Lenovo P780 – DualSIM, upečatljiv poslovni model s baterijom od 4000 mAh [TEST]

Fotografija članka: Lenovo P780 – DualSIM, upečatljiv poslovni model s baterijom od 4000 mAh [TEST]

Danas na testu imamo smartphonea, namijenjen poslovnom segmentu korisnika, oznake P780. Odlikuje ga   5“ zaslon, kapacitet baterije od čak 4000 mAh, 1.2 GHz 4 – jezgreni procesor, 1 GB RAMa, 8 MP kamera, ima podršku za dvije SIM kartice i  MicroSIM karticu. Osnovne specifikacije nisu loše, zar ne?

Oglas

Naravno, Lenovo P780  ima prednosti i slabosti koje je potrebno da znate prije nego li se odlučite hoćete li ga,  ili nećete,  nabaviti za sebe.  Pročitajte u nastavku što smo sve mi pronašli.

Inspekcija dizajna, kvalitete izrade i funkcionalnih elemenata

Tijelo veličine 143 × 73 × 9.9 mm izgleda poslovno elegantno. Mali dio stražnje strane je izrađen od polikarbonata, dok je ostatak, poput funkcijskih tipki ili poklopca, od brušenog metala,  diskretne teksture.

20131103105450

Oko tijela je kromirani okvir,  a unutrašnjost je ojačana  inox čelikom. Postoji i jedna zanimljivost vezana uz sam poklopac. Osim primarne zaštite uređaja, odvodi toplinu koja nastaje tijekom zagrijavanja baterije. Dobra ideja.

20131103104940

Zbog upotrebe inoxa, njegova masa od 178 g je prilična, ali u ruci daje dobar osjećaj.

Lenovo P780 [TEST] 01

Prednji panel je zaštićena Corning Gorilla staklom druge generacije. Iznad zaslona je mrežica zvučnika, Lenovo logo i 0.3 MP VGA kamera,  dostatna za video pozive. Zvučnik donosi snažan i čist zvuk na najvećoj razini glasnoće.

Lenovo P780 [TEST] 02
Ispod zaslona su tri konvencionalne kapacitivne tipke s pozadinskim osvjetljenjem i  podesivom trajanja osvjetljenja za štednju baterije. Imaju izvrsnu osjetljivost na dodir.

Lenovo P780 [TEST] 04

Na desnom rubnom dijelu je tipka za regulaciju glasnoće.

Lenovo P780 [TEST] 07

Lijevi bok je prazan.

Lenovo P780 [TEST] 08

Lenovo P780 [TEST] 10

Gornja strana je iskorištena za implementaciju microUSB priključka v2.0 i 3.5 mm utora za mono/stereo slušalice. P780 također dolazi s OTG kabelom tako da prema potrebi možete spojiti bilo koji USB uređaj, poput vanjskog diska, miša, ili USB flash diska. Zaslon dijagonale 11.66 cm (5-inča),  fizičkih dimenzija 5,72 x 10.16 cm,  je TFT-IPS, rezolucije 1280 x 720 piksela (32 bitnih) gustoće 293,72 ppi na 16 M boja. Ima oleophobic premaz,  anti-glare svojstva, osvježavanje (refresh rate) 64.25 Hz i podržava do 5 dodirnih točaka.

20131103104739

Reprodukcija boja je sasvim adekvatna. Boje djeluju svježe i prirodno. Ikone i tekst izgledaju prilično dobro. Kutevi gledanja su široki ali dolazi do odstupanja boja  pod većim kutevima. Postaju žućkastije. Što se tiče kontrasta, nije nimalo loš jer IPS paneli imaju dobar kontrast. Na izravnom suncu mogu se jasno vidjeti informacije prikazane na zaslonu.

Lenovo P780 [TEST] 12

Otvaranjem stražnjeg poklopca dolazimo do baterije.  Integrirana je s tijelom. Iznad baterije su čitači SIM i mikroSD kartica. Lenovo P 780 podržava rad dvije SIM kartice. Tehnologija na kojoj se bazira  rad je dual standby. To znači da ako je jedan SIM aktivan, drugi je zauzet, i zove li vas tko, dobiva zvuk zauzeća. Prvi slot je dizajniran da može koristiti WCDMA (900/2100 MHz) / GSM mreže), a SIM 2 , može koristiti samo GSM (900 / 1800/1900 MHz) mreže. Postavke podatkovnog prometa i glasovne komunikacije određuju se kroz aplikaciju imena SIM management. Ono što nam se sviđa je mogućnost da za svaku pojedinu mrežu možete odrediti ne samo prikaz boja ikona i preimenovati ju, već postaviti odvojene obavijesti za SMS poruke i zvukove zvona.

Sklopovlje,  baterija i funkcionalnost 

Lenovo P780 koristi MediaTek 6589 čipset od 4- jezgre takta 1.2 GHz uz podršku PowerVR SGX 544i GPU . Ovaj procesor izveden na 28 nanometarskoj tehnologiji se koristi danas u hrpi smartphonea. RAM iznosi 1 GB, dok je interna memorija vrlo mala. Samo 4 GB eMMC+, ali korisnički je dostupno 2.7 GB memorije. Na sreću da je memorija proširiva SD karticom. Budući da model nije namijenjen teškim konzumentima igara i video sadržaja, već poslovnim korisnicima, ne bi trebali stvarati probleme oko toga. Proveli smo nekoliko sintetičkih testova da vidimo što oni kažu :)

U pogledu performansi, sintetička mjerila su nam pokazala da je smartphone negdje u srednjem rangu modela.  U Vellamo  HTML 5 testu se je približio Samsung Galaxy Note 2, Epic Citadel testa ga je svrstao u rang flagship smartphoneima iz 2012,  a Vellamo jedetektirao da je   u rangu  . Budući da  jedno je teorija, drugo praksa, za potonje ćemo reći: ova kombinacija hardvera u svakodnevnom radu je pokazala da ćete vrlo rijetko imati lag ali kada se on i pojavi, vezan je uz Lenovo UI,  kao i sitna kašnjenja između prebacivanja aplikacija. Na dijelu gdje se koristi android sučelje sve što napravite odvija se glatko.

Screenshot_2013-10-30-23-45-55

Za igre se je pokazao dovoljno dobar kao i za reprodukciju HD videa. Neke igre se malo duže učitavaju ali nakon što se učitaju, nema problema oko igranja, osim za 3D igre jer ima pada frameratea.  Dead Trigger na Ultra High postavkama  odigrali smo s lakoćom pa i na dijelovima gdje je gužva sa Zombijima.

Od ostatka specifikacija spomenuti ćemo standardne module za povezivanje koje kao korisnici imamo na raspolaganju. To su Wi-Fi 802.11 b/g/n, Wi-Fi hotspot; Bluetooth 4.0; GPS /aGPS , FM radio s RDS opcijom. Jedan zanimljiv dodatak je i implementirani Geo magnetski senzor (digitalni kompas), vrlo koristan u kombinaciji s Google Maps, posebno za one koji često putuju ili se bave nekim sportovima.

Screenshot_2013-10-31-23-42-46

Iako GPS u navigaciji ima širok spektar primjene, ali zbog raznih prepreka na određenim područjima, može doći do smanjena točnosti ili neupotrebljivosti. Za nadoknadu tog nedostatka je poželjno imati elektronski kompas ( digitalni kompas), koji nadoknađuje navedene probleme.

Baterija od 4000 mAh

Za razliku od većine mobilnih uređaja i smartphonea, baterija od 4000 mAh nije Li-Ion, već Li-Po. Ova vrsta baterija je vrh baterija za mobilne uređaje. Koristi se i u RC autićima. Lenovo P780 dolazi s punjačem od 2 Ah, koji nije nimalo brz u punjenju. Proces punjenja traje skoro 4 sata. Jedna stvar koja je zgodna u ovom dijelu je da Lenovo P780 može puniti druge uređaje. Punjenje putem USB kabela je oko 300 mAh po satu. Ova učinkovitost nije visoka ali bolje išta nego ništa nađe li se netko od vaših poslovnih kolega/kolegica, prijatelja nekoj kritičnoj situaciji a nema pri ruci punjač ili utičnicu u blizini. Značajka radi samo za Android smartphone.

Lenovo za ovaj model P780, uključuje nekoliko načina uštede energije. Jedan smo već spomenuli na početku kada smo analizirali funkcionalne elemente dizajna, a odnosi se na postavljanje vremena osvjetljenja kapacitivnih tipki. Osim navedenog, postoji niz raznih drugih parametara koji se mogu podesiti (razina svjetline zaslona, vrijeme sinkronizacije određenih servisa i aplikacija, itd.), ili se mogu koristiti takozvane inteligentne postavke, da bi izvukli što dulje vrijeme između dva punjenja. Nadalje , program pod nazivom Energy Smart , kontrolira CPU performanse i šalje na spavanje procesorske jezgre ako nisu potrebne. Lenovo je u svojoj Power aplikaciji, programu za uštedu energije, uključio optimizaciju korištenja energije za sljedeće načine rada: Long (isključuje WiFi kada niste u dosegu), best, i Extreme način rada ( podatkovni promet u stanju mirovanja, aktivno samo primanja poziva i SMS-a) i prilagođen od strane korisnika.

Sve to zvuči odlično ovako kada se čita, ali nas je zanimalo kako to sve izgleda u praksi. Što nam je pokazalo testiranje u svakodnevnom korištenju?
Testno okruženje: Napunjenost baterije 100 %, aktivne 3G kartice Hrvatskog Telekoma i Vodafone EG (roaming mreže), uključen WiFI, zadano automatsko osvjetljenje, isključeni GPS, Bluetooth, i ostale komponente koje se obično ne koriste, aktiviran štedni način rada. Za oko 45 minuta, kapacitet baterije se umanjio za 5%. Za to vrijeme vozili smo se u tramvaju od Jaruna do Dubrave, (različita kvaliteta prijema signala), 20 minuta bacili pogled na internetske vijesti, obavili jedan razgovor u trajanju od 4 minute, i primili/odgovorili na 5 poruka elektroničke pošte.

Testno okruženje slično kao za prvi test, ali umjesto u tramvaju, testiranje smo proveli u redakciji. Dodatno smo postavili provjeru ažuriranja društvenih mreža Twittera, Facebooka i G plus, na pola sata, automatsku sinkronizaciju dva računa elektroničke pošte i aktivirali Skype dostupnost. Tijekom dana smo odigrali dvije video igre u trajanju od pola sata, imali 57 minuta telefonskih poziva na mreži operatera, proveli 15 minuta u razgovoru korištenjem Skype usluge, poslali/primili nekoliko Viber IM, odgovorili na dvadesetak elektroničkih poruka, surfali internetom pola sata na 3G mreži, i sat vremena korištenjem WiFi pristupne točke, snimili nekoliko fotografija i Uploadali ih na Dropbox. Od 9 sati ujutro do 22 sata, kapacitet baterije pao je točno za 63 %. Dakle, autonomija baterije se je pokazala više nego dostatnom za jedan radni dan. Koristite li uređaj umjerenije, dva dana ne morate brinuti o punjenju.

Testirali smo još nekoliko opcija i ustanovili sljedeće: Uključen zrakoplovni način rada – nakon 8 sati – baterija je još uvijek na 100 % ; WiFi bežična reprodukcija glazbe za sat vremena nam je pokazala 1.2 % potrošnje električne energije korištenjem slušalica na 20% snage, isključenim zaslonom; 720p video reprodukcija MP4 filmske datoteke pohranjene na USB flash disku za jedan sat i 40 minuta iskoristila je 8.4 % električne energije. Testno okruženje: 50% svjetlina zaslona, aktivna 3G i WiFi mreža. Isti testni uvjeti, ali reprodukcija 1080 p MP4 datoteke – za sat vremena potrošnja energije je oko 10 %.

Android 4.2.1.,  Lenovo  UI  i poslovne aplikacije 

Lenovo P780 dolazi s operativnim sustavom Android 4.2.1 na čijem vrhu je Lenovo Ui,  hardverski zahtjevno sučelje. Tvrtka je napravila na tonu prilagodbi i one su prilično funkcionalne. Optimizacija nije loša, ali ima mjesta poboljšanjima. Zaključavanje zaslona i prikazane informacije na njemu su slične kao kod ostalih android temeljenih smartphonea.

Zaključani zaslon kao i početni zasloni mogu se prilagoditi na  bezbroj  načina.  Promijenite li temu, njenom promjenom dolazi do promijene dizajna ikona, pozadina i zvučnih efekata. Detalje smo uglavnom opisali testirajući model.

appppp

Budući da je Lenovo P780 poslovni uređaj, osvrnuti  ćemo se više na poslovne aplikacije koje dolaze s uređajem. Za sigurnost, dokumenata, datoteka i svega što imate pohranjeno u smartphoneu zadužen je Norton Mobile antivirusni paket. Opcija za Backup, sprema podatke na SD karticu. Evernote će cijeniti poslovni korisnici jer ova aplikacija omogućava jednostavnu pohranu bilješki, fotografije i ostalih važnih datoteka i dokumenata. Dodatno, Evernote se sinkronizira s Google računom. Tako možete pristupiti dokumentima bez obzira gdje se nalazili i s kojeg uređaja.

CamScan aplikacija je vrlo učinkovit skener. Pogodna je za skeniranje dokumenata, određenih poglavlja knjiga, novinskih članaka, ugovora, dopisa, računa itd. Proces skeniranja je više nego jednostavan.

Potrebno je usmjeriti leću kamere na dio dokumenta ili dokument koji želimo skenirati, i na namjenskoj tipki okinuti. Zatim samo slijedite upute, koje va svode kroz uređivanje prikaza poput obrezivanja, mijenjanja veličine, osvjetljenja, kontrasta, itd. Brzina obrade nas je ugodno iznenadila. Nakon skeniranja moguće je generirati PDF datoteku, podijeliti, poslati na faks, pisač ili e-mail. CamCard je izuzetno praktična aplikacija za razmjenu posjetnica. Sličnu aplikaciju inače koristimo u našim BlackBerry smartphoneima. Softver vrlo precizno utvrđuje i sintetizira informacije na poslovnoj kartici.  Njih je nakon toga moguće pohraniti u kontakte ili podijeliti, a može se dobiti dvodimenzionalni kod od  prikupljenih informacija. Kingsoft  Office, je aplikacija mobilnog ureda, savršeno kompatibilna s Microsoft Officeom. Ovu aplikaciju smo detaljno recenzirali, istina, prije dosta vremena, a detalje možete pročitati , i ne bi sada zbog toga ulazili u detalje. Možemo samo nadodati, da nije još uvijek funkcionalna kao paket za PC, ali za većinu korisnika sasvim je dostatna.

Tipkovnica je dio na koji imamo najveću zamjerku. Na sam rad AOSP tipkovnice nemamo primjedbi, ali imamo na unos teksta koji je moguć samo u portretnom modu. Isprobali smo nekoliko alternativnih tipkovnica, ista stvar. Internet: UC Browser je alternativa, android i Google Chrome preglednicima. Koji je bolji, teško je definirati jer to je uglavnom subjektivna stvar korisnika. Stranice se učitavaju relativno brzo, zoom je također osjetljiv, nismo uočili nikakve probleme.

Telefonija: Pozive možete uspostaviti i primiti bilo kada i bilo gdje bez problema. Zvučnik i mikrofon lijepo odrađuju svoj posao što se tiče kvalitete čujnosti i razumljivosti bez obzira nalazite li se u bučnom okruženju ili ne.

Multimedija

Lenovo P780 ima kameru od 8 MP, koja podržava autofokus (mije cijelo vrijeme stabilan), brzo kontinuirano snimanje, nekoliko scena, Panoramske fotografije, makro snimanje, HDR , Geo-tagging itd. Postavke sučelja su grupirane u tri kategorije: osnovno , napredno i ostalo. Na fotografije je moguće primijeniti razne efekte korištenjem filtera.

Uz SuperCam aplikaciju, objekti na fotografijama izgledaju dobro i prirodno, boje su dosta točne, a tijekom snimanja scene u zatvorenom prostoru postoji vrlo jasna hijerarhija. Postoji jedna mala razina buke ali vidjeli smo puno gore fotografije kod kamera iste rezolucije. Svjetlo bljeskalice je dovoljno snažno.

Fotografije u punoj rezoluciji možete pogledati

Lenovo P780 podržava 1080 p HD snimanje, pri 30 sličica u sekundi. Rezultati video snimaka su prilično dobri i nema nekih većih trzaja ili zamućenja u konačnoj snimci.

Video preglednik može uspješno otvoriti sve video formate i gledanje videa u punoj HD rezoluciji ne stvara probleme. Glazbeni player ne razlikuje se od ostatka android uređaja. Ovdje Lenovo nije imao svoje prste:

———————————————————————————————————-

Gledajući na samu hardversku konfiguraciju, ona nije kao u top modelima jer postoji malo žrtvovanja u performansama ali i Lenovo P780 nije multimedijski smartphone ili namijenjen za svakodnevno igranje, već jedan poslovni model. Ako ništa drugo, autonomija baterije je nešto sigurno što će vas sigurno osvojiti. Da, skoro smo zaboravili napisati da P780 ima vrlo precizan ambijentalan svjetlosni senzor, koji uz integrirane alate za uštedu baterije kontrolira zaslon i optimizira učinkovitost baterije . Možda će se nekima učiniti nedostatak LTE podrške značajnom manom za poslovni smartphone, ali realno gledajući LTE povezivost nije dostupna baš svugdje i kvaliteta prijema signala često varira. Ovo mreže ipak su još uvijek u razvoju.  Ono što nam se sviđa kod uređaja je metalno kućište, izvrsne izrade, jer ne prikuplja otiske prstiju i nije klisko u ruci kao što je to sjajna plastika na konkurentskim modelima.

Prilično velik ekran za surfanje internetom ili za čitanje, još je jedan plus za ovaj model smartphone uz cijenu po kojoj se može nabaviti, a ona je samo oko  339 eura. Trebate li smartphone koji drži korak s vremenom ali i vama, Lenovo P780  je jedna  od najboljih opcija na tržištu.

Foto/video by Racunalo.com (Sanja Ledinek) – video recenzija by Božidar Komarić

– Dizajn – 

– Hardver –

– Softver –

– Multimedija –

– Ukupni dojam –

Konačna ocjena: 7,8 / 10

Kako ocjenjujemo? (Novo!)

Kako je Racunalo.com inovativan portal i uvijek stremi biti što kvalitetniji (od konkurencije), sve nove testove ćemo označavati na novi način – pet osnovnih ocjena od 1-10, te njihov prosjek. S obzirom na velik broj sličnih uređaja, na ovaj ćemo način dobiti točnije brojke i vidljivije razlike između pojedinih modela, što će i vama biti bolji vodič za kupovinu.

Moramo vas upozoriti kako su svi testovi subjektivni, koliko god stručnjaci koji testiraju uređaje pokušavaju biti objektivni. Neka vam naši testovi budu orijentir i za kupovinu. Slobodno nas za dodatne informacije.

Opis ocjena:
Dizajn – ocjenjujemo vanjski izgled uređaja, skladnost, izvedbu, spojeve…
Hardver – konfiguracija, od procesora preko grafike i diskova do ulaza i izlaza
Softver – analiziramo operativni sustav, te dodatni softver (više kvalitetnog softvera – veća ocjena)
Multimedija – testiramo kamere, snimanje i reprodukciju fotografija, videa i glazbe, te video igre
Ukupni dojam – koliko nam se uređaj zaista svidio, naša subjektivna ocjena

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  2+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.