Lenovo odlično posluje, u Q1 2014 rastao brže nego globalno tržište

Fotografija članka: Lenovo odlično posluje, u Q1 2014 rastao brže nego globalno tržište

Ako nekome u ovo krizno vrijeme u poslovanju cvatu ruže, onda je to sigurno Lenovo. Itekako se imaju s čim pohvaliti, pogotovo rekordnom zaradom.

Oglas

Gledano u brojkama, evo najznačajnijih financijskih pokazatelja u Q1 2014:
•    Rekordni godišnji volumeni: 55 milijuna osobnih računala, 50 milijuna pametnih telefona i 9,2 milijuna tableta
•    Rekordan godišnji prihod od 38,7 milijardi američkih dolara, rast od 14%
•    Rekordan godišnji prihod prije oporezivanja od 1,01 milijardu američkih dolara, rast od 27%, prvi puta prijeđen prag od 1 milijarde američkih dolara
•    Rekordna godišnja zarada 817 milijuna američkih dolara, porast za 29%
•    Godišnja osnovna dobit po dionici 7,88 američkih centi ili 61,13 honkonških centi
•    Neto gotovinske rezerve od 3,5 milijardi američkih dolara (s 31. ožujkom 2014.)

Lenovo je osnažio svoju lidersku poziciju na području osobnih računala, dodavši 2,1 postotna boda tržišnog udjela kako bi zabilježio rekordnih 17,7 posto ukupnog tržišnog udjela  za cijelu godinu, što predstavlja porast od pet posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je cjelokupna industrija tijekom istog razdoblja zabilježila pad od 8 posto. Dok je i kinesko tržište osobnih računalo usporilo, operativna dobit Lenova PC China poboljšala se za 1 postotni bod. Azija Pacifik ima rekordan udio od gotovo 15 posto te poboljšava profitabilnost. Po prvi put je zarada  Lenovo EMEA bila veća od zarade China PC u kvartalu, dok je u SAD-u, Lenovo bio bolji od Applea te zauzeo poziciju broj tri u isporuci osobnih računala u četvrtom kvartalu. Rastući brže od tržišta osobnih računala 20 uzastopnih kvartala, Lenovo nastavlja pokazivati kako može ostvariti brzi rast u ukupnoj isporuci i u relativnoj matrici tržišnog udjela, čak i na izazovnim tržištima.

Spajanjem  tableta i osobnih računala u “PC + Tablet” kategoriju Lenovo je prodao rekordnih 64 milijuna uređaja, što je porast od gotovo 18 posto u odnosu na prethodnu godinu, rastući brže od tržišta za više od 13 postotnih bodova. Lenovo je zabilježio rekordni ukupni volumen uređaja od 114 milijuna, što je porast od 37 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je četvrti kvartal za redom kako je Lenovo prodao više tableta i pametnih telefona od osobnih računala. Ove činjenice ukazuju na transformaciju Lenova kao predvodnika na području pametno povezivih uređaja.

Lenovo poslovanje Q1 2014

„Rekordna prodaja i dobit koji smo ostvarili protekle godine dokazuju da Lenovo može rasti i ispunjavati svoje obaveze, bez obzira na tržišne uvjete,“ izjavio je Yuanqing Yang, predsjednik i glavni izvršni direktor tvrtke Lenovo. „Nismo samo ojačali našu poziciju na području osobnih računala, već smo pridobili i tri postotna boda na području tableta povećavajući volumen prodaje četiri puta te smo postali najbrže rastuća velika kompanija proizvođač pametnih telefona u svijetu. Ovo pokazuje našu sposobnost upravljanja s oba poslovanja koja su već zrela, kao i s onima koji se razvijaju u smjeru zrelosti. U međuvremenu, gradimo nove pokretače rasta u enterpriseu i ekosustavima. Kombinacijom našeg postojećeg i novih poslovanja, Lenovo danas pruža nevjerojatnu vrijednost dioničarima, a naša vrijednost biti će još veća u budućnosti.“

Bruto dobit za cijelu godinu iznosila je 5,06 milijardi američkih dolara, što je porast od 14 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ukupna marža bila je 13,1 posto, dok je operativna dobit za cijelu fiskalnu godinu iznosila 1,05 milijardi američkih dolara, što je porast od 32 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Lenovo je ostvario snažan prihod u četvrtom kvartalu od 9,4 milijardi američkih dolara što je porast od 19 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kompanija je tijekom četvrtog fiskalnog kvartala ostvarila prihod prije oporezivanja od 212 milijuna američkih dolara, što je porast od 28 posto u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Bruto dobit kompanije za četvrti fiskalni kvartal porasla je na 1,24 milijarde američkih dolara, što predstavlja porast od 18 posto u usporedbi s prethodnom godinom. Ukupna marža bila je 13,3 posto. Operativna dobit za četvrti kvartal iznosila je 231 milijuna američkih dolara, porast od 37 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je zarada porasla za 25 posto u odnosu na prethodnu godinu na 158 milijardi američkih dolara. Dok je cjelokupna industrija osobnih računala u četvrtom fiskalnom kvartalu pala za 4,6 posto u odnosu na prethodnu godinu, Lenovo je povećao isporuku na 15 bodova više od tržišta.

Osnovna dobit pod dionici za četvrti fiskalni kvartal iznosila je 1,53 američka centa ili 11,87 honkoških centi. Uprava tvrtke Lenovo objavila je konačnu dividendu od 2,32 američka centa ili 18 honkoških centa po dionici za fiskalnu godinu koja je završila s 31. ožujkom 2014.

Oglas
Pretplatite se na BESPLATNE
Tjedni pregled najzanimljivijih tehnoloških informacija
Poveznica se otvara u novom prozoru
Sigurnosna provjera: Upišite rezultat  1+5=

KOMENTARI


Neprimjerene komentare, poveznice, reklamiranje/promoviranje i komentare koji tematski nisu vezani uz vijest odmah ćemo ukloniti.