LG Nexus 4 i Android Jelly Bean 4.2. [Recenzija]

Fotografija članka: LG Nexus 4 i Android Jelly Bean 4.2. [Recenzija]

LG Nexus 4 je smartphone čistog Android 4.2 Jelly Bean sustava (nema bloatwarea) i nudi nekoliko ključnih poboljšanja u odnosu na prethodnu inačicu 4.1. predstavljenu u lipnju ove godine. 

Oglas

Nakon što smo smartphone kao uređaj,  vrijeme je da se malo pozabavimo novitetima koje donosi  Android 4.2 Jelly Bean  sustav,  a koje smo isprobali  koristeći Nexus 4.

 

Dio glavnih značajki smo  već opisali u našem .  Podsjetimo se da Android 4.2 donosi nove postavke sigurnosti, dublje integrirane u platformu, poput mogućnosti za provjeru aplikacija i certifikata mrežnih stranica, podršku za jaču kriptografiju itd.

Novi Bluetooth stog omogućuje povezivanje s više BT kompatibilnih uređaja. NFC softver podržava najnovije standarde iz NFC foruma. Android 4.2 je donio Miracast tehnologiju za međusobno spajanje WiFi podržanih uređaja za izravno međusobno spajanje bez korištenja kablova ili kućne mreže. Temelji se na Wi-Fi Alliance Wi-Fi Direct standardu. Prevedeno, sada je lakše dijeliti sadržaj između uređaja s HDTVom pod uvjetom da imate TV s Miracast tehnologijom.

Pokret povećanja je značajka koja može povećati ili smanjiti zaslon ako ga tri puta dodirnete. Nakon povećanja moguće je pomicati pomoću dva prsta ili više prstiju povlačiti prikaz na zaslonu. Također je moguće povećati privremeno stavku ispod prsta ako je tri puta dodornete ili držite. Na taj način se mogu istražiti različiti dijelovi teksta. TalkBack usluga daje govorne povratne informacije  pomaže slijepim i slabovidnim osobama lakše korištenje uređaja jer opisuje ono što se dodiruje, odabire ili aktivira.

Googleovi alati Gmail, Google Talk chat, Google+, Google+ Messenger, SMS / MMS su uglavnom preneseni iz Android 4.0. Neke od ovih klijentskih aplikacija imaju vrlo sličnu funkcionalnost, ali sve skupa omogućavaju da dođemo na razne načine do drugih ljudi s Googleovim računima.

 

Gmail aplikacija automatski skalira poruke da stane unutar jednog prozora, ali morate ići u postavke zaslona i omogućiti “Auto-fit poruke” pod Općim postavkama. Nije potrebno pomicanje prstom lijevo-desno da bi mogli pročitati poruku, što nam se posebno sviđa. Uostalom, nova inačica , tako da u tom djelu sve je odlično uređeno. Umetni link Sviđa nam se i opcija za brzo povlačenje u arhivu ili izravno brisanje poruka iz inboxa.

 

Novi izbornik poziva nudi mogućnost za sortiranje poziva, vidjeti propuštene pozive, odlazne pozive i pristup govornoj pošti. Facebook i Google+ kontakti su besprijekorno integrirani u bazu Android kontakata uz fotografije profila. Telefon aplikacija je dalje vrlo jednostavna za korištenje i dopušta brzo kretanje između poziva kontakata, favorita i grupa. Moguće je odbiti pozive s tekstualnim porukama.

 

Opcija kalendara nativno sinkronizira s Googleovim online kalendarom i podržava ActiveSync. Dodaci za kalendar su fleksibilni i možemo ih postaviti tako da najviše odgovaraju informacijama koje želimo vidjeti.

 

Novi zaključani zaslon (Lockscreen) omogućuju pogled na informacije poput datuma uz vrijeme za više gradova (ako smo ih dodali), pristigloj elektroničkoj pošti, SMS porukama i aktualnom događanju u kalendaru, bez potrebe otključavanja.

Dodaci na zaključanom zaslonu su prisutni samo dok ne probudimo zaslon i nude statički pogled. Nije moguće komunicirati s widgetima ako ih dodirom ne aktivirate za direktni pristup aplikaciji.

Prema našem mišljenju, realno, korištenje zaključanog zaslona, nije funkcionalno kako ga je Google predstavio na papiru. Pomicanjem zaslona u lijevo dovodi direktno u tražilo fotoaparata ili u pristup widgetima. Zaslon je moguće otključati korištenjem pina.

Google je potpuno redizajnirao svoju aplikaciju “Sat. Ona nam izgleda jednostavnije i hologramski više estetski. Također napokon ima izvornu štopericu i odbrojavanje vremena koje se može postaviti za više aktivnosti ali obavještava samo o preostalim minutama, umjesto stvarnog vremena. Aplikacija za alarm je također malo estetski dotjerana. Moguće je dodati više alarma, ponoviti dana i promijeniti zvukove zvona.

Daydream ili sanjarenje je fancy ime za interaktivni live wallpaper na zaključanom zaslonu, odnosno prikazivanje dinamičkih foto prezentacije, sat, i ažuriranja nekih sadržaja.

 

Postavite li opciju da vam se prikazuju najnovija ažuriranja određenog sadržaja s interneta, tada se vijesti pomiču bočno preko zaslona. Sve skupa, to je nešto slično WindowsPhone 8 live pločicama po funkcionalnosti. Ali, ova opcija jako izlučuje kapacitete baterije.

 

Prema Googleu, razvojni programeri mogu omogućiti za svoje postojeće widgete Daydream funkcionalnosti putem najnovijeg Android SDK alata.

 

Poput svih Android uređaja početni zasloni se mogu prilagoditi brojnim detaljima prema našem ukusu i navikama kroz niz Widgeta koji su sada čišći ili mapa.

 

Za dodavanje widgeta je potrebno držati prst na jednom od widgeta, da bi se otvorilo sučelje gdje možete ukloniti widget ili ih preurediti.

 

 

Na dnu su 4 aplikacijska prečaca i peti koji otvara glavni izbornik aplikacija. On se nije uopće promijenio. Preuzimate li nove aplikacije s Google Playa, njihove ikone bit će dodane u glavni aplikacijski izborniku i na početnom zaslonu, ali ne sviđa li vam se, možete opciju isključiti. Multitasking gumb priziva okomitu popis svih nedavnih aplikacije s minijaturnim pregleda tih aplikacija u akciji.
Brze Postavke

Sustav obavijesti “Brze postavke (Quick Settings) možda će nekim korisnicima biti malo zbunjujući. Tipke nisu izmjenjive, to su samo prečaci do stvarnih postavki. Još uvijek je na vrhu simbol kojim možete počistiti sve obavijesti ali dodan je i novi simbol u gornjem desnom kutu. Dodirom na njega otvaraju se prečaci za aktivaciju Wi-Fi, Bluetooth, GPSa, regulaciju svjetlina, i način rada u zrakoplovu. Više bi nam se sviđalo da to nisu samo prečaci na postavke.

Moguće je iznajmiti filmove od Googlea kroz Google Nexus 4, ali potrebna je internetska veza za reprodukciju. Na isti način funkcionira kupnja knjiga.


Tipkovnica: Po uzoru na Swype tipkovnicu, Android 4.2 sada ima tipkovnicu za unos znakova gestama. Na našem testnom modelu sve je radilo OK, brže smo mogli tipkati s oba palca.

 

 

Uočili smo da je poboljšana i auto-korekcija. Prilično dobro predviđa riječi koje bi vjerojatno sljedeće upisali. Tijekom našeg testiranja tipkovnica je pogađala oko 40% točno sljedeće riječi za upis.

 

 

Poboljšana je emoji podrška, odnosno otvara se emoji tipkovnica u samo nekoliko jednostavnih klikova.  Neke od mogućnosti tipkovnice:

 

 

Google Sada značajka ima neka poboljšanja. Kombinacija je alata “traži i osobnog asistenta. Nažalost ne funkcionira dobrim djelom za naše područje.

 

 

Glasovno pretraživanje je malo popravljeno kao i cjelokupna funkcija za pretraživanje. Google pretraživanje daje više odgovora, ne samo linkove, i daje neke odgovore (na engleskom jeziku) kada tražite prema glasu.

 

Da se malo osvrnemo na opcije multimedije.

Snimljene foto i video materijale je moguće editirati kroz nekoliko aplikacija i dijeliti putem društvenih mreža i servisa. Glazbeni svirač donosi nekoliko opcija, uglavnom standardnih. Pogledajte ih kroz foto prikaz:

 

Sada ste još malo upoznali novitete 4.2. inačice Android sustava. Imate li na svojim uređajima 4.1. inačicu nemorate se plakati za najnovijom jer noviteti su uglavnom finese koje Google treba još malo dotjerati. :)

Možete baciti i oko na kratki video prikaz iz našeg prvog dijela testa ili kako bi rekli  “Na prvu… :)

 

Galerija snimki zaslona: 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.