Lenovo Vibe X2 recenzija – pametni telefon koji izgleda poput tortice

Pokreni i gledaj YouTube video zapis
Fotografija članka: Lenovo Vibe X2 recenzija – pametni telefon koji izgleda poput tortice

Isprobali smo još jedan Lenovo pametan telefon. Radi se o Vibe X2 modelu. Vjerujemo da mnogi čekaju saznati kakvo iskustvo mogu očekivati od uređaja koji izgleda poput tortice, ukusne slastice.

Oglas

U posljednjih nekoliko godina, s razvojem Android sustava, mnogi proizvođači pridružili su se vojsci pametnih telefona No, rijetki su oni koji nude dizajnom malo drugačije uređaje, a koji ne izgledaju svi isto, kao da su pozvani na poslovni koktel druženja s formalnim dres kodom. Lenovo Vibe X2, dizajnom se razlikuje u moru pomalo dosadnih i predvidljivih modela pametnih telefona. Za početak pogledajte osnovne tehničke parametre.

Lenovo Vibe X2 osnovna specifikacija

Dimenzije: 140.2 x 68.6 x 7.27mm
Masa: 120 grama
Zaslon: 5-inča, rezolucija 1920 x 1080 piksela
CPU: MediaTek Inc 6595m s 8 jezgri
Grafički procesor: PowerVR G600
RAM: 2GB
Interna memorija: 32 GB + podrška memorijskih kartica
Glavna kamera: 13 MP, OIS optički stabilizator slike, BSI senzor
Prednja kamera: 5 MP
Povezivanje: WiFi 802.11 b / g / n / ac, Bluetooth 4.0 sa podrškom za A2DP profil i LE, FM radio, GPS
Mreže: HSPA + 3G, 4G LTE
Baterija: 2 300 mAh
Operativni sustav: Android 4.4 KitKat
Senzori: Akcelerometar, blizina, kompas
SAR: glava – 0.612 W / kg,  tijelo 0.297 W / kg

Dizajn, ergonomija, ulazi – izlazi

Lenovo Vibe X2 ima monolitno kućište, što je danas česta pojava kod flagship modela. Visine je 140.2 mm, širine 68.6 mm i ima debljinu od 7.3 mm. Mase je 120 grama (ili poput dva jaja :) )  te tako jedan od najlakših pametnih telefona za svoju veličinu. To je točka koju cijenim. Iako je dovoljno kompaktan ali ima potpuno ravne plohe, nema zaobljene rubove i kutove pa zato nije najugodniji za držanje u ruci.

Četiri pravokutne strane izrađene su od magnezija s kompozitnim bojama tako da vizualno izgleda da je Vibe X2 napravljen od nekoliko panela, iako nije. To je samo optička varka. Naš testni model ima prvi sloj tople narančaste boje, srednji boje breskve dok zadnji sloj je boje šampanjca. Moguće je dodati i četvrti sloj stavimo li prozirnu maskicu koja dolazi u paketu. Pribrojimo li i prednji panel tada imamo ukupno pet boja.

Na vrhu se sasvim jasno može vidjeti 3.5 mm audio ulaz dok na dnu glavni mikrofon i microUSB sučelje. Ne podržava USB OTG povezivanje. Lijeva strana ima utor za SIM-karticu. Desna, tipke za uključivanje/isključivanje rada i regulaciju glasnoće. Jedna stvar koju ćete primijetiti je da su tipke iste boje poput sloja boje na kome se nalaze. Sviđa mi njihova obrađena površina koncentričnih krugova tako da ih je lakše taktilno ili vizualno razlikovati. Nedostatak im je možda malo kratak hod.

Stražnja strana je mat završne obrade s tiskanim Lenovo logotipom. Na vrhu je 13 MP kamera u pratnji LED bljeskalice i mikrofona s poništavanjem šuma. Prema dnu su otvori mono zvučnika. Nažalost, lako je prigušiti širenje zvuka u prostor kada držite uređaj u ruci ili ako je Vibe X2 položen na stolu. Na stražnjoj strani su i tri metalna kontakta za povezivanje s dodatnom Lenovo baterijom.

Prednja strana i zaslon

Prednja strana je jednostavna crna površina koju čini 71.89 % zaslon. Zaštićena je zaštitnim staklom Gorilla Glass treće generacije od površinskih ogrebotina. Okvir oko zaslona je dobro optimiziran i iskorišten. Na njegovoj gornjoj površini su slušalica, 5 MP prednja kamera, senzori osvjetljenja i blizine te LED za obavijesti (propušteni pozivi, nepročitane poruke, ostalo). Ispod su pozadinski bijelo osvijetljene tipke: Home, otvaranje izbornika i povratak. U mraku im je intenzitet svjetla dostatan, ali na dnevnom svjetlu je slabašan ma koliko da vremenski podesite trajanje osvjetljenja.

IPS LCD je visine 11.07 cm, 6.23 cm širine i 12.7 cm dijagonale. Njegova rezolucija je 1080 x 1920 piksela, što rezultira gustoćom od 441 ppi i svrstava ga u 10 – 15 % uređaja s visokom oštrinom. Ima dobre kutove gledanja, ne najbolje, i malo curi svjetlo na rubovima. U postavkama je moguće odabrati visoku svjetlinu (600 cd / m²) pri kojoj nema problema s čitljivosti na suncu ali to će utjecati na vrijeme rada baterije. Dodatno, nedostatak je automatsko prilagođavanje dinamičkog kontrasta koji povremeno ne radi dobro svoj posao pa često daje tamnu sliku, teško čitljivu na suncu. Što se tiče prikaza boja, kroz softver se njihov intenzitet može kontrolirati (zadani način, ugodan način, način za vrlo jako osvjetljenje, prilagođeno ili ručno postavljanje). Kapacitivni sloj je precizan na dodir. Podržava istovremene dodire prstima u 10 točaka i podržava rad s rukavicama.

Elektroničke komponente i njihova funkcionalnost

Vibe X2 pokreće MediaTek Inc MT6595 sustav na čipu s osam jezgri: 4 ARM Cortex-A7 jezgre na taktu 1.7 GHz i 4 x ARM Cortex-A17 na taktu 2.0 GHz. Rad jezgri podržan je  tehnologijom za postizanje ravnoteže opterećenja jezgri i kontrolu pregrijavanja te heterogenom višeprocesnom obradom velike količine podataka. Ako vam ovo zvuči nerazumljivo, evo i jednostavnijeg objašnjenja: Baš kao u svakidašnjem životu, ovisno o složenosti postavljenog radnog zadatka, dvije grupice se izmjenjuju u radu. Dok jedna marljivo radi, druga se odmara ili iz prikrajka nadgleda one koji rade, ali kada dođe šef tada svi potegnu raditi :) Kapacitet radne memorije tipa LPDDR3 i frekvencije 933 MHz, je 2 GB. Interna podatkovna memorija bez zasebne particije za aplikacije ima 32 GB od kojih sustav zauzima oko 5.5 GB. Nažalost nekih nema potporu proširenja kapaciteta za memorijske kartice. Grafički procesor je PowerVR G600, opet, nešto starijeg tipa.

U svakidašnjoj uporabi nisam primijetila neka posebna ograničenja u radu niti trzaje. Pri težem multitaskingu malo se sporo izvršava prebacivanje između zadataka ali ne dolazi do zamrzavanja ili rušenja sustava.  Za vrijeme igranja igara se razvija prilična toplina u kućištu, na što me je upozorila naša ekipa s  portala, koja obično odrađuje testove naših uređaja na igre. U AnTuTu i Velllamo benchmark testovima rezultati su postignuti nešto malo više odmodela ili bolje reći u rangu Snapdragon 801 procesora.

Lenovo Vibe X2 je opremljen s gotovo svim mogućim komunikacijskim modulima, osim NFC modulom. Budući da je na našim prostorima tehnologija minimalno funkcionalna, i nije neki veliki minus. Wi-Fi veza je uvijek stabilna. S GPS-om nisam imala problema. Za navigaciju se pokazao odličnim zbog potpore digitalnog kompasa, ali se pri tome bezobrazno brzo troši energija u bateriji.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Baterija

Baterija je kapaciteta 2300 mAh. Navedeni kapacitet baterije nije dostatan za jedan radni dan ako ste intenzivni korisnik koji u međuvremenu gleda filmove i igra igrice. Za vašu informaciju, igranje 3D igara će iscrpiti energiju za 2 sata i 40 minuta. Za manji broj kratkih dnevnih razgovora, IM poruke, malo surfanja i zavirivanja što se događa na društvenim mrežama, kapacitet će bit dostatan za jedan dan od jutarnje kavice do uzimanja kockice čokolade prije spavanja.

Setovi za uštedu energije uključuju: najnapredniji način uštede energije, ušteda energije zaslona i grafičkog procesora, onemogućavanje aplikacija kada je zaslon isključen i tempirani prekidač. Mod za najnapredniji način uštede ograničava sučelje samo na osnovne funkcije: pozive i poruke.

Telefonija

Kvaliteta glasovnih poziva je izvrsna bez obzira na okruženje u kome se nalazite. Zvukovi zvona, bez obzira na vrstu glazbe koju odaberete su dostatni da ih čujete u tihim i bučnim okruženjima, ali ćuti će ih i pokoji prolaznik na ulici :) Dok je Vibe X2 u džepu ili torbici može se koristiti senzor udaljenosti za onemogućavanje nehotičnih radnji, poput biranja brojeva te aktivirati pojačavanje zvuka zvona. Podizanjem Vibe X2 do uha uspostavlja se automatski odgovor na dolazni poziv i/ili utišava zvuk zvona. Sviđa mi se i mogućnost pametnog mirovanja prilikom koje će se zaslon osvijetliti kada ga pogledate. Putem anti-spam aplikacije je omogućeno blokirati neželjene brojeve za pozive i SMS poruke, stvoriti bijelu ili crnu lista i blokirati noćne pozive za nesmetani san.

Android 4.4.2 i Vibe 2.0 UI

Lenovo Vibe X2 je opremljen VIBE UI 2.0 modificiranim na temelju Androida 4.4.2 sustava. Detalje sučelja sam opisala u recenziji i da se ne ponavljam, osvrnuti ću se samo na osnovne elemente. Stupanj personalizacije sučelja kroz teme, fontove, postavljanje profila za određenu wi -fi mrežu ili okolnosti itd. je na najvećoj razini. U osnovnom obliku sučelje može bit prikazano na bijeloj i crnoj pozadini. No, ako upotrijebite crnu pozadinu imati će te problema s kamerom. Moći će te fotografirati samo uporabom filtra jer se osnovna aplikacija ne želi pokrenuti. Radi li se o bugu ili je to problem samo na testnom modelu, ne mogu ništa tvrditi.

Sve aplikacije su postavljene na početnim zaslonima u obliku prečaca ili widgeta. Uključeno je automatski razmještaj ikona u kojem se nakon otvaranja sve ikone razmještaju redom od gornjeg lijevog kuta. U području centra za obavijesti moguće je dodati raspored iz kalendara u padajući izbornik ispod seta brzih postavki proširivih u tri reda. Vibe X2 dolazi uz nekoliko predinstaliranih igara (neke su samo demo inačice), zatim sa svim aplikacijama za društvene mreže, preglednikom datoteka i setom opcija za sigurnost. Anti virusna aplikacija je zasnovana na NQ Mobile rješenju.

 

Foto – video

Prednja kamera senzora 5 MP otvora f/2.4 daje fotografije rezolucije 2560 × 1920 točaka i može snimiti video u punoj HD rezoluciji. Ima mod za uljepšavanje, a okidač se aktivira po potrebi treptajem.

Primarna kamera Vibe X2 ima CMOS BSI 13 MP senzor s 5 elemenata leće otvora f /2.2 podržan LED bljeskalicom, autofokusom, fokusom osjetljivim na dodir, 4 x digitalnim zoomom i digitalnim stabilizatorom slike. Maksimalna rezolucija snimljenih fotografija u slučaju glavne kamere je 4160 x 3120 točaka u 4: 3 modu dok u 16: 9, 4096 x 2304 točaka.Fokus je prilično usporen za snimanja objekata iz neposredne blizine, ali problem se pojavljuje kod izoštravanja standardno udaljenih objekata kod snimanja u 4:3 formatu. Snimate li u 16:9 formatu, samo povremeno će proces fokusiranja raditi nepodopštine. Od opcija za snimanje uključen je HDR način rada, snimanje panoramskih fotografija, promjene scena i odabir specijalnih efekata. Okidanje se može provesti i dvostrukim pritiskom na Home tipku.

Na dnevnom svjetlu fotografije su u redu svojom oštrinom i prikazom boja, ali u zatvorenom prostoru kvaliteta se dosta gubi. Na sreću, postoji i ručni odabir parametara za snimanje, ali one puno ne pomažu pri snimanju u nožnim uvjetima. Bljeskalica radi u redu. Ništa posebno u odnosu na druge modele u srednjem cjenovnom rangu.

Za snimanje video isječaka tu je uključena maksimalna rezolucija od 1080p pri 30fps.

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

Zaključak

Lenovo Vibe X2 ima vrlo dobar hardver i atraktivan dobro osmišljen dizajn koji bi mogao posebno privući pripadnice ljepšeg spola. Korisničko sućelje odlikuje niz opcija za podešavanje elemenata sučelja i rada pa čak i više nego što očekujemo kao korisnici. Fotoaparat je pristojan. Baterija zbog snažnijeg procesora i 5 inčnog zaslon je slabog kapaciteta za korisnike koji neprestano rabe mobilni uređaj na dnevnoj bazi ili igraju igrice.  Ali ako ste korisnik koji umjereno koristi svoj uređaj te uz kombinaciju nekog štednog načina rada možete biti mirni. Neke nepodopštine koje sam uočila u radu mislim da će bit riješene dolaskom nadogradnje na Android 5.0 – Lollipop inačicu. Ukratko, Lenovo Vibe X2 vrijedi pogledati ako želite dobar pametni telefon. U vrijeme pisanja recenzije cijena za uređaj iznosi 2.999,00 kn.

Hvalimo:
+svjež dizajn
+kvaliteta izrade
+neće kliziti iz ruke
+snažan procesor
+zaslon
+Wi-Fi dual – band
+4G podrška
+podrška za rad s rukavicama
+zaštitna folija za ekran i  maskica  u paketu

Nedostaci:

-autonomija baterije za ovisnike o mobitelima :)
-prednja kamera nema autofokus
-nema NFC
-nema utor za memorijske kartice ( za neke korisnike)
-ne podržava USB OTG povezivanje ( za neke korisnike)
-hirovitost fokusa
-pad kvalitete fotografija u slabim svjetlosnim uvjetima

Reproduciraj audiovizualni sadržaj

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 9 za Dizajn
Ekran
Ocjena 9 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 8 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 6 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 8 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 8 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 9 za Povezivost
Baterija
Ocjena 6 za Baterija
Video igre
Ocjena 8 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 6 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 8 za Naš dojam

7.73

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: "Da bi bili neodoljivi morate biti drugačiji", svojedobno je izjavila Coco Chanel. Zato mislim da Lenovo Vibe X2 je odličan izbor pametnog telefona za cure jer osim atraktivnog dizajna je dovoljno snažan, svestran model i trebao bi zadovoljiti sve potrebe za komunikacijom. Da, osim što je lagan nije prevelik za žensku ruku.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  5+7=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.