Lenovo unatoč većim poslovnim izazovima profitabilno poslovao

Fotografija članka: Lenovo unatoč većim poslovnim izazovima profitabilno poslovao

Unatoč unutrašnjim i vanjskim izazovima, koji su utjecali na prihode, tvrtka Lenovo bilježi stabilno i profitabilno poslovanje na području osobnih računala. Objavili su rezultate poslovanja za četvrti kvartal i cijelokupnu 2015/2016 godinu.

Oglas

Lenovo grupa je objavila rezultate za četvrti kvartal i za cjelokupnu financijsku godinu završno s 31. ožujka 2016. U proteklom je razdoblju, unatoč unutrašnjim i vanjskim izazovima koji su utjecali na prihod, tvrtka Lenovo osnažila svoje temeljno poslovanje na području osobnih računala, poboljšala svoju troškovnu strukturu i zaštitila svoj profit. Prihod tvrtke Lenovo je iznosio 9,1 milijardi američkih dolara, što je smanjenje od 19 posto u usporedbi s prethodnom godinom, dok je godišnji prihod iznosio 44,9 milijardi, što predstavlja smanjenje od tri posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine.

Istodobno, najveći program rekonstrukcije u povijesti tvrtke Lenovo osigurao je u drugoj polovini godine bolju troškovnu strukturu i uštedu u iznosu od 690 milijuna američkih dolara. Godišnji gubitak, prije oporezivanja, iznosio je 277 milijuna dolara. Neto dobit je za četvrti kvartal porasla na 180 milijuna američkih dolara, što je rast za 80 posto u usporedbi s prethodnom godinom, dok godišnji neto gubitak iznosi 128 milijuna američkih dolara, čak i nakon bezgotovinskih računovodstvenih naknada vezanih uz spajanja i preuzimanja u iznosu do 330 milijuna dolara.

Unatoč unutrašnjim i vanjskim izazovima, te prolasku kroz proces restrukturiranja i reorganizacije, Lenovo je ostvario sljedeće operativne i financijske rezultate:
•    Osnažena pozicija lidera na tržištu osobnih računala uz snažan profit i rekordan tržišni udio, porast od 1,3 boda na 21 posto.
•    Rekordan tržišni udio na tržištu tableta, rastući brže od tržišta, zauzimajući treće mjesto na tržištu s gotovo 11 milijuna jedinica isporučenih tijekom godine.
•    Na području Enterprise zabilježen je porast prihoda na godišnjoj razini od 73 posto, šesti kvartal za redom s operativnom dobiti i snažnom izvedbom na tržištima u razvoju i u Kini.
•    Na području mobile poslovanja ostvaren je dvoznamenkasti rast na tržištima u razvoju – 96 posto u regiji Azija Pacifik, 83 posto u EMEA regiji i 46 posto u Latinskoj Americi.
•    Rekordna izvedba Ecosystem and Cloud Services Group, pri čemu se utrostručio prosječan broj mjesečnih korisnika i sada iznosi više od 200 milijuna, dok godišnji prihod doseže više od 200 milijuna dolara.
•    Tvrtka Lenovo uvrštena je na Interbradovu listu Top 100 brands.
•    Prave inovacije na izvrsnim proizvodima – koje pokreću poslovanje. Tvrtka je osvojila 66 nagrada na CES-u i 23 nagrade na MWC konferenciji.

Foto:

Bruto dobit za cijelu godinu iznosi 6,6 milijardi američkih dolara što predstavlja smanjenje od 1 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Bruto dobit u četvrtom kvartalu iznosila je 1,5 milijardi američkih dolara, što je pad od 15 posto. Bruto marža iznosila je 14,8 posto i 16, 6 posto za cijelu godinu odnosno za kvartal. Operativni gubitak za cijelu fiskalnu godinu iznosio je 62 milijuna američkih dolara, dok je profit u kvartalu bio 248 milijuna američkih dolara, što predstavlja porast od 95 posto u usporedbi s četvrtim kvartalom prethodne godine. Osnovna dobit po dionici za četvrti kvartal iznosila je 1,63 američka centa ili 12,67 honkonških centa; osnovni gubitak po dionici za cijelu fiskalnu godinu iznosio je 1,16 američkih centi ili 9 honkonških centi. Upravni odbor tvrtke Lenovo objavio je konačnu dividendu u iznosu od 2,64 američka centa ili 20,5 honkonških centi po dionici za fiskalnu godinu, završno s 31. ožujka 2016.

Odlučne aktivnosti koje smo poduzeli sredinom godine omogućile su nam zaštitu profitabilnost u posljednjem kvartalu, unatoč izazovnim uvjetima na području ekonomije i industrije koji su utjecali na naše poslovanje. Naše temeljno poslovanje vezano uz osobna računala održali smo snažnim, stalno poboljšavali profitabilnost na području entreprisea te vidjeli pozitivne pomake na nekim ključnim tržištima pametnih telefona. Suočeni s operativnim izazovima u poslovanju poduzeli smo niz proaktivnih aktivnosti, što podrazumijeva donošenje ključnih odluka na području organizacije, liderstva, proizvoda i kanala, a sve kako bismo ostvarili rast na području mobilea i usvojili novi multi-business operativni sustav koji će nam omogućiti produktivnost i kreativnost svakog poslovanja. Istodobno, integrirat ćemo naše tradicionalno snažne uređaje za krajnje korisnike s novim sposobnostima na području clouda i infrastrukture kako bismo iskoristili prilike na području Device + Cloud.
– Yang Yuanqing, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Lenovo

Naglasci:

•    Prihod za cijelu godinu iznosio je 44,9 milijarde američkih dolara što je smanjenje od 3% u odnosu na prethodnu godinu. U četvrtom kvartalu prihod je iznosio 9,1 milijardi američkih dolara što predstavlja smanjenje od 19% u odnosu na prethodnu godinu.
•    Restrukturiranjem je osigurano 690 milijuna američkih dolara u drugoj polovini godine, uz očuvanje profita.
•    Gubitak prije oporezivanja za cijelu godinu iznosio je 277 milijuna dolara; dobit prije oporezivanja za četvrti kvartali iznosila je 193 milijuna dolara, što je porast od 86% u odnosu na prethodnu godinu.
•    Neto gubitak za cijelu godinu iznosio je 128 milijuna američkih dolara, neto dobit za četvrti kvartal iznosio je 180 milijuna američkih dolara što je porast od 80 posto u odnosu na prethodnu godinu.
•    Osnovni gubitak po dionici za cijelu godinu iznosio je 1,16 američkih centi ili 9 honkonških centi.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.