Lenovo postao najveći isporučitelj računala na svijetu, HP i dalje vodeći u SAD-u

Fotografija članka: Lenovo postao najveći isporučitelj računala na svijetu, HP i dalje vodeći u SAD-u

Prema najnovijim podacima koje je objavila analitička kuća IDC, Lenovo je u drugom ovogodišnjem kvartalu postao najveći proizvođač računala na svijetu i tako prekinuo dugogodišnju vladavinu HP-a.

Oglas

Iako se radi o malim razlikama, brojke govore kako je Lenovo u Q2 2013 držao 16,7% svjetskog tržišnog udjela u isporuci PC računala. HP drži 16,4% svjetskog tržišta, a treći je Dell koji drži 12,2 posto. Ukupno je u drugom kvartalu isporučeno 75,6 milijuna računala, od čega je Lenovo isporučio 12,62 a HP 12,39 milijuna računala.

Lenovo najveći proizvođač računala na svijetu 02

Zanimljiva je i druga tabela koja je napravljena za američko tržište, a na kojoj je Lenovo tek na četvrtom mjestu. Vodeće su tri domaće američke kompanije – HP s 25,3%, Dell s visokih 24,3%, Apple s 11,5%, a tek onda Lenovo s 9,8%. Među Top 5 se upisao i Acer s 5,8% tržišnog udjela u isporuci PC računala na američkom tržištu.

Lenovo najveći proizvođač računala na svijetu 03

Analizirajući brojke nije teško doći do zaključka kako je Lenovo profitirao zbog manjeg pada isporuke računala od HP-a s -1,4% naspram -7,7%. Najveći pad zabilježio je Acer od čak 32,6%, a i Asus od 21,1%. Kao što i sami već pretpostavljate, tržište PC računala (stolna i prijenosna) pada zbog velikog rasta prodaje tableta koji su preuzeli velik broj kupaca računala.

Mi ćemo samo na ovo dodati kako u našoj redakciji imamo i Lenovo i HP računala, pa neka svima bude pravo :)

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+8=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.