LG Optimus L7 II (P710) – za korisnike koji nisu zahtjevni [TEST]

Fotografija članka: LG Optimus L7 II (P710) – za korisnike koji nisu zahtjevni [TEST]

Jeste li možda u potrazi za jeftinijim Android smartphoneom a da nije nepoznatog brenda i ima dijagonalu zaslona najmanje 4“? Možda bi vaše potrebe  niste li zahtjevni korisnik ili se tek upuštate u avanturu korištenje smartphonea, mogao zadovoljiti LG Optimus L7 II.  LG svojom L serijom smartphonea želi pokazati da jeftini uređaji ne moraju biti povezani s lošim ili ne funkcionalnim dizajnom  i specifikacijama. U tome uspijeva.

Oglas

U određenim vremenskim razmacima pristiže na naše tržište druga generacija uređaja  LG L serije:, , Optimus L5 II, i  sada Optimus L7 II. Na model Optimus L 9 II, morat ćemo još malo pričekati  kao model .   U pogledu tehničkih performansi, noviteti ne donose ništa spektakularno u odnosu na prvu generaciju, ali to ne znači da nema vidljivih poboljšanja u hardverskom i softverskom dijelu. Ima ih prilično.  LG Optimus L7 II,  dolazi upakiran u kartonskoj kutiji u kojoj pronalazimo: punjač, microUSB ↔ USB kabel i Vodič za brzi početak.

Vizualna inspekcija – kvaliteta izrade i funkcionalni elementi
LG Optimus L 7 II je prilično kompaktan, širinom 67 mm, duljinom 122 mm i debljinom 9.7 mm. Kućište izrađeno od plastike ne ostavlja vizualni dojam jeftinoće. Sve strane i rubovi su zaobljenog profila iako su pravokutni. Elementi se dobro slažu jedan u drugi. Malo stražnji poklopac škripucka na jači pritisak, ništa strašno (znači da je elestičan i da pri padu neće  lako puknuti).  Svojom masom od 122 g i dimenzijama je ugodan  podjednako za držanje u šaci i korištenje palcem jedne ruke.


Cijela prednja ploča je zaštićena od oštećenja. Tako se smartphone može nositi u džepu s ključevima, a da ne brinemo o ružnim ogrebotinama. Da ne bi bilo sve bajno, ploča ima sjajnu obrada koja reflektira svjetlost i prikuplja masne otiske prstiju. Nema više usputnog jedenje brze hrane, čokolade, kroasana, masnih sireva i sl. dok koristite smartphone. Morat će te biti vrlo selektivni u izboru hrane :)  Oko ekrana je na lijevoj i desnoj strani uzak okvir, dok gornja i donja površina su priličnih dimenzija.

Na vrhu prednje površine je kamera za video pozive, razlučivosti od 0.3 MP, mrežica zvučnika i kromirani LG logo.

Na donjem dijelu površine uočavamo eliptičnu LED pozadinski osvijetljenu tipku “Home”. Pomaže u obavještavanju o svim aktivnostima u uređaju, ističući SMS, dolazne pozive, obaveze iz kalendara, alarm zvona itd. Pulsira zeleno za poruke ili propuštene pozive, u duginim bojama uključite li alarm za buđenje, bijelo kada ste preuzeli aplikaciju, crveno za dolazni poziv i plavo za obveze u kalendaru. Kontrolne tipke i utori nalaze se razbacani na svim stranama tijela, što nam se ne sviđa previše.

Tipku za zaključavanje smartphonea pronalazimo na desnoj strani. Lako je dohvatljiva palcem, ako ste dešnjak. Tipke za glasnoću su na lijevo, ispod malene programabilne tipke postavljene bliže gornjem rubu telefona za brzo pokretanje bilo koje aplikacije prema korisničkom izboru (po Defaultu je QuickMemo).  Na vrhu je 3.5 mm konektor za slušalice i mikrofon za smanjenje buke.

Donja strana ima microUSB sučelje (zgodan položaj za punjenje u automobilu) i mikrofon.

Na stražnjoj strani ili leđima, standardno je pozicionirana glavna kamera , bljeskalicu i zvučnik.

Površina stražnjeg poklopca je malo zrnata. Izgleda kao brušeni metal ali je ugodna na dodir.

Ispod poklopca je baterija, utor za memorijske kartice microSD (podržan je hot swap za microSD), i utora za SIM kartice.

Baterija ima pristojan kapacitet od 2460 mAh (9.35 Wh) i SiO + tehnologiju za bolju autonomiju. Ovim kapacitetom ostavlja konkurenciju daleko iza sebe u svom cjenovnom rangu. LG Optimus L7 II, nije potrebno stavljati svaku noć na punjač.

Uz neko normalno korištenje, sinkronizaciju jednog računa elektroničke pošte, koji sat surfanja, dva dana ne morate priključiti uređaj na adapter za punjenje,  imate li osvjetljenje smanjeni na 49% u skladu s postavkama. Inače, proces punjenja baterije traje oko dva i pol sata. Opteretite li ga malo jače, jedan dan može bez utičnice od jutra do večeri. To je standard za gotovo bilo koji smartphone.


LG Optimus L7 II odlikuje 4.3-inčni IPS (In-Plane Switching) zaslon rezolucije 480×800 piksela 217 dpi na 16.7 mil. boja ( kao Nexus 7). Proizvod je japanske tvrtke Hitachi. Postavite li svjetlinu na 100 %, vidljivost na jakom dnevnom svjetlu nije zadovoljavajuća. LG L7 II nema ambient light senzor tako da morate sami podešavati svjetlinu ovisno o ambijentu u kome se nalazite. U zatvorenom prostoru prikaz fotografija i videa izgleda uvjerljivo i bogat bojama, a ikone više-manje oštre, ali nije teško vidjeti pojedinačne piksele ako bolje pogledate. Kutovi gledanja su u redu jer kontrast omjera 685:1. smanjuje odstupanja. Uočili smo da maksimalno osvjetljenje crnog polja izgleda sivkasto. Uključivanjem opcije “smart screen” dok gledamo u smartphone on će bit stalno osvijetljen. Bez aktivne opcije,  pozadinsko osvjetljenje će odgovarati vrijednosti koju smo zadali u postavkama. Ekran dobro reagira na dodir.

LG Optimus L7 II : Hardverska specifikacija  i funkcionalnost
LG Optimus L7 II pokreće 1 GHz Qualcomm MSM8225 procesor s dvije Cortex-A5 jezgre. Ovaj procesor koriste npr. Gigabyte GSmart RIO R1, HTC Desire X, Samsung Galaxy S II itd. Kapacitet eMMC  RAM-a je 768 MB, dok unutarnje memorije iznosi 4 GB. Uz sam operativni sustav i aplikacije koje dolaze instalirane s uređajem, ostaje korisnički dostupno oko 1.5 GB. Memorijski kapacitet proširiv je microSD karticom.

Prijenos podataka moguć je također putem USB-a ili vanjskog diska. Grafički kontroler je Adreno 203.


Isprobali smo odigrati i neke igre da bi vidjeli konfiguraciju na dijelu. Nema problema za igranje jednostavnijih grafičkih igara, ali kod zahtjevnijih, dolazi do zamrzavanja i usporavanja.

Npr. , ima problema s količinom podataka zbog male interne memorije.  Ukupno gledajući, nije osobita konfiguracija, mala procesorska i grafička snaga, pokazuju neujednačenost u radu ali je dobro prilagođena za osnovne zadatke, rad sa standardnim aplikacijama i surfanje Internetom. Budući da je procesor već „star (2011), nekako se bojimo da neće biti daljnjih nadogradnji android sustava ako proizvođač odluči prekinuti podršku, a mogao bi lako.

Za povezivanje ima Bluetooth 3.0, NFC, WiFi IEEE 802.11b/ g / n. Wi-Fi je vrlo dobre kvalitete. Veza je stabilna  na javnim pristupnim točkama kao i uredskoj/kućnoj mreži  (primanje podataka do 22 Mbit / s). Brzina prijenosa podataka u 3G je 3-5 Mbit / s, ovisno o pokrivenosti.

LG Optimus L7 II, nema poteškoća za prijem signala na GSM 900, 1800 i 1900 MHz, HSDPA i UMTS mrežama.   Kvaliteta poziva u većini slučajeva je bila opet u redu:  mi smo mogli ćuti našeg sugovornika kao i on nas.  GPS dobro radi. Potrebna je minuta nakon “hladnog starta” da nas sateliti otkriju. Ovaj model ima  SAR 0.662 W / kg, zanima li vas.

 

Android 4.1 Jelly Bean i LG UI 3.4

LG Optimus L7 II radi na Android 4.1.2.  s mnogim istim softverskih prilagodbama koje smo vidjeli na Optimus  i smartphoneima, ali i ostalima iz LG radionice.  LG je ubacio na vrh sustava svoje korisničko sučelje – Optimus UI, slično standardnim launcherima. Sustav izbornika pravilno je dizajniran i nema nikakvih problema s funkcioniranjem uređaja. Zaključavanje zaslona je potpuno prilagodljivo. Nudi četiri prečaca ali ih možete mijenjati ili brisati. Početni zasloni mogu se promijeniti i urediti prema korisničkom ukusu kao i odrediti koji od njih je zadani početni zaslon.


Postoje četiri teme i svaka ima drugačiji set ikona. Možete promijeniti ikone prečaca aplikacija kao i njihov dizajn. Korištenjem dva prsta i razvlačenjem (pinch to zoom) smartphone sakriva sve prečace i widgete da ne ometaju našu pozadinu.


Nije li vam ovaj stupanj personalizacije dovoljan, postoji nekoliko desetaka launchera koji su kvalitetni, prilagodljivi, brzi i oku prihvatljivi na Google Play storeu i možete ih primijeniti bez da gubite garanciju za uređaj.

 

Glavni izbornik je stara mreža aplikacija i ima dosta mogućnosti prilagodbe. Aplikacije mogu biti skrivene i izbrisane. Padajući obavijesni bar pruža prečace za kontrolu kao što su rotacija, zvuk, QSlide itd. Izbornik postavki djeluje isto kao i na drugim Android uređajima. LG Optimus L7 II dolazi uz mnoštvo unaprijed instaliranih aplikacija, što od strane samog Googlea, a što od južnokorejskog proizvođača. Komplet od Googlea uključuje: G +, G + fotografije, karte, Hangouts itd. Gmail ime sve vezano uz primanje, slanje mailova, i radi razumno. Nije baš da  u roku nekoliko sekundi  je e-pošta na  smartphoneu nakon što dođe online, ali unutar minute je.

Kontakti iz Gmaila se mogu sinkronizirati kao i s Facebook računa, i urediti raznim opcijama. Tu su Organizator aplikacija, Upravitelj zadacima i Upravitelj datotekama.

LG od svojih aplikacija najčešće ističe Quick Memo funkciju za stvaranje bilješki bilo gdje u sustavu i može biti poslana u obliku screenshota. Nema zbunjujućih značajki i drugih trikova.

Ova aplikacija je nadasve simpatična i zabavna. Može vam omogućiti da iskoristite svoju kreativnost. Sviđa nam se.

Safety Care nudi tri važne funkcije: šalje hitni poziv osobi za koju znamo da će nam priskočiti u pomoć ako smo u opasnosti ili hitnim službama, ali unaprijed treba definirati kontakte. Druga funkcija se odnosi na slanje obavijesti ako ne koristimo određeno vrijeme smartphone, dok treća šalje obavijesti i GPS položaj o mjestu gdje se nalazimo da bi se mogla obavijestiti nadležna tijela, poput Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), u skladu s tim. Smart share prenosi sve multimedijske sadržaje pametnog telefona izravno na TV, i što je najbolje, sve se to odvija bežično.   je program osmišljen od strane LG-a kako bi se omogućilo preuzimanje aplikacija i usluga. Napravljen je po uzoru na Google Play trgovinu. Remote call service je usluga za otklanjanje problema s LG smartphoneima na daljinu. Prisutna je u Optimus liniji od 2011 godine. Nakon registracije LG CIC agenti bežično mogu pristupiti u naš Optimus smartphone . Iz sigurnosnih razloga , LG tehničko osoblje ne može pristupiti bilo kakvim osobnim podatcima, uključujući e-mailove, poruke , kalendare i slike, ne damo li pristanak.

Uredski paket čine Polaris Viewer 4……

….Quick translator (brzi prevoditelj) i Rječnik.  Brzi prevoditelj, kao što sam naziv aplikacije nam ukazuje, prevodi tekstove s bilo kojeg jezika na drugi jezik (prevodi 44 u 64 jezika). Moguć je prijevod teksta dobivenog tehnologijom optičkog prepoznavanje znakova (OCR). To je osobito korisno kada ste na putovanju u inozemstvu i tamo gdje je potrebno potražiti značenje pojedinih tekstova koji su objavljeni na jeziku koji niste u stanju razumjeti.

Osim toga, Optimus L7 II ima QSlide funkciju (funkcija za višezadaćnost). Na primjer, gledate li video, možete pročitati izravno nove poruke, jer se prikazuju u polu-transparentnom sloju preko videa. Bilješke (Notepad) su funkcijama blizu kao na iOS uređajima. Trebate li WhatsApp, Viber, dostupni su na Google Play Store, ne dolaze u paketu. Potrebno ih je dodatno preuzeti i instalirati.

Tipkovnica je standardna, ne odskače od ostatke LG L optimus serije:

Chrome je zadani preglednik, i za ovu verziju Adobe Flash Player nije više podržan. Preglednik učitava sve stranice, bez obzira na složenost ali ponekad proces može potrajati malo više vremena nego što bismo željeli, ali treba imati na umu da proces ima veze s kvalitetom prijema signala. SunSpider, nam je pokazao (prosječno) brzinu obrade JavaScript , 2.389 ms.

 

Multimedija i njena funkcionalnost 
 

LG Optimus L7 II s Android podržava širok spektar standardnih multimedijskih formata.  Reprodukcija glazbe je u redu preko slušalica i zvučnika, no visoku glasnoću prate šumovi.  Kroz postavke ekvilizatora pokušali smo to izmijeniti ali dobili samo jedan majušni pomak u pozitivi. Ovdje bi još nadodali da jačina zvuka se stišava (guši) stavljanjem smartphonea u ležeći položaj na stolu, da ne kažemo na krevetu. Zato morate razmišljati kako postavljate LG Optimus L7 II tijekom slušanja glazbe korištenjem zvučnika ili radio stanica.

Standardno glazbeni svirač podržava AAC, AAC + WAV i MP3 bez problema. Broj podržanih formata možete proširiti odabirom alternativnog playera na GP marketu. Glazbu možete razvrstati po kategorijama albuma, izvođačima i žanrovima. Nije zaobiđen nasumičan odabir pjesama i ponavljanje.


Video player podržava H.263, H.264 i MPEG4 AVC. Reproducira HD-video uz mali lag (ali ne stalno) dok Full HD rezolucija ima problema i prekide. Korištenjem MX playera testirali smo reprodukciju za standardne formate i zabilježili: MKV 480 i 720p je OK kao XviD 1 Mbps, H264 – 600 kbps. Problem nastaje s H264 – 3 Mbps, AAC (problem zvuka) i H264 – 40 Mbps ( zamrznuta slika) – mp4.

Foto i video opcije

LG Optimus L7 II ima dvije kamere. Glavnu kameru od 8 MP s BSI-senzorom, podržanu bljeskalicom i geografskim označavanjem. Nije previše napredna, ali moguće je dobiti dovoljno dobre fotografije. Maksimalna razlučivost snimljenih fotografija je 3264 x 2448 točaka. Podržani su formati 4:3 i 16:9. Moguće je postaviti QuickMemo aplikaciju za otvaranje kamere ako želite. Kamera također može biti pokrenut iz zaključanog zaslona ili putem prečaca na jednom od početnih zaslona. Uključivanje je vrlo brzo.
Postavke pružaju pristup ISO vrijednostima, balansu bijele boje, boji efekta, zvuku okidača, vremenu za automatsko hvatanje i pamćenje, scenskim programima i opciji za pokretanje okidanja glasovnim naredbama. Za tradicionaliste kao što smo mi je puno zgodnija opcija tipka za regulaciju glasnoće koja se može koristiti za okidanje. Zumirati se može širenjem prstiju na ekranu.

Kvaliteta snimljenih fotografija: Buke posebno u slabim uvjetima osvjetljenja kao i nedostatka detalja ima usprkos BSI senzoru. Prema našem mišljenu, foto kvaliteta je otprilike ista kao da senzora nema. Na dnevnom svjetlu rezultat izgleda dobro iako ima malo problema s autofokusom jer nije uvijek brz kako bi željeli. UZ mirnu ruku i dobit će te oštru sliku.

Video je moguće snimiti s maksimalnom rezolucijom 720 x 480 piksela na 25 okvira / sekundi, uz još dvije opcije: VGA, 320 × 240 MMS i MMS 176 × 144 piksela. Isječci se spremaju u MP4 formatu, i po minuti zauzima oko 14 MB prostora na disku.

Namjerno smo okrenuli objektiv prema suncu da vidite što ne smijete nikako raditi. U videu je vidljiv problem autofokusa.

Ukupni dojam: LG Optimus L7 II je smartphone koji zadržava svoju osnovnu funkciju. Nema sve mogućnosti od LG top modela uređaja poput , ali najkorisnije ima i oni rade dobro. Za manje zahtjevne korisnike je odličan model jer ga mogu prilagoditi svojim željama i potrebama. Dodaci kao što su Qslide, QuickMemo i Prevoditelj aplikacije su doista s vremena na vrijeme više nego korisne. Ukupno gledajući, ima iste nedostatke kao drugi modeli u istom cjenovnom rasponu, ali ono što model odvaja od mnoštva je autonomija baterije. Prednost mu je što neće znatno cijenom ugroziti kućni budžet.

 

Foto/video www.racunalo.com (Sanja Ledinek)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.