Lenovo Yoga Tablet 8 recenzija – zgodan, inovativan i poslušan do kraja

Fotografija članka: Lenovo Yoga Tablet 8 recenzija – zgodan, inovativan i poslušan do kraja

Krajem studenog smo testirali vrlo zanimljiv Yoga Tablet koji dolazi iz Lenova. Ponovo imamo ekskluzivu – prvi testiramo Lenovo Yoga Tablet 8!

Oglas

Ukratko, modeli Lenovo Yoga Tablet 8 i 10 su vrlo slični hardverski, osnovna razlika je što uz desetku dolazi i sjajna aluminijska i bežična Bluetooth tipkovnica (Lenovo Bluetooth Keyboard Cover, prodaje se odvojeno) te ima veći 10 inčni ekran, dok Lenovo Yoga Tablet 8 (oznake B6000-F) ima manji 8 inčni ekran i uz njega dolazi etui.

Kineska kompanija Lenovo je ozbiljno krenula na tržite tableta, predstavili su već drugi model, a neslužbeno možemo reći kako će od 2014. godine žestoko krenuti i sa smartfon uređajima u Europskoj uniji. Za sada se moramo zadovoljiti samo tabletima, po prijenosnim i stolnim računalima iz jako dobro poznajemo i od prije.

Ono što je karakteristično za nove Lenovo proizvode je kako su angažirali i velika holivudska glumačka kao što su legenda akcijskih filmova Mark Wahlberg i novi Lenovo inženjer i također poznati holivuski glumac nove generacije , koji je i na svojoj prezentaciji koristio Lenovo talet.

Kada smo već spomenuli Lenovo smartfone, samo ćemo vas podsjetiti kako smo također prvi u Hrvatskoj testirali tri vrlo zanimljiva smartfona i podigli podosta prašine oko njih što nam je posebno drago. Naime, nema ih službeno u prodaji niti u Hrvatskoj niti u Europskoj uniji, tako da smo morali posegnuti prema “istoku” kako bi ih jednostavno kupili i testirali, samo za vas, naše cijenjene posjetitelje.
Sva su nas tri modela vrlo ugodno iznenadila, a njihove recenzije možete pročitati ovdje:
– top smartphone model o kojem svi pričaju
– poslovni smartphone s jakom baterijom, Dual SIM
– multimedijski smartphone s jakim kamerama, Dual SIM

U nastavku ćemo se posvetiti našem malom junaku, Lenovo Yoga Tablet 8 uređaju, koji nas je kao i desetka ugodno iznenadio. No, ovaj puta smo znali što nas čeka. U recenziji ćemo ga naravno uspoređivati s , no odmah načelno možemo reći kako su gotovo identični, a opet drugačiji, svaki je simpatičan na svoj način.

Neka ova priča započne nekako ovako…

Lenovo Yoga Tablet 8 recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Ako gledamo dizajnerski, radi se o praktički istom uređaju. Prva karakteristika koju odmah možete vidjeti i iz aviona na Lenovo Yoga Tablet 8 uređaju je zadebljanje na jednom kraju tableta koje ima dvojaku funkciju – definitivno leži bolje u ruci, imate čvršći i jači osjećaj, a s druge strane upravo je u tom dijelu smještena i baterija koja je kao i kod definitivno dugo traje. Ne, ovo nije nikakva floskula, baterija je stvarno moćna što nam je potvrdila i ekipa iz Gameboxa koja se satima igrala s jednim punjenjem i jedva su ga potrošili. Naravno, o video igrama nešto kasnije.

Ponovo ćemo se vratiti na dizajn. Koliko god izgledao neobično, ali navikli smo se na njega. Ima on i svoju dublju priču. Kao prvo, u kompaniji su upravo zahvaljujući takvom dizajnu u Lenovo Yoga Tablet 8 ugradili osjetno jaču bateriju od 6000 mAh koja odlično odrađuje svoj posao. I ima normalan “okruglasti” izgled. Pa i sami znate da sve baterije izgledaju tako i kao takve imaju bolji kapacitet nego “plosnate”. Ne radi se samo o kapacitetu nego načinu izrade baterije koji je prirodniji za smještanje ćelija. No, tehnologija napreduje i u “plosnatom smjeru”. Svejedno, ova nam se varijanta sviđa.

Na tom zadebljanom dijelu tableta s lijeve se strane bočno nalazi tipka za paljenje i gašenje, iznad koje je (u onom tanjem dijelu) microUSB ulaz. S druge strane “valjka” je ulaz za slušalice, a iznad njega je tipka za pojačavanje i stišavanje zvuka, a još malo iznad mikrofon s  funkcijom smanjenja šuma. Isto kao i kod desetke, i na Lenovo Yoga Tablet 8 uređaju s prednje strane valjka u lijevom i desnom rubu se nalaze dva zvučnika, naravno s prednje strane. Lenovo je i ovdje iskoristio dizajnerski trik i zvučnike smjestio s prednje strane za bolji audio doživljaj. I nisu pogriješili :)

Sa stražnje strane valjkastog dijela skrivena je “nožica” odnosno postolje na koje možete postaviti Lenovo Yoga Tablet 8 kako bi samostalno stajao u nekoliko različitih poza. Samo ga zarotirate prema naprijed kružno i postolje će se izbaciti. Dizajnerski je odlično uklopljeno u sam tablet uređaj. I ono što možda nismo spomenuli kod desetke u prošloj recenziji je kako sadržaj na tabletu možete gledati i u ležećem položaju, bez otvaranja postolja. Ako valjkasti dio postavite prema gore, puno je ugodnije pratiti sadržaj kada je tablet blago nakošen prema vama, zar ne? A i zvučnici dolaze na taj način do boljeg izražaja. Isti su kao i kod desetke – podržavaju Dolby Digital Plus DS1 i otprilike su jaki kao i na desetki, iako su na testu pokazali i za dlaku bolje brojke. Ako nas pitate, sviđa nam se ovaj dizajn, itekako ima svoju “težinu”.

Ekran je na Lenovo Yoga Tablet 8 uređaju potpuno isti kao i kod desetke, razlika je jedino u veličini – 8 inča naspram 10,1 inča. Oba su HD rezolucije od 1280×800 točaka i s IPS matricom za široki kut gledanja od 178 stupnjeva, te s nešto većom gustoćom zapisa od 213 točaka po inču (DPI) u odnosu na 160 točaka po inču koliko ima desetka. Jasno vam je da se točke po inču izračunavaju kako odnos rezolucije i veličine ekrana, tako dobijete te “dot-ove”. Uglavnom, ekran ima jako dobru sliku i u radu nećete imati nikakvih problema.

U lijevom dijelu pored ekrana nalazi se prednja kamera od 1,6 MP, dok stražnja ima 5 MP i smještena je u donjem desnom kutu (ako gledamo s prednje strane), dakle, potpuno iste kamere kao na desetki. Snimaju prilično solidne snimke i poslužit će za osnovnu namjenu, ali ništa više od toga.

Straga nećete pronaći ništa, osim velikog “Lenovo” logotipa, te crteža u kutu valjka koji vam govori kako se otvara postolje. Kada ga otvorite, ispod su skriveni ulazi za microSD karticu, te ulaz za SIM karticu (opcija). Niti ovaj Lenovo Yoga Tablet 8 testni model nije imao mogućnost ubacivanja SIM kartice, ali dovoljno je da znate kako postoji i takav model, te podržava 3G – WCDMA (900/2100 MHz), te GSM/EDGE (900/1800/1900 MHz). Dakle, i to je sve isto kao i kod desetke.

Spomenimo kako za razliku od desetke Lenovo Yoga Tablet 8 nema Bluetooth tipkovnicu, ali zato ima poseban etui koji će ga čuvati od težih mehaničkih oštećenja. S obzirom na njegovu robusnu građu, čvrsto i lagano aluminijsko kućište i kvalitetni ekran nećete imati problema s grebanjem.

Priču o opisu Lenovo Yoga Tablet 8 uređaja završimo i dimenzijama od 213 mm x 144 mm x (3,0 – 7,3) mm. Težak je samo 401 gram (Wi-Fi), odnosno 404 grama (3G HSPA+).

Ono što smo o vanjskom izgledu napisali u vrijedi i za Lenovo Yoga Tablet 8 – radi se o vizualno istim uređajima koji se u prvom redu razlikuju po veličini ekrana. Neki vole veći a neki manji ekran, tako da si možete odabrati svog favorita. Niti u jednom slučaju nećete pogriješiti. Mi bismo si uzeli oba, a vi si mislite što hoćete :)

Hardverska konfiguracija, rad u operativnom sustavu

Kao što ste već i sami mogli zaključiti, sama hardverska konfiguracija Lenovo Yoga Tablet 8 uređaja je pratički identična onoj koju smo vidjeli na desetki, dakle za očekivati je kako će ovaj tablet raditi vrlo slično. Podsjetit ćemo vas kako radi na Android 4.2.2 operativnom sustavu i sve funkcionira praktički besprijekorno.

Ono što također možemo izdvojiti a to je da možete dodavati svoje ove radne površine i kratice (shortcut) za željene aplikacije i widgete, koliko vam treba (kada dva prsta vučete po ekranu jedan prema drugom – stišćete prste). Kada već spominjemo widgete, do njih ćete doći vrlo jednostavno – samo zadržite prst na radnoj površini i sami će se pojaviti u dnu. Naime, Lenovo je ipak ugledna kompanija koja je dodatno podesila operativni sustav za svoje korisnike tako da bude što lakši i ugodniji rad. Primijetit ćete drugačiji izgled samog sučelja za postavke koji je bijeli s crnim slovima, umjesto standardne crne pozadine s bijelim slovima. Nek’ se zna :)

Što se hardverske konfiguracije tiče Lenovo Yoga Tablet 8 (inače oznake B6000-F) radi na MediaTekovom 4-jezgrenom procesoru oznake MT8125/8389 na 1,2 GHz u koji je integrirana 4-jezgreni GPG grafika oznake PowerVR SGX544MP. Ugrađeno je 1 GB LP-DDR2 RAM-a, a za pohranu podataka na raspolaganju vam je 16 GB eMMC memorije proširivo preko microSD ulaza do 64 GB. Kao i kod desetke, i Lenovo Yoga Tablet 8 dolazi u više inačica, sa 16 ili 32 GB, te s Wi-Fi i podrškom za 3G. Razlika je u cijeni i mogućnostima. Model koji smo imali na testu za povezivanje s vanjskim svijetom koristi Wi-Fi (802.11 b/g/n), Bluetooth 4.01, te microUSB koji podržava i OTG (On The Go).

Što se tiče multimedije, odnosno snimanja na stražnju kameru, isto je kao i kod desetke. Dakle, stražnja kamera od 5 MP nas baš i nije oduševila, to je vjerojatno slabija karakteristika Yoga tableta. S druge strane gledanje filmova i slušanje glazbe je čista uživancija, najviše zahvaljujući zvučnicima s prednje strane i postolju kako bi tablet stajao samostalno. Vrlo elegantno izgleda, tako da možete biti uvjereni kako će Lenovo Yoga Tablet 8 itekako privlačiti poglede svojim izgledom i sjajnim srebrnim aluminijskim kućištem, te svojim mogućnostima.

Lenovo se pobrinuo za svoje korisnike i na Lenovo Yoga Tablet 8 uređaju, tako da ćete i ovdje pronaći korisne aplikacije kao što su ove (naravno, ima ih puno više):
•    Lenovo AnyShare
•    SkypeTM
•    Accuweather
•    Route 66 Navi+Maps
•    Lenovo Launcher
•    ES File Explorer
•    Kingsoft Office
•    Norton Mobile Security

Sve ono što nije predinstalirano možete skinuti s Google Playa.

Benchmark testovi

Za one koji vole benchmark brojke, evo i testova koje smo odradili na Lenovo Yoga Tablet 8 uređaju, a to su Antutu, GB3 i audio test. Živo nas je zanimalo kakve će biti brojke u odnosu na Yogu Tablet 10, očekivali smo vrlo slične podatke.

I nismo pogriješili. Odradili smo Antutu v4.0.4 i Geekbench 3, te audio test. Evo i prosječnih rezultata koje smo dobili:
– Antutu v4.0.4        – 13.467 bodova (Yoga Tablet deset je osvojio 13.439 bodova)
– Geekbench 3         – 326 bod (single-core), 1092 (multi-core) (Yoga Tablet deset je osvojio 1088 bodova)
– Audiobench         – 65 db (10 cm) 61 dB (40 cm)

Ukratko, brojke su nešto bolje nego na desetki. Ono što nas je dojmilo je i činjenica kako nakon višestruko uzastopnih testova performanse nisu uopće padale, nego su čak i rasle, kao da je našao svoju “radnu temperaturu”. Pri tome se uopće nije zagrijavao, što samo govori o odličnom skladu između hardvera i operativnog sustava. Čak je i zvuk ponešto jači od desetke. Naravno, završili smo sve testove s osmjehom na licu :)

Video igre

Ni tu nismo željeli komplicirati, jer smo očekivali gotovo identične rezultate kao i kod Yoge Tableta 10. I zaista, Lenovo Yoga Tablet 8 se pokazao jednako gamerski jak kao i desetka, sa svim svojim vrlinama i ponekim manama.

Ekipa iz ga je dobila na jedan dan, i potvrdili su našu priču – ponaša se isto, pitanje je samo volite li veći 10,1 inčni ekran ili ovaj 8 inčni. Sve su ostalo nijanse.

Ukratko, rezultati su isti.

Pocket Rally LITE – besplatna inačica istoimene reli trkaće igre. Igra radi glatko i bez zastajkivanja, te bez zagrijavanja.

Real Racing 3 – benchmark igra na našim testovima koju su preuzeli i mnogi drugi blogići i portalići. Žiroskop, navigacija i kontrole reagiraju besprijekorno, zagrijavanja tableta gotovo da i nema (čak i manje nego kod desetke), tek ponešto trzanja i preskakanja kod “punog ekrana”, odnosno kada se oko vas nalazi 10-ak drugih automobila Inače, recenziju igre Real Racing 3 možete pronaći .

Zaključak je kako i Lenovo Yoga Tablet 8 može poslužiti za gaming, jedino je kod zahtjevnijih ekrana bilo malo problema s renderiranjem i trzanjem, ali sve u svemu igre su radile.

Zaključak

Mnogi će reći kako je Lenovo Yoga Tablet 8 manji i simpatičniji od Yoga Tableta 10, no to je stvar ukusa. Uglavnom, sve što smo napisali u zaključku za desetku vrijedi i za ovaj tablet. Sumirajmo ukratko – novi i svjež dizajn koji je vrlo praktičan, odlično i robusno aluminijsko kućište, jako dobar ekran, stabilan rad, vrlo koristan stalak koji je odlično uklopljen u sam izgled.

Ono što nam nije najbolje leglo je relativno slaba stražnja kamera, nedostatak microHDMI video izlaza, te nedostatak grafičke snage za igranje zahtjevnijih video igara.

Zvuk je odličan, baterija izdrži do 16 sati, a i dodatni etui u raznim bojama (mi smo imali narančasti) će se dobro uklopiti u inovativan izgled Lenovo Yoga Tablet 8 uređaja.

Naravno, na kraju cijena. Iz Lenova su nam javili kako će se Lenovo Yoga Tablet 8 u prodaji pojaviti vrlo skoro, možda i prije Božića, a prodavat će se za 2.299 kuna (možda i manje!), što je vrlo fer cijena za ovakav uređaj koji je definitivno poseban. Model s podrškom za 3G će biti skuplji vjerojatno nekoliko stotina kuna.

Lenovo nam je i s ovim tabletom pokazao kako zna i može napraviti odličan mobilni uređaj, odnosno tablet. A i smartfone uskoro očekujemo na našem tržištu :)

Za više informacija posjetite Lenovo Yoga Tablet 8 uređaja.

+ Hvalimo
+ dizajn
+ vrlo stabilan i ujednačen rad
+ gotovo se uopće ne zagrijava i prilikom igranja igara
+ robusno metalno kućište
+ odličan i jak zvuk
+ dodatno stalak (postolje)
+ baterija koja traje do 16 sati

– Zamjeramo
– nema HDMI video izlaz
– stražnja kamera snima relativno slabe fotografije i video
– za hardcore igranje treba jači
– u nekim pozama tablet neće stajati samostalno

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,8 / 10

Kako ocjenjujemo?

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+9=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.