LiveStreaming – Snimanje uživo: 5 savjeta za uspjeh

Fotografija članka: LiveStreaming – Snimanje uživo: 5 savjeta za uspjeh

Sve popularnije snimanje uživo je uzelo maha i kod nas. Pročitajte na što je dobro obratiti pažnju dok snimate nešto i puštate uživo na svojoj mreži

Oglas

Snimanje nečega i projiciranje toga uživo na vašem zidu, odnosno kanalu, može biti jako zanimljivo za sve vaše gledatelje. Ipak, postoje brojne stvari koje treba imati na umu.

Prvo, još uvijek je horizontalno snimanje najzanimljivije i najprivlačnije za većinu situacija. Snimate li, držite mobitel u vodoravnom položaju. Izuzetak je samo ako snimate nečije lice, odnosno osobu koja je udaljena od vas manje od metra pa će tada uspravni položaj biti puno zanimljiviji.

Zakonski, dopušteno je za nekomercijalne svrhe snimati na javnim površinama (ako nije izričito zabranjeno na nekom posebnom mjestu). Vjerojatno ste već upućeni da snimanje djece nije nikada dozvoljeno bez pisanog dopuštenja njihovih roditelja pa uzmite u obzir da čak i kada snimate svoje dijete kako se bori ili natječe protiv nekog drugog, možete imati stanovite probleme ako ste nekome stali na žulj.

No, vratimo se na tehnikalije. Blic je zgodna stvar, ali pazite da ne smetate nekome dok snimate jer ovo može ometati mnoge oko vas. Mnogi zaborave gledati situaciju oko njih pa gledaju samo kroz uređaj. Dok snimate, pogledajte s vremena na vrijeme i na okolinu oko vas kako biste mogli bolje procijeniti kut i sliku.

live-streaming-tips_1

Glede tehnikalije, uvijek je dobro napomenuti da kod live snimanja žičana veza uvijek ima prednost pred bežičnom, ali znamo da to nije moguće uvijek ostvariti, pogotovo što većina snima smartphoneima.

Želite li da vaš video izgleda posebno “živo”, slobodno interaktirajte s okolnim ljudima. Pripremite li ljude unaprijed da ćete snimati (recimo ako snimate sportski događaj), mnogi bi mogli biti opušteniji kada dođete pred njih.

Ne zaboravite planirati malo unaprijed. Ovo je jedna od najčešćih grešaka svih koji žele prenijeti nešto pa zaborave uzeti dobar kut snimanja ili se smjeste baš na mjesto oko kojeg vlada buka. Objavljujete li na Facebooku, testirajte vezu. Možete video prvo objaviti samo za sebe pa nakon testiranja namjestite postavke privatnosti na javno. Nitko vam neće zamjeriti jedan kratak “postić” ako će zbog toga kvaliteta kasnije biti bolja.

Članak bi se mogao svesti na tri riječi: priprema, priprema, priprema. Nedavno sam recimo snimao uživo s jednog sportskog turnira i zaboravio sam osnovnu stvar – jačinu veze. Naime, iako je veza dok sam testirao bila dobra, zaboravio sam da kada se skupi par stotina ljudi na istom mjestu, mogu očekivati slabiju vezu pa sam shodno tome trebao i prilagoditi kvalitetu snimke. Možda bi zbog toga za kraj bilo najbolje reći da se ne smijete živcirati – iskustvo čini majstora!

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.