LG OLED 55 B7 recenzija – umjetnost u dnevnom boravku

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: LG OLED 55 B7 recenzija – umjetnost u dnevnom boravku

LG više nije jedini proizvođač OLED panela, ove godine ima jaču konkurenciju iz Panasonic i Sony tabora. Radi toga LG je stvorio novih pet OLED serija televizora, kako bi demonstrirao što može i zna.

Oglas

OLED55B7 je 55-inčni model iz B7 linije, najpovoljnijih uz C7 u čitavoj Signature Edition gami. Cijena od 20.000 kn znači da je jeftiniji od gotovo svih drugih OLED televizora u 2017. neovisno o proizvođaču. No to ne znači da je loš, upravo suprotno, pročitajte u nastavku koliko je oduševio.

Dizajn i kvaliteta izrade

OLED tehnologija ne treba pozadinsko osvjetljenje i to joj je jedna od najboljih značajki, za razliku od LED televizora koji trebaju osvjetljenje straga ili po rubovima, tekuće kristale, filtere boja i razne druge komponente. Ovo se očituje u tome koliko je B7 nevjerojatno tanak. Svatko će već na prvu primijetiti da je ovaj televizor poput jedne staklene ploče sa stalkom.

Meso oko zaslona dovoljno je tanko, i OLED zaslon je okružen rubovima od četkanog aluminija koji se produžuje prema stražnjoj strani. Donji dio te stražnje strane je nešto izbočen, tu se kriju priključci, mozak ovog pametnog televizora i zvučnici.

Kako bi povećali imerzivnost slike, LG-ev dizajnerski tim odlučio je maknuti logo pa se „LG OLED“ natpis nalazi tek na desnom dijelu stalka. Stalak je oblikovan poput polumjeseca i podsjeća na zakrivljene Toblerone.

Postavljanje

Imam dosta iskustva sa postavljanjem televizora pa obično ne čitam ni „kratka uputstva“. Jednostavno se vijcima pričvrsti stalak i dodaju se dva plastična umetka za sakrivanje kablova. Ono što me zabrinjavalo je ta nevjerojatna tankost, jer sam se bojao da ne slomim panel prilikom montaže, ali televizor je preživio i izgleda spektakularno u dnevnom boravku.

Pri prvom postavljanju otvara se čarobnjak za postavljanje, ako odaberete „kućni“ način umjesto „načina za trgovinu“ završit ćete u „ekološkom načinu rada“. To je zadana postavka na LG OLED televizorima u 2016. i 2017. Ova postavka izgleda previše hladno (plavo) i na štetan način procesuira sliku. Ako ste video entuzijast koji cijeni vjernost boja, odaberite „Kino“ način rada, koji izgleda daleko prirodnije. Gledaoci koji nisu naviknuti na vjerni prikaz boja, „Kino“ način će smatrati previše žutim u početku. Kao kompromis, možete koristiti „Standardni“ način sa Oštrinom smanjenom do kraja i ugašenim TruMotionom.

ISF Experts mode pruža najveći broj kontrola za sliku kako biste uskladili kontrast i boje televizora sa industrijskim standardima što je više moguće. Pretjerano podešavanje u ovom načinu rada dovodi do artefakata i degradiranja slike.

Značajke

Po mome mišljenju, OLED je najnaprednija tehnologija osvjetljenja panela koja je dostupna na širem tržištu. Samsungova nova QLED TV tehnologija koja je stigla ove godine i dalje je samo LED LCD osvijetljen sa strane.

Mnoge su prednosti mogućnosti da gasite i palite zasebno svaki od 8 milijuna piksela koliko ima ovaj televizor u 4K rezoluciji. Ne samo da dobijete apsolutnu crnu boju, već ta crna nije „zagađena“ prodiranjem rasvjete sa okolnih piksela. LG je ugradio polarizatore za „neutralnu crnu“ na sve ovogodišnje OLED modele kojima je cilj održati vjerniju crnu boju uz ambijentalnu rasvjetu, dok prošlogodišnji modeli imaju blago ljubičasto obojenje na tamnim područjima ekrana kad se svjetlo odbija od zaslona. U prirodi organskih LE dioda su izrazito široki kutovi gledanja i nema značajnog pada kontrasta niti zasićenja boja. Pa su bolji izbor za velike prostorije.

U usporedbi sa drugim proizvođačima, LG-ovi modeli imaju najširu podršku za HDR sa čak tri različita formata: HDR10, HLG (Hybrid Log-Gamma) i Dolby Vision te Advanced HDR (koji će doći sa nadogradnjom softvera). Već možete gledati 4K HDR10 ili Dolby Vision sadržaje preko Netflixa ili 4K HLG na YouTubeu.

Performanse

Već prošlogodišnji LG televizori bili su izvrsni u prikazu slike u standardnom dinamičkom rasponu (SDR), a LG je uspio to dodatno poboljšati ove godine. Iako je B7 ulazna serija, tehnički je vrlo napredan. Ima OLED 4K Ultra HD panel sa 10-bitnim bojama. Svi modeli imaju isti čipset i OLED panel kao i perjanica, najskuplji W7 Signature Edition model (80.000 kn) pa tako svi daju jednaku kvalitetu slike u osnovi.
Obično su se do sada OLED televizoru borili sa reprodukcijom najtamnijih nijansi jer je ugašeni OLED piksel, bogate i čiste, potpuno crne boje. Dok su detalji sjena sa upaljenim pikselima daleko svjetliji. Ipak B7 tu nudi veliko poboljšanje sa boljim detaljima u sjenama i manje šuma i pikselacije od prošlogodišnjih modela.
Još jedno poboljšanje se vidi u podešavanju ABL-a (automatski limiter svjetline) koji je sada manje agresivan i omogućava trošenje manje struje, jaču prosječnu svjetlinu (svjetlina bijelog ekrana je jednaka kao i prošle godine), a trebao bi se brinuti i za dugovječnost panela.

B7 je ostvarenje snova za igrače. Input lag je smanjena 21 ms u načinu za Igre u 1080p SDR i 4K HDR rezolucijama i dinamičkim rasponima. Igrači koji spajaju osobna računala dobivaju vrlo brzu responzivnost sa punom 4:4:4 reprodukcijom boja uz pravu kombinaciju postavki. A nema straha od spaljivanja zaslona (kao što je to bilo na plazmama i CRT-ovima nakon dugog igranja), osobito ako televizor ostavite u stand-byu umjesto gašenja pa se periodično pokreće ciklus ujednoličenja boja.

Zvuk

Za ovako tanak ekran, B7 nudi pristojne audio značajke sa inteligentnim jasnoćom govora i razumnim dinamičkim rasponom. Zvuk je 2.2-kanalni sa 40W pojačalom. Ugrađeni Dolby Atmos softverski dekoder dobro obavlja posao na području psihoakustičnog procesiranja ta bolju imerziju u stereo zvuk, ali radi jedino sa Dolby Digital Plus, a ne sa Dolby True HD zapisima kao UHD Blu-ray playeri.

Skuplji modeli poput E7 i W7 imaju ugrađeni sound-bar za još bolji zvuk. No rekao bih kako je kvaliteta zvuka iz B7 adekvatna za gledanje televizije, a ljubitelji dobrog zvuka lako mogu spojiti svoj zvučnički sustav na ovaj prekrasan televizor i uživati u svim blagodatima.

Povezivost i upravljanje

Ništa ne nedostaje sa obzirom na kombinaciju priključaka sa stražnje strane i s boka. Sa strane su dva HDMI-ja i dva USB (3.0 i 2.0) priključka za spajanje stikova ili vanjski diskova te CI sučelje (za dekoderske kartice za satelit ili kablovsku televiziju). Straga su još dva HDMI-ja, jedan USB 2.0 priključak i mrežni LAN priključak (uz ugrađeni WiFi). Ugrađeni su DVB-T2 i S2 zemaljski i satelitski dekoderi. Još imate optički izlaz za zvuk i 3.5mm za slušalice te RS232 konektor za serijsko upravljanje. Svi HDMI-ovi podržavaju do 4K/60p (60Hz), HDR, Rec. 2020 i HDCP 2.2, a jedan podržava i ARC (Audio Return Channel).

Daljinski upravljač je sličan prošlogodišnjem. Ugodan je u ruci sa ovalnim dizajnom i vrlo je intuitivno korištenje jer funkcionira kao zračni miš. Veliki plus za LG. Ima i specijaliziranu Netflix tipku za brzi pristup omiljenim serijama i filmovima. A za one koji preferiraju koristiti svoj pametni telefon za upravljanje, dostupne su aplikacije na iOS i Android platformama.

Softver

Posljednja verzija odličnog LG-evog operativnog sustava za pametne televizora je WebOS 3.5, on ostaje isti. Nudi responzivno, robustno i intuitivno iskustvo, svaku značajku tretira kao aplikaciju koja se može lako upravljati pomoću daljinskog upravljača.

Nova verzija daje novu značajku OLED Gallery koja je u principu album fotografija sa nekim ugrađenim fotografijama za demonstraciju, i možete staviti vlastite fotografije da se vrte. Još jedna opcija zove s Zoom Record, a omogućava da snimate samo zumiranu selekciju ekrana. Music Player sada radi na punom zaslonu i ima ugrađenu sinkronizaciju tekstova pjesama.

Kako raste popularnost sadržaj u 360 stupnjeva, LG je omogućio da sada u njima uživate na televizoru, a pritom koristite daljinski sa „zračnim mišem“ za okretanje.

Zaključak

LG-eva ideja da se radi o ulaznom modelu zapravo mi je smiješna. Radi se o uređaju sa impresivnim dizajnom, izvrsnim naprednim značajkama, intuitivnim sučeljem i naravno cijenom koja je u skladu s time.

Uređaj je ultra-tanak, minimalistički dizajniran za elegantan izgled i ima više značajki od flagship OLED modela drugih proizvođača. Tu je i podrška za čak četiri različita HDR formata., Dolby Atmos i Magic Remote daljinski upravljač.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj
Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.