LG Optimus L5 II, E460 – u stilu minimalizma i ekonomičnosti [TEST]

Fotografija članka: LG Optimus L5 II, E460 – u stilu minimalizma i ekonomičnosti  [TEST]

LG Optimus L5 II, E460  je srednji model druge iteracije L serije, pristupačnih smartphonea. Nakon modela , i LG  E460, je  pristigao nam na test. Na prvi pogled vidljiva su načela minimalizma, nikako ne jeftinoća.

Oglas

 

Dizajn, kvaliteta izrade i funkcionalni elementi

Za početak, prva stvar koja će vam se svidjeti je njegova razumna cijena. LG Optimus L5 II, E460, je moguće  nabaviti za 1300,00 kn u ponudi.  Konkurenti bi mu mogli biti   ili Dizajneri nisu eksperimentirali s oblikovanjem LG Optimus L5 II. Zadržan je minimalizam, stil koji uključuje tanak profil, pravokutni oblik i zaobljene kutove. Ovaj model je dobitnik RedDot nagrade za dizajn. Nemamo što kritizirati, struka je rekla svoje. U izradi tijela dimenzija 117.5 x 62.2 x 9.2 mm, uglavnom je korištena plastika. Jedino je prednja površina izrađena od stakla. Nismo uočili zazore ili druge nepravilnosti. LG Optimus L5 II, je prilično čvrst i kompaktan. Osjeća se udobno u ruci ali glatka plastika malo je skliska. Masom od 103 grama je lakši 12 grama od svog prethodnikaLijep napredak.

Oko zaslona koji dominira prednjom stranom LG Optimus L5 II, uočavamo crni obrub.

Na gornjem dijelu obruba je LG logo, trapezoidni zvučnik i senzor blizine . Nema prednje kamere.

Ispod zaslona su mikrofon, kapacitivne tipke – Povratak i kontekstualni Izbornik, dok je “Home”, fizička tipka ovalnog oblika.  Ona je malo kruta na dodir. Može biti osvijetljena u različitim bojama. Promjene LED svjetla tako postaju indikator aktivnosti smartphonea (propušteni pozivi, poruke i slično). Kod poziva indikator treperi žuto ili zeleno, obavijesti iz kalendara pojavljuje se kroz bijelo svijetlo, a treperenje se odvija dokle god ne probudite zaslon.

 

Duljina dijagonale kapacitivnog zaslona, IPS matrice i LG-True Colour tehnologije, mjeri 10. 2 cm rezolucije 800 x 400 piksela, 233 ppi i 240 dpi, na 16 700 000 boja. Zaslon nema prevelik odraz svjetla. Osvježavanje zaslona ( refresh rate) je 65.18 Hz. Kutovi gledanja su OK, nisu vrlo visoki. Prosječna svjetlina iznosi oko 385 cd / m², što omogućava da ostaje vidljiv na sunčevoj svjetlosti.

Ne postoji opcija auto-svjetline. Regulacija se postavlja ručno, pomoću klizača. To bilježimo kao minus. Kontrast (cca 877:1) i crna boja imaju u redu vrijednosti. Bijela boja je prilično netočna. Skoro da je zamijenjena sivom. Za naš ukus, boje su malo prezasićene. Prikaz ikona izgleda dobro, i teško je razaznati pojedinačne piksele. Zaslon reagira točno na dodir. Podržava do 5 istovremenih pritisaka prstiju. Privlači prašinu i otiske. Nema zaštitu od ogrebotine (barem ju proizvođač  ne navodi). Ukupno gledajući, za razliku od nekih drugih zaslona u istoj cjenovnoj kategoriji, LG Optimus L5 II, je stvarno dobar bilo za gledanje YouTube videa, igranje jednostavnijih igara, objavu kratkih ažuriranja na društvenim mrežama ili pregledavanje weba. Možda nije toliko prikladan za čitanje jer se tekst ponekad malo zamuti držite li uređaj nešto dalje od očiju, odnosno ako ste gaprije toga  zumirali.

USB port i mikrofon

lijevi bok LG Optimusa L 5 II – programibilna tipka i tipka za regulaciju glasnoće

Quick Start (brza) tipka je programabilna, što znači da se može odabrati bilo koja aplikacija koja će se pokretati pritiskom na ovu tipku. Detaljno smo ju opisali testirajući .

Vrh LG Optimusa L5 II – 3.5 mm priključak za slušalice

Okrenemo li LG Optimus L5 II, prednjom stranom prema dolje, prvo što upada u oči je tekstura brušenog aluminija. Odlično je vizualno izvedena na prilično krutoj plastici. U ovom stražnjem dijelu je 5 MP fotoaparat u ravnini s leđima.

Tu su smješteni još bljeskalica  i utori glavnog mono zvučnika. Zvuk koji reproducira je uglavnom usmjerena prema natrag. Zbog samog položaja zvučnika   dolazi do prigušenja zvuka, nalazi li vam se LG Optimus L5 II na stolu. Držite li ga u krevetu ili fotelji, zvuk se prigušuje. Zato ne spavajte s njime :) Kvaliteta zvuka je pristojna. Nedostaje finoće, ali za osnovnu komunikaciju je sasvim u redu. U kompletu dolaze stereo slušalice koje su prikladnije za slušanje glazbe ili radio postaja.

Poklopac je potrebno otvoriti da bi imali pristup SIM kartici i MicroSD čitaču za memorijske kartice, ali i bateriji.

No, ne sviđa nam se što nigdje nema utora za jednostavno otvaranje. Korištenje nokta nije baš neko rješenje. Posebno cure riskiraju da im se nokat pri tome ne slomi. Ajoj :)

desni bok LG Optimusa L5 II

Vanjske tipke su male i ravne. Gotovo u ravnini s rubovima. Zbog svoje hrapavosti lakše se pronalaze.

LG Optimus L5 II – specifikacija i funkcionalnost
Došlo smo i do dijela u kome ćemo se detaljnije osvrnuti na sklopovlje i njegovu funkcionalnost. Naš LG Optimus L5 II se temelji  na single-core sustavu MediaTek MT6575. Procesor je Cortex-A9 takta od 1 GHz. Grafički čip je PowerVR, SGX531 i radi na 200 MHz. Sintetički testovi pokazali su da CPU je ograničene snage i na dnu ljestvica, ali imajte na umu da su ispred njega modeli čije procesore odlikuju 2 ili 4 jezgre, i to je normalno. Ništa zabrinjavajuće.

 

Empirijski, procesor je sasvim solidan za osnovno korištenje (sve aplikacije koje smo testirali rade glatko). Imate li puno pokrenutih programa, dolazi do kraćih zastoja.

  Podržava većinu igre ili one kojima nije potreban visoki frame rate. U suprotnom se tijekom igranja pojavljuju prilični trzaji, zastoji,  kao na primjer u igri , posebno u dijelovima koji zahtijevaju brze reakcije. Igre tipa , , , pokreću se glatko, ali ima povremenih legova. Mešutim, igrive su.  Ono što bi pohvalili je da nema pretjeranog zagrijavanja procesora tijekom igranja igara što smo vrlo često uočili kod puno skupljih modela.

LG Optimus L5 II, ima skromnih 512 MB (150 MB slobodno za koristiti) i pohrane, korisnički dostupno između 1.4 do 1.6 GB. Svakako će vam biti potrebna mikroSD memorijska kartica za pohranu glazbe, multimedije. One danas nisu skupe. U konačnici, LG Optimus L5 II, može se koristiti bez većih problema.

Povezivanje
LG Optimus L5 II, ima podršku za 3G, , GPS plus A-GPS,   Bluetooth, Wi-Fi 802.11b/g/n, prijenosni Wi-Fi Hotspot za dijeljenje internetske veze smartphonea s nekim drugim uređajem.

Za povezivanje na računalo imamo microUSB kabel i nekoliko opcija na raspolaganju. To su: punjenje baterije preko USB_a, Sinkronizacija medija Media (MTP) – za masovnu pohranu povlačenjem i ispuštanjem datoteke s računala u smartphone, USB tethering – dijeljenje mreže smartphonea s računalom, LG Softver, Kamera (PTP) za prijenos datoteka kada MTP nije podržan. Aplikacija PC Suite pomaže upravljati medijskim sadržajem na smartphoneu putem spajanja uređaja i PC računala. svoj posao tako-tako. GPS modulu je trebalo neko vrijeme da nađe satelite,  i veza nije stabilna u  zatvorenom prostoru u odnosu na druge modele smartphonea, pa i u ovom cjenovnom rangu.

Baterija Optimus L5 II, ima 1700 mAh bateriju 3864 mV, što je za svaku pohvalu. Na primjer, modeli smartphonea nižeg cjenovnog ranga imaju baterije slabijeg kapaciteta:(1300 mAh), Xperia U (1320mAh), dok izravni konkurent,Sony  Xperia J,  ima 1750 mAh. Zahvaljujući LG SiO + tehnologiji je moguće dobiti autonomiju baterije od jednog cijelog dan ili barem dobrog dijela dana kao srednji, umjereniji korisnik.

To uključuje sinkronizaciju jednog računa elektroničke pošte, provjeru ažuriranja na društvenim mrežama (Facebook i Twitter) svakih sat vremena, 30 minuta razgovora, i korištenje interneta za surfanje cca 1, 5 sati. Komunikacijske i podatkovne usluge ostvaruju se u kombinaciji Wi.Fi i 3G mreža, i svjetlinu zaslona na 50%. Mjerenjima smo detektorali  slijedeću potrošnju energije za određene aktivnosti. Rezultate nemojte uzeti zdravo za gotovo. Oni su okvirni :) I još jedna mala informacija: video streaming daje oko 4 i pol sati neprekidne uporabe. Zanimali vas kako možete produljiti vrijeme između punjenja baterije, možete pročitati naš, u kome donosimo korisne savjete i trikove  na tu temu.

LG Optimus L5 II: Android Jelly Bean 4.1.2. i LG UI – funkcionalnost

Operativni sustav je Android, novije inačice 4.1.2. Vjerujemo da vam je puno funkcionalnosti poznato o navedenoj inačici Jelly Beana. Ukratko da ponovimo ono najvažnije. Moguće je izvesti punu personalizaciju sučelja,  počevši od zaključanog zaslona preko početnih zaslona (do 5), sve do finih podešenja određenih postavki.

Otvaranje zaključanog zaslona odvija se postavljanjem prsta na ekran, i povlačenjem prema van.

Postavke “Početnih” zaslona

U dijelu zvanom aplikacijska ladica, omogućeno je organizirati svoje mape aplikacija i sortirati bilo abecednim redosljedom ili prema vlastitim poretku.

 

Obavijesni bar sjedi na vrhu zaslona, i pokazuje  obavijesti ili propuštene događaje, ili specifične obavijesti instaliranih aplikacija. Glazbene kontrole također mogu biti postavljene u ovom dijelu. Aktiviraju se i deaktiviraju pomoću glazbenih postavki.

Od aplikacija za društvene mreže tu su Google+,  Twitter i Facebook. Dovoljno. LG, nudi LG SmartWorld, aplikaciju za pristup vlastitom marketu, uz Google Play.

 

Remote Call usluga omogućava daljinski dijagnosticirati probleme. Od interesantnijih aplikacija koje LG je dodao, imamo File Manager (upravitelj datotekama) i Quick Memo (za pisanje bilješki). Njih smo opet već detaljno opisali testirajući LG Optimus G pro.

Glasovno snimanje – mod omogućuje dodavanje spremljenih datoteka prilikom slanja poruka.

Android Beam je funkcija koja dopušta prenositi sadržaj aplikacija (stranice preglednika, kontakte, YouTube videozapise ili datoteka na druge NFC ili Bluetooth uređaje. Safety Care – koristi se za povremeno slanje našeg položaja(lokacije)  odabranim primateljima, ili ih se upozorava da ne koristimo smartphone tijekom duljeg razdoblja. Opcija je zanimljiva za starije ljude, djecu i mlađe tinejdžere.

LG-jeva tipkovnica ugodna je za unos znakova bilo u vodoravnom ili okomitom položaju. Jedna od zamjerki ide malom vidljivom području ako unosite razne lozinke i sl., korištenjem interneta.Druga zamjerka odnosi se na malo teže ispravljanje  pogrešaka. Tu je i nedostatak Swype značajke, ali nije problem pronaći i pruzeti neku drugu tipkovnicu.  Na Google Play- u, imate  ih dosta.

Internet: LG Optimus L5 II ima  dostupna dva preglednika: Android i Google Chrome. Oba preglednika imaju priličan broj funkcionalnosti i inkognito pregledavanje.  Nismo uočili neke veće razlike u njihovoj brzini. Nije podržano automatsko raspoređivanje teksta. Za vas kojima su sekunde bitne u otvranju preglednika, zadani preglednik treba više od 10 sekundi putem Wi-Fi mreže da učita mrežne stranice. Zumiranje  također nije brzo, kao što smo se nadali.

Uredski paket je Polaris Viewer 4. Dobro odrađuje svoj posao. Naćalost, nije moguće uređivati dokumenta ali za tu namjenu možete preuzeti  neku od apliakcija pod imenom

LG Optimus L5 II i multimedija

 

FM Radio, radi sasvim dobro. Potrebno je da imate priključene slušalice koje se u ovom modu pretvaraju u antenu za punu funkcionalnost.

Video Player: Video ne podržava 720p video reprodukciju i snimanje, ali kroz softver treće strane, kao što je MX player ili VCL player, može uspješno vrtjeti 720p video. Inače, video aplikacija nema puno značajki. Podržava 3GP, MPEG4, H.263 i H.264 WMV vrste datoteke prikaza preko cijelog ekrana. Zgodna nam se učinila sposobnost podešavanje svjetline u playeru, pomicanjem prsta gore i dolje.
Glazbeni svirač podržava MP3/WMA/M4A/AAC datoteke.

Za YouTube aplikaciju nemamo zamjerki:

Kamera: 5 MP (4.9) kamera dolazi s autofokusom, fokusom osjetljivim na dodir, optičkim i digitalnim zoomom, i LED bljeskalicom. Može snimati fotografije u 640 x 480/1280 x 960/1600 x 1200/2048 x 1536/ 2560 x 1920 točaka rezolucije. LG Optimus L5 II, ima u opcijama popularni glasovni ‘sir okidač’. Osobno nemamo potrebu tako fotografirati, ali to je simpatična opcija. Isprobali smo, i od pet puta, uspješno je došlo do okidanja u tri navrata. Fotoaparat može biti pokrenut iz zaključanog zaslona.

U postavkama smo još pronašli „Kontinuirano snimanje, opciju koja baš nije standard u jeftinim modelima. Daje šest slika u brzom slijedu na papiru, realno 3, i to samo u rezoluciji 800 x 600 točaka. Od ostalih softverskih opcija prisutan je odabir scena, razlučivost, kvaliteta, mehanički timer itd. Na fotografije snimljene na dnevnom svjetlu ne trebamo se puno žaliti. Sasvim su prihvatljive za 5 MP kameru, iako oštrina nije uvijek na visini. Prisutna je određena mekoća detalja što dijelom smanjuje kvalitetu. Dodatno, što su slabiji svjetlosni uvjeti, buka na fotografijama se povećava. Korištenjem LED bljeskalice dobivate previše osvijetljene fotografije s mnogo šuma i autofokus ne radi ispravno. Kvalitetu snimljenih fotografija možete ocijeniti i sami, kroz nekoliko uzoraka koje donosimo:

Video može snimati samo u VGA 640 x 480 piksela. Kvaliteta nije bajna.

———————————————————————————————————————————–

Ukupni dojam: LG Optimus L5 II, je zanimljiv smartphone kao za starije tako i mlađi uzrast. Po specifikacijama, skoro je identičan Optimus L3 2. Svidjelo nam se što bez „odricanja“ korištenja moguće je ostvariti puni dan upotreba na jednom punjenju baterije. Razlog vjerojatno je i u slabijem, ne toliko zahtjevnom procesoru. NFC je također lijep bonus iako za sada ima ograničenu svrsishodnost u lijepoj našoj. Senzor za orijentaciju povremeno je lijen. Imate li namjeru često imati istovremeno otvoreno i nekoliko aplikacija, samo 512MB, moglo bi vam predstavljati problem. U tom slučaju, možda ne bi bilo loše da razmotrite LG Optimus L7 II, koji ipak ima više MB. Sve u svemu, LG Optimus L5 II, ne ističe se posebno u niti jednoj kategoriji. Udovoljava svim zahtjevima jeftinijih smartphonea i nema neke kritične mane. Rekli bi, sve je dobro, ali samo dobro, ništa više. S ovim uređajem ne bi trebali imati nikakve veće probleme. Faktor zračenja SAR, za LG Optimus L 5 II,   iznosi 0,42 / 0867. Sada još pogledajte nekoliko dodatnih snimki zaslona koje se ne nalaze u članku.

Foto/vide0: Računalo.com by S.Ledinek 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.