Lenovo Yoga 2 11 – mala 11,6 inčna Yoga radi kao veliki prijenosnik!

Fotografija članka: Lenovo Yoga 2 11 – mala 11,6 inčna Yoga radi kao veliki prijenosnik!

Sa svojim posebnim načinom otvaranja “do kraja”, Yoga modeli su brzo postali poznati širom svijeta. Prvi u Hrvatskoj isprobavamo Lenovo Yoga 2 11 prijenosnik!

Oglas

Premijerno je predstavljen na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu (CES 2014) u siječnju ove godine. Prvi smo u Hrvatskoj dobili priliku isprobati novu Yogu i uvjeriti se koliko je ona dobra. Naime, radi se o prijenosniku “ispod 500$”, tako da nas je posebno zanimalo koliko zaista ovaj prijenosnik vrijedi. Na prvi pogled nam se Lenovo Yoga 2 11 svidjela, no nas je zanimalo što se nalazi ispod njegove lijepe površine. Isto tako, podsjetit ćemo vas kako smo još u siječnji testirali i većeg brata Yogu 2 Pro 13.3 (također prvi u Hrvatskoj!), no to je ipak viša klasa i naravno puno više košta.

Iako su ova dva prijenosnika iz iste Yoga obitelji, po vanjskom izgledu su vrlo slični ali su u stvari prilično različiti, što se osjeti i u cijeni. Ono što već i vrapci znaju na granama, Lenovo je za Yoga modele posebno patentirao način otvaranja (šarke) – Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 se može otvoriti ne do 180, nego do čak 360 stupnjeva, tako da se tipkovnica nalazi s donje strane – nema brige, tada se isključuju sve tipke, što ćemo vam kasnije pokazati u video prilogu.

Kako god bilo, jedan od prvih primjeraka u svijetu se pojavio i u našoj redakciji, a mi ćemo ga s dužnim poštovanjem pregledati sa svih strana i vidjeti što nam donosi ovaj maleni fleksibilni ljepotan i vrijedi li uloženog novca.

Nećemo više “časiti časa”, vrijeme je da ga izvadimo iz kutije i seciramo na našem operacijskom stolu. Držite se, polijećemo…

Lenovo Yoga 2 11 recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Yoga je Yoga. Lenovo je s ovom serijom zaista pokrenuo neku vrstu revolucije u proizvodnji hibridnih prijenosnika, ali na malo drugačiji sebi svojstven način. Dok kod većine hibrida možete odvojiti ekran od tipkovnice, u Lenovu su mislili kako je puno korisnije okrenuti tipkovnicu s donje strane, barem uvijek znate gdje se nalazi. A s obzirom da Lenovo na svojim uređajima ima neke od najkvalitetnijih i najljepših tipkovnica na tržištu, logika im je… logična.

Model koji smo dobili na test je (na žalost) crne boje, iako se u prodaji nalaze srebrni i narančasti model. Sjećate se, prethodnu smo Yogu imali u narančastoj boji. Odlično joj stoji, po nama puno bolje nego crna. Čak su nam neki posjetitelji sugerirali kako bi bilo jako dobro i da postoji model ljubičaste boje. No, to je neka sasvim druga priča. Bitno je znati – možete kupiti i narančasti model.

Na poklopcu ekrana se u gornjem lijevom dijelu nalazi prepoznatljiv Lenovo logo srebrne boje, kao i šarke koje se nalaze u dnu ispod ekrana. Crno/srebrna kombinacija mu dobro stoji. S donje strane su standardno četiri gumirane nožice koje sprječavaju klizanje prijenosnika dok radite. Isto tako, u lijevom idesno dijelu s donje strane se nalaze i zvučnici. Kako rade, o tome ćemo kasnije.

S lijeve se strane Lenovo Yoga 2 11 prijenosnika nalazi ulaz za punjač (žute boje), USB 3.0 ulaz, višestruki čitač SD kartica (2-u-1), te microHDMI video izlaz. S desne smo strane pronašli tipku za paljenje i gašenje, tipku za pojačavanje i stišavanje zvuka, zajednički ulaz za slušalice i mikrofon, te još jedan USB 2.0 ulaz. Vjerujemo da vas ne treba posebno podsjećati kako broj USB ulaza (pa i USB 3.0) možete povećati kupovinom USB huba.

Kad već analiziramo njegove dimenzije spomenimo kako je širok 29,72 cm, dubina mu je 20,63 cm, te je debljine 1,7 cm. Težak je 1,45 kilograma. Sve u svemu, kompaktnog je izgleda, čvrstog i robusnog kućišta od fino obrađenog aluminija, tako da će se na prvi pogled svidjeti svima. Ma, svidjet će vam se i na drugi pogled. I treći.

Ekran, tipkovnica i touchpad

Kad smo ga otklopili prvo što smo ugledali su naravno tipkovnica i ekran. Kad već spominjemo ekran recimo kako se radi o 11,6 inčnom IPS ekranu HD rezolucije (1366×768 točaka). Ima široki kut gledanja (178 stupnjeva) i podržava multitouch odnosno istovremeni rad s čak 10 prstiju.

Iznad ekrana se nalazi HD web kamera (720p), a ispod ekrana ćete pronaći fizičku “Windows” tipku koja vas vraća na početno “metro” sučelje Windows 8 operativnog sustava. Ispod ekrana je naravno tipkovnica, poznata “AccuType” sa zaobljenim i uvijek nasmiješenim “smajli” tipkama i odmaknutih jedna od druge za ugodno tipkanje. S obzirom na dimenzije prijenosnika u Lenovu su morali napraviti kompromis i skratiti hod tipki, tako da je tipkanje ponešto tvrđe nego što volimo. Dakle, kratkog su hoda i s tvrdim dnom. U svakom se slučaju trebate naviknuti na njih, no nakon perioda navikavanja vjerujemo da ćete moći prilično brzo tipkati. Eh, da, nema pozadinskog osvjetljenja tipki. Šteta.

Ispod tipkovnice se nalazi touchpad koji je u skladu s okolnom bojom – srebrni. Dakle, i okvir tipkovnice, kao i odmorište za ruke su srebrne boje, koja se jako dobro uklapa u crni okoliš. Touchpad je nešto niži od okoline, napravljen je od jednog dijela, te je vidljiva tek jedna crta koja odjeljuje lijevu od desne tipke. Inače, Lenovo je osjetno napredovao u razvoju touchpada s čim su prije godinu-dvije imali problema i kod elitnih modela. Ovaj odlično odrađuje svoj posao, makar Lenovo Yoga 2 11 nije visoka klasa prijenosnika. Isto tako, podržava multitouch i to je dobro.

I ovaj dio Lenovo Yoga 2 11 prijenosnika je odrađen korektno i nemamo tu nekih značajnih zamjerki. Ono što nam se svidjelo je jedna nova funkcija na tipkama, a koja vam omogućuje prebacivanje iz jednog prozora u drugi (inače Alt + Tab) pritiskom samo na jednu tipku – F8.

Isto kao i njegov veći brat, Lenovo Yoga 2 11prijenosnik se može otvoriti za punih 360 stupnjeva. Ovaj ćete patent pronaći samo na Lenovo prijenosnicima i jedinstven je u svijetu. Ako nas pitate vrlo je praktičan. Upravo ovakav način otvaranja omogućuje i različite načine rada (Lenovo Transition) – kao prijenosno računalo, prezentacijski mod, “šator” mod (npr. i kao okvir za slike), te tablet način rada (otvoren u punih 360 stupnjeva. Tada se tipkovnica nalazi s donje strane i automatski se isključuje tako da se ne može dogoditi da slučajno pritisnete neku tipku a da to niste željeli. Uglavnom, imate četiri načina rada, svi su detaljno opisani na samom računalu.

Ono što također moramo spomenuti je kako Lenovo Yoga 2 11 prijenosnik ima “aktivne šarke” – to bi u prijevodu značilo da prepoznaju koliko ste otvorili prijenosnik, što će vam ispisati i na ekranu. Nikako ne propustite pogledati video niže, sve ćemo vam pokazati.

Kao i druge Yoge, i Lenovo Yoga 2 11 pruža veliku slobodu rada i fleksibilnost. S ovim prijenosnikom hoćete /nećete bit ćete viđeni. Samo ga naglo otvorite do kraja, vidjet ćete kako će svima oko vas ispadati oči, definitivno…

Rad u Windowsima

Na Lenovo Yoga 2 11 prijenosniku je instaliran Windows 8 operativni sustav. Iako ima klasični tvrdi disk (HDD) prijenosnik radi iznenađujuće brzo, što znači da je vrlo dobro optimiziran sklad između hardvera i operativnog sustava. Inače Windowsi se podižu za 15-20 sekundi, gasi se za 10-15 sekundi, a iz “sleep” moda se vraća praktički trenutno, za sekundu dvije.

Kao i kod većeg brata, i Lenovo Yoga 2 11 je dostupan u više inačica, tako da će cijena ovisiti o konfiguraciji. Na našem se testnom modelu nalazio jači 4-jezgreni na 2,40GHz (1333MHz, 2MB cache). Alternativno možete odabrati nešto slabiji Intel Celeron N2920 na 2,00GHz (1066MHz, 2MB cache). Nema posebnu grafiku, tako da će sav posao odrađivati Intel HD maksimalnog radnog takta od 854 MHz. Za sve osnovne stvari to vam je i više nego dovoljno, tako da ćete ugodno moći raditi, surfati Internetom, kao i gledati filmove i slušati glazbu. Ljubitelji video igara, e to neće proći, samo one najosnovnije.

U Lenovo Yoga 2 11 prijenosnik je ugrađeno 4 GB RAM-a (podržava do 8 GB). Ranije spomenuti tvrdi disk je od 500 GB i radi na 5.400 okretaja u minuti. S obzirom da se radi o klasičnom tvrdom disku, radi prilično solidno i ipak nešto brže nego što smo očekivali, što je opet vezano uz našu prethodnu priču o usklađenosti hardvera i softvera. Ako vam se čini spor možete odabrati model s hibridnim HDD/SSD diskom ili čisti SSD, ali je onda i cijena osjetno veća. Spomenimo i kako će baterija izdržati do 6 sati rada, što je prilično. Naravno, ako imate SSD disk baterija bi mogla trajati i duže.

Windows Experience Index (WEI) – indeks zadovoljstva je “zadovoljan”

Kako je na Lenovo Yoga 2 11 prijenosniku predinstaliran “čisti” Winodw 8 operativni sustav odlučili smo se pogledati i kako stoji situacija s Windows Experience Indexom (WEI), kojeg je Microsoft izbacio iz Windows 8.1 operativnog sustava, što je po nama velika greška. Još ćemo jednom ponoviti osnovnu konfiguraciju.

Lenovo Yoga 2 11 – osnovna konfiguracija testiranog prijenosnika:
– PROCESOR: 4-jezgreni Intel Pentium N3520 na 2,40GHz (1333MHz, 2MB cache)
– MEMORIJA: 4 GB DDR3L
– MONITOR: 11,6 IPS HD rezolucije (1366×768 točaka), multitouch u 10 točaka
– GRAFIKA: Intel HD integrirana
– DISK: 50 GB (5.400 okr/min)
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 (64-bitni)

Pristupili smo Windows Experience Index testiranju. Pokrenuli smo proces i nakon nekoliko minuta smo dobili slijedeće rezultate.

Evo rezultata testiranja:
– brzina procesora: 6,4
– brzina RAM radne memorije: 5,9
– radna grafika: 4,6
– 3D business i gamerska grafika: 5,7
– brzina diska: 5,9

Dakle, ukupna ocjena je ocjena “uskog grla”, a to je 4,6 (na skali od 1.1 do 9.9). Kao što smo i rekli, ovo lako i prenosivo računalo ima grafiku kao najslabiju točku, no samo u slučaju ako ćete raditi neku vido obradu ili igrati video igre. Za to će vam trebati neko drugo računalo.

Nekakav naš dojam vezano uz hardver i operativni sustav je vrlo pozitivan. uvijek morate znati zašto nešto kupujete i za što to kupujete. Lenovo Yoga 2 11 je lako prenosivo prijenosno računalo koje će odlično odraditi posao za koji je namijenjen. Gameri, šic, šic… :)

Lenovo Yoga 2 11 recenzija

Multimedija (audio i video)

Već smo nekoliko puta rekli kako je Lenovo Yoga 2 11 multimedijski prijenosnik. S donje su strane smještena dva zvučnika koji podržavaju Dolby Home Theater v4 tehnologiju. Zvuk je čist, ali možda nedovoljno jak. Istina, iskorišten je “trik” i postavljeni zvučnici s donje strane daju dodatnu dubinu jer zvuk igra ping-pong sa podlogom ispod, tako da ćete dobiti bolji osjećaj. Kvalitetu ima, nedostaje mu malo snage.

Isprobali smo nekoliko glazbenih brojeva, video priloga, sve je radilo korektno i nije bilo štopanja, zastajkivanja. Nismo to niti očekivali. Dovoljno je pogledati hardversku konfiguraciju i vidjet ćete kako je vrlo usklađena, što je dobro.

Web kamera je standardna od 720p i ima prilično dobru sliku, dovoljnu za ugodno video čavrljanje preko weba, primjerice preko Skypea. Slika je dosta dobra, kao i boje, ona će vas druga strana prilično dobro vidjeti. U svari, ovo je klasika, ne moramo previše objašnjavati.

Predinstalirani softver

Lenovo vas kao kompanija nikada neće ostaviti na cjedilu što se softverske podrške tiče. Tako ćete i u Lenovo Yoga 2 11 prijenosniku pronaći pregršt korisnog softvera, kako onog sistemskog i sigurnosnog, tako i posebnih aplikacija koje će u potpunosti iskoristiti mogućnosti ovog prijenosnika.

Predinstalirani softver: Productivity    Bespoke
– Office Home & Student 2013 (full version on select models)
– Office 2013 Trial (select models)
– Lenovo Cloud Storage
– Lenovo Veriface
– Lenovo Motion Controll
– McAffe Internet Security
– Evernote®
– Nitro Pro
– Yoga Phone Companion
– Yoga Camera Man
– Yoga Chef
– Yoga Photo Touch
– Yoga Picks

Vjerujemo da ćete među softverskim rješenjima pronaći vrlo korisnih sitnica i za vaše svakodnevne potrebe.

Zaključak

Što reći o Lenovo Yoga 2 11 prijenosniku? Uglavnom samo lijepe stvari. Simpatičan je, kompaktan, oku ugodnog dizajna koji omogućuje otvaranje za punih 360 stupnjeva. Isto tako, možete ga postaviti u različite položaje i iskoristiti sve njegove mogućnosti na najbolji način. Kao i prethodni Yoga 2 Pro 13.3 i ovaj smo prijenosnik prvi dobili na test u Hrvatskoj, što je samo dokaz da radimo dobar posao. No, koliko smo dobro odradili svoj posao ćete odlučiti vi, naši cijenjeni posjetitelji.

Ovaj će prijenosnik kupovati oni koji žele maleno i lagano, a opet moćno prijenosno računalo s fleksibilnim načinom rada. Idealan je za surfanje Internetom, rad u uredskim paketima, multimediju (glazba, filmovi, pa čak i za editiranje videa) – drugim riječima, spreman je za sve osim za video igre, eventualno one grafički vrlo malo zahtjevne.

Svidjelo nam se što su hardver i operativni sustav dobro usklađeni i sve radi onako kako treba. Ekran je vrlo solidan i mislimo kako je HD rezolucija itekako primjerena na dijagonali od 11,6 inča. I odabir procesora je po nama pun pogodak – Pentium je dovoljno jak a opet dovoljno štedljiv te baterija izdrži i do šest sati rada.

Naše zamjerke idu na račun pretvrde tipkovnice bez pozadinskog osvjetljenja, tvrdog umjesto SSD diska, te premalo Watta u zvučnicima. No, kako naš narod kaže – koliko para toliko i muzike, moralo se negdje uštedjeti kako bi se dobilo prijenosno računalo koje nalikuje na svoju skuplju braću.

Za sada ga nema još u prodaji u hrvatskoj, dok mu je preporučena cijena na svjetskom tržištu 499$ (bez poreza). Upitali smo Lenovo ured u Hrvatskoj i oni su nam rekli kako će se Lenovo Yoga 2 11 prijenosnik pojaviti u prodaji uskoro po okvirnoj cijeni od 6.000 do 8.000 kuna, ovisno o konfiguraciji. Ako nas pitate isplati li se kupovina, samo ćemo kratko reći – svakako. Kvaliteta, izdržljivost i Lenovo brand garancija su korisničkog iskustva na vrlo visokom nivou.

Više informacija potražite na službenim stranicama, uskoro i u .

Ako vas zanima naša recenzija Lenovo Yoga 2 Pro 13.3 prijenosnika, možete je pročitati ovdje:

+ Hvalimo
+ prilično solidan IPS ekran
+ usklađen rad hardvera
+ 4 različite pozicije rada (Yoga način otvaranja u 360 stupnjeva)

– Zamjeramo
– tvrđa tipkovnica s premalim “hodom” tipki, nema pozadinsko osvjetljenje
– tvrdi disk umjesto SSD-a
– zvučnici nisu dovoljno jaki

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,6 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+6=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.