LG G Flex recenzija – phablet koji otvara vrata dizajnu budućnosti

Fotografija članka: LG G Flex recenzija – phablet koji otvara vrata dizajnu budućnosti

Još krajem prošle godine imali smo u rukama LG G Flex phablet i ostavio je na nas jedan posebno upečatljiv estetski dojam. Od tog vremena smo ga s nestrpljenjem očekivali na testu ne bi li otkrili sve dizajnerske finese i isprobali softverske i hardverske mogućnosti. Jesmo li se razočarali nakon prvotnog dojma ili nismo, otkrivamo u nastavku.

Oglas

Korejski proizvođač LG je  Google OEM  modelima  i ,  te i , znatno ojačao. Sada su otišli korak dalje  objavivši G Flex phablet sa zakrivljenim zaslonom. Odmah da kažemo, interakcija s jednom rukom nije značajan nedostatak  iako palac ne može doći do svih kutova, ali ima mnoge softverske prilagodbe za olakšan rad (o samom softveru nešto kasnije). U svakom slučaju zakrivljenost omogućava bolju stabilnost držanja u ruci. Stavljanjem G Flex-a u džep  okrenete li zaslon prema tijelu nećete uopće osjetiti da je tamo. Lijepo naglašava  ženske obline i prati muške ;)

Inspekcija dizajna, kvaliteta izrade

IMG_20140322_145014

G Flex je  mase 177 g i izrađen je u dimenzijama 160.5 × 81.6 × 8.7 mm od čvrste plastike i metalne žice za istezanje. Nema nikakvih praznina, nema zazora.  Zapravo njegova debljina na najtanjem dijelu doseže 7.9 mm. U usporedbi s (10.29 mm), (8.7 mm),  najbliži  svojom  debljinom je  Nokiji.

IMG_20140322_143136

Desna strana tijela nema elemenata. Utor za SIM karticu je na lijevom boku. Ležište SIM kartice se u cijelosti izvlači iz tijela. Pazite da ga ne izgubite imate li naviku mijenjati SIM kartice.

IMG_20140322_145303

Na dnu je 3.5 mm audio sučelje, microUSB (podrška za OTG) i mikrofon.

IMG_20140322_144328

Na vrhu je smješten drugi mikrofon za smanjenje šuma.

IMG_20140322_162917

Stražnja strana je reflektirajuće površine. Karakterizira ju tehnologija poznata iz automobilske industrije.  No premazni sloj na LG G Flex je puno tanji. Našli smo podatak da  premaz je funkcionalan do 500 g sile oštećenja . Prevedeno, dovoljno da se nosi sa svakodnevnim malim ogrebotinama nastalim od novčića i ključeva. Duboke ogrebotine i dalje ostaju beznadan slučaj. Nemojte zarezivati nožem ili škarama stražnju površinu da pokažete ekipi proces oporavka.   Dodali bi  da na proces oporavka  ima utjecaj  temperatura okoliša. Što je viša brže  dolazi do samoobnavljanja, odnosno regeneracije.  Poput LG G2 modela na stražnjem dijelu  su  fizička tipka za uključivanje uređaja ili aktivaciju zaslona,  i  tipku regulacije glasnoće (koristiti  se i za snimanje ili zumiranje) .  Tipka za aktivaciju  ima LED obavijesno svjetlo (funkcionalnije nego na LG G2).  Možete ga isključiti  ako vam  se čini nepotrebnim.

IMG_20140322_144630

Lijevo i desno od objektiva kamere pronalazimo bljeskalicu i IR modul. Budući da je tijelo priličnih dimenzija, kažiprst bi vam se trebao naći u neposrednoj blizini  tipaka i  ne bi trebali imati problema s njihovim korištenjem. Tipka za zaključavanje zaslona nudi pristojne povratne informacije ali tipke za glasnoću ipak ne u tolikoj mjeri.  Treba   snažniji pritisak.

No  ako mislite da položaj tipaka nije najspretnije riješene za vaše navike   i da bi bilo prirodnije da se nalaze na bočnim stranama, jedna dobra vijest.  Zaslon se jednostavno aktivira dvostrukim brzim dodirom ili KnockOn  metodom kuckanja kako su je nazvali u u LG -ju. Eto, pola problema riješeno :)  Mi smo općenito govoreći zadovoljni s iskustvom tipki na stražnjoj strani.  Brzo smo se navikli  za „slijepo“ upravljanje.   Zvučnik u donjem dijelu tijela neće blokirati zvuk kada je phablet položen na stol. Sama reprodukcija zvuka nije  osobita. Pametniji je odabir korištenje slušalica za uživanje u zvucima omiljene glazbe.

 

Prednji panel
Prednji panel ima konturu u mat sivoj boji. G Flex kad pogledate s prednje nećete dobiti osjećaj da je osobito drugačiji od phableta s ravnim panelima osim u jednom pozitivnom smislu: zaslon zauzima negdje oko .

IMG_20140322_142427

Inače zaslon je  savitljiv ali s obzirom na ograničenja kućišta, teško je vidjeti njegovu punu sposobnost savijanja. LG je napomenuo da najveći fleksibilni kut savijanja zaslona može doći do 700 mm radijusa i izdržati pritisak do 40 kg bez trajnog utjecaja na fizički oblik. Iako nema službenih podataka koliko može izdržati maksimalni pritisak, vjerujemo da je svakako izvan normalnog raspona.  Nemojte slučajno isprobavati koliko se može saviti ili njegovu  fleksibilnost kao što smo mi to učinili (autorica ovog  testa ipak ima samo 50 kg  :D )

Pitate li se koja je svrsishodnost ? Prvo, fleksibilnost u određenoj mjeri pruža sigurnost ako se phablet podvrgne vanjskim silama, mikrofon je bliže ustima te povećava razinu zvuka za 3 dB u usporedbi s uobičajenim ravnim  phabletima, i zadnje, zvuk  je usmjeren prema korisniku što podiže kvalitetu na višu razinu. Nedostatak zakrivljenosti bio bi korištenje zaslona kada je phablet na stolu jer to otežava kuckanje teksta i pregled aplikacija. Muči li vas je li prikaz aplikacija deformiran zbog zakrivljenosti, odmah odgovaramo  –  nije :D

IMG_20140322_145349

Na vrhu panela uočili smo 2.1 MP kameru na lijevoj strani  ( može snimati u 1080p rezoluciji), senzore svjetlosti i blizine, i rešetku zvučnika.  Zvučnik proizvodi dosta volumena. Nema pozadinske buke i smetnji. Pozivi putem T- Com mreže bili su nam konstantno  vrlo kvalitetni.  Glasnoću je dovoljno postaviti na 50 % od maksimuma.  LED prednje obavijesno svijetlo  skriva se između zvučnika i senzora.

IMG_20140322_145602

Virtualne tipke Back, Home i Menu se  pojavljuju  i nestaju po potrebi na dnu ekrana.  Dio su zaslona. Nismo time oduševljaveni.  Imaju  prilagodljivu pozadinu bojom. Odaberete li punu transparentnost nećete imati dojam da vam je ukradena vidljiva površina. Ispod ekrana je logo proizvođača.

Zaslon
6 inčni (14,44 cm) POLED (plastični OLED) ekran dimenzija 7.4 x 12,4 cm  s gornjim slojem napravljenim od posebnog Corning elastičnog stakla,  odlikuje 1280 x 720 piksela rezolucija i gustoća od 245 ppi te vrijeme osvježavanja od 60 Hz.  S tehničkog aspekta, konkurencija ima superiorniju rezoluciju zaslona, ali za gledanje videa razlika nije očita, no vidljiva je na tekstu.

Niska rezolucija nadoknađuje se brojnim drugim pogodnostima. Kut gledanja je  velik, kontrast visok, a na vanjskom svjetlu prikaz  jasan.  No promjena boje na kutovima savijanje ostavlja svoj trag. LG se je za zaslon odlučio koristiti jednostavan RGB format jeftinije proizvodnje.  Svaki piksel se sastoji od crvenog, zelenog i plavog potpiksela, zapravo sve u boji OLEDa, a ne od bijelog OLEDa s filtrima boja.   Što se tiče temperature boje prikaza, može biti postavljena na tri načina:  Standardno, Živo, Prirodno. Bez obzira na to što da odaberete, boje su hladnije u odnosu na Lumia 1520 (više žute boje) i manje prirodne nego na HTC One Max-u. Panel se vrlo lako kontaminira  otiscima prstiju. Uf, to nas uvijek ljuti jer stalno moramo uređaj brisati krpicom. Osjetljivi smo na te otiske, i tu si ne možemo pomoći :D

Sklopovlje i njegova funkcionalnost

 

LG G Flex pogoni 4-jezgreni Qualcomm Snapdragon 800 (MSM8974 od 300 – 2270 MHz), takta 2.26 GHz, Adreno 300 GPU, u pratnji 2 GB RAM-a (1.1 GB se može koristiti) i 32 GB interne memorije, raspoloživo oko 24.08 GB za korisnike. Nema proširenja kapaciteta memorijskom karticom ali podržava OTG što nadoknađuje nedostatak iste. Trenutno je procesor vodeći na tržištu prije nego što za koji mjesec  krene u masovnu implementaciju, oznake 801.  Znači da se nemamo na što žaliti. Pokrenuli smo hrpu benchmark testova za okvirnu diferenciju.  Dobiveni rezultati su nešto ispod stvarnog dojma koji se stječe u svakidašnjem radu. Jedan od razloga slabijih rezultata može biti i rezolucija zaslona 720p.

Vizualno i empirijski nema laga prilikom kretanja kroz sučelje i programe. Sve  se odvija prilično brzo.  Kakvo je iskustvo igranja, pogledajte u video prilozima:

LG G Flex podržava GSM 900, 1800 i 1900 MHz mreže i G ima 4G podršku. Rezultate mjerenja prijema signala spajanjem na bazne stanice pogledajte u priloženoj slici zaslona.  Mjerenja u izvršena u centru grada Zagreba.

Screenshot_2014-03-22-20-07-15

Bluetooth nam je funkcionirao odlično kao i GPS u kombinaciji s Google maps. NFC tehnologija je također dio uređaja uz Miracast ( za bežično gledanje ekrana phableta na TV-u), tethering, VPN i USB tethering. Nemamo primjedbi.

 

Baterija
LG G Flex  i G Pro model imaju po dimenzijama imaju iste veličine baterije ali naš testni junak ima jači kapacitet baterije od 3500 mAh i ona je u skladu tijela zakrivljena. Pokrenuli smo reprodukciju 720p filmova, na 100 % svjetline zaslona i WiFi povezivosti, te smo dobili autonomiju od 13 sati i 26 minuta. Uz intenzivno korištenje, što je obuhvatilo sinkronizaciju dva e-mail računa, G+, Facebooka i Twittera, korištenje YouTube, slušanje glazbe, kombinaciju 4G mreža i WiFi, Bluetooth slušalice, nakon 12 sati preostali kapacitet baterije nam je ostao na 29%.   Što reći?  Autonomija baterije je odlična.  Tijekom cjelodnevnog korištenja neće biti nervoze da će  uređaj postati mrtav. Ako ste zaposleni ili niste od onih koji cijele dane vise na društvenim mrežama u nedostatku život izvan virtualnog svijeta, autonomija  bi mogla se  rastegnuti   na dva dana ili više.  Korištenje G Flex-a na LTE nije imalo zamjetan utjecaj na vijek trajanja baterije. Nevjerojatno, ali istinito.

 

Android 4.2.2 i  UI Flex sučelje

Budući da je LG G Flex postao dostupan u nekim tržištima u prosincu prošle godine nije nas iznenadilo što je njegova inačica Android sustava 4.2.2. Ono što nas veseli je činjenica da 4.4. KitKat stiže uskoro. Stoga se nećemo  u ovoj recenziji baviti  svim detaljima sustava, proći ćemo ih brzinski, ali dat  ćemo težište na korisničko UI Flex sučelje od LG-ja.

Zaključani zaslon je prilično fleksibilan kao uostalom i cijeli uređaj. Osim standardnog prikaza sata opcionalno se mogu dodati razni prečaci za brzi pristup određenim aplikacijama.  Simpatičnom nam se učinio Flex – Lock Fluid, dinamičnije zaključavanje zaslona koja mijenja pozadinsku sliku ovisno o dobu dana.

Postoji 5 početnih zaslona. Sve ih možete mijenjati dodajući ili oduzimajući widgete, prečace ili mape. Isto tako je promjenjiva vrsta fonta u 6 različitih veličina. Padajući izbornik nudi niz prečaca na kontrole koje mogu ispuniti i cijeli zaslon želite li imati sve pri ruci. Na dnu ekrana ima prostora za 7 najkorištenijih aplikacija. Glavni izbornik je mreža aplikacija kojima se opet mogu prilagoditi veličine ikona (ako ikonama se može promijeniti veličina vidljiv je plavi okvir oko njih.), sortirati ih, sakriti od pogleda ali se ne mogu pogledati kao popis. G Flex ima skup izvornih Android aplikacija od Gmaila preko Google Hangouts, kombinaciju SMS, MMS, IM i video razgovora u jednoj aplikaciji.

Od prvog seta zanimljiivh opcija spomenuli bi  postavljanje područja koje će biti zahvaćeno prilikom snimanja zaslona, korekcija omjer stranica da bi preuzete aplikacije odgovarale veličini zaslona .

LG se je potrudio oko programa koji dolaze pre-instalirani u uređaju i mišljenja smo da je većina korisna (za razliku od raznih zdravstvenih app):D Tako imamo:  Brzi prevoditelj,  LG Box cloud rješenje za pohranu u oblaku, Q-Slide za postavljanje aplikacija na zaslonu u stilu slika-u-slici, način rada za goste ili bolje reći za klince jer blokira pristup elektroničkoj pošti i/ili postavkama uređaja. Voice Mate je LG-jeva verzija Siri. Nije nam baš radila uvijek dobro.

QuickMemo omogućuje hvatanje snimki zaslona i postavljanje u Notebook aplikaciju. Nakon toga možete piskarati s različitim stilovima i olovkama u raznim bojama. Tako kreirane sadržaje nije problem poslati putem e-pošte, MMS-a ili Google +….

Screenshot_2014-03-21-21-18-24

….QuickTheatre automatski povlači sve fotografije i videozapise pohranjene u phabletu. Ne uključuje dijeljenje i uređivanje. Sučelje nam je ljepše nego iz standardnih preglednika.

QuickRemote aplikacija je namijenjena korištenju infracrvenog porta, odnosno LG G Flex uskače kao daljinski upravljač. Ova značajka nam je uvijek draga.

Dvostruki prikaz na zaslonu  omogućuje koristiti istovremeno dvije aplikacije na zaslonu, funkcija slična Samsungovoj Multi Window metodi. Jednostavna je za konfiguraciju  i radi odlično.

Preglednik: Uključeni su standardnu android preglednik i Chrome koji se ponašaju kao na svakom drugom android temeljenom uređaju.

Screenshot_2014-03-21-21-09-49

 

Upisivanje teksta – tipkovnica

Postoje LG i AOSP tipkovnice koje možete koristiti uz Google Voice opciju za unos teksta. LG tipkovnica omogućava odabir QWERTY sučelja ili telefonskog sućelja. Podržan je i rukopis korištenjem jagodica prstiju ili kapacitivne olovke. Pokreti se pretvaraju u znakove. Za unos riječi opcionalno imamo i Swype način (tipkanje gestama). Automatski nakon svake riječi postavlja se razmak.  Budući da se radi o uređaju velikih dimenzija,  tipkovnica se može pozicionirati  na desnoj ili lijevoj polovici ekrana. Pomicanje se provodi prstom  ili kroz  gestu prijelaska rukom lijevo ili desno preko tipkovnice , a  ista metoda se može primjeniti na telefonsku tipkovnicu i pomicanje prednjih android tipki.

Praktičan je i unos teksta kroz tekstualni link. Povezuje se izravno s kalendarom , kontaktima , porukama, elektroničkom poštom, preglednicima itd. Ovisno o jeziku sučelja bolje ili lošije radi. Za hrvatski jezik  tekst link je  po funkcijama osrednji za razliku ako se koristi  engleski jezik.

Geste
Budući da smo već spomenuli geste opisujući tipkovnicu vrijeme je da vam predstavimo ostatak.

–  G Flex omogućuje postaviti automatski odgovore na sve pozive nakon nekoliko sekundi (korisnički tempirano)

– Tijekom dolazznog poziva približavanjem uređaja uhu se uspostavlja poziv

– Smart Screen / Smart Video značajka omogućava da se zaslon ne isključi dok gledate u njega ili za pauziranje reprodukcije videa ako odmaknemo pogled. Ne radi dobro koristite li značajku u mraku ili nosite naočale.

–  Okretanjem cijelog uređaja moguće je utišati dolazni poziv, odgoditi ili isključiti alarm. Bilo bi dobro da kalibrirate u postavkama senzor pokreta za poboljšanje točnosti nagiba i brzine.

– Ostale geste uključuju premjestiti ikone na početnom zaslonu naginjanjem uređaj za pomicanje i brzo prebacivanje između tri otvorene aplikacije (ili zadatka ) s pomoću gesti korištenjem tri prsta tzv. Slide Aside

Multimedija

Kamera
G Flex ima senzor od 13 MP, f/2.4 otvorom blende i poboljšan je u odnosu na G2 . Fotografije se mogu loviti u 4:3 ili 16:9 formatu.  Maksimalna rezolucija iznosi 4160 x 3120 točaka u 4:3 omjeru kada se koristi punih 13 MP,  10 MP daje maksimalnu rezoluciju 4160 x 2340 točaka u omjeru 16:09, 8 MP  daje fotografije rezolucije  3264 x 2448  točaka u omjeru 4:3, i 1 MP- 1280 x 960 točaka također u 4:3 formatu.  Za zumiranje ima nekoliko opcija: automatski fokus (podržava mjerenje u nekoliko točaka), automatski kontinuirani fokus, korištenje metode pinch – to- zoom ili primjenu dodira u okvir u središtu zaslona ili bilo gdje na zaslonu. Nema optičke stabilizacije za snimanje jer modul ne može biti savijen.

Screenshot_2014-03-22-12-06-47

Aplikacija fotoaparata može se pokrenuti iz zaključanog zaslona ili ikone iz aplikacijske ladice. Pokretanje u oba slučaja je brzo. G Flex softver za kameru zadržao je sve značajke koje smo isprobali testirajući LG G2. Sviđa nam se što ručne postavke su postavljene tako da nije potrebno rudarenje kroz izbornike. Postoje tri aplikacije za uređivanje fotografija i videa: kroz Android Galeriju, noviju foto aplikaciju iz Googlea te samostalan video editor.

Softver nudi dva seta kontrola. Od načina snimanja ima HDR, Panoramu, VR panoramu (nešto poput Foto sfere), Burst mod, sportski način,  nočni način rada, poboljšanje tonove kože i zamagljivanje pozadinu prilikom snimanja ljudi iz blizine, inteligentni auto mod za automatsko podešavanje parametara fotoaparata, Dual shot za umetanje vašeg lice u svaki kadar jer koristi istovremeno obje kamere . Imamo još dodatke pout   Geotagginga (fotografije se prikazuju na karti ali je potreban podatkovni promet), glasovno okidanje, praćenje lica, timer za samo okidanje postavlja kašnjenje (3/5/10 sekundi) nakon što se pritisne okidač, Shot & Clear ili uklanjanje ometajućih objekata iz fotografije (f unkcija možda neće biti podržana uvijek, odnosno ako je objekt u pokretu u boji sličnoj pozadini) itd.  Sve opcije se ponašaju upravo onako kako ih se reklamira. Naravno, trebati će vam vremena da ih sve savladate odnosno naučite ih koristiti.

Kvaliteta snimljenih fotografija: Balans bijele je dobar, boje su točne i nismo detektirali probleme s fokusom. U lošim uvjetima osvjetljenja, LG G Flex ne razočarava previše, koristi li se bljeskalicu ili ne, ali ne daje rezultate u rangu Nokia Lumia 1520 modela ili HTC One.

iPhone 5S vs. LG G Flex

Ostale fotografije – mini album

Fotografije u punoj rezoluciji možete pogledati .

Video funkcionalnost
Video mod podržava super zoom, bljeskalicu, zamjenu kamere, nekoliko načina snimanja, dual snimanje ili zoom praćenje,  audio zoom za povećanje zvuka i smanjenje buke tijekom snimanja.  Podržane rezolucije video snimanja: UHD – 3840 x 2160 , FHD 1920 x 1080 ( 60 fps ili 30 fps) , HD 1280×720 , QVGA, MMS i QCIF.

LG G Flex  vrti širok spektar multimedijskih formata: AAC, AAC + WAV i MP3 za glazbu, a zadani video player podržava H.263, H.264 i MPEG4 AVC formate.

Screenshot_2014-03-21-21-22-27

———————————————-

 Zaključak – ukupni dojam

LG G Flex ima onaj posebni šarm inovativnosti kojim otvara vrata u budućnost dizajna. Nije bez mana, možda nije niti revolucionaran kao što ste očekivali, no dokazuje da je moguće napraviti uređaj koji ne izgleda poput svih drugih. Možda i nije najljepši ali svakako privlači pažnju. Isto tako nije zanemarivo da prirodnije leži u ruci od Samsung Galaxy Note 3 ili Nokije 1320 bez obzira na svoje dimenzije. Iako zbog cijene (uzrokovane troškovima izrade zaslona od kn ), i naravno dimenzija, neće postati najprodavaniji model, vjerujemo da će naći svoje kupce i među vama, našim čitateljima. Kada se naviknete na tipke, uvježbate geste i korištenje mnogobrojnih foto/video opcija, uvidjet će te njegovu visoku učinkovitost kao poslovnog i zabavnog uređaja. Nas je uspio osvojiti, a što je vrlo, vrlo rijetko.

Muški pogled na  LG G Flex  u video recenziji……

 

– Dizajn –    

– Hardver –

– Softver –  

– Multimedija – 

– Ukupni dojam

Konačna ocjena:  9,4 / 10
 

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  6+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.