LG Spirit LTE (H440n) recenzija- poput Caspera, dobrog duha iz crtića

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: LG Spirit LTE (H440n) recenzija- poput Caspera, dobrog duha iz crtića

LG Spirit LTE je poput Caspera, malog simpatičnog duha koji pokušava pronaći prijatelje. U periodu druženja s ovim pametnjakovićem, nisam nalazila samo na probleme kao što to biva u crtiću, već puno pozitive. Detalji slijede u nastavku. 

Oglas

Na ovogodišnjem MWC je korejski LG predstavio novu liniju niže srednje klase pametnih telefona među kojima je model Spirit s podrškom za 4G mreže. Pogledajte prvo osnovnu specifikaciju:

LG Spirit LTE (H440n) osnovna specifikacija

Dimenzije: 133.3 x 66.1 x 9.9 mm
Zaslon: IPS 4.7-inčna, 1280 x 720 piksela rezolucije (312 ppi) -16 milijuna boja
Procesor: Qualcomm Snapdragon 410 s 4 jezgre takta 1.2 GHz
Memorija: RAM 1024 MB / ROM 8 GB + MicroSD
Baterija: 2100 mAh, izmjenjiva
Kamera: stražnja – 8 MP / prednja – 1 MP
Dodaci: Akcelerometar, senzor blizine, digitalni kompas
Baterija: Litij-ionska 2100 mAh
Operativni sustav: Android 5.0.1 + LG UX
Povezivanje: Bluetooth 4.0.; USB 2.0 klijent, Hi-Speed (480Mbit / s); WiFi 802.11 b / g / n + Hotspot Mobile
GPS Protokol: NMEA 0183
GPS usluge: Potpomognuti GPS, QuickGPS, označavanje zemljopisnih mjesta, simultano GPS (S-GPS)
Mreže: 2G / 3G / LTE 150 / 50Mbps
SAR: (glava) 0.905 W / kg  –  (tijelo) 0.715 W / kg

Puna specifikacija je dostupna na .

Dizajn, ergonomija, ulazi-izlazi 

Kućište je napravljeno od plastike u tipičnom LG jednostavnom stilu. Blago je zakrivljeno baš kao i zaslon ali nije fleksibilno. Zakrivljenost je na pola puta kao na modelu. Mora se priznati da LG Spirit 4G ima odličnu ravnotežu veličine (133,3 x 66,1 x 9.9 mm) i upotrebljivosti jednom rukom. Palac gore. Na vrhu je 3.5 audio ulaz i mikrofon dok su na dnu drugi mikrofon i mikroUSB višenamjensko sučelje.


Poleđina Spirita završne obrade atraktivne metalne strukture smješta sve fizičke tipke baš poput većine drugih LG modela.

Otvori mono zvučnika su prema donjem rubu. Zvuk je dovoljno glasan iako ga ne odlikuje punoća. Nećete moći osjetiti izražajnost koncertnog klavira. :) No, širenje zvuka u prostor se može lako prigušiti zbog postavljanja na dno dok je uređaj položen na tvrdoj ili mekoj površini. Imajte to na umu. Ispod poklopca nalazi se utor za microSD karticu koja može nositi do 32 GB prostora za pohranu i 2100 mAh baterija.

Prednja strana i zaslon

Oko prednje strane LG Spirit modela je malo uzdignut rub da spriječi grebanje površine prednjeg panela. Postoji li Gorilla Glass ili slična zaštita nisam sigurna. LG u specifikacijama ništa ne navodi. Okvir oko zaslona je površinama minimalistički. Gornji dio ima slušalicu, prednju kameru i standardni set senzora, a donji prepoznatljiv LG logo.

Zaslon je IPS matrice dijagonale 11.94 cm (4.7 “) i vidljive površine 58.34 x 103.72 mm što čini 69.34 % prednje površine. Rezolucija je 720 x 1280 piksela. Prilično je oštar s 312 ppi gustoće piksela. Odlikuje ga Cell-touch tehnologija kojom se touch senzor (digitizer) integrira direktno u tekuće kristale, čime se uklanja jedan sloj zaslona i time smanjuje njegova ukupna debljina, a dobiva se poboljšanja u ukupnoj kvaliteti prikaza i bolja preciznost kod dodirivanja ekrana. Prikaz boja je prirodan, nudi se široki kut gledanja bez izobličenja i dobar kontrast. Svjetlina je 462 luxa. Nećete imati previše problema za čitljivost na suncu usprkos refleksiji ali će te pri tome vidjeti otiske svojih prstiju ;)

Dio vidljive površine zaslona tri su kapacitivne tipke (Povratak, Početni zaslon i Izbornik).

Procesor, memorije, povezivanje

LG Spirit LTE pokreće 64-bitni Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916 SoC s 4 ARMv8 Cortex-A53 jezgre takta 1.2 GHz. Kapacitet interne memorije frekvencije 533 MHz i tipa LPDD3, je 1 GB dok interne podatkovne 8 GB, proširive s microSD karticama. Moram vam odmah reći da će te brzo osjetiti granice interne memorije. Za grafičku obradu je zadužen Adreno 306 takta 450 MHz. Nabrojena kombinacija elektroničkih komponenti je prilično učinkovita. U svakodnevnom radu nisam uočila latencije, odnosno odgode otvaranja aplikacija ili tijekom kretanja kroz početne zaslone i izbornike. Što kažu benchmark testovi pogledajte u nastavku:

Bluetooth možete koristiti za slanje podataka tako da uključite odgovarajuću aplikaciju, a ne pomoću izbornika Bluetooth kako je to slučaj na većini drugih mobilnih uređaja. Također, mobilnu podatkovnu vezu možete dijeliti s računalom putem USB kabela (USB tethering povezivanje) ili istovremeno dijeliti s više uređaja tako da pretvorite Spirit u prijenosni Wi-Fi hotspot bez potrebe za pristupnom točkom.

Telefonija

Zvuk je dosta čist na oba kanala i ne nedostaje mu jačine. Tijekom razgovora možete podesiti glasnoću pomoću tipaka na stražnjoj strani, uputiti drugi poziv ili staviti poziv na čekanje.  Možete konfigurirati postavke poziva kao što su prosljeđivanje poziva i ostale posebne značajke, pregledati popisa poziva, odrediti favorite iz kontakata itd.

Baterija

Baterija je li-ion kapaciteta 2100 mAh. Energija u bateriji ako je svjetlina zaslona postavljen na 50 -60 % i omogućeno automatsko osvjetljenje, kao i Wi-Fi i LTE mreža, uz malo pregledavanje weba, slanje poruka, upotrebu društvenih mreža, neće biti problema s autonomijom od jutra do kasnih večernjih sati. Na WiFi mreži i automatskom osvjetljenju, potrošnja energije je 6 – 8 % posto na sat za konzumiranje sadržaja s interneta.

Android 5.0 i LG UX 3.0

Ugodno iznenađuje da je LG opremio odmah Spirit LTE najnovijom inačicom Android sustava 5.0 na čijem je vrhu LG UX prepoznatljivog osjećaja. Zaslon se jednostavno može aktivirati dvostrukim dodirom jagodice prsta (ne nokta), odnosno kucanjem. Ovo prvobitno LG rješenje su primijenili mnogi proizvođači uređaja. Nije preskočena niti značajka Knock Code za uključivanje ili isključivanje zaslona pomoću vlastitog uzorka koji se iscrtava na zaslonu podijeljenom na 4 kvadrata. Ako 6 puta unesete pogrešan Knock Code uzorak, obavezno ćete se morati prijaviti pomoću svog Google računa ili unijeti rezervni PIN. Postoji sedam početnih zaslona. Korištenje geste privlačenja kažiprsta i palca na svakom početnom zaslonu otvara se mogućnost njihova uređivanja dodavanjem aplikacija, mapa ili mijenjanjem pozadina. Traka stanja prikazuje informacija o statusu telefona, uključujući vrijeme, jačinu signala, status baterije i ikone obavijesti. Njeno prošireno područje nudi prečace za brzu izmjenu nekih postavki. Tu su prikazane i trenutne obavijesti s kratkim opisima. Donja površina za brze tipke podržava do 6 ikona ili mapa.

Google i LG su se pobrinuli da pri samom uključenju uređaja imate na raspolaganju sve aplikacije koje bi vam mogle trebati za rad: Facebook, Polaris Office uredski paket, YouTube, QuickMemo (crtanje i pisanje bilješki na bilo kojem zaslonu), Izrada sigurnosne kopije za kopiranje i vraćanje važnih datoteka, Upravitelj datoteka za deinstalirati neželjene aplikacije, FileShare (za prijenos velikih dokumenata i drugih datoteka) itd. Tu je i SmartShare koristi tehnologiju DLNA (Digital Living Network Alliance) za dijeljenje digitalnog sadržaja putem bežične mreže. Ova značajka podržana je samo ako oba uređaja podržavaju DLNA. Značajku SmartShare možete koristiti u aplikacijama Galerija i Glazba. Nažalost, izostavljena je multitasking značajke Q Slide za prikaz dvije aplikacije na zaslonu i rad na njima.  Poruke (SMS, MMS, Razgovor) razmijenjene s drugim korisnikom mogu se prikazati kronološki kako biste imali cjelokupan pregled razgovora. Zaslonska tipkovnica ima snažne haptic povratne informacije, a tipke u donjem redu i visina tipkovnice mogu se prilagoditi. Isto tako prelaskom dlana preko tipkovnice ili dodirom strelice lijevo ili desno moguće je podesiti položaj.

Internet

Za potrebe dohvaćanja sadržaja s weba predviđena su dva preglednika. Chrome i izvorni iz android sustava. Potonji ima niz prilagodbi: otvaranje nove kartice iza trenutačne ili pomoću druge aplikacije, prikaz punog zaslona sa sakrivenom trakom statusa, blokiranje skočnih prozora, kodiranje teksta, određivanje veličine teksta, izrezivanje određenih dijelova web stranice i spremanje itd.

Foto – video

Prednju kameru 0.92 MP možete koristiti za snimanje portreta u rezoluciji 1280 x 720 piksela ili za video pozive. Okidanje se može izvesti poznatom LG gestom stiskanja šake na udaljenosti do 1.5 metara od leće. Fotografije snimljene prednjom kamerom su nešto zrnate ali je prikaz tena vrla prirodan.

Glavni fotoaparat odlikuje CMOS senzor 7.99 MP. Podržan je LED bljeskalicom, optičkim zoomom (1 x), automatskim fokusiranjem u više točaka, mjeračem vremena ( postavljanje vremena do snimanja fotografije) i funkcijom kontinuiranog snimanja (99). Daje fotografije maksimalne rezolucije 3264 x 2448 točaka. Sučelje za kameru je vrlo jednostavno ostavljajući čist zaslon za snimanja dok su izbornici sakriveni. Sve što trebate jest odrediti što slikate, usmjeriti objektiv i pritisnuti gumb. Omogućeno je fotografiranje glasovnim naredbama. Rade dobro. Kvaliteti snimljenih fotografija u dobrim svjetlosnim uvjetima ne bih nešto previše prigovarala. Međutim, u uvjetima smanjene svjetlosti u okolini snimanja ili uporaba bljeskalice, vidi se nedostatak detalja. Uostalom, pogledajte sami nekoliko uzoraka snimljenih fotografija:

Videozapisi podržani su do rezolucije 1920 x 1080 piksela na 30 frame / sec.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Zaključak

LG Spirit LTE H440n se tehničkim parametrima uklapa u segment srednjeg nižeg razreda. Na primjer, i imaju slične specifikacije. Zaslon je prilično dobar, a kalibracije boja točna. Pohvalno je da u samom startu dolazi s Android 5.0. inačicom sustava. Sustav je relativno bez bloatwarea. Je li vrijedan kupnje? To ovisi o tome što se zapravo očekujete od pametnog telefona i hoće li vas privući izgledom. Po meni, niste li zahtjevni korisnik trebao bi ući svakako u uži izbor. Cijena modelu je kuna u ponudi Hrvatskog Telekoma, dok u slobodnoj prodaji

Hvalimo

+ dolazi s najnovijom inačicom sustava – Android 5.0
+ opcije prilagodbe UI
+ prilagodba tipkovnice
+ brzina zatvarača gotovo trenutačna
+snimanje videa u punoj HD rezoluciji

Zamjeramo:

– nema svjetlo LED obavijesti
– nema oleophobic zaštite
– nema fizički okidač za kameru
– nema OTG podršku ( za neke)

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Reproduciraj audiovizualni sadržaj

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 8 za Dizajn
Ekran
Ocjena 6 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 5 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 6 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 6 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 9 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 8 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 6 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 8 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 6 za Naš dojam

6.82

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: LG Spirit LTE je vrlo produktivan modele po pristupačnoj cijeni. Ima stvarno super ergonomiju. Što se tiče potrošnje energije, uglavnom će te mirno moći završiti dan. Ugrađeni štedni mod pri tome vam može puno pomoći. Podrška za 4G mreže će zadovoljiti ljubitelje brzog interneta.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.