Lenovo Tab2 A7-20F recenzija – isplativ tablet za vrlo malo novca

Fotografija članka: Lenovo Tab2 A7-20F recenzija – isplativ tablet za vrlo malo novca

Potaknut brojnim recenzijama na našem portalu, jedan se naš vrijedni čitatelj odvažio i napisao recenziju Lenovo Tab2 A7-20F tableta. Evo kako on vidi 7 inčni Lenovo tablet.

Oglas

Na samom početku ćemo se zahvaliti Josipu Ćuća – Žentilu, našem čitatelju koji je napisao recenziju, snimio fotke i odradio testove. Moramo priznati, ima smisla za testiranje i pojavio se kao vrlo ugodno iznenađenje. Mislite da i vi to možete? Javite nam se preko , sve se možemo dogovoriti :) A sada idemo na Josipovu recenziju, prenosimo je u cijelosti… hmmm, lik je stvarno dobar… ako želite reecenziju možete komentirati na kraju :)

Lenovo svakako ima svoje konje za trku u svijetu smartfona. No, ima li ih kada su u pitanju tableti pokušati ćemo vidjeti danas bar što se tiče „budget“ kategorije tiče. Naime, kategorija tableta do 600-tinjak kuna vjerojatno je dosta popularna jer objedinjuje uređaje koji su najčešće kompaktni ali imaju naravno veći ekran od smartfona i pogodni su za surfanje, slušanje glazbe te čak i za GPS navigaciju. Sa druge strane njihova je cijena privlačna i ne može se reći da nemamo izbora kupnje.

Ja sam se odlučio predstaviti vam tablet Lenovo Tab2 A7-20F, ali usporediti ga kratko i sa nekim drugim modelima u toj cjenovnoj kategoriji. Na ovom ste portalu imali prilike čitati recenziju tableta Vivax TPC-701 3G, a vrijedilo bi još u cijeloj priči spomenuti i Prestigio Color 2 3G, u ovoj recenziji Vivaxovog direktnog konkurenta koji, kao i Vivax, koristi relativno novo hardversko riješenje iz Intela u vidu procesora iz X3 serije. Za one koji više vole Mediatek procesore tu se može ubaciti još jedan tablet iz Vivaxa model TPC-7001 kao potpuno početnički model te nešto bolji Lenovo A7-20F koji ćemo sada pobliže upoznati.

Lenovo Tab2 A7-20F – ključne značajke:

KKRAN: 7 inčni IPS rezolucije 1024 x 600
PROCESOR: MediaTek 8127, 1.3 GHz
GRAFIKA: Mali-450 MP4
RAM: 1 GB
POHRANA: 8 GB
KAMERE: 0.3 Mpix prednja, 2 Mpix stražnja
OS: Android 4.4 KitKat (nadogradnja na 5.0 Lollipop)
BATERIJA: 3450 mAh
DIMENZIJE: 189 x 105 x 9.3 mm
TEŽINA: 269 grama
-Wi-Fi, Bluetooth 4.0, microUSB, microSD, GPS (A-GPS), DOLBY sound

Što je u kutiji?

Sadržaj kutije neće nas iznenaditi pa ćemo, osim samog tableta umotanog u plastičnu foliju, naći punjač sa utorom za USB kabel koji je također tu. Naravno tu je i korisnički priručnik sa uputama na više jezika među kojima je i hrvatski.

Dizajn

Ovaj tablet odlikuje mrvicu drugačiji dizajn od ostalih u ovoj kategoriji. Dok većina ima dosta zaobljene rubove, Lenovo ima nešto oštrije tako da nalikuje ogromnom smartfonu. Isto tako Lenovo se pobrinuo da rubovi oko 7 inčnog ekrana budu ipak nešto tanji tako da ovaj tablet djeluje dosta kompaktno. Za to se brinu i gore spomenute dimenzije a pogotovo pristojnih 9.3 mm debljine.

Na prednjoj strani nalazimo još logo tvrtke Lenovo, pored njega sa desne strane oko prednje kamere te zvučnik koji se smjestio na vrhu tableta iznad loga. Moram napomenuti kako sa tabletom nije došla nikakva zaštita za ekran, što bi bilo razumljivo da većina konkurenata ne koristi barem foliju. Sa desne strane nalaze se tipke za glasnoću te tipka za uključivanje i isključivanje, dok se na lijevoj strani nalazi utor za micro SD karticu. Gore se smjestio 3.5 mm utor za slušalice te standardni micro USB priključak.

Na donjoj strani pronaći ćemo samo rupicu mikrofona. Stražnja je strana od plastike koja je glatka ali i matirana pa otisci prstiju neće odveć stvarati probleme.  Otisnut je još jednom Lenovo logo ali i logo tvrtke Dolby čije se softversko riješenje vezano za zvuk nalazi u tabletu.  U samom kutu smjestila se stražnja kamera. Na tabletu nećete pronaći nikakve kapacitivne tipke što s obzirom na cijenu nije nikakvo iznenađenje.

Sve u svemu, ugodan i kompaktan dizajn dok, barem one prije spomenute modele, odlikuje ipak mrvicu robusniji dizajn.

Ekran

Ekran ovog tableta je 7 inčni IPS zaslon rezolucije 1024 x 600 piksela. Ako ste čitali recenziju Vivaxovog TPC-701 3G riječ je, prema mome iskustvu, o poprilično sličnim ekranima pa nije potrebno ništa više spomenuti osim situacije sa drugim gore spomenutim modelima.

Ako želite izdvojiti još manje novaca, Vivax TPC-7001 pružiti će 7 inčni ekran koji nije IPS pa će kutovi gledanja biti lošiji a na suncu ekran se gotovo pa neće vidjeti, dok će Prestigio ponuditi 7 inčni IPS ekran ali rezolucije 1280 x 800. Međutim u ovom slučaju veća rezolucija donijet će, osim svih dobrih stvari, i jedan problem da sve na ekranu izleda manje, poput ikona, menija, prozora aplikacija itd.

Hardver

Tablet je pogonjen MediaTek 8127 procesorom u paru sa Mali-450 MP4 grafikom. Riječ je o četverojezgrenom procesoru takta 1.3 GHz što predstavlja jedno od standardnih riješenja ovog cjenovnog razreda, kao i 1GB RAM memorije te 8 GB pohrane od kojih će korisniku biti dostupno oko 5.5 GB. Pohrana se može nadograditi micro SD karticom kapaciteta do 32 GB.

I dok je sa MediaTek procesorima sve crno na bijelo, sa Intelovom serijom Atom x3 i nije baš tako. Naime, na kutiji spomenutog Prestigio modela pročitat ćete kako koristi procesor C3230RK takta 1.2 GHz. Testovi su pokazali da procesor u stvarnosti ima tek 1 GHz. Vidjeli ste kako je slična situacija i sa Vivaxom 701 3G.

Upotrebljavajući sva četiri tableta čini mi se kako su se oni sa Intelovim procesorom ipak nešto više zagrijavali.

Kamere

Stražnja kamera rezolucije je 2 megapiksela i neće dati spektakularne rezultate iako je ipak nešto bolje kvalitete nego kod ostalih spomenutih modela, a dati će vam da snimate i video FHD rezolucije čija će kvaliteta, naravno, biti puno lošija od onih koje smo navikli kod smartfona. Prednju kameru rezolucije 0.3 megapikesela najbolje je upotrebljavati jedino za videopozive.

Zvuk i video

Zvuk dolazi od zvučnika smještenog na prednjoj strani uređaja zahvaljujući tome što se ne radi o 3G tabletu pa je zvučnik tamo gdje je na TPC-701 3G i Prestigiu slušalica. Po meni ovo je dobro rješenje ukoliko tablet nema slušalicu, odnosno nije 3G, jer se zvuk bolje čuje, pogotovo ako tablet koristite kao navigaciju.

Zvučnik je pristojne jačine ali gotovo da nema dubokih tonova. No međutim, ovaj tablet dolazi sa ugrađenim Dolby softverom koji poboljšava doživljaj zvuka u videu kada je tablet priključen na slušalice. Ja osobno nemam superkvalitetne slušalice da to isprobam, no ono što dolazi u moje obične slušalice preko Dolby aplikacije u kratkom prezentacijskom videu i ne zvuči tako loše.

Operativni sustav i aplikacije

S obzirom da je tablet predstavljen debelo u drugoj polovici 2015. godine malo je začuđujuće da radi na Androidu 4.4 KitKat. Ali na službenim stranicama već neko vrijeme stoji kako će stići nadogradnja na 5.0 iako vjerojatno nije bilo razloga da ne dobije čak i 5.1 inačicu. No, ove čudnovate fore Lenovo je bar donekle opravdao vrlo dobrom fluidnošću operativnog sustava koji je, uzgred rečeno, ušminkan sa drukčijim sučeljem od klasičnog Andoida 4.4. Raspored stavki u postavkama gotovo je isti ali sve je svjetlije boje i podsjeća mrvicu na iOS.

Da slučajnost bude veća Lenovo launcher nema početni zaslon već se sve aplikacije nalaze na „desktopu“ pa će onaj tko želi klasični launcher morati instalirati neki drugi. Sve radi brzo i bez većih zastajkivanja i tu je MediaTek 8127 pokazao veliku prednost nad Intelom C3230. Vivaxu 701 3G i Prestigiu upravo fale ta 200 MHz koja su im oduzeta i zato oni puno sporije i teže obavljaju zadatke.

Čak je i na najjeftinijem od svih četiri modela koje smo spomenuli, Vivaxu TPC-7001 na gotovo generičkom 5.1 Lollipopu, rad puno ugodniji. Jedan sirov pokus pokazao mi je da se Facebook aplikacija na 701 3G i na Prestigiu nije mogla instalirati u uvjetima kada bi tablet išao u stand by na početku instalacije. Kod TPC-7001 te našeg Lenova to nije bio slučaj. Ne znam koliko je ovaj pokus mjerodavan ali da naslutiti kako stvari stoje po pitanju jačine procesora, barem po mome mišljenju.

Lenovo dolazi sa određenim brojem predinstaliranih aplikacija ali ih je gotovo sve moguće deinstalirati osim njih nekoliko koje se jedino može onemogućiti. Među njima je i antivirus kojeg se samo tako može spriječiti da stalno izbacuje neke obavjesti. Prisutne su sve standardne aplikacije uključujući Google aplikacije i FM radio.

Povezivost

Ovaj tablet nije za one koji će ga upotrebljavati i kao telefon pošto se povezuje samo preko WiFi veze. Nema podatkovnu vezu kao 701 3G ili Prestigio što, ovisno o korisniku, može ali i ne mora biti nedostatak. Za većinu će vjerojatno mobilna pristupna točka ili kućni WiFi biti će sasvim dovoljni da surfaju internetom bilo gdje.

Podržava i bluetooth 4.0 verziju, a treba napomenuti kako nažalost ne podržava povezivanje na vanjsku USB memoriju, tj OTG protokol. GPS radi dobro a vrijedi reći kako će locirati nešto manje satelita nego što će to moći tableti sa C3230 procesorom ali ti će vas tableti locirati nešto sporije i sa nekoliko metara manjom preciznošću, a paljenje navigacije u vožnji često će rezultirati nemogućnošću lociranja. Ovdje MediaTek, po mome mišljenju, odrađuje bolji posao.

Baterija

Od svih navedenih modela jedino Lenovo dolazi sa kapacietom većim od 2800 mAh koliko otprilike imaju oba Vivaxa i Prestigio. Lenovo dolazi sa 3450 mAh baterijom i osigurava solidnu autonomiju. Nisam mjerio trajanje baterije ali ono što se može reći je da ima puno bolju izdržljivost od Vivaxa 701 3G za čije trajanje postoje podaci u njegovoj recenziji, čak i kada se Vivax stavi u avionski način rada.

Slikovito rečeno razlika je puno veća od pukih šestotinjak mAh razlike u kapacitetu. Prestigio traje najmanje što je i razumljivo kada se uzme u obzir rezolucija ekrana. Vivax 7001 ima slično trajanje kao i Lenovo.

Video igre

Ovo svakako nije gamerski tablet ali će one lakše igrice vrtiti bez problema. Real racing 3 vriti će se osjetno bolje nego što bi to odradio Intelov C3230 procesor gdje opet do izražaja dolazi prednost od 300 MHz više procesorske snage. No, u izvedbi igrice jasno se vidi da ne klizi sve tako glatko kako bi to bilo u nekim skupljim modelima i da ovaj tablet nije za gamere.

Benchmark

Odmah ćemo reći da će Vivax TPC 7001 i Lenovo imati slične rezultate, dok će rezultati za Prestigio Color 2 3G više biti nalik onima za Vivax TPC-701 3G ili vjerojatno nešto manji pošto će ista hardverska konfiguracija kod oba tableta morati pogoniti veću rezoluciju ekrana kod Prestigia.

Još jednom vrijedi spomenuti da rezultate za možete pročitati u recenziji na ovome portalu iako moram skrenuti pozornost na činjenicu da Quadrant daje nerealno visoke ocjene za Intelov C3230 procesor tako da Vivax TPC-701 i Prestigio dobivaju za oko 25000 bodova veće rezultate od primjerice Samsunga S6. Rezultat za Lenovo čini se realan.

Rezultati benchark testova za Lenovo kazuju sljedeće brojke:
Antutu v6.0.1 – 22283
Geekbench 3 – 361 (single-core), 1180 (multi-core)
Quadrant Standard – 8535
Vellamo – 1950 (browser),  759 (metal), 1244 (multi-core)
PCMark – 1962
3Dmark – 3267

Zaključak

Lenovo Tab2 A7-20F možda i nije best buy na tržištu ali mislim da nema previše mana ako uzmemo u obzir da se radi o „budget“ modelu kojeg je moguće kupiti za nešto manje od šestotinjak kuna. Ako niste gamer ovaj bi vas tablet trebao zadovoljiti svojom izvedbom potpomognutom solidnim procesorom. Kao dodatan plus istaknuo bih i dizajn ali i općeniti osjećaj kako ovaj tablet, upravo zbog svog dizajna, zbilja dobro leži u ruci.

Rad u operativnom sustavu je ugodan, jedino čudi kako taj operativni sustav nije Android 5.1 već KitKat, ali iz kompanije su bar najavili skorašnju nadogradnju na 5.0. Isto tako, morati ćete kupiti zaštitu za ekran ili bjesomučno čuvati tablet ako ne volite ogrebotine jer se iz Lenova nisu potrudili da ponude bar foliju u paketu.

Ali sve u svemu, ako ste prosječan korisnik i tražite tablet koji može stati bilo gdje, a istovremeno vam ne treba 3G, Lenovo vas neće razočarati. Pitanje je koliko su stoga međusobno i usporedivi modeli koje sam kroz recenziju spominao s obzirom da su neki 3G modeli a neki nisu. Međutim svi su slične veličine i kao takvi podložni usporedbi, ne samo dizajna već kompletne hardverske platforme gdje su razlike najočitije i gdje je MediaTek, u ovom dvoboju, pružio daleko bolju izvedbu.

Čini se, dakle, da tržiše još uvijek funkcionira na način da, ukoliko hoćete nešto imalo više za sličnu cijenu morati ćete se pomiriti sa nekim nedostacima koji ponekad i nisu mali.

Recenziju napisao, fotkao i testirao: Josip Ćuća – Žentil

Nadamo se da vam se svidjela recenzija, nama svakako je :) Ako ste i vi kupili neki novi uređaj – smartfon, tablet, pametni sat ili neki drugi gadget za koji mislite kako njegove mogućnosti vrijedi podijeliti s našim brojnim čitateljima, … :)

DOJMOVI I OCJENE

Dizajn
Ocjena 7 za Dizajn
Ekran
Ocjena 6 za Ekran
Procesor, grafika, RAM, ROM
Ocjena 6 za Procesor, grafika, RAM, ROM
Kamere
Ocjena 2 za Kamere
Audio/Video
Ocjena 6 za Audio/Video
OS, dodatne app
Ocjena 5 za OS, dodatne app
Povezivost
Ocjena 6 za Povezivost
Baterija
Ocjena 7 za Baterija
Video igre
Ocjena 4 za Video igre
Cijena (uloženo/dobiveno)
Ocjena 6 za Cijena (uloženo/dobiveno)
Naš dojam
Ocjena 7 za Naš dojam

5.64

Ukupna ocjena

UKUPNI DOJAM: Lenovo Tab2 A7-20F možda i nije best buy na tržištu ali mislim da nema previše mana ako uzmemo u obzir da se radi o „budget“ modelu kojeg je moguće kupiti za nešto manje od šestotinjak kuna.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  9+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.