Lobox Experience Dual SIM recenzija – jeftini smartfon s dodatnom baterijom

Fotografija članka: Lobox Experience Dual SIM recenzija – jeftini smartfon s dodatnom baterijom

Na testiranje smo dobili još jedan zanimljiv smartfon uređaj. Novi brand, nova serija smartfona, a i prvi smo u Hrvatskoj testirali model – Lobox Experience.

Oglas

Kako se po prvi puta susrećemo s ovom kompanijom, pa tako i sa Lobox Experience smartfonom, zgodno je saznati i pokoju informaciju više kako bi stekli bolji dojam. Dakle, kako piše na službenim stranicama, LOBOX je međunarodna tvrtka sa sjedištem u Kini, a u Hrvatskoj i Europskoj uniji njene proizvode distribuira tvrtka MAXMOBILE 7 d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu.

Smartfon uređaji koji dolaze pod nazivom Lobox nude „best buy“ karakteristike, odnosno ideja je za što manje novca ponuditi uređaj sa što boljim tehničkim karakteristikama. Na test smo dobili osnovni model pod nazivom Lobox Experience, a naučili smo kako postoji još nekoliko modela koji se kriju pod nazivima Lobox Superior i Lobox Business.

Toliko što se tiče samog uvodnog dijela o kompaniji Lobox i njenim proizvodima. Iako mnogi smatraju kako je ovo još jedan hrvatski brand, u to nismo sigurni, ali ćemo svakako provjeriti. U međuvremenu smo testirali njihov osnovni model Lobox Experience smartfona i evo što smo sve otkrili.

Lobox Experience Dual SIM recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Na test smo dobili model bijele boje, koji će se vjerojatno svidjeti i ljepšem spolu. Lobox Experience dolazi u lijepo dizajniranoj kutiji u kojoj se nalazi sam smartfon i svi potrebni dodaci – punjač, USB kabel, slušalice. Zanimljivo je kako su hrvatskim kupcima (samo nama!) u paket stavili i dodatnu masku, foliju i još jednu bateriju od 2500 mAh što je pohvalno „na prvu loptu“, kako bismo rekli nogometaškim žargonom. Kada već švrljamo po kutiji, primijetili smo još jednu zanimljivost – sve ove dijelove koje smo nabrojili su bijele boje, osim plastične maske koja je prozirna i kao takva se uklapa u bjelinu. Inače, smartfon se na hrvatskom tržištu nalazi u još dvije boje – crnoj i žutoj. Sve u svemu, ono što smo vidjeli na početku – prst gore.

Vrijeme je da se posvetimo i samom izgledu Lobox Experience smartfona. Bijele je boje, blago zaobljen i s metalnim rubom srebrne boje. Dizajnerski gledano, izgled je jednostavan i elegantan, formula koja uvijek pali kod korisnika. Svidjelo nam se i što stražnja plastika nije sjajna (glossy), tako da nema onog uvijek neugodnog odsjaja. Nama se više sviđa ovako, a vama kako volja :)

Kada smo već kod stražnje maske, po sredini se ističe logo kompanije sa srebrnim slovima, osim zadnjeg slova koje je crvene boje. Iznad logoa ćete uočiti stražnju kameru od solidnih 5 MP i LED bljeskalicom, koju ćemo kasnije isprobati i vidjeti koliko dobro snima fotografije. Lijevo od kamere nalazi se zvučnik.

Lobox Experience Dual SIM recenzija

Nakon što smo maknuli stražnji poklopac ugledali smo utor za bateriju. S obzirom da Lobox Experience smartfon koristi prilično jaku bateriju od 2500 mAh, očekivali smo kako će u kombiniranom korištenju (na čekanju, surfanje webom, Wi-Fi, filmovi, glazba, igre) trajati duže od jednog dana. To se zaista i dogodilo. Sa samim trajanjem baterije smo zadovoljni i tu je Lobox Experience prošao s pozitivnom ocjenom. No, nije to sve, ako mislite da vam to nije dovoljno, sjetite se – spomenuli smo kako se u kutiji nalazi i dodatna baterija. Ovo je definitivno veliki plus za ovaj smartfon.

Sam raspored SIM kartica (nismo spomenuli kako je Lobox Experience Dual SIM?) je drugačiji nego kod većine smarrfona, odlučili su se jednu okrenuti prema bateriji, a jednu prema desnom rubu. Ulaz za microSD karticu se nalazi s gornje strane, a podržava kartice do 32 GB.

Što se tiče ulaza i izlaza, s gornje strane se nalazi ulaz za slušalice i microUSB, dok su desno tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka, te tipka za uključivanje smartfona. Sve u svemu, sve je vrlo jednostavno i rekli bismo – sve na svom mjestu.

Konačno smo došli i do ekrana, dakle prednje strane Lobox Experience smartfona. Iznad ekrana se nalazi prednja kamera od 1,3 MP. Ekran je 4,5 inčni TFT i rezolucije od 854×480 točaka. Iako djeluje prilično oštro i s dovoljnom svjetlinom, zaključili smo kako nema IPS matricu, tako da će se prilikom okretanja ekrana boje presijavati. Ipak, radi se o smartfonu s vrlo niskom cijenom, tako da to ima logike. Ipak, bili bismo sretniji da je ekran IPS. Ovako smatramo kako je ovo ipak slabija strana Lobox Experience smartfona.

Ukupno gledajući, vanjski izgled i onaj prvi dojam o samom smartfonu i sadržaju kutije je vrlo pozitivan. Vrijeme je i da ga pogledamo i „iznutra“, detaljnije analiziramo hardver, te rad u Androdid operativnom sustavu.

Hardverska konfiguracija

Lobox Experience ima „standardnu“ hardversku konfiguraciju za „low-end“ smartfone, što znači da se praktički ne razlikuje od većine. Ono što ćemo testovima pokušati utvrditi je koliko je dobro taj hardver usklađen sa operativnim sustavom i aplikacijama, što zna biti problem pogotovo kod jeftinijih smartfona.

Prvo osmotrimo osnovne hardverske karakteristike Lobox Experience smartfona:
– EKRAN: 4,5 inčni TFT 854×480 točaka (240 dpi)
– PROCESOR: MediaTek MTK MTK6572, 2 jezgre, 1.3 GHz
– GRAFIKA: Mali-400 MP1 na 500 MHz
– RAM: 512 MB
– POHRANA PODATAKA: 4 GB (proširivo preko microSD ulaza do 32 GB)
– KAMERE: 1,3 MP prednja, 5 MP stražnja
– OS: Android 4.2.2. Jelly Bean
– BATERIJA: 2500 mAh (još jedna ista rezervna u kutiji)
– OSTALE ZNAČAJKE: Dual SIM, boje (bijela, crna, žuta),

Prema hardverskoj konfiguraciji nije nam bilo teško zaključiti kako se radi o praktički osnovnoj hardverskoj konfiguraciji koja će zadovoljiti većinu korisnika, osim one najzahtjevnije. Obratite pažnju i na vrlo malo prostora za vaše podatke (1,3 GB), tako da ćete najvjerojatnije morati uzeti dodatnu microSD karticu kako bi povećali kapacitet za pohranu svojih podataka.

Ipak, moramo se osvrnuti na dvije zanimljive karakteristike. Prva je podatak kako procesor pokazuje veći radni takt nego što je deklarirano (1,3 GHz umjesto 1,2 GHz).

Multimedija (audio i video)

Druga zanimljivost je kako prednja kamera koja na testovima umjesto 1,3 MP prikazuje više – 2,4 MP (2048×1152 točaka). Primijetili smo i kako snima video od skromnih  640×480 točaka (VGA), no u opcijama u samoj kameri smo uspjeli „odabrati“ HD rezoluciju od 720p. No, probali smo snimiti video u HD rezoluciji, ali nije išlo (iako piše), prošlo je tek 864×480, dakle malo jači VGA.

U radu s kamerom primijetili smo kako ima pregršt opcija, od kojih ćemo izdvojiti podršku za HDR (snimanje originalne slike i dodatno obrađene s većom dinamikom – jače osvjetljenje i boje), prepoznavanje lica (i osmjeha), panoramsko snimanje, GPS lokacijski zapis na fotografijama, balans bijele boje, ISO podešavanje od 400, slike od 5 MP u 4:3 omjeru i 4 MP u 16:9 omjeru, kao i kontinuirano „okidanje“ do 99 slika u nizu. Ima toga još, ali ovo vam opisujemo čisto kako bi stekli dojam koje su sve mogućnosti na raspolaganju. Inače, fotografije malo vuku na crvenu boju, tako da ćete to morati podesiti.

Za audio, odnosno zvuk ima samo jedan zvučnik smješten sa stražnje strane, odmah lijevo od kamere. Testirali smo nekoliko glazbenih brojeva i možemo reći kako je zvuk jak uz dosta visokih tonova i praktički bez basa. Ugođaj možete popraviti trikom – stavite dlan polukružno iza zvučnika i dobit ćete još malo na kvaliteti zvuka. Niste to znali? :)

Fotke smo snimali paralelno – sa i bez HDR-a (gore, prva je bez a druga sa HDR-om), a možete niže vidjeti i video koji nas baš i nije dojmio.

Rad u operativnom sustavu, dodatni softver

Kao što smo već ranije spomenuli, na Lobox Experience smartfonu je predinstaliran Android 4.2.2 operativni sustav. S obzirom na hardversku konfiguraciju nismo puno očekivali, no čini se kako je ekipa iz Loboxa prilično solidno odradila svoj posao. Predinstalirani Android OS ima samo one osnovne funkcije, bilo koji dodatan softver koji želite morat ćete skinuti s Google Playa. No, upravo mu to daje i onu osnovnu i rekli bismo potrebnu stabilnost.

Ekrani prilično solidno „lete“, nismo osjetili neko značajnije zastajkivanje, odabir između pojedinih izbornika tekao očekivano dobro. Kao što smo već spomenuli, nemate tu što puno istraživati, predinstalirano je samo ono osnovno.

Ipak, našli smo jednu aplikaciju koja nam se svidjela. Radi se o Flash light aplikaciji, koja ima više različitih funkcija, pa tako možete upaliti i noćnu LED lampu (stražnja bljeskalica), postaviti upozoravajuću signalizaciju, policijska svjetla, stroboskop, poslati SOS kod (svjetlosna Morseova abeceda) i slično. Eto, zgodna aplikacija, ako ništa drugo.

Benchmark testovi

Pokrenuli smo dva osnovna testa kako bi stekli što bolji dojam o Lobox Experience smartfonu. Ipak, kao i uvijek ćemo napomenuti kako sami testovi mogu biti varljivi, zbog toga uvijek uzmite te brojke s rezervom i samo kao orijentir, pogotovo što su neke kompanije „shvatile“ kako se ti testovi mogu prevariti.

Testove smo odradili na opće poznatom AnTuTu 4 i puno preciznijem GeekBench 3 testu. Brojke koje smo dobili možete vidjeti na slikama niže, kao i dodatne podatke. Ono što smo primijetili je kako kod učestalijeg ponavljanja testova Lobox Experience smartfon počne usporavati. Isto tako, pod većim opterećenjem (uzastopnim testiranjima) baterija je naglo počela gubiti kapacitet.

Zaključak

Generalno gledajući, Lobox Experience smartfon nas je prilično ugodno iznenadio. Iskreno smo očekivali kako je ovo „još jedan Kinez“, no pokazalo se kako prilično solidno i stabilno radi. Ruku na srce, od njega ne treba očekivati previše jer se ipak radi o jednom od najjeftinijih smartfona na hrvatskom tržištu, a koji podržava dvije SIM kartice.

Ono što nam se također svidjelo na Lobox Experience smartfonu je dodatna baterija koja ipak ulijeva neko povjerenje, a i pronaći ćete i dodatnu masku. A i bijela mu boja dobro leži, u skladu s oku ugodnim dizajnom.

Ono što mu je najslabija točka je ekran. Nije IPS, rezolucija je relativno mala, no ako ste prosječan korisnik to nećete niti primijetiti. Malo nas je zabrinula i baterija koja se počela naglije trošiti pri većem opterećenju. Ali, imate još jednu. Isto tako i kamera je tako-tako, ali drži vodu.

I na kraju – cijena, nešto što je u velikoj većini slučajeva i presudan faktor. Po nama je vrlo fer, jer se radi o 899,99 kuna. Za sve ovo priloženo, mislimo kako mu je cijena vrlo konkurentna, iako se u posljednje vrijeme pojavilo pregršt smartfona u Hrvatskoj (vjerojatno i u regiji) koji su vrlo slični po hardverskim konfiguracijama, pa i po cijeni. Nekako smo skloni razmišljati kako će proizvođači dodatnim poklonima pokušati privući kupce. Lobox Experience smartfon ima dodatne poklone :)

Više informacija o Lobox Experience smartfonu potražite na .

+ Hvalimo
+ solidan dizajn
+ dodatna baterija
+ Dual SIM

– Zamjeramo
– ekran nije IPS
– pomalo zastarjela konfiguracija
– slaba rezolucija videa (864×480)

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 5,8 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.