Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 recenzija – dalje ne morate tražiti!

Fotografija članka: Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 recenzija – dalje ne morate tražiti!

Brz, štedljiv, dizajnerski savršen, s odličnim ekranom i četiri načina rada – to je novi Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnik. Sa sajma CES 2014 u Las Vegasu stigao je direktno u našu redakciju.

Oglas

Imamo čast prvi testirati novo Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosno računalo koje je jednostavno – drugačije od drugih. Kineska je kompanija vrlo ponosna na njega, premijerno je predstavljen početkom siječnja u Las Vegasu na CES 2014 sajmu i direktno je ovaj zanimljiv i lijep prijenosnik doletio u našu malu ali moćnu redakciju.

Kada danas u svijetu računala i tehnologije spomenete riječ “Yoga”, već svi znaju kako se radi o Lenovo vrhunskim prijenosnim računalima. Naravno, u onom drugom svakodnevnom svijetu ta riječ označava vrhunske vježbe za tijelo i duh, u Hrvatskoj smo to preveli kao joga. Kada je vaše tijelo fit i u kondiciji, bolje radite i efikasniji ste na svim životnim područjima.

Postavljamo si pitanje (a i vama?) postoji li kakva poveznica između životne joge i Lenovo Yoge? Postoji! Prijenosno računalo Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 ima itekako elegantnu liniju i višestruki način rada, a kako je sve možete postaviti i “preklopiti” vidjet ćete u nastavku, sve ćemo vam otkriti. Nakon ove recenzije, više nećete moći biti ravnodušni prema Lenovo Yogi, pogotovo ne prema ovom novom modelu – Lenovo Yoga 2 Pro 13.3. U stvari, pravi mu je naziv Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro, a mi smo dodali i veličinu ekrana jer postoji isti model i s 11 inčnim ekranom, pa kako ne bi bilo greške. Isto tako, iz naziva smo uklonili oznaku “IdeaPad” jer nam ovako nekako ljepše zvuči. A tako ga i Lenovo zove.

Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 recenzija

Ako ste primijetili, u nazivu prijenosnika postoji i riječ “Pro” koja označava kako je ovaj model za profesionalce. Po samoj hardverskoj konfiguraciji vrlo smo brzo zaključili kako se radi o laganom i elegantnom prijenosniku koji je u prvom redu namijenjen poslovnim ljudima i onima koji su stalno u pokretu, a žele biti viđeni. Budite uvjereni da će vas sa ovim modelom vidjeti iz daljine, kako zbog lijepe zagasito narančaste boje tako i zbog svog dizajna i fleksibilnosti koju nismo vidjeli niti kod jednog računala.

Nećemo vam puno komplicirati priču, ali ćemo reći kako je Lenovo je za ovaj model posebno patentirao način otvaranja (šarke) – Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 se može otvoriti ne do 180, nego do čak 360 stupnjeva, tako da se tipkovnica nalazi s donje strane – nema brige, tada se isključuju sve tipke. No, o tome detaljnije nešto kasnije. Nikako ne propustite video koji smo snimili (niže) u kojem ćete vizualno vidjeti kako to sve izgleda. Samo vas upozoravamo – odmah ćete se zaljubiti u ovog ljepotana!

Što se tiče samog uvodnika, mislimo da smo vam pružili dovoljno informacija kako biste s veseljem nastavili čitati ovu recenziju. Mi smo doslovno uživali s Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnikom, najradije bi ga – ukrali :)

Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Nastavljajući tradiciju Yoga serije, Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 je jedan od najljepših i najsvestranijih prijenosnih računala koja postoje na tržištu. Odlično je uklopljena kombinacija boja, crna i tamnija narančasta, koja je na svoj poseban način postala i zaštitni znak Yoga serije. Samo kućište ovog prijenosnika pod prstima daje ugodan osjećaj u ruci. Ista narančasta boja i materijal nalazi se i s donje strane i sa stražnje strane ekrana. Poseban gumirani materijal nalazi se i oko tipkovnice i na odmorištu za ruke, o tome nešto detaljnije kasnije.

Na stražnjem se poklopcu lijepo vidi Lenovo logo, dok su s donje strane svi oni podaci o operativnom sustavu i podacima samog prijenosnika. Sama je ventilacija lukavo riješena – ona se nalazi tik ispod ekrana, odnosno po dužem rubu – bez obzira u kojem se položaju nalazio Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 ima odlično hlađenje koje je dobro osmišljeno. Kada smo već s donje strane, tu ćete vidjeti dva zvučnika, s lijeve i desne strane, a koji imaju implementiranu Dolby Home Theater tehnologiju.

Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 recenzijaŠto se tiče ulaza i izlaza, svi se oni nalaze na bočnim lijevim i desnim rubovima. Prije nego ih nabrojimo, kada ga pogledate bočno, primijetit ćete kako je Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 tanji na prednjem, a deblji na stražnjem dijelu. Idemo redom, s lijeve se strane nalazi ulaz za punjač, USB 3.0 ulaz, microHDMI video izlaz (manji je od miniHDMI), te višestruki čitač SD i drugih memorijskih kartica. S desne ćete strane vidjeti tipku za paljenje i gašenje s LED indikatorom, tipka za auto-rotaciju, tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka, te zajednički ulaz za slušalice i mikrofon. Posljednji ulaz je USB 2.0 koji može služiti i za punjenje drugih uređaja.

Što se dimenzija tiče, Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 je vrlo elegantnih dimenzija, što možete vidjeti i sami –
330 mm širina x 220 mm dužina x 15.5 mm visina (debljina). Također je i vrlo lagan, samo 1,39 kilograma.

Sudeći po prvom dojmu i vanjskom izgledu, ne samo da nam se Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnik svidio, nego smo se na neki način zaljubili u njega. S ovim prijenosnikom/hibridom ćete definitivno biti viđeni. Vrijeme je da ga otvorimo i zavirimo što se nalazi ispod ove prekrasne narančaste ljepote uokvirene crnom bojom…

Ekran, tipkovnica i touchpad

Prvo što smo analizirali kada smo otvorili Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnik je ekran. Odmah moramo reći kako je to pravi biser. Radi se o visokokvalitetnom 13,3 inčnom ekranu (33,78 cm) vrlo visoke QHD+ rezolucije od 3200×1800 točaka, u što smo se vrlo brzo uvjerili – slika je kristalno čista. Kako se radi o širokokutnom IPS ekranu, slika je jednaka iz bilo kojeg kuta gledate, a podržava i multitouch funkciju u 10 točaka. Definitivno jedna od jačih karakteristika ovog prijenosnika.

Iznad ekrana se nalazi HD web kamera (720p) koja će biti i više dostatna za web video konferencije. Kameru možete iskoristiti i za “upravljanje pokretima”, te primjerice tako listati stranice na web pregledniku, premotavati glazbu i filmove, stišavati i pojačavati zvuk, i slično. Ispod ekrana se vidi Windows tipka koja vas uvijek vraća u Metro sučelje, odnosno početni ekran – samo je tapnite i kad zavibrira ekran će se prebaciti na onaj početni.

Ispod ekrana Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnika je naravno tipkovnica. O Lenovo tipkovnicama ne treba puno trošiti riječi – radi se o poznatoj i kvalitetnoj AccuType tipkovnica s ergonomski “smile” dizajniranim tipkama koje su vrlo ugodne za rad. Između njih je širok razmak kako bi samo tipkanje bilo što efikasnije i s manje grešaka, a kad se smrači možete i upaliti pozadinsko osvjetljenje na klasičan “lenovski” način – stiskajući tipku “Fn” i razmaknicu. Isprobali smo tipkovnicu na probnom tekstu i primijetili kako je hod tipki vrlo malen, a samo tipkanje je malo tvrđe nego što smo očekivali

Touchpad koji se nalazi točno po sredini donjeg dijela Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnika, odnosno odmorišta za ruke je nešto nižeg nivoa u odnosu na okoliš. Podsjetit ćemo vas kako je oko njega, kao i oko tipkovnice plastični pokrov koji je vrlo ugodan pod prstima, a čini nam se i kako bi bio odličan i za one koji imaju primjerice znojave dlanove. Touchpad je cne boje, sastoji se iz jednog dijela i odlično reagira na dodir, čak i bolje nego što smo to navikli kod Lenovo prijenosnik.

Još ćemo vas jednom podsjetiti kako se Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnik može otvoriti za punih 360 stupnjeva. Ovaj ćete patent pronaći samo na Lenovo prijenosnicima i jedinstven je u svijetu. Ako nas pitate vrlo je praktičan. Upravo ovakav način otvaranja omogućuje i različite načine rada (Lenovo Transition) – kao prijenosno računalo, prezentacijski mod, “šator” mod (npr. i kao okvir za slike), te tablet način rada (otvoren u punih 360 stupnjeva. Tada se tipkovnica nalazi s donje strane i automatski se isključuje tako da se ne može dogoditi da slučajno pritisnete neku tipku a da to niste željeli.

Ono što također moramo spomenuti je kako Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnik ima “aktivne šarke” – to bi u prijevodu značilo da prepoznaju koliko ste otvorili prijenosnik, što će vam ispisati i na ekranu. Nikako ne propustite pogledati video niže, sve ćemo vam pokazati.

Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 pruža veliku slobodu rada, onako kako vam odgovara. Vrlo malo je onih kojima se ovaj prijenosnik neće svidjeti.

Rad u Windowsima

Kako je Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnik vrlo svestran, takav je i rad u Windows 8.1 operativnom sustavu. Sjećate se, pričali smo kako postoje različiti načini rada i u različitim orijentacijama. Model koji smo imali na testu imao je Windows 8.1 operativni sustav, a možete odabrati i Windows 8.1 Pro. U stvari, široka je paleta mogućnosti prilikom nabavke Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnika, od procesora, memorije i SSD diskova. Sve ćemo to objasniti u nastavku.

Za početak recimo kako se operativni sustav testiranog Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnika podiže za desetak sekundi zahvaljujući brzom SSD disku od 128 GB kojeg potpisuje Samsung, a koji nam se na benchmark testu za SSD diskove pokazao kao prilično brz – čak 485 MB/s čitanje i 128 MB/s za zapisivanje. Odlične brojke. Iz “sleep” moda se vraća za 1-2 sekunde, dok se gasi tek za nekoliko sekundi. Prijenosnik radi definitivno brzo. Inače, osim SSD disk od 128 GB možete odabrati i 256 ili 512 GB.

Što se hardverske konfiguracije tiče, srce ovog prijenosnika je 2-jezgreni Intel Core i5-4200U procesor na 1,6 GHz. Jasno, pripadnik je nove 4.generacije iz Haswell obitelji, a u Turbo modu će raditi na 2,6 GHz. Ovo je jedan od onih štedljivih ULV procesora (Ultra-Low Voltage) što se osjeti i na potrošnji baterije. Naime, u nekom normalnom radu i korištenju baterija bi mogla izdržati i do 9 sati rada, što je sjajno. Inače, u procesor je integrirana Intel HD 4600 grafika (Haswell GT2), iako u deklaraciji piše 4400, no nama su testovi otkrili bolje brojke što je dobro. Inače, osim Core i5, možete odabrati i Core i3-4010U i Core i7-4500U procesor.

U Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnik koji smo imali na testu ugrađeno je 4 GB RAM-a. Po nama možda premalo, prijenosnik bi bolje disao s 8 GB RAM-a. Razlog je jednostavan – računala s procesorima srednje klase trebala bi imati više radne memorije – to se u radu osjeti, pogotovo kada pokrećete više aplikacija/prozora osjeća se lagano usporenje. Prosječni korisnici to neće primijetiti, možda tek oni zahtjevniji.

Dodatna mogućnost koju nudi tablet način rada je rotacija ekrana u svim smjerovima, odnosno u “portrait” ili “landscape” načinu rada. Ako želite, rotaciju možete blokirati posebnom tipkom koja se nalazi s bočne strane prijenosnika, a koju smo ranije spomenuli.

Možemo ukratko zaključiti kako je na Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosniku rad u Windows 8.1 operativnom sustavu ugodan. Posebno nas je oduševila slika ekrana koja je oštra, čista i s živim bojama. Radi se o jednom od najboljih ekrana koji trenutno postoje na tržištu.

Multimedija (audio i video), video igre

Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnik je prilično štedljiv prijenosnik s jedne strane, a puno vam daje s druge strane. Multimedija je na ovom prijenosniku radi besprijekorno i vrlo elegantno. Procesorska snaga je sasvim dostatna, tako da ćete uživati kako u glazbi, tako i u filmovima. Preko microHDMI izlaza možete na HDTV izvesti sliku u visokoj rezoluciji.

Web kamera je standardna od 720p i ima prilično dobru sliku, dovoljnu za ugodno video čavrljanje preko weba, primjerice preko Skypea. Slika je dosta dobra, kao i boje, ona će vas druga strana prilično dobro vidjeti. No, ponešto ovisi i o samom komunikacijskom kanalu :)

Što se tiče video igara, moramo odmah reći kako ovaj prijenosnik nije namijenjen za igranje video igara. Što se grafike tiče poslužit će vam samo integrirana Intel HD 4600 grafika, koja je dostatna tek za “casual”, odnosno neobavezno svakodnevno igranje i to ne posebno grafički zahtjevnih igara. Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 može poslužiti za gaming, ali ne očekujte puno.

Benchmark testovi

Što se tiče onih sirovih testova koji puno kažu a ništa ne govore, pogledali smo kako stoji procesor i integrirana grafika, što ćete moći vidjeti u nastavku na slikama. Prije toga osnovna konfiguracija.

Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 – konfiguracija testiranog računala:
– PROCESOR: 2-jezgreni Intel Core i5-4200U na 1,6 GHz / 2,6 GHz (Haswell), 3 MB cache
– GRAFIČKA KARTICA: Intel HD 4600 (integrirana)
– EKRAN: 13,3 inčni IPS QHD+ rezolucije od 3200×1800 točaka, osjetljiv na dodir u 10 točaka
– MEMORIJA: 4 GB RAM
– DISK: 128 GB SSD
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8.1 (64-bitni)
– POVEZIVOST: WiFi 802.11bg/n, Bluetooth v4.0, LAN

Iz testnih brojki (slike niže) nije teško zaključiti kako je Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 pravo poslovno prijenosno računalo koje će odraditi sve što od njega zahtijevate. Možda brojke i nisu neke, ali neka vas to ne zavara, u stvarnom svijetu ovaj prijenosnik radi jako dobro i to vam je puno važnija informacija od ovih suhoparnih brojki. Ne preporučujemo ga za video igre.

Predinstalirani softver

I Lenovo je jedna od kompanija koja svojim korisnicima nudi pregršt korisnog softvera koji se nalazi instaliran na računalu, kako onog sistemskog i sigurnosnog, tako i posebnih aplikacija koje će u potpunosti iskoristiti mogućnosti Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnika i to u svim pozicijama.

Predinstalirani softver je podijeljen u četiri kategorije:
1. Produktivnost i multimedija
•    Microsoft Office 365 Home
•    Premium 30-dnevna probna inačica
•    Lenovo® pohrana podataka u oblacima
•    CyberLink YouCam

2. Posebno naručen softver
•    Phone Companion
•    Yoga Camera Man
•    Yoga Chef
•    Yoga Photo Touch

3. Sigurnost i podrška
•    McAfee® Internet Security™ (30-dnevna besplatna probna uporaba)
•    VeriFace® Pro
•    OneKey® Recovery

4. Internet rješenja
•    Zinio® Online Newsstand
•    Skype™
•    Amazon Kindle za računalo

Vjerujemo da ćete među softverskim rješenjima pronaći vrlo korisnih sitnica i za vaše svakodnevne potrebe.

Zaključak

Na kraju ovog testa moramo priznati kako je Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 jedan od najsvestranijih i najljepših prijenosnika koji smo imali na testu. Dizajnerski je lijep, možete ga postaviti u različite položaje i iskoristiti sve njegove mogućnosti na najbolji način. Izuzetno smo počašćeni što smo prvi u Hrvatskoj dobili priliku testirati ovaj odličan komad hardvera.

Ono što svakako treba istaknuti na ovom ljepotanu je odličan ekran, četiri radna moda od kojih je jedan i tablet mod, tipkovnicu koja ima pozadinsko osvjetljenje i vrlo brzi SSD disk. Isto tako, baterija je vrlo izdržljiva tako da bi trebala biti dostatna za 8-satni radni dan. I više.

Kako niti jedan uređaj nije savršen, i ovom smo morali pronaći neke mane. Moramo priznati kako je to bilo vrlo teško, ali ako ćemo nešto zamjeriti to je onda pretvrda tipkovnica s premalim hodom tipki i samo 4 GB RAM-a.

Ono što će sigurno privući brojne korisnike je njegov izgled, lijepa zagasito narančasta boja (dolazi i u sivoj boji), te njegova svestranost. S Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnikom na stolu ćete sigurno biti primijećeni i očekujte salvu pitanja o tome kako radi, gdje ste ga kupili, koliko košta i što sve može.

Na pitanje o cijeni vam možemo odgovoriti odmah. Dok smo pisali ovu recenziju nije još bio u prodaji u Hrvatskoj. No, samo za naše posjetitelje saznajemo kako će se u prodaji pojaviti od 20. siječnja 2014. godine po cijeni od oko 9.000 kuna (za ovu testnu konfiguraciju), službena cijena još nije formirana. Puno ili malo? Procijenite sami, ali odmah ćemo vam reći kako ima pregršt modela konkurentskih proizvođača koji koštaju osjetno više a mogu puno manje. Yoga je ipak – Yoga :)

Ako planirate kupiti novo poslovno računalo koje je lijepo i koje može poslužiti i za multimediju i kao tablet, ne tražite dalje, preporučujemo Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnik. Više informacija potražite u dućanu.

+ Hvalimo
+ dizajn
+ Yoga način otvaranja u 360 stupnjeva
+ odličan QHD+ ekran (3200×1800 točaka)
+ brz i usklađen rad hardvera
+ 4 različite pozicije rada
+ tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem
+ baterija

– Zamjeramo
– tvrđa tipkovnica s premalim “hodom” tipki
– samo 4 GB RAM-a
– kamera je samo HD (zašto ne FHD?)

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 8,4 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  7+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.