Lenovo ThinkPad Helix recenzija – testirali smo konvertibilni poslovni prijenosnik

Fotografija članka: Lenovo ThinkPad Helix recenzija – testirali smo konvertibilni poslovni prijenosnik

Na nedavnom premijernom predstavljanju novih Lenovo uređaja za hrvatsko tržište za oko nam je zapeo upravo ovaj – Lenovo ThinkPad Helix.

Oglas

Ponovo smo prvi u Hrvatskoj dobili priliku isprobati novi Lenovo ThinkPad Helix, konvertibilni, hibridni višenamjenski poslovni prijenosnik. Možda je ovo poduži opis ovog zanimljivog prijenosnog računala koje nam dolazi iz Lenova, ali je zaista posebno.

Kakva računala radi Lenovo, to svi znamo, vrlo kvalitetna i pouzdana. I Lenovo ThinkPad Helix slobodno možemo svrstati u tu kategoriju. Poseban je po više zanimljivih detalja koje ćemo opisati u nastavku, za sada ćemo vam samo reći kako ima potpuno odvojivi ekran koji se u trenu pretvara u moćni tablet na Windows 8 Pro operativnom sustavu, a koji možete i obrnuto vratiti na postolje. Ima još nešto – podržava SIM kartice, pa možete imati i vlastiti Internet…

Lenovo ThinkPad Helix je prilično moćan i vrlo lako prenosiv prijenosnik s jakim procesorom, 11,6 inčnim kvalitetnim ekranom, a njegovu poslovnu orijentaciju prepoznali smo i po vrlo robusnoj i čvrstoj izradi te nedostatku dodatne grafike koja na ovakvim računalima niti ne treba.

Na hrvatskoj premijeri održanoj u Muzeju prekinutih veza na Gornjem gradu u Zagrebu (19. rujna) odmah nam je za oko zapao Lenovo ThinkPad Helix – i odmah smo ga poželjeli testirati. I evo ga – prvi ga isprobavamo u Hrvatskoj – pročitajte naše dojmove. Više o premijernom predstavljanju novih Lenovo prijenosnika i tableta pročitajte .

Lenovo ThinkPad Helix recenzija

Vanjski izgled, dizajn, ulazi i izlazi

Kada je zaklopljen, djeluje kao i svaki drugi prijenosnik, onako na prvi pogled. Ok, nešto je deblji od elegantnih ultrabookova, no njegovi će kupci biti poslovnjaci, a ne široke narodne mase. Zašto, o tome nam svjedoči njegov izgled i konfiguracija.

Prvo što smo osjetili uzimajući u ruke Lenovo ThinkPad Helix prijenosnik je njegovo gumirano kućište koje vam se gotovo lijepi za prste. Mislimo da je to dobra karakteristika jer primjerice pri vrlo toplom vremenu neće vam klizati iz ruke, pa makar imate i “znojave” dlanove. Isto tako, to je i svojevrsna zaštita od udaraca i drugih mehaničkih oštećenja.

S opisom Lenovo ThinkPad Helix prijenosnika ćemo krenuti straga, i to sa stražnje strane ekranskog (tablet) dijela. Ono što nam se sviđa kod ThinkPad serije je ona svijetleća točkica na “i” koja svijetli crveno, kako u logotipu smještenom u gornjem lijevom uglu, tako i ispod tipkovnice u donjem desnom uglu. Po sredini stražnje strane ekrana nalazi se jedna od dvije ugrađene kamere, rezolucije je 5 MP. Inače, odmah moramo reći kako postoje tri Lenovo ThinkPad Helix modela – ovaj koji smo dobili na test je hardverski najslabiji, ali i najjeftiniji. Uz one jače modele uz kameru dolazi i bljeskalica, ovaj naš testni je model nema. ono što smo još primijetili u gornjem desnom uglu sa stražnje strane je digitalna olovka koja će vam odlično poslužiti u radu, pogotovo ako ne želite povremeno čistiti ekran. Vrlo je precizna i daje dojam elegantnosti, klase iznad.

S donje strane dijela gdje je tipkovnice nema ništa, samo oznaka kako je predinstaliran Winodws 8 Pro operativni sustav (opet poslovna orijentacija), te velika površina koju možete “odšarafiti”, s četiri šarafa, a ispod koje se nalazi srce Lenovo ThinkPad Helix prijenosnika.

Ukupno gledajući, Lenovo ThinkPad Helix nam djeluje vrlo čvrsto i robusno. Što se ulaza i izlaza tiče, to ćemo odraditi na drugačiji način. Odvojit ćemo ekran od tipkovnice i posebno ih opisati, bit će vam jednostavnije za pratiti.

Ekran, odnosno tablet, odvaja se vrlo jednostavno, pomoću “kopče” koja se nalazi u lijevom kutu ispod ekrana. Potrebno ju je stisnuti prema sredini i otpustit će se sigurnosni mehanizam koji drži spojen ekran i tipkovnicu.

Prije smo počeli priču o kamerama, pa ćemo reći kako se iznad ekrana nalazi prednja web kamera od 2 MP koja je osjetljiva i na slabije osvjetljenje u prostoriji. Ispod kamere, u središnjem dijelu, nalazi se ono glavno – 11,6 inčni ekran Full HD rezolucije (1920×1080 točaka), te s IPS širokokutnom matricom. Slika je oštra i jasna, Lenovo je tu napravio odličan posao. I samo osvjetljenje ekrana Lenovo ThinkPad Helix  prijenosnika je jače od standardnog, radi se o 400 nita, a ima i dodatno Corning Gorilla zaštitno staklo. Naravno, ne moramo posebno napominjati kako je ekran osjetljiv na dodir i to u 10 točaka (multitouch). Ispod ekrana je “Windows” tipka koja vas vraća u “Metro” sučelje. Lijevo i desno u donjem dijelu ispod ekrana primijetit ćete dva mala proreza – to su zvučnici, podržavaju Dolby Home Theater v4.

Po gornjem rubu ekrana ćete pronaći onu famoznu svjetlosnu olovku (koja je kada ovako gledate s lijeve strane), u desnom je rubu gornjeg dijela je ulaz za slušalice, tipka za paljenje i gašenje, a po sredini malo desno je ventilacijski ispuh. S desne se strane nalaze tipke za pojačavanje i stišavanje zvuka, te malo niže i tipka koja uključuje i isključuje automatsku rotaciju ekrana.

Svi ulazi i izlazi su smješteni s donje strane, i to redom slijeva na desno – ulaz za punjač, docking konektor, ventilacijski ispuh, ulaz za SIM karticu, MiniDisplayPort, USB 2.0 ulaz. Sve ostale “rupice” na ekranskom dijelu Lenovo ThinkPad Helix prijenosnika su rezervirana za spojni mehanizam s tipkovnicom.

Ono što ne vidite je 3-ćelijska baterija (42 Whr) koja je ugrađena u tablet dio, a koja će vam dati do 6 sati poslovne autonomije. Situaciju ćete naravno popraviti spajanjem na tipkovnicu i tako dobiti ukupno 10 sati rada s 4-ćelijskom baterijom (28 Whr).

I to je manje više sve što trebate znati o ekranskom dijelu Lenovo ThinkPad Helix prijenosnika. Na red nam dolazi dio s tipkovnicom, touchpadom, “crvenom kuglicom” poznatom kao TrackPoint, te hrpom dodatnih ulaza i izlaza.

Tipkovnica i touchpad

Lenovo je poznat kako radi vrlo kvalitetne tipkovnice, Lenovo ThinkPad Helix u tome nije iznimka. Ono što je bolje od nekog kompanijnog prosjeka je bolji touchpad (miš) koji je puno osjetljiviji i odlično reagira. Naravno, ne smijemo zaboraviti niti legendarni TrackPoint na koji kad se jednom naviknete jednostavno će vam ući u krv, nećete moći bez njega.

Sama je tipkovnica posebna i precizna ThinkPad tipkovnica. Kako puno radimo s tekstom, imali smo je prilike isprobati iz prve ruke i možemo reći kako su tipke prilično dobre – mekše su nego što smo očekivali, ali odlično reagiraju i možete na njima kucati veće količine teksta bez grešaka. Sviđa nam se i poznati Lenovo oblik tipki koji izgleda kao nasmijani “smajlići”. Kvaliteta materijala i izrade je neupitna, tipkovnica i dio oko nje je vrlo čvrst i robustan, možda ne tako lijep, ali za kupce Lenovo ThinkPad Helix prijenosnika važnija je funkcionalnost nego izgled. No, ne možemo reći da nema lijep izgled, nego da ima ljepših od njega :)

Osim velikog kontaktnog dijela koji se proteže po cijeloj dužini iznad tipkovnice, te dva okrugla ventilatora koji se nalaze unutar tog dijela, Svi se ulazi i izlazi nalaze sa stražnje strane, i to – 2. USB 3.0 ulazi krajnje lijevo i desno, te po jedan ulaz za ispravljač (puni bateriju u tipkovnici), te MiniDisplayPort.

Sve u svemu, kada smo pregledali Lenovo ThinkPad Helix prijenosnik sa svih strana, možemo slobodno reći kako vas neće ostaviti ravnodušnim, pogotovo ako znate da spojni mehanizam ima dvojaku funkciju – ekran možete “zabosti” i tako da bude okrenut prema vama, ali ga možete i okrenuti prema vašim sugovornicima i tako prezentirati nešto. Isto tako, u tom položaju se pretvara u tablet koji je ponešto deblji, ali ima punu tablet funkciju. Ne zaboravite i na svjetlosnu olovku :)

Vrijeme je i za hardversku inspekciju – što sve Lenovo ThinkPad Helix može…

Rad u Windowsima, multimedija

Lenovo ThinkPad Helix radi brzo zahvaljujući ugrađenom SSD disku. Naš testni model je imao 128 GB SATA3 SSD kojeg potpisuje Toshiba, dok postoje Helix modeli sa 180, odnosno 256 GB. Već smo spomenuli kako je predinstaliran Windows 8 Pro operativni sustav za poslovnjake. Operativni sustav se podiže za desetak, gasi se za 5-7 sekundi, a iz “sleep” moda se vraća za 2-3 sekunde. Brz je, nema priče, naravno i zbog SSD diska.

Lenovo ThinkPad Helix prijenosnik koji imamo na testu radi na 2-jezgrenom Intel Core i5-3317U procesoru na 1,7 GHz. Radi se o procesoru iz prošle “Ivy Bridge” generacije koji je ujedno i pripadnik štedljive “U” klase (Ultra-Low Voltage). Grafika je, rekli smo, integrirana Intel HD 4000. U radu u Windows 8 Pro operativnom sustavu nismo primijetili neke probleme, sve je radilo glatko i bez zastajkivanja, što u stvari poslovnim ljudima i treba.

U testnom Lenovo ThinkPad Helix primjerku bilo je ugrađeno 4 GB RAM-a i SSD disk od 128 GB. Na prijenosniku smo testirali i multimedijske sadržaje, glazbu i video, sve radi besprijekorno i čisto. Ipak, ne možemo se oteti dojmu kako bi zvuk mogao biti i jači.

Inače, tablet dio je težak 830 grama, a s tipkovnicom 1,7 kilograma. Malo je teži nego što smo očekivali, ali ovo je ipak poslovno računalo koje je čvršće i robusnije od prosječnih modela.

Što se tiče aplikativne podrške, Lenovo ThinkPad Helix je opremljen brojnim aplikacijama i softverima koje možete koristiti. Evo onih najvažnijih koje ćete pronaći na prijenosniku:
•    Accuweather
•    Amazon Kindle
•    Evernote®
•    Intel® AppUp
•    Microsoft Office 2013 (zahtiieva kupovinu proizvodnog ključa za aktivaciju)
•    Rara (glazba)
•    Skype™
•    Lenovo pohrana podataka u oblaku
•    Lenovo Companion
•    Lenovo QuickSnip
•    Lenovo brzo pokretanje
•    Lenovo postavke
•    Lenovo podrška

Windows Experience Index (WEI) test

Idemo odraditi i inaš standardni Windows Experience Index (WEI) test, koji će nam pokazati koliko dobro računalo radi u odnosu na Windows 8 operativni sustav. Očekujemo kako će Lenovo ThinkPad Helix pokazati vrlo pristojne brojke, na skali od 1.0 do 9.9, gdje je veći broj bolji.

Lenovo ThinkPad Helix – konfiguracija testiranog računala:
– PROCESOR: 2-jezgreni Intel Core i5 3317U na 1,7 GHz Ivy Bridge
– GRAFIČKA KARTICA: Intel HD 4000 (integrirana)
– EKRAN: 11,6 inčni Full HD 1920×1080 točaka
– MEMORIJA: 4 GB DDR3 RAM-a
– DISK: 128 GB SSD
– OPERATIVNI SUSTAV: Windows 8 Pro (64-bitni)
– POVEZIVOST: WiFi 802.11bg/n, Bluetooth v4.0, LAN, SIM

Pristupili smo Windows Experience Index testiranju. Pokrenuli smo proces i nakon nekoliko minuta smo dobili slijedeće rezultate.

Evo rezultata testiranja:
– brzina procesora: 6,5
– brzina RAM radne memorije: 5,9
– radna grafika: 4,3
– 3D business i gamerska grafika: 5,9
– brzina diska: 8,1

Kao što smo i sami mogli zaključiti, Lenovo ThinkPad Helix je pravo poslovno prijenosno računalo. Nedostaje mu snage u 3D grafici koja je ovdje nebitna, no zato ima brzi SSD disk koji čita 483 MB/s, a zapisuje 165 MB/s. Poslovnjacima će se ovo svidjeti.

Zaključak

Ako želite biti viđeni u svom društvu, dakle u onom poslovnom – među direktorima, menadžerima i donositeljima odluka, ako se pojavite s Lenovo ThinkPad Helix prijenosnikom, sigurno ćete skrenuti pozornost na sebe. Što god mislili o poslovnom svijetu kako imidž nije bitan – bitan je. Pogotovo ako imate neko tehnološko rješenje koje je reprezentativno. A Lenovo ThinkPad Helix to sigurno je.

Sviđa nam se njegova svestranost i fleksibilnost, robusna izrada i stabilan rad. Sviđa nam se puno toga na njemu. Ako odvojite ekran dobit ćete poveći tablet na Windows 8 Pro operativnom sustavu, što je veće od konkurencije. Slobodno možete reći kako imate dva uređaja u jednom – manji laptop i veći tablet. Zgodno :)

Ono što nam se malo manje sviđa je relativno tih zvuk, češći rad ventilacije i sam spojni sustav koji nam se učinio kompliciran. No, sve radi. Ponešto mu je težina veća (1,7 kg), no ako se oslonite na samo tablet dio, tada je težina 830 grama, što je solidno – ipak treba u obzir uzeti veći ekran s dodatnim zaštitnim Corning Gorilla premazima.

Sve u svemu Lenovo ThinkPad Helix je vrlo zanimljiv prijenosnik. Nismo bez razloga prvi odlučili testirati ovaj model za koji mislimo kako će pronaći prut do brojnih kupaca. Tipkovnica je jako dobra, TrackPoint je zakon, a touchpad radi odlično.

I na kraju, cijena, tamo gdje se svi lomimo i gdje padaju konačne odluke u većini slučajeva. Lenovo ThinkPad Helix ima popriličnu cijenu od 15.299 kuna, no oni kojima je namijenjen znat će cijeniti njegove mogućnosti. Moćan je, nema priče.

Za više detalja o Lenovo ThinkPad Helix hibridnom prijenosniku potražite na . Kupiti ga možete direktno na .

+ Hvalimo
+ vrlo stabilan i usklađen rad
+ konvertibilnost (odvajanje ekrana)
+ odličan ekran
+ dvije baterije

– Zamjeramo
– pretih zvuk
– ventilacija se često pali
– cijena

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,2 / 10

Kako ocjenjujemo?

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  8+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.