Lightroom – fotografiranje RAW fotografija na mobitelu

Fotografija članka: Lightroom – fotografiranje RAW fotografija na mobitelu

Iskoristite najbolje od Anroida

Oglas

Android je omogućio na Lollipopu da fotkamo fotografije i u RAW formatu ako to dopusti i proizvođač. Adobeova aplikacija Lightroom omogućuje fotografiranje u RAW formatu, točnije u Adobeovom DNG-u. Kao što smo spomenuli, neće raditi na svakom uređaju, ali ovi noviji uređaji većinom dopuštaju ovu opciju.

Iako je Lightroom prisutan i na iOS-u, Apple još nije omogućio fotografiranje u RAW-u pa je aplikacija za Android u tom pogledu naprednija od one za iOS.

Specifičnost RAW formata je da omogućuje fotografima veću kontrolu podešavanja slike nakon što je snimljena. Zato što se fotografija nakon snimanja ne komprimira i ne obrađuje, aplikacije (poput Lightrooma npr.) mogu pružiti puno veću paletu opcija.

Nedostatak se nalazi u samoj činjenici da se fotografija ne komprimira. Zbog toga RAW fotografije uzimaju mnogo više prostora od onih u JPEG formatu.

Ipak, RAW je bez konkurencije u slučajevima kada želite fotografirati bitan tenutak, gdje JPEG neće biti dosta.

Aplikacija trenutno nije dostupna u Hrvatskoj, ali vjerujemo da će se to uskoro promijeniti. U međuvremenu je možete preuzeti s .

lightroom raw fotografije2

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.