednjem kotačiću.

Spomenimo i kako ovaj miš možete i dodatno “tunirati”. Naravno, ne kao automobile :) ali ga možete prilagoditi različitim površinama kako bi bio što precizniji. Ne trebamo posebno ponavljati, i za to će vam trebati odgovarajući softver koji se nalazi na .

Kako Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse funkcionira u igrama?

Ono što nas najviše zanima je kako miš funkcionira u igrama. Iako je ovo žičani miš, brzo smo se naviknuli na njega. Ipak, ako nas pitate, prednost ćemo ipak dati bežičnim modelima. Isprobali smo ga na nekoliko žestokih pucačina na PC računalima, kao što su , i .

Nemamo tu što puno filozofirati, miš je radio savršeno, brzo i precizno u raznim modovima, onako kako smo ga sami podešavali (možete mijenjati postavke miša i za vrijeme igre). Užitak je igrati video igre s ovakvim mišem, kao i raditi grafički zahtjevne poslove koji traže preciznost.

Zaključak

Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse je još jedan komad periferije koji možemo nazvati “must have”, nešto što jednostavno morate imati. Napravljen je od kvalitetnih materijala, vrlo je brz i precizan, a možete ga prilagoditi i svom načinu korištenja, odnosno svojoj ruci.

Logitech je uvijek znao napraviti kvalitetnu periferiju i zato vrlo rado testiramo njihovu opremu. Svdjet će vam se i podatak da imate garanciju na miša čak tri godine, 20 milijuna klikova za tipke i 250 kilometara “vožnje” po stolu. Radi bez ikakvih instalacija na Windows 8/7/Vista, odnosno Mac OS 10.6.8 ili novijem. No, za maksimalno iskorištenje miša svakako instalirajte potreban softver (linkovi su iznad).

Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse se ovih dana pojavio i u prodaji u Hrvatskoj, a cijena mu je poprilična, od 539 do 599 kuna. Naravno, za ovu raskoš i preciznost treba i malo više platiti, ali se isplati, vidjet ćete u praksi. Ovaj miš je ne Mercedes, nego Ferrari među miševima.

Dodatne detalje o Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse potražite na .

I mali dodatak na kraju. U redakciji koristimo puno Logitechove periferije – tipkovnice Logitech K200 (standardna jeftina ali robusna i precizna tipkovnica) i (bežična s pozadinskim osvjetljenjem, spaja se i na tablete i smartfone), kao i odličan (vrhunski gamerski miš, stariji brat modela G502). Ako nama odgovaraju, mogli bi i vama… :)

+ Hvalimo
+ dodatni utezi
+ vrlo precizan u radu
+ ergonomski futuristički dizajn
+ programibilne tipke (11)

– Zamjeramo
– nije bežičan
– tipke su nešto glasnije nego smo očekivali (i srednji kotačić)
– cijena

Logitech G502 Proteus Core Tunable Gaming Mouse – tehničke specifikacije:
OS: Windows 8, Windows 8.1, Windows 7 or Windows Vista
POVEZIVOST: USB ulaz
DRIVERI: download, potrebno oko 100 MB na disku vašeg računala
U KUTIJI SE NALAZI: miš, utezi, korisničke upute, garancija
REZOLUCIJA: 200 – 12.000 DPI
MAKSIMALNO UBRZANJE: 40G
MAKSIMALNA BRZINA: >300 ips
IZDRŽLJIVOST TIPKI: 20 milijuna klikova
IZDRŽLJIVOST MIŠA: 250 kilometara
TEŽINA: 121 gram (samo miš), 168 grama (s kabelom), dodatni utezi (5 x 3,6 grama)
DIMENZIJE: 132 mm (dužina) x 75 mm (širina) x 40 mm (visina)
DODATNE MOGUĆNOSTI:
•    najprecizniji senzor koji postoji
•    32-bitni mikrokontroler
•    odziv od 1 milisekunde
•    mehanički mikroprekidači
•    napredni ergonomski dizajn
•    visoko kvalitetni kabel
•    3 LED diode za DPI prikaz
•    gumeni bočni prstohvati
•    magnetska donja podloga

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  3+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.