LG L70 vs. LG L90 – recenzija: mi smo ih usporedili a vi birate

Fotografija članka: LG L70 vs. LG L90 – recenzija: mi smo ih usporedili a vi birate

Anyonghaseyo! Nakon što smo testirali LG G2 mini i LG G40, pozabavili smo LG G70 i LG L90 modelima. Odlučili smo napraviti usporedni test jer smartfoni su slični dizajnom, imaju isti operativni sustav Android KitKat.4.4, ali dijele i neke druge zajedničke. Također smo provukli jednu paralelu između LG L90, i No.1 treće generacije proizvoda u L- seriji, LG G2 mini jer dojmovi oba smartfona gotovo da se podudaraju.

Oglas

Lg-jev tržišni udio je skočio zahvaljujući širenju ponude modela solidnog hardvera i dobre kvalitete. Svojom G serijom nadaju se da će na kraju godine tržišni udjel iznositi do 8% ali i zahvaljujući cjenovno pristupačnim modelima poput LG L70 i LG L90, naših testnih aktera.

Prije nego što nastavimo, pogledajte tabelu specifikacije.

LG L70 vs. LG L90 – recenzija 01

LG L70 vs. LG L90 – recenzija 2

3

 

Kao što ste mogli vidjeti, ne možemo reći da LG L70 i LG L90 nisu opremljeni dobrim hardverom. LG G90 ima dosta slične specifikacije LG G2 modelu, dok LG L70 koketira između LG L70 i LG L90.  Android 4.4 KitKat je prilagođen za skromne memorije. Budući da  nismo  uočili velike značajne probleme u radu sustava testirajući LG L40 model sa samo 512 MB RAM-a, naši LG G70 i LG G90 – s 1 GB RAM-a još su efikasniji u radu.  Normalne dnevne aktivnosti što uključuje društvene mreže, surfanje prostranstvima weba, pokretanje 720p videa bez inhibicija, nisu problem za procesore. Skromniji hardver se uglavnom osjeti na (ne)pokretanje 3D igara i multitaskingu.

Zahvaljujući IR modulu, LG L90 ima QuickRemote aplikacija, daljinski upravljač za kućansku elektroniku. To je još jedna dodirna točka s LG G2 mini smartfonom ali ovim elementom se LG L90 definitivno ističe u odnosu na konkurenciju. Opet pohvala LG-ju što je IR modul, rezerviran samo za top modele poput Samsunga i HTC-a, implementirao u cijenom jeftini smartfon.  S mobilnim mrežama nismo imali problema. Svugdje smo hvatali signal dobre kvalitete. Da napomenemo, uređaj smo testirali na mreži Hrvatskog Telekoma, tako da za ViP ili TELE2 informacije o kvaliteti i prijemu signala vam ne možemo dati.

 

U pogledu dizajna LG L70  identičan L90, samo  u  nešto manjim dimezijama

 

Za vanjsku izradu tijela u modernom stilu, korišteni su plastični materijali. Nisu mekani, niti kompaktni kao što je to slučaj kod Lumia modela, i više djeluju jeftino. Smartfoni djeluju izdržljivo. Za sada ne škripe (možda tijekom upotrebu budu), a razmake između sklopivih dijelova nismo uočili. Poleđina (stražnji poklopac) je matirana. Zahvaljujući teksturi fine mrežaste tkanine ne ostaju mrlje, otisci prstiju. Oko tijela je metalni okvir pružajući jednu notu razigranosti cjelokupnom izgledu funkcionalno dodaje trajnost i zaštitu. Za vašu informaciju, ovu značajku nema SGS5. Oba uređaja su prilagođena ergonomski šaci a palcem se može obuhvatiti skoro cijeli zaslon.  LG G70 i LG G90 su svakako manji i lakši od današnjih top modela smartfona.

Funkcionalni elementi
 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

dno: microUSB priključak i mikrofon

 

20140523_183748
vrh – priključak za slušalice 3,5 mm

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 lijevi bok

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tipka za zaključavanje zaslona je na desnom rubu , točno nasuprot tipke za regulaciju glasnoće. Mala je ali ima odličan hod.

Stražnja strana tijela:  Tu se nalaze zaštićene leće kamere u pratnji bljeskalice, otvor za zvučnike i logo proizvođača. Zvučnici  imaju oštar ton iako malo za naš ukus previše jednoličan. Zvučne obavijesti za poruke i glazba za pozive uvijek su nas natjerali na pozornost, pa čak kada nisu jačine bile postavljene na vrlo glasno. Vibracijska upozorenja su solidna. Nemamo primjedbe.

Prednji panel
Zasloni ispunjavaju gotovo cijeli prednji panel, odnosno tako se čini na prvi pogled jer crni zasloni u kombinaciji s istom bojom tijela stvaraju tu iluziju. LG L90 ima prednji panel samo od kaljeno stakla, dok zaštićen Gorila Glass tehnologijom treće generacije.

Gornji dio panela: U središtu je LG logo. Iznad njega uočavamo  urezano staklo na vrhu  zbog smještaja zvučnika. Zvučnik je zaštićen srebrnom mrežicom. Nismo imali problema s razumijevanjem govora osoba s kojima smo razgovarali. Mogli smo čuti pozive u većini okruženja bez problema, ali u vrlo bučnim prostorima ponekad nešto manje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Donji dio je podijeljen između dvije kapacitivne dodirne tipke i jedne hardverske. Kapacitivna tipka – Povratak je na lijevoj strani, Izbornik je na desnoj. Obje tipke funkcioniraju sasvim u redu . Tipke nisu osvijetljene. Na crnoj podlozi, srebrne ikone ne gube vidljivost na dnevnom svjetlu, no u mraku da. Nedostatak svjetla nadomjestiti mogu snažne vibracije.

Zaslon
Oko zaslona LG L70 i LG L90 imaju tanke okvire na desnoj i lijevoj strani prema rubovima. LG nije zakazao u ovom dijelu iako se radi o cjenovno pristupačnim modelima. Zasloni imaju dobre široke kutove gledanja (ne izvrsne) bez utjecaja na boje odnosno one izgledaju kao da ih gledamo frontalno, zahvaljujući IPS LCD-u i njegovim svojstvima.
KnockCode je proširenje značajke KnockOn, a obje se temelje na dodirima zaslona. Mi smo se već toliko naučili na KnockOn značajku da sve uređaje automatizmom pokušavamo tako probuditi iz drijemeža.

 

lg-mobile-L40-single-feature-KNOCK Code-image-hr
Ipak bi ovdje naglasili da funkcija ne radi savršeno. Povremeno je potrebno više od dva puta tapnuti na zaslonu. Osim toga, moguće je aktivirati automatsko podešavanje svjetline noću – od 00.00 do 06.00.

 

20140523_002206

LG L70 – LG L90

 

LG L70 ima zaslon 4.5 inča sa 480×800 piksela rezolucije. To je prilično nuska rezolucija   koja nikako ne obara današnje rekorde ali je u skladu sa sličnim modelima u cjenovnom rangu kojem pripada. Pomnijim promatranjem vidljiva je pikselizacija, odnosno kada se gleda na zaslon iz male blizine. Svjetlina, kontrast,  boja i zasićenost su dobri. Čitljivost na suncu je osrednja. Nije magnet za otiske prstiju poput mnogih svojih konkurenata. Prst gore. Podržava do 5 simultanih dodira prstima.

LG L90 koristi 4,7-inčni IPS zaslon  rezolucije 960 x 540 piksela. Zaslon ima bolju kvalitetu prikaza od LG L70.  Ipak, ikone , tekst  imaju blagi maglovit efekt.   Zaslon  podržava do 8 istovremenih dodira prstima.  Oleophobic premaz nema. To je odmah minus. Ekran treba brisati dulje i temeljitije. Uf, dosta što brišem stalno prašinu po kući i uredu ;)

 

Android 4.4.2 – rijetkost u cjenovnom segmentu kojima LG L70 i LG L90 pripadaju

Jeftini, ili cjenovno prihvatljivi modeli smartfona koji vrte Android KitKat 4.4.2, danas su još uvijek rijetkost. Naši akteri jedni su od njih. Zaključani zaslon je prilično fleksibilan s uređenjem od prikaza sata, prečaca i pozadine.

 

Untitledxfc

Dostupno je pet početnih zaslona. Na dnu su 4 ikone aplikacije (mogu se mijenjati prema našim potrebama) i izbornik aplikacija.

jj

Osim normalnog početnog zaslona je moguće birati jednostavan zaslon s većim ikonama i fontom. Baš kao i na svim ostalim Android temeljenim uređajima, dugi pritisak na početnom zaslonu otvara mogućnost dodavanja aplikacija, widgeta i promjenu pozadine. Glavni izbornik je mreža aplikacija. LG nudi prikaz glavnog izbornika s velikim ikonama ili malim da stane više aplikacija na svaku pojedinačnu stranicu . Neke aplikacije mogu biti skrivene od pogleda, ako to želite.Sve ostale postavke funkcioniraju kao na ostalim android temeljenim uređajima.

LG je kroz svoje sučelje dodao neke zanimljive alate (QSlide, Quick Memo način rada za goste…) funkcije i mnoštvo opcija za personalizaciju. Sve detalje možete pročitati u našim ranijim recenzijama: LG G2 mini modela i LG L40.

Tu je i Capture Plus za spremiti web stranicu i pregledati ju offline. L70 i L90 imaju jednu zgodnu opciju imena Plug and Pop.  Naime, kada priključite slušalice, pojavljuje se mali prozor koji odmah pokazuje aplikacije koje su nam možda potrebne u tom trenutku: telefonsko sučelje, glazba….

Foto i video funkcionalnost

 

 

Aplikacije kamere su jednostavne za korištenje.

LG L70 dolazi s 5 MP kamerom, LED bljeskalicom i Multi Point Auto fokusom za istovremeno fokusiranje na više objekata. U svom cjenovnom rangu kome LG L70 pripada je 5 MP „malo“ jer njegovi konkurenti uglavnom imaju već 8 MP leće u modulima kamera. No, budući da megapikseli nisu sve, samo su jedan element koji pomaže da dobijemo bolje kvalitete fotografija, mi smo zadovoljni s radom 5 MP kamere i rezultatima. Dobro uspijeva uhvatiti boje, u slabim svjetlosnim uvjetima nema previše buke i autofokus lijepo odrađuje svoj posao. Da ne duljimo više, kritiziramo ili hvalimo, pogledajte što smo snimili i ocjenu kvalitete donesite sami.

Dnevne fotografije

 

Bljeskalica i loši svjetlosni uvjeti okoline

 

Video:

 

LG L90 kamera ima 8MP, bljeskalicu i odličan auto fokus. Reprodukcija boja je ugodna, blizu su prirodnim bojama, ali panoramske fotografije imaju distorziju. Vjerojatno problem leži u optimizaciji softvera.

 Dnevne fotografije

Bljeskalica i loši svjetlosni uvjeti okoline

LG L90 može snimati video u rezoluciji 1920×1080 omjera 16:9.

Baterija
Zahvaljujući pomalo niskim rezolucijama ekrana i umjerenim procesorima, autonomija od jednog dana ne bi trebala nikome biti problem. Dobro, ne može proći pet dana između punjenja ali dva mogu bez problema. Uključeni su osnovni alati za uštedu baterije ali samo isključuju podatke i druge mogućnosti povezivanja i smanjuju svjetlinu zaslona. Za vašu orijentaciju: LG L70 – uz puno osvjetljenje zaslona za gledanje YouTube filma za 1 sat konzumira 21 % energije. Tijekom noći, odnosno za 8 sati konzumira oko 5% energije. LG L90: 30 minuta igranja zahtjevnijih igara konzumira 12% kapaciteta baterije.

————————————————————————–

LG L70 i LG L90 imaju dobru ergonomiju, odličnu autonomiju baterija i True IPS zaslon koji je obično namijenjen za puno skuplje modele. Veliki plus im je Android 4.4 KitKat. Ono što nam se ne sviđa je niska razlučivost zaslona, nedostatak automatske svjetline i LED za obavijesti, neosvijetljene tipki. USB nema OTG sposobnost, što i nije neki veliki nedostatak, ali ipak je. LG L70 je poželjan za one koji žele sigurnost brenda, i ujednačene kvalitetu iako je velikim dijelom samo prosjek u specifikacijama. LG L90 u svojoj cjenovnoj kategoriji ima mnoge natjecatelje ali prednost mu je mogućnost Daljinskog upravljača što je odlika top modela Samsunga i HTC-a, a također zaslon od 4.7 inča.

Sada još pogledajte tradicionalnu video recenziju, pogled na modele iz muške perspektive:

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+3=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.