LG G Pad 8.3 test – zanimljiv tablet dostojan južnokorejske kompanije

Fotografija članka: LG G Pad 8.3 test – zanimljiv tablet dostojan južnokorejske kompanije

Po prvi puta na jednom ICT portalu pročitajte test i putopis istovremeno. Kako? Vjerujemo kako će vam se svidjeti ova priča o LG G Pad 8.3 tabletu, negdje tamo daleko…

Oglas

Ovoga se puta moramo pohvaliti kako smo imali vrlo neobično druženje s novim LG-jevim tabletom. Željeli smo napraviti nešto drugačije i zanimljivije od drugih tehnoloških portala koji manje-više nalikuju jedan na drugi. Pred vama je jedna zanimljiva priča o LG G Pad 8.3 tabletu, o njegovom putovanju kroz… Srednju Europu.

Naravno, napravit ćemo kompletan test s pregledom svega onoga što trebate znati o ovom tabletu, no s vrlo zanimljivim i ekskluzivnim video prilozima i fotografijama koje će vas u mislima odvesti u neko drugo vrijeme, na neko drugo mjesto. Nadamo se da ćete uživati u sadržajima koje smo snimili, doslovno smo uživali…

Prvi će vam video dati pregled svih osnovnih karakteristika tableta, njegov vizualni izgled, te ulaze i izlaze koje ćete pronaći na njemu, dakle onaj prvi dojam. Drugi video je naša tehnološko putopisna priča koja je snimljena  upravo LG G Pad 8.3 tabletom, odnosno njegovom stražnjom kamerom od 5 MP s auto fokusom.

Ok, nećemo vas više „paliti“, reći ćemo vam što vas očekuje. Naime, video koji smo napravili samo za naše posjetitelje snimljen je u prekrasnom Pragu, u Češkoj republici, dio smo snimali u živopisnom Telču, a tome smo dodali i pregršt prekrasnih slika. Ponavljamo, sve je snimano kamerom koja se nalazi na LG G Pad 8.3 tabletu.

Naravno, kako nas većina i prepoznaje kao kreativni portal koji svojim posjetiteljima uvije nudi više, nešto novo, inovativno i drugačije, vjerujemo kako ćete uživati i u ovom našem uratku. Odlučili smo se ovo snimiti izvan Hrvatske – svi mogu snimiti “nešto slično” u npr. Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, no to nam se nije učinilo dovoljno dostojno za vas. Mi smo napravili korak više… točnije rečeno “koraka” koliko bi stalo u 700 kilometara – sjeverno od Lijepe naše, i zabilježili neke od najvećih znamenitosti prekrasnog Praga, ali i živopisnog Telča, gradića koji je uvršten u UNESCO-ovu svjetsku kulturnu baštinu. Snimke su ispale jako dobro, što je plus kameri koja se nalazi na ovom LG G Pad 8.3 tabletu.

Idemo redom, pogledati što nam sve ovan tablet donosi, a kasnije tko zna kamo nas ova prekrasna i drugačija priča odvede…

LG G Pad 8.3 tablet test

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

LG G Pad 8.3 tablet (oznake V500 black ili V500 white, ovisno koje je boje) koji smo dobili na test je bijele boje, postoji i onaj kontra – crni. S prednje strane se naravno nalazi ekran koji je sigurno jedna od jačih karakteristika ovog tableta – kao što to i njegov naziv sugerira, veličine je 8,3 inča, Ful HD je rezolucije od 1920×1200 točaka (273 točaka po inču) i ima IPS širokokutni ekran.

Pokraj kompanijinog logotipa u gornjem dijelu, malo desno, nalazi se prednja kamera od 1,3 MP koja će vam odlično poslužiti za video konferencije. Kada smo već načeli temu o kamerama, sa stražnje se strane nalazi kamera od 5 MP s auto fokusom, no na žalost nema bljeskalicu. Ipak, uživali smo snimajući kamerom, srećom po dnevnom svjetlu, a plodove našeg truda možete vidjeti u nastavku.

Kad smo već na stražnjoj strani LG G Pad 8.3 tableta, tu ćete pronaći i dva zvučnika koja su smještena s desne bočne strane, suprotno od stražnje kamere, koja je u vrhu s lijeve strane. S gornje ćete strane pronaći ulaz za microSD karticu, a s donje se nalazi microUSB ulaz za spajanje na računalo odnosno na punjač. S desne bočne strane nalaze se još tipka za paljenje i gašenje, te tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka. Ono što nismo pronašli to je microHDMI vido izlaz, što ćemo pripisati kao nedostatak u odnosu na konkurenciju. Ali, evo vam jedno pametno pitanje – koliko ste puta tablet spajali na HDTV, ili još bolje – jeste li nekoga čuli kako priča o „spajanju“ tableta na TV i gledanju filmova? Zanimljivo pitanje, zar ne :)

Sam izgled LG G Pad 8.3 tableta je blago zaobljen i nekako nam se čini kako nam veličina od 8,3 inča vrlo ugodno sjeda u prosječnu mušku ruku, žene će možda željeti upotrijebiti obje. Inače, cijeli je tablet od vrlo robusne plastike, dok je sa stražnje strano dodatno ojačan srebrnim metalnim poklopcem, koji čak i djeluje oku vrlo ugodno.

LG G Pad 8.3 tablet je dimenzija 216,8 x 126,5 milimetara, tanak je samo 8,3 milimetara, te je težak samo 338 grama. Moramo priznati kako je LG napravio vizualno vrlo zanimljiv tablet, jednostavan a opet prepoznatljiv. Jasna je namjera kompanije kojoj je ovaj tablet jedini u portfelju, jasno je da su željeli napraviti nešto po čemu će biti prepoznatljivi.

Nakon LG G2 vrhunskog smartphonea, sada imaju još jednog konja za utrku na trkaćoj stazi tableta. I vjerujemo kako će im ići jako dobro. Ako ćemo ocjenjivati vanjski izgled, ukratko – sviđa nam se :)

Hardverska konfiguracija, rad u operativnom sustavu

Što se hardverske konfiguracije tiče, kompanija je svoj LG G Pad 8.3 tablet opremila zanimljivom konfiguracijom. U stvari, odmah ćemo reći kako je rad na ovom tabletu vrlo ugodan. Inače, radi na novom Android 4.2.2 Jelly Bean operativnom sustavu koji je poprilično modificiran i prilagođen ovom tabletu. Bez obzira što radili na ovom tabletu (snimali fotografije ili video, surfali Internetom, gledali filmove, igrali video igre), imat ćete osjećaj kao da se cijelo vrijeme netko za vas brine kako bi sve prošlo u najboljem redu. Velik dio opcija i načina podešavanja vrlo su detaljno razrađeni, to ćete posebno primijetiti u samim “Postavkama”, ali i kod npr. snimanja fotografija i videa. Ovakav osjećaj bismo voljeli imati i kod nekih drugih tableta, zaista je ugodan :)

Kada već trebamo ispričati i priču o hardverskoj konfiguraciji, recimo kako LG G Pad 8.3 tablet radi na Qualcommovom 4-jezgrenom na 1,7 GHz koji odlično odrađuje svoj posao. U prilog tome ide i 2 GB RAM-a (kako bi sve radilo brzo), a za pohranu podataka imate 16 GB eMMC memorije koja je inače spora, no na ovom tabletu je radila solidno brzo i koju možete proširiti do 64 GB preko microSD ulaza.

Za povezivost s vanjskim svijetom najčešće ćete koristiti Wi-Fi, a tu je po potrebi i Bluetooth 4.0, te GPS (WGPS). Za povezivost LG G Pad 8.3 tablet koristi još dvije zanimljive sitnice – Miracast koji omogućuje prikaz sadržaja LG G Pad 8.3 tableta na drugom mobilnom uređaju, te SmartShare koji omogućuje dijeljenje sadržaja na DLNA kompatibilnim uređajima.

Kamere smo već spomenuli, ponovimo samo kratko – prednja od 1,3 MP i stražnja od 5 MP. To je manje-više sve… ipak, nije.

LG G Pad 8.3 tablet test

Aplikacije

Postoje i neke dodatne sitnice prilikom interakcije s tabletom, odnosno zgodne aplikacije koje će vam dobro doći. Isprobali smo ih i ukratko radi se o slijedećima:
Slide Aside – ako potegnete s tri prsta ulijevo sačuvat ćete tri pokrenute aplikacije – tabletu ponovo pristupate povlačenjem na desno.
QSlide Function – neka vrsta multitaskinga – istovremeni i polu-transparentni prikaz dva prozora
QRemote – pretvorite LG G Pad 8.3 tablet u univerzalni daljinski upravljač i kontrolirajte TV, Blu-ray playere, kablovsku TV, kućne audio linije,…
Clip Tray – možete odraditi copy&paste odabranih sadržaja koje ćete kasnije koristiti ili dijeliti s drugima
Capture Plus – možete snimiti cijelu web stranicu i kasnije je pregledavati offline
Quick Memo – ovo je zgodno, možete napraviti personalizirane i rukom pisane poruke te ih kasnije dijeliti sa svojim potpisom
Quick Translator – sve je jasno, ovo je prevodilac koji može prevoditi rečenice i fraze sa 44 različitih jezika
Multi-User Function – svaki korisnik može imati svoje sučelje, općenito možete izuzetno dobro personalizirati uređaj
Knock On – kucni dvaput na ekran i tablet će se ugasiti.. kuc kuc :)
Voice Mate – glasovne komande, možete ih koristiti za kuckanje poruka (ali ne na hrvatskom, probali smo i baš ne ide), pronalaženje kontakata, kreiranje sastanaka ili podsjetnika ili pak pretraživanje Interneta
Life Square – možete napraviti svoj foto album (journal) od odabranih fotografija, tekstualnih poruka, poziva, videa, evenata, Facebook i Twitter objava, opet zgodno :)
Polaris Office 5 – uredski paket (obrada teksta, tabele, prezentacije, običan TXT, PDF)

Nama su se još svidjele i aplikacije LG Backup, Video editor, ima ih još, a na raspolaganju vam je i pregršt widgeta, sami ih birajte. U stvari, sve nove funkcije možete i sami otkriti u krajnjem desnom ekranu, pa sami istražujte što vas zanima… :)

Ono što nas je najugodnije iznenadilo je litij-polimerska baterija od 4600 mAh koja traje, i traje, i traje… znate i sami kako sve tablet uređaje testiramo i s video igrama. E, pa,  LG G Pad 8.3 tablet smo više od 4 sata bez prestanka i još je radio! Čak se nije niti pretjerano zagrijao, dostigao je valjda svoju radnu temperaturu i pokorno je odrađivao sve ono što smo mu zadali. Izdržljiva baterija, skidamo kapu!

Benchmark testovi

LG G Pad 8.3 tablet smo propustili kroz tri testa u više prolaza – Antutu v4.0.4 i Geekbench 3, te audio test. Evo i prosječnih rezultata koje smo dobili:
– Antutu v4.0.4       – 22.690 bodova
– Geekbench 3        – 634 boda (single-core), 1432 boda (multi-core)
– Audiobench         – 67 dB (10 cm) 65 dB (40 cm)

Još jednom ponavljamo kako ove brojke treba uzeti s rezervom. Sjetite se našeg članka “” gdje smo objasnili sve što morate znati. No, LG G Pad 8.3 tablet je opravdao svoje brojke, u kompaniji su odlično optimizirali rad operativnog sustava i hardvera, na čemu im čestitamo. Istina, primijetili smo kako benchmark brojke počinju opadati za vrijeme testiranja (kada se uređaj počne grijati, nešto slično kao i kod računala), ali su i dalje prilično visoke. Zanimljivo :)

Ono što je važno spomenuti je kako ovaj tablet opravdava osvojene brojke i jedan je od najsvestranijih i najpotpunijih tablet uređaja koji smo imali u rukama. Ili u prijevodu – na njemu praktički radi sve! Naravno, onaj “živčani” test s video igrama ćemo odraditi u nastavku, vrhunska Gamebox ekipa je već spremna! No, prije toga onaj najljepši dio, jeste spremni? :)

Multimedija

Ovo je priča koju smo posebno dobro obradili. Naime, zanimalo nas je kako radi upravo stražnja kamera od 5 MP s auto fokusom na LG G Pad 8.3 tabletu. Bljeskalice nema, ali su fotografije jako dobre. Kao što smo već rekli na početku, ovaj smo puta napravili nešto neponovljivo što nećete vidjeti na drugim portalima – odvezli smo se čak do Praga i Telča kako bismo napravili prekrasne fotografije i video. Koliko nas je LG G Pad 8.3 tablet u tome slušao i pratio, procijenite i sami. Samo posjetiteljima Racunalo.com portala poklanjamo fotografije iz prekrasnog Praga – glavnog grada Češke republike, i Telča – živopisnog gradića koji ima nevjerojatan trg i građevine, kao iz nekog filma!

Ukratko, vrlo smo zadovoljni snimkama fotografija i videa. Ono što nedostaje je bljeskalica, no nadamo se kako će noviji model imati i taj dodatak. Ono što smo primijetili je po nama loše pozicioniran mikrofon, tako da video snimke mogu biti “mutnog zvuka”. Po nama je to dizajnerski propust – mikrofon bi trebao biti u visini kamere, a ne u dijagonalnom kutu. Prije nego počnete gledati ovu raskoš koja vas očekuje, spomenimo i kako su nam se svidjeli zvučnici na LG G Pad 8.3 tabletu koji odlično reproduciraju zvuk, prilično jako i čisto, a i glazba i video filmovi su sadržaji koje ćete pratiti s užitkom.

I još nešto što će vas zanimati ako putujete u Prag – Top 10 točaka koje smo zaključili uživajući u Pragu, a mogle bi vas zanimati:
1. Prag je prekrasan grad
2. Čehinje su jako lijepe žene, ali Hrvatice su ljepše
3. Tramvaji voze na raketni pogon
4. Osoblje hotela i ugostiteljskih objekata je uglavnom neljubazno
5. Čuvajte se konobara – prevarit će vas gdje god stignu! (treba im poslati Linića!)
6. Promet je odlično reguliran, nema velikih gužvi u samom gradu
7. Cijene u Pragu su slične onima u Zagrebu
8. Pivo je i dalje jeftinije, ali ni blizu jeftino kao prije
9. Kava je skuplja od piva
10. Klopa je solidna, ali nikako ne jedite kiseli kupus – nije kisel nego je sladak do bola!

A sada ono što smo najavili poklanjamo vam ekskluzivni foto album (20-ak fotki, među njima i tabla gdje je osnovan nogometni klub “Hajduk”, i tamo smo bili!) i video (20-ak minuta) –  uživajte, mi itekako jesmo snimajući ovaj sadržaj – samo za vas!

Video igre

Ovaj puta pred nama je bio najkraći test s video igrama koji su Gameboxovci odradili. Naime, kada smo im ispričali neke od karakteristika LG G Pad 8.3 tableta, rekli su – “U obzir dolazi samo ono najzahtjevnije!” Podsjećamo, ugrađen je 4-jezgreni Snapdragon 600, sve bi moralo letjeti!

Malo smo ih smekšali i nagovorili da ipak LG G Pad 8.3 tablet testiraju s dvije igre. Evo što su otrkili… iako već nagađamo reakciju.

Bubble Witch Saga – brza akcijska i logičko slagačka igra u kojoj “spajate” loptice po bojama. A što drugo reći – sve leti na raketni pogon!

Real Racing 3 – jedna od grafički najzahtjevnijih igara na Androidu. Jednostavno ne želimo trošiti riječi, sve radi glatko i jednostavno sjajno, uz lagano zagrijavanje tableta na nekoj normalnoj temperaturi. I nakon zagrijavanja nismo osjetili pad performansi, osim kod učitavanja pojedinih dijelova igre, ali to ćemo pripisati sporijoj eMMC memoriji. Inače recenziju igre možete pronaći .

Da, naravno, LG G Pad 8.3 tablet može poslužiti i za igranje video igara. Definitivno! Radio je bolje nego što smo očekivali. Čak smo imali i problem – Gameboxovci su ga htjeli otkupiti, ali smo ih jedva uvjerili kako se radi o testnom primjerku :) Još jednom veeeeliko hvala ekipi iz Gameboxa, za trud ih svakako nagradite klikom na

Zaključak

Ok, vjerojatno ima tablet uređaja konkurentskih kompanija koji su hardverski i jači i cjenovno jeftiniji, ali testirajući brojne uređaje smo zaključili kako samo suhoparne brojke na papiru, kao i one dobivene kasnije u testovima mogu biti varljive. Naime, ono što mi cijenimo je – korisnički dojam (zadovoljstvo). To je nešto što ćete sve češće slušati sve češće i to je jedna od sve značajnijih karakteristika koju će morati imati uređaji. Više smo se puta opekli s uređajima koji su naizgled jako dobri, a u praksi su nam pružili nešto sasvim drugačije. To nije slučaj s LG G Pad 8.3 tabletom koji nam je uglavnom pružio više nego što smo očekivali. Ok, ima nekih manjkavosti, ali ukupno gledajući prevladavaju one brojne dobre karakteristike, zamjerki je vrlo malo.

Jača strana LG G Pad 8.3 tableta svakako su Full HD IPS ekran, odlična hardverska konfiguracija i njegova sposobnost da odradi sve što ste mu zadali, bez zastajkivanja. Još jednom ćemo reći kako je ovo najsvestraniji tablet koji smo imali na testu. Iskreno smo se nadali da će tako i biti – jednostavno je takav.

Ono što su nedostaci LG G Pad 8.3 tableta je izostanak bljeskalice kod stražnje kamere, te HDMI video izlaz. Možda će se neki korisnici u početku zbuniti kod pregršt opcija, ali to je samo bogatstvo koje ima LG G Pad 8.3 tablet. Dizajn je prilično zgodan, ali više nekako moderno klasičan, tako da smo dosta neutralni – sviđa nam se, ali nismo očarani.

Spomenimo i visok stupanj presonalizacije, početni “pred-ekran” iz kojeg možete direktno aktivirati Internet, email, kameru, galerije, notebook. Baterija je na ovom tabletu nevjerojatno izdržljiva, igrači će jednostavno uživati od sreće, i zbog dugotrajne baterije, i zbog snažnog procesora i grafike.

E, sad, cijena. Kvaliteta se plaća, a LG G Pad 8.3 tablet je definitivno kvalitetan. U hrvatskoj smo ga pronašli po cijeni od 2.259 do 2.699 kuna, ovisno od dućana do dućana, od web shopa do web shopa. Skup ili nije? Po nama je to jako dobro uloženi novac, a vi sami odlučite.

Za više informacija posjetite .

+ Hvalimo
+ odlična baterija koja dugo traje
+ odličan IPS Full HD ekran od 8,3 inča
+ vrlo solidna stražnja kamera od 5 MP
+ stabilan i brz rad zahvaljujući moćnom procesoru
+ ne zagrijava se puno prilikom igranja video igara

– Zamjeramo
– slab zvuk na video snimci kamere
– video kamera nema bljeskalicu
– nema microHDMI video izlaz

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,8 / 10

Kako ocjenjujemo?

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.