Lenovo ThinkPad X1 Carbon recenzija – braćo moja mila, karbonizirajte se!

Fotografija članka: Lenovo ThinkPad X1 Carbon recenzija – braćo moja mila, karbonizirajte se!

Kratko i jasno – Lenovo ThinkPad X1 Carbon je vjerojatno najbolje prijenosno računalo koje smo imali na testu. Braćo moja mila, tko ga ne bi poželio!

Oglas

Kada na testu imate prijenosno računalo koje vrijedi više od 2.000 eura, tada mu se morate pokloniti. Iskreno, od Lenovo ThinkPad X1 Carbon prijenosnika zaista očekujemo puno, s obzirom na njegovu cijenu i najave koje jednostavno “top of the top”. Ne moramo posebno spominjati kako smo ga prvi dobili na test u Hrvatskoj, a najradije ga ne bi niti vratili. Zašto? Saznat ćete u nastavku.

Lenovo ThinkPad je serija prijenosnih računala koja je u prvom redu namijenjena poslovnim ljudima. Kako znaju reći u Lenovu, oni koji kupuju ThinkPad znaju zašto ga kupuju. I ovaj model Lenovo ThinkPad X1 Carbon je zadržao sve one najbolje karakteristike svojih prethodnika, a u duhu novog vremena je dizajniran tako da se uklapa i u modernije dizajnerske zahtjeve. Još jednom podsjećamo kako je ovo prijenosno računalo za poslovnjake koji žele biti viđeni s jedne strane, za s druge strane žele da njihov posao funkcionira besprijekorno. Sve su to sinonimi za Lenovo ThinkPad X1 Carbon kojem u našem detaljnom testu praktički i gotovo da i nismo uspjeli naći mane.

Iako je ovo poslovno prijenosno računalo visoke kvalitete, vjerovali ili ne uspjeli smo pokrenuti i neke video igre. Dragi naši poslovnjaci, uz toliki silan posao nekada se treba i odmoriti, a Lenovo ThinkPad X1 Carbon će vam pružiti i tu dimenziju. Isto tako ćemo reći kako ovaj prijenosnik nije multimedijsko računalo, no na njemu multimedija radi besprijekorno (filmovi, video, glazba, obrada videa, zahtjevnija grafička renderiranja), čak i bolje nego kod nekih prijenosnika koji se definiraju kao “multimedijski”. Ipak, vrijedi spomenuti kako Lenovo i za one koji su izraziti konzumenti multimedije ima odgovor – ako ste multimedijski orijentirani i patite više na dizajn onda vam preporučujemo prijenosnik, a za poslovnjake definitivno preporučujemo Lenovo ThinkPad X1 Carbon, kako zbog njegovog klasično/modernog izgleda, tako i zbog snažnog hardvera i izuzetno robusnog kućišta.

Sve u svemu, u samom uvodniku ove recenzije ne trebamo puno trošiti riječi. Samo ćemo reći kako je Lenovo ThinkPad X1 Carbon najbolje prijenosno računalo koje smo testirali u našoj “radionici snova”, definitivno bez konkurencije. No, definitivno je i najskuplje. U IT branši itekako vrijedi ona narodna –  koliko para toliko muzike. Prvi u Hrvatskoj smo u rukama imali ovaj sjajni prijenosnik kojeg smo brzo zavoljeli. Kako i ne bi…

Lenovo ThinkPad X1 Carbon recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Kako smo mogli zaključiti Lenovo je dizajniranjem novog Lenovo ThinkPad X1 Carbon prijenosnika pokušao pomiriti dva svijeta – laptope i ultrabookove. Prvi naziv više koristimo za klasična prijenosna računala s ekranima od 14 i više inča, s rezolucijama uglavnom HD (sve češće i FUll HD), te debljine oko 3 centimetra i težine između 2 i 2,5 kilograma. To bismo danas nazvali klasika. Drugi je svijet ultrabook manjih i lakših prijenosnika koji su svojevrsni nasljednici nekadašnjih netbookova, no s puno jačim hardverom i osjetno većim rezolucijama ekrana (netbookovi su bili 10,1 inčni). Ipak, po svojim karakteristikama Lenovo ThinkPad X1 Carbon možemo smjestiti u klasu tankih, laganih i hardverski moćnih ultrabookova.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon ima sve ono najbolje iz oba svijeta, svijeta laptopa i ultrabooka. Model koji smo imali na testu ima ekran veličine 14 inča vrlo visoke rezolucije (o tome detaljnije kasnije) s jedne strane, a tanki i lagani dizajn s druge strane. Pri tome je vrlo čvrsto i izdržljivo, što je vrlo važna karakteristika ako ste velik dio radnog vremena provodite na putu. Tako je nastalo Lenovo ThinkPad X1 Carbon, prijenosnik kojeg svi žele. Ako imate prilike isprobajte ga u nekom Lenovo dućanu, mislit ćete isto kao mi, u to nema sumnje.

Površinska ploča sa stražnje strane je crne boje, kao i cijelo prijenosno računalo. U gornjem desnom uglu se ističe Lenovo logo, a u suprotnom kutu (gore lijevo) nalazi se ThinkPad logo, s poznatom crvenom svjetlećom diodom koja daje – “točku na i”. Ono što odmah moramo reći kako je cijelo kućište Lenovo ThinkPad X1 Carbon prijenosnika, kao što to njegovo ime i sugerira, napravljeno od čvrstih i laganih karbonskih vlakana prema vrlo rigoroznim vojnim specifikacijama i otporan je na sve – prašinu, vibraciju, toplinu, hladnoću, visinu, vodu i vlagu. Inače, karbonsko kućište daje vrlo ugodan osjećaj pod prstima, a sviđa nam se što je boja “matirana”, odnosno nema nikakav odsjaj, odnosno odbljesak.

Još ovako zaklopljeno okrenuli smo ga s donje strane i pronašli ventilacijske izlaze u gornjem lijevom uglu. Iako nam ne djeluju veliki i možda ćete u prvom trenu imati osjećaj kako će se ovo prijenosno računalo pretjerano zagrijavati, to nije tako. Unatoč moćnom 4-jezgrenom i7 procesoru iz najnovije “Haswell” obitelji, Lenovo ThinkPad X1 Carbon radi prilično pristojno bez nepotrebnog pretjeranog zagrijavanja. Nešto više se zagrijavao dok smo isprobavali video igre, no sve je to bilo u granicama normalnog. Svidjelo nam se što su rubovi blago zaobljeni prema gore, tako da su u Lenovu iskoristili tu činjenicu i s lijeve i desna strane (upravo u tim podignutim rubovima) smjestili zvučnike koji rade odlično (i o tome nešto kasnije). Ono što smo također primijetili je sedam šarafa s kojima možete odstraniti cijelu stražnju ploču i vrlo lako pristupiti svim dijelovima, ukoliko primjerice želite povećati kapacitet SSD diska, dodati RAM memorije i slično. No, s ovom snagom teško da ćete to trebati.

Što se ulaza i izlaza tiče s lijeve se strane nalazi ulaz za punjač, microHDMI video izlaz, mini Display Port, USB 3.0 ulaz te izlaz za slušalice. S desne smo strane na testiranom modelu pronašli još jedan USB 3.0 ulaz, Audio/Mic Combo OneLink Dock, te ventilacijski izlaz koji je spojen s onim donjim. Moramo napomenuti kako se ulazi i izlazi mogu ponešto razlikovati od modela do modela.

Dizajnerski gledano, Lenovo ThinkPad X1 Carbon je vrlo tanak i kao što smo već rekli, blago zaobljen odozdo prema gore, što se posebno vidi na donjoj površini. Ovakav dizajn osigurava i bolje hlađenje. Naime, Lenovo je upravo za ovaj model patentirao novu tehnologiju efikasnog odvođenja toplinske energije iz samog prijenosnika tako da se neće događati ranije spomenuto pregrijavanje. Mi smo dobili upravo drugačiji osjećaj kako je prijenosnik hladniji nego što bi očekivali, pa čak i kod zahtjevnijih zadataka koji iziskuju veće korištenje procesora odnosno grafike. Pri to me je ventilator vrlo tih i pri intenzivnijem radu, što je vrlo po nama važna karakteristika.

Kada smo već spomenuli dimenzije, recimo kako je Lenovo ThinkPad X1 Carbon ultrabook tanak samo 17,72 milimetara, odnosno najtanji je ThinkPad ikad napravljen.
Evo i dimenzija:
– 33,09 cm x 22,71 cm x 1,39 cm (naprijed) odnosno 2,01 straga
– težina: od 1,273 kilograma (na više)

Prvi dojam koji smo stekli o Lenovo ThinkPad X1 Carbon ultrabooku je vrlo, vrlo pozitivan. Jednostavno odiše kvalitetom u luksuzom. Iskreno, ništa manje od njega nismo niti očekivali. A što se nalazi ispod poklopca?

Ekran, tipkovnica i touchpad, još nešto?

Prvo što ćemo analizirat i je vrlo kvalitetni IPS ekran koji je 14 inčni, osjetljiv je na dodir u 10 točaka (multitouch) i vrlo visoke WQHD rezolucije od čak 2560×1440 točaka, te ima široki kut gledanja (178 stupnjeva). Slika je oštra i jasna, osvjetljenje je čak 300 nita. Također moramo spomenuti i kako je ovaj ekran i anti-refleksijski, što znači da neće biti onog neugodnog pozadinskog odbljeska. Inače, u ponudi je dostupan i ekran s HD+ rezolucijom (1600×900 točaka), mi smo srećom dobili onaj puno bolji. Sjajan je, i tu više ništa ne treba dodati. Iznad ekrana je web kamera HD rezolucije od 1,3 MP koja je i više nego dostatna za video konferencije.

Ono što nam je uvijek vrlo važna karakteristika na prijenosnim računalima, pogotovo ako puno radite, to je tipkovnica. Lenovo ThinkPad X1 Carbon se može pohvaliti zaista vrhunskom tipkovnicom d poznatim “thinkpadovskim” Trackpointom, odnosno onom poznatom crvenom točkicom u pet smjerova.  koju mnogi rado koriste u kombinaciji s gornjim dijelom touchpada ispod tipkovnice. Drugim riječima, kretati se po ekranu možete na dva načina – korištenjem Trackpointa ili touchpada. U stvari, postoji i onaj treći – tapkanjem po ekranu koji je naravno osjetljiv na dodir.

Sama je tipkovnica je dizajnirana u poznatom “island style” izgledu, po nama jedna od najboljih tipkovnica na tržištu. Tipke su upravo prave dubine, vrlo brzo reagiraju po cijeloj površini i normalne su veličine. Uz to, imaju i pozadinsko osvjetljenje čiju snagu možete podesiti, što nam se također svidjelo. Kao i kod drugih testova i ovu smo tipkovnicu isprobali na određenom tekstu koji smo ukucali i doslovno je posao na ovom prijenosniku užitak. Dobro “osjetite” tipke, imaju i onaj blagi specifičan “klik” koje imaju sve kvalitetnije tipke. A i ako udarate malo jače, sve će to ona dobro podnijeti. Dovoljno je čvrsta i robusna s jedne strane, a dovoljno osjetljiva i meka za ugodan rad. Ovo je jedna od najboljih tipkovnica na kojoj smo imali svoje “prste”.

Ispod tipkovnice se nalazi touchpad, ili miš na laptopu, kako ga neki zovu. Kako je ovo ThinkPad, i sami već znate kako se osim cijele dodirne površine sastoji od dvostrukog para tipki – gornje koje ćete koristiti u kombinaciji s Trackpointom, te donje “standardne”. Dodirna površina se sastoji od jednog komada, jedino je gornji dio “iscrtan” oznakama. Primijetit ćete i NFC oznaku, tako da se ovaj prijenosnik može pohvaliti i bežičnom Near Field Communication vezom.

S obzirom da Lenovo ThinkPad X1 Carbon nije obično prijenosno računalo, na njemu ćete pronaći i neke dodatne funkcionalnosti. Ono što smo prvo primijetili desno od tipkovnice je biometrijski čitač otisaka prstiju (popraćen odgovarajućim softverom) koji samu sigurnost korištenja ovog prijenosnika podiže u visoku klasu. Možete odabrati hoćete ga koristiti prijavom pomoću vašeg otiska prstiju ili klasično zaporkom, na vama je izbor. Uglavnom sigurnost je na vrlo visokom nivou i to je sve što morate znati.

Ipak, ono što nam se najviše svidjelo i što nismo vidjeli na drugim prijenosnicima se nazali iznad tipkovnice. U Lenovu to zovu “adaptivna tipkovnica”. Naime, onaj prvi red s funkcijskim tipkama nije običan. Radi se o duguljastom dodirnom ekranu koji se proteže po cijeloj dužini i koji ima trostruku funkciju. Osim klasičnih “Fn” tipki ima pregršt drugih mogućnosti. U stvari, preko ovog “izbornika” (ako ga tako možemo nazvati) imate direktan pristup mnogim funkcijama – paljenje Wi-Fi veze, odabir prikaza na ekranu (korištenje projektora), pojačavanje i smanjivanje osvjetljenja tipki (2 nivoa), mijenjanje aktivnih ekrana (poznati Alt + Tab), pristup aplikacijama (Winodws 8 Metro sučelje), govorne komande (vrijedi samo za engleski jezik), upravljanje pokretima, pristup cloudu, kontrola zvuka i osvjetljenja ekrana i još puno toga.

I da stvar bude bolje, sve to možete sami promijeniti i prilagoditi svojim potrebama. Ma ludnica…

Ako smo na prvi pogled bili vrlo zadovoljni onim što smo vidjeli, ova dodatna funkcionalnost Lenovo ThinkPad X1 Carbon ultrabooka nas je doslovno očarala. Jednostavno smo šokirani prebogatim mogućnostima koje ima ovaj prijenosnik. Svakako moramo na kraju spomenuti i LayFlat način rada u kojem možete otklopiti prijenosnik do kraja, odnosno potpuno ravno (180 stupnjeva), pri čemu se aktivira i rotacijski mod (u onom redu iznad tipkovnice) te možete rotirati ekran po želi. To je jako dobro ukoliko primjerice radite neke prezentacije i želite ih “zarotirati” drugim članovima vašeg tima.

Rad u Windowsima

Na Lenovo ThinkPad X1 Carbon prijenosniku je predinstaliran Windows 8.1 Pro operativni sustav, dakle onaj najjači poslovni. Zahvaljujući ultra brzom SSD disku operativni se sustav podiže za 15-ak sekundi, gasi se za manje od 10 sekundi, a iz “sleep moda” se vraća praktički trenutno.

Kada već spominjemo SSD disk, u ovaj je prijenosnik ugrađen brzi Samsungov SSD disk od 256 GB koji nam je na testu pokazao kako je vrlo brz. Dovoljno je reći kako čita podatke brzinom od 492, 71 MB/s, a zapisuje ih brzinom od 238,84 MB/s. Sve u svemu, sjajno. Naravno, ukoliko vam treba veći disk sve što trebate je dokupiti ga :)

Ukupno gledajući Lenovo ThinkPad X1 Carbon ultrabook radi jako brzo. Inače, to može zahvaliti i 2-jezgrenom vrlo male potrošnje struje (ULV, Ultra-Low Voltage) koji radi na 1,5 GHz, odnosno 3,0 GHz. Razvijen je u 22-nanometarskoj tehnologiji, ima 4 MB cache memorije, podržava do 16 GB RAM-a. Ono što nam se učinilo vrlo zgodno je integrirana Intel HD 5000 grafika od 200 MHz do 1,1 GHz, a koju smo po prvi puta vidjeli kako radi uživo i možemo reći kako stvarno prilično dobro “žvače” grafiku. Na slikama niže možete vidjeti i kako Core i7-4550U procesor po snazi kotira u odnosu na druge procesore.

Ugrađeno je 8 GB RAM-a (1600 MHz), te spomenuti SSD disk od 256 GB. Baterija ima 4 ćelije, ali zahvaljujući štedljivom procesoru i optimiziranoj grafici baterija će izdržati do 9 sati rada. U našem testu smo uspjeli “u komadu” raditi više od 8 sati, tako da možemo i s baterijom biti zadovoljni. Naravno, ponovit ćemo kako hardversku konfiguraciju možete prilagoditi svojim potrebama.

Multimedija (audio i video), video igre

Iako je Lenovo ThinkPad X1 Carbon prijenosnik u prvom redu poslovni prijenosnik, odlično je multimedijski opremljen. S obzirom na hardversku konfiguraciju, na ovom ultrabooku sve radi besprijekorno. Zvuk je odličan, iznenadila nas je snaga zvučnika odnosno čistoća zvuka. Naravno, podržava  Dolby Home Theater v4, a ugrađen je i poseban digitalni mikrofon (Digital Dual Array) koji je posebno certificiran za Microsoft Lync (servis za povezivanje s drugim osobama razmjenom izravnih IM poruka, video pozivima i mrežnim sastancima).

Nećemo posebno spominjati kako rade filmovi, glazba, video, samo ćemo reći kako radi besprijekorno. Moći ćete i vrlo efikasno odrađivati i zahtjevnije grafičke obrade, editiranje videa i slično. Probali smo obraditi jedan video u Windows Movie Makeru i radilo je to besprijekorno. Isto tako, preko microHDMI izlaza možete na HDTV izvesti sliku u visokoj rezoluciji.

Web kamera je standardna od 720p i ima prilično dobru sliku, dovoljnu za ugodno video čavrljanje preko weba, primjerice preko Skypea ili spomenutog Lynca. Isprobali smo nekoliko video igara kao što su Extreme Edition i , igre koje mogu biti vrlo kvalitetan grafički benchmark, otkrili smo kako ove igre – rade. Ok, morali smo spustiti detalje poprilično (pogotovo na trkaćoj igri Gas Guzzlers), no igre su bile itekako igrive. Prst gore za grafiku!

Predinstalirani softver

Rad na ovom prijenosniku je čisti užitak, čega god se dotaknete. Lenovo je vrlo bogato opremio ovaj prijenosnik sa softverskim alatima, tako da ćete zaista dobiti radnu stanicu koja ima sve i može sve. Softvera je zaista pregršt, nećemo ga sada posebno nabrajati. Spomenimo samo Lenovo Companion, Lenovo Settings, Lenovo Support, kao i QuickCast, QuickControl, QuickDisplay, Microsoft Office 365, softver za čitač otiska prstiju, Norton antivirus i još puno, zaista puno toga.

Trebat će vam dosta vremena da pregledate što se sve nalazi na Lenovo ThinkPad X1 Carbon prijenosniku. Vjerujemo kako ćete među softverskim rješenjima pronaći vrlo korisnih sitnica i za vaše svakodnevne potrebe.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon – osnovna hardverska konfiguracija:
– PROCESOR: 2-jezgreni Intel Core i7-4550U na 1,5 GHz / 3,0 GHz (Haswell), 4 MB cache
– GRAFIČKA KARTICA: Intel HD 5000 (integrirana)
– EKRAN: 14 inčni LED IPS WQHD+ rezolucije 2560 x 1440 točaka, osjetljiv na dodir u 10 točaka
– MEMORIJA: 8 GB RAM
– DISK: 256 MB SSD
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8.1 Pro (64-bitni)
– POVEZIVOST: WiFi 802.11bg/n, Bluetooth v4.0, LAN, NFC, 2x USB 3.0

Zaključak

Nema ovdje puno priče, Lenovo ThinkPad X1 Carbon je elitni ultrabook kojeg bi poželio svaki direktor, menadžer, poslodavac ili djelatnik. Zbog svoje cijene nije namijenjen kućnim korisnicima, no ako ste veliki ThinkPad fan svakako ga preporučujemo. Ipak, nekako smo skloniji razmišljati kako će si kućni korisnici odabrati Lenovo Yoga prijenosnik u nekom od njegovih inačica.

S koje god ga strane pogledamo, Lenovo ThinkPad X1 Carbon djeluje elitno. Lenovo je čak uspio onaj klasičan “thinkpadovski” izgled izvući u elegantni “ultrabook look”, koji nam se svidio, definitivno izgleda puno bolje nego prije. Kada govorimo o dizajnu, preporučujemo koji je zakon, između ostalog i sa svoja četiri načina rada (položaja). No, i Lenovo ThinkPad X1 Carbon ima dva načina rada – klasični laptop mod i LayFlat način rada, kada ga ispružite po stolu i kada se “pali” rotacija ekrana.

Na Lenovo ThinkPad X1 Carbon ultrabuku nam se praktički sve sviđa. Ima odličan ekran, moćan hardver i sjajnu “adaptivnu” tipkovnicu koja vam omogućuje još fleksibilni rad i bolju personalizaciju. Htjeli, ne htjeli, mora vam se svidjeti. Cijelo vrijeme testiranja imali smo osmjeh na licu. Ne moramo posebno spominjati kako smo gotovo plačući vratili ovaj sjajni prijenosnik s testa.

Ima li Lenovo ThinkPad X1 Carbon ultrabook mana? Ima, kao i svi uređaji. Po nama najveća mu je mana cijena. Ako se osvrnemo na sve nove tehnologije koje su ugrađene u njega (kao i softver!), tada nije skup. Morate znati da s ThinkPadom kupujete i imidž. Nije to ništa neobično – i s Mercedesom i s Opelom možete doći od točke A do točke B, ali kako? Slično je i kod prijenosnika – pri tome je Lenovo ThinkPad X1 Carbon doslovno Mercedes među prijenosnicima. I vozit ćete vaš posao i vas vrlo, vrlo  ugodno. I bit ćete viđeni među poslovnjacima, očekujte pregršt pitanja na koje ćete s ponosom odgovarati.

Osim nešto glasnijeg touchpada, ovaj prijenosnik nema ozbiljnijih mana. Inače se ovih dana pojavio u prodaji u po cijeni od 15.999 kuna do 18.899 kuna, ovisno o konfiguraciji, a svakako moramo spomenuti i garanciju od čak 36 mjeseci. Moramo biti iskreni i reći kako je Lenovo ThinkPad X1 Carbon jedan od najkompletnijih prijenosnika koji smo testirali. I najskuplji.

Više informacija potražite na .

+ Hvalimo
+ moćan hardver odlično usklađen s OS-om
+ adaptivna tipkovnica s pozadinskim osvjetljenjem
+ odličan WQHD+ ekran (2560×1440 točaka)
+ 4 različite pozicije rada
+ vrlo solidna baterija

– Zamjeramo
– cijena
– možda malo preglasan touchpad (kod tipkanja)
– iskreno, ništa posebno

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 9,2 / 10

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+1=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.