Lenovo ostvario rekordne prihode i rekordni tržišni udio u prodaji računala od 15,6%

Fotografija članka: Lenovo ostvario rekordne prihode i rekordni tržišni udio u prodaji računala od 15,6%

Lenovo grupa je objavila rezultate za svoj drugi fiskalni kvartal završno s 30. rujnom 2012.godine. Koliko vidimo, imaju razloga zadovoljno trljati ruke.

Oglas

Prerastajući tržišta u svim zemljopisnim regijama, Lenovo je nastavio svoj put k tome da postane vodeći proizvođač u industriji osobnih računala, s rekordnom kvartalnom prodajom od 8,7 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Rastući brže od četiri vodeća proizvođača računala treću uzastopnu godinu, Lenovo je u još jednom kvartalu ostvario rekordan prihod prije oporezivanja od 204 milijuna američkih dolara, što je dokaz da tvrtka nastavlja s profitabilnim rastom.

Tijekom drugog fiskalnog kvartala na izazovnom tržištu koje je zabilježilo pad od 8 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, globalna isporuka računala tvrtke Lenovo zabilježila je rast od 10,3 posto, što predstavlja 14. uzastopni kvartal kako tvrtka raste brže od tržišta osobnih računala u cjelini. U ovom izazovnom okruženju, Lenovo je ostvario svoj najveći tržišni udio ikada od 15,6 posto*, osvajajući poenske udjele u svim zemljopisnim regijama, svakoj proizvodnoj kategoriji u kojoj se natječe te u svim potrošačkim segmentima.

Uravnoteženi rast postao je zaštitni znak tvrtke Lenovo tijekom protekle tri godine, te je rezultat tvrtkine stalne usmjerenosti na njenu strategiju „zaštiti i napadni”, koja se temelji na jačanju pozicije na etabliranim tržištima, istodobno tražeći nova tržišta na kojima se pružaju prilike za dosezanje još većeg broja korisnika. Ulazak na ova nova tržišta ključan je kako bi Lenovo zadržao svoju poziciju predvodnika u PC Plus eri, gdje tableti, pametni telefon i Smart TV nastavljaju s pridobivanjem sve veće pažnje i osvajanjem rekordne prihvaćenosti od strane potrošača.

Uz impresivno povećanje udjela, Lenovo je u drugom kvartalu ostvario neto dobit od 162 milijuna američkih dolara, što je rast od 13 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine, s ukupnom maržom od 12,1 posto. Bruto dobit za drugi fiskalni kvartal povećala se za 11 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine na 1,1 milijardi američkih dolara, dok je operativna dobit za drugi kvartal iznosila 206 milijuna američkih dolara, što je povećanje od 24 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Osnovna dobit po dionici za drugi fiskalni kvartal iznosila je 1,58 američkih centi ili 12,25 honkoških centi. Neto gotovinske rezerve 30. rujna 2012. iznosile su 3,6 milijardi američkih dolara. Upravni odbor tvrtke Lenovo objavio je prijelaznu dividendu od 4,5 honkoška centa po dionici.

Kako PC Plus era nastavlja poprimati svoj oblik, Lenovo je napravio nekoliko hrabrih poteza tijekom drugog fiskalnog kvartala kako bi učvrstio svoju poziciju predvodnika, objavljujući dvije važne akvizicije: CCE, široko poznat u Brazilu kao lider na području osobnih računala te potrošačke elektronike, čime je značajno povećana prisutnost Lenova na trećem najvećem svjetskom tržištu osobnih računala, uključujući proizvodne mogućnosti; te Stoneware, kompanija za software sa sjedištem u Indiani, usmjerena na cloud computing, što će omogućiti Lenovu da poveća svoje mogućnosti komercijalne te potrošačke ponude vezanu uz cloud, posebno sposobnost da osigura siguran sadržaj putem više uređaja u obrazovnom i vladinom sektoru.

Obje akvizicije došle su brzo nakon najave globalnog partnerstva Lenova s tvrtkom EMC, formirajući razvojni program za tehnologiju servera kako bi se pomoglo inovativnosti i proširenju mogućnosti tvrtke Lenovo u industriji standardnih servera x86. Kao dio ovog dogovora Lenovo će servere samostalno predstavljati na tržištu te ih tijekom vremena ugraditi u odabrane EMS sustave za pohranu. Proteklog tjedna, Lenovo je najavio formiranje Enterprise Product Group, nove poslovne jedinice koja će se usmjeriti na Lenovo servere, pohranu, umrežavanje i ponudu sofwarea pripremljenih za različite komercijalne korisnike, uključujući velike tvrtke, malo/srednje poduzetništvo te sistem integratore.

Također tijekom drugog kvartala, Lenovo je najavio kako otvara proizvodnu liniju u Sjevernoj Karolini, stvarajući 115 novih radnih mjesta u proizvodnji, potičući svoju konkurentsku poziciju kao globalne kompanije  sa snažnim lokalnim korijenjem.

„Snažnom provedbom strategije ‘Zaštiti i napadni’ Lenovo je nastavio sa snažim i uravnoteženim kretanjem rasta. Naš globalni udio na PC tržištu dosegnuo je još jednom povijesni rekord, pomičući nas još bliže našem snu da postanemo globalni lider na području osobnih računala. Četverogodišnjim naporima, naše poslovanje na području osobnih računala vezano uz potrošače po prvi put postao je broj jedan u svijetu u ovom segmentu. Naše poslovanje vezano uz pametne telefone u Kini, koje smo pokrenuli prije samo dvije godine, ponovno je učvrstilo svoje drugo mjesto“, rekao je Yang Yuanqing, predsjednik i izvršni direktor tvrtke Lenovo. „Još važnije, nismo samo brzo rasli, već konzistentno poboljšavali našu profitabilnost, s rekordnim prihodom prije oporezivanja ostvarenim u ovom kvartalu. Kako su tržišta u razvoju izvan Kine te zrelog transakcijskog poslovanja ušla u profitabilnu fazu rasta, te kako poslovanje vezanu uz naše pametne telefone te druge proizvode iz MIDH linije (mobile internet/digital home) nastavlja rasti, ukupna profitabilnost Lenova nastavit će se poboljšavati.“

GEOGRAFSKI PREGLED
•    U drugom fiskalnom kvartalu, Lenovo je u Kini ostvario konsolidiranu prodaju u iznosu od 3,9 milijardi američkih dolara što je povećanje od 20 posto o odnosu na isto razdoblje prethodne godine čineći 44 posto ostvarene svjetske prodaje. Tijekom drugoga kvartala, Lenovo je dodatno osnažio svoju vodeću poziciju u Kini, najvećem svjetskom tržištu računala, s tržišnim udjelom od 34 posto što predstavlja povećanje od 2,4 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godinu. Isporuka računala Lenovo u Kini povećala se za osam posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine što predstavlja izuzetno postignuće uzimajući u obzir stagnaciju cjelokupnog kineskog tržišta računala. Kao vodeći proizvođač računala u Kini, isporuka računala Lenovo veća je od sljedeća četiri proizvođača zajedno. Uz to, kontinuirana snaga Lenova u kineskim gradovima u razvoju kao i nastavak izgradnje reputacije tvrtke u ponudi drugih proizvoda kao što su pametni telefoni, tableti i pametni televizori vodi kineske korisnike u PC+ eru

•    U regiji Azija Pacifik / Latinska Amerika, Lenovo je u drugom fiskalnom kvartalu ostvario rekordni tržišni udio od 11,5% što je povećanje od 1,6 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Lenovo je povećao isporuku računala diljem regije za impresivnih pet posto, nadmašujući industriju koja je zabilježila pad od 10% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Lenovo je bio vodeći proizvođač računala u Japanu, petom najvećem tržištu računala u svijetu, i Indiji gdje je tvrtka ostvarila rast od 31,8 posto i povećao tržišni udio za 4,8 postotan boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. U zemljama Latinske Amerike (ne uključujući Brazil), Lenovo je po prvi put ostvario ukupni dvoznamenkasti tržišni udio povećavši tržišni udio za 4,1 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Konsolidirana prodaja diljem regije iznosila je ukupno 1,8 milijardi američkih dolara čineći 21 posto ostvarene svjetske prodaje

•    Po prvi put do sada, Lenovo je u regiji Europa / Bliski istok / Afrika ostvario dvoznamenkasti tržišni udio završivši drugi fiskalni kvartal s udjelom od 10,8 posto što predstavlja povećanje od 3,0 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Ova postignuća omogućila su da Lenovo postane treći najveći proizvođač računala u regiji EMEA. Rast tržišnog udjela Lenova bio je konstantan diljem regije, ostvarujući rast na svim tržištima. Među značajnim postignućima drugog fiskalnog kvartala bili su vodeća pozicija Lenova u Rusiji i Njemačkoj gdje je Lenovo ostvario dodatna 3,9 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Iako je cjelokupna industrija zabilježila pad od osam posto diljem regije, Lenovo je povećao isporuku računala za 27 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine što predstavlja izvrsno postignuće. U drugom fiskalnom kvartalu Lenovo je ostvario konsolidiranu prodaju u vrijednosti od 1,8 milijardi američkih dolara što predstavlja povećanje od 12% u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ako i 21 posto ostvarene svjetske prodaje Lenova.

•    U drugom fiskalnom kvartalu, isporuka računala Lenovo u regiji Sjeverne Amerike povećala se za osam posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na tržištu koje je zabilježilo pad od 12 posto. U ovakvom okruženju, tvrtka je rast od 1,6 postotna boda i ostvarila rekordni tržišni udio u SAD-u od 8,3 posto. U drugom fiskalnom kvartalu, konsolidirana prodaja se povećala za sedam posto na 1,2 milijardi američkih dolara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ili 14 posto ostvarene svjetske prodaje Lenova. Potaknut deseterostrukim povećanjem prisutnosti u maloprodaji diljem SAD-a, Lenovo je ostvario značajne dobitke od prodaje krajnjim korisnicima. Također, komercijalna prodaja ostvarila je značajan rast.

PREGLED PROIZVODA
•    Po prvi puta u povijesti, Lenovo je postao vodeći proizvođač prijenosnika na svijetu. U drugom fiskalnom kvartalu, isporuka računala Lenovo diljem svijeta povećala se za 11,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine što je pomoglo tvrtki u ostvarivanju rasta od 2,6 postotna boda i postizanja rekordnog udjela na tržištu prijenosnika od 16 posto. Diljem industrije, isporuka prijenosnika zabilježila je pad od sedam posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Lenovo prijenosnici nastavljaju ostvarivati najveći doprinos tvrtkinoj svjetskoj prodaji čineći 53 posto ostvarene svjetske prodaje. U drugom fiskalnom kvartalu, konsolidirana prodaja prijenosnika Lenovo diljem svijeta iznosila je 4,6 milijardi američkih dolara što predstavljan povećanje od 3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Tijekom drugoga fiskalnog kvartala, Lenovo je predstavio lepezu izuzetnih novih proizvoda: ThinkPad X1 Carbon, ThinkPad T430u ultrabook i ThinkPad Tablet 2, prvi tablet tvrtke Lenovo s Windows 8 operativnim sustavom. Prošloga mjeseca, Lenovo je skrenuo pozornost industrije predstavljanjem tri nova konvertibilna računala Yoga 13, Lynx i Twist, tableta koji se mogu preklopiti, preokrenuti i razdvojiti te su dizajnirani za Windows 8 operativni sustav.

•    U drugom fiskalnom kvartalu, konsolidirana prodaja stolnih računala Lenovo diljem svijeta ostvarila je rast od pet posto na 2,8 milijardi američkih dolara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ili 32 posto ukupnih prihoda od prodaje. Isporuka prijenosnih računala Lenovo diljem svijeta u drugom je kvartalu ostvarila rast od 8,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, u odnosu na pad cjelokupne industrije od devet posto. Kao rezultat, Lenovo je ostvario povećanje od 2,6 postotna boda u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i ostvario rekordni tržišni udio od 15 posto. Tijekom drugog fiskalnog kvartala, Lenovo je predstavio novo all-in-one stolno računalo IdeaCentre A520 opremljeno 23 – inčnim neuokvirenim zaslonom koji podržava multi-touch i ima mogućnost podešavanja kuta gledanja (od pet do 90 stupnjeva) omogućujući korisnicima gledanje filmova, igranje igrica putem zaslona osjetljivog na dodir ili uživanje u video pozivima.

•    Ulazeći u svoju drugu punu godinu poslovanja poslovna jedinica Lenovo Mobile Internet Digital Home (MIDH) napreduje velikom brzinom, s konsolidiranom prodajom od 718 milijuna američkih dolara, što je porast od 155 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine u drugom fiskalnom kvartalu, čineći osam posto ukupne prodaje tvrtke. S pametnim telefonima i tabletima kao predvodnicima tvrtkinog PC Plus „napada“, Lenovo je nastavio rasti brže od ubrzanog rasta isporuke u Kini te je sada drugi najveći isporučitelj u svim ovim proizvodnim kategorijama. Lenovo je u drugom kvartalu ostvario rast od nevjerojatnih 12,5 posto u segmentu pametnih telefona u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine ostvarivši ukupni tržišni udio od 14,2 posto u Kini. Tijekom drugog kvartala, Lenovo je najavio da će započeti s prodajom pametnih telefona u Indoneziji, Filipinima i Vijetnamu, a prošli tjedan na listu je dodao i Indiju.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  4+4=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.